haszonélvezet


Majordomus # 2022.07.20. 16:13

Bemenni a bankba tárgyalni!

osztap # 2022.07.13. 18:06

Kis Helga,

Ehhez a tervhez a banknak is lesz egy-két szava. A házastársak közötti adásvétel valószínűleg OK lesz, de nem biztos, hogy fogja engedni a bank azt, hogy az eladó fél ne legyen többé adós/adóstárs. Magyarul az eladó fél akkor is felelős marad a hitel törlesztéséért, ha már nincs tulajdoni hányada a házon.

A haszonélvezet bejegyeztetéséhez pedig szinte biztos, hogy akkor is kell majd a bank hozzájárulása, ha az állam tízéves terhelési tilalma már lejárt. Nézd csak meg a hitelszerződésed.

Szóval, "visszafizetés vagy bizalom". Ha a vevő fél nem fizet szerződés szerint, akkor követelhető tőle. Hogy behajtani lesz-e mit, az más kérdés.

drbjozsef # 2022.07.13. 17:16

Kis Helga,

Ja, hogy ez érdekel?
Akkor igen, jól tudod (16/2016.Korm.rendelet 51.§(3)).

Bírósági határozat, vagy vagyonmegosztási szerződés.
Ha ezt megteszitek, akkor vagy ingyen mond le róla, vagy annyiért amennyiben meg tudtok egyezni. De olyan, hogy majd, 8-10 év múlva eladjuk, és akkor osztozunk, olyan nem nagyon van.

Haszonélvezet elvileg alapítható lenne, bár mint mondtam, ennek az értelme pont ellentétes azzal, amire ti használni akarjátok, de tartok tőle, hogy a támogatás miatt felkerült elidgenítési és terhelési (!) tilalom alatt, azt nem fogják bejegyezni.

Visszafizetés vagy bizalom. Biztosíték, az nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.13. 17:14

Válás esteén úgy tudom, nem maradhat az ingatlanban tulajdonjoga az elköltöző félnek,
De.

Kis Helga # 2022.07.13. 13:34

Kedves drdjozsef!

Lehet, hogy nem jól tudtam? hogy: amennyiben válás esetén az egyik szülő a gyerekekkel az ingatlanban marad és a másik - távozó - fél átadja a tulajdonrészét, akkor az 1/1 tulajdon mellett megmaradhatnak a támogatások az ingatlanon. Haszonélvezetet 1/2-ed részre gondoltam csak tenni, ha lehet ilyet... Válás esteén úgy tudom, nem maradhat az ingatlanban tulajdonjoga az elköltöző félnek, ezért adná át, viszont fizetni csak később, vagy ütemezve, vagy évek múlva a csok lejárta utáni eladásból látna pénzt.
Válni nem érdemes, de megtisztelhető a házasság és a gyerekek azzal, hogy egy rosszul működő kapcsolatot lezárunk. Két kisebbet venni: sajnos semmire nem elegendő a maradék összeg a támogatások nélkül... Valahol világvégén falun, 3 gyerekkel suli meg munkahely nélkül, talán.. Gyesre pedig hitelt sem adnak. Köszönöm, a kérdésem lényege a jogi lehetőség volt. Szívesen várom más jogász válaszát is a fórumon. Köszönöm!

drbjozsef # 2022.07.13. 11:03

Sajnos a családtámogatási csalást nem lehet lepapírozni úgy, hogy az végrehajtható is legyen.
Vagy megbíztok egymásban, vagy megoldjátok a visszafizetést és két kisebbe költöztök.

drbjozsef # 2022.07.13. 10:58

A maradó fél nem tudja megváltani a tulajdonrészt egyösszegben, jelenben; amennyiben pedig az ingatlan eladásra kerül, elvesznek a támogatások

Senki sem mondta, hogy válni érdemes. De hát ez egy ilyen dolog.

Megjegyzem, a támogatások esetén a se a tulajdonjog változás nem sima ügy - bár lehetséges, lásd a vonatkozó kormányrendeletet (16/2016 és 17/2016) -, se az ingatlan elhagyása nem az : már az utóbbi is a támogatási feltételek megszegésének minősül.

drbjozsef # 2022.07.13. 10:56

Kis Helga,

Ilyet biztosan nem lehet. Az ingatlan használatára, hasznosítására a haszonélvező jogosult. Az ingatlant elhagyónak ilyet alapítani az fábol vaskarika lenne.
Egyébként, ha a tulajdonjogát átadja, akkor mi köze lenne az ingatlanhoz, vagy annak akárhány év múlva történő eladásához? Semmi.

Kis Helga # 2022.07.13. 08:23

Kedves Jogászok!

Érdeklődni szeretnék, hogy válás esetén, csok-os, OTP hiteles ingatlan esetében az ingatlant elhagyó fél az 1/2 tulajdonjogát átadva a maradó félnek/gyermekeinek, - megegyezve egyéb szerződésben valamilyen jövőbeni ellenérték fizetési feltételről - haszonélvezet terhelhető-e az ingatlanra az ő nevében, védve őt, hogy amíg az ingatlan eladásra nem kerül min. 8-10 év múlva, addig ilyen jellegű jogot gyakorolhassom az ingatlanon. Remélem érthető voltam. A maradó fél nem tudja megváltani a tulajdonrészt egyösszegben, jelenben; amennyiben pedig az ingatlan eladásra kerül, elvesznek a támogatások... Köszönöm!