albérlet kaució megtartása


kise55 # 2022.08.16. 01:36

egy éves szerződést kötöttünk bérbeadóval, amely szeptember elsején jár le. A szerződés második pontja azt írja le, hogy legkevesebb két hónappal a szerződés lejárta előtt értesíthetem a bérbeadót, ha tovább akarom használni az ingatlant (szerződéshosszabbítás). A bérbeadó arra való hivatkozással, hogy én két hónappal előbb nem jeleztem kiköltözési szándékomat, megtartja a kauciót. Én nem látom be miért kellett volna értesítenem külön a kiköltözésről, hiszen az egész szerződés arról szól hogy ki kell költöznöm, akár karhatalom igénybevételével is.
kinek van igaza?
köszönöm a válaszokat.

Szomorú örökös # 2022.08.16. 04:32

kise55

A szerződés második pontja azt írja le, hogy legkevesebb két hónappal a szerződés lejárta előtt értesíthetem a bérbeadót, ha tovább akarom használni az ingatlant (szerződéshosszabbítás).

v.s.

A bérbeadó arra való hivatkozással, hogy én két hónappal előbb nem jeleztem kiköltözési szándékomat, megtartja a kauciót.

Kicsit ellentmondásos a két mondat, mert neked valójában ezek szerint arról kellett volna értesítened, ha meg szeretnéd hosszabbítani a szerződést, nem pedig arról, hogy ki akarsz a végén költözni. Mondjuk úgy, hogy ha nem szólsz neki, az automatikusan a szerződés végét jelenti. Nagyon gyenge indokot talált ki, hogy ne kelljen neki visszafizetni (gondolom már nincs meg). Cserébe közöld szerintem vele, hogy az utolsó két hónapban a kaucióból laksz ott. Akkor neki se kell visszafizetni, mi több, te se kell fizess albérletet az uccsó két hónapban.

drbjozsef # 2022.08.16. 06:10

kise55,

Mi szerepel a kaucóról pontosan abban a szerződésben?

Ha nincs különösebben részletezve, csak annyi, hogy két hónap kauciót kell adnod, tehát ez jogilag egy óvadék, akkor az külön kikötés nélkül kifjezetten a bérleményben esett károkra, illetve, a késedelmes fizetésre "használható fel". Lényegében a szerződés biztosítéka.
Ha egyik sincs, akkor az neked a bérlet megszűnése után visszajár.

Mondd meg neki, hogy a kauciód visszajár, és ha nem adja vissza hiánytalanul, akkor követelni fogod tőle, ha szükséges fizetési meghagyással, végső esetben perben, aminek minden költségét is ő fogja fizetni. Hátha ez hat rá.
(Ez persze járhat azzal, hogy végigbogarássza a lakást, és minden karcolásra ráfogja, hogy te csináltad, és akkor tényleg végeláthatatlan pereskedés lesz belőle, és mindketten buktok rajta jó sokat.)

gerbera317 # 2022.08.16. 09:43

Én kérném tőle, hogy adja írásba, miért tartja vissza a kauciót.

Majordomus # 2022.08.16. 18:52

A határozott idejű szerződés a lejárat napjával megszűnik.

Ergo,nem kellett semmit bejelentened, tekintettel arra,hogy nem tervezel hosszabbitani.

A többiek leirtak minden lényegeset,de fogadd meg gerbera tanácsát .

Adja írásba miért nem fizeti vissza a kauciót?

Ha kérdezi miért,annyit mondj: az ügyvédem kérte!

kise55 # 2022.08.22. 17:34

köszönöm mindenki hozzászólását.
A kaució nem használható fel a lakbér rendezésére. Én az utolsó fillérig az utolsó napig mindent kifizettem. A bérbeadó azt állítja, hogy a szerződésben "feketén fehéren" az áll, hogy nekem arról értesítem kell 2 hónappal előbb, ha ki akarok költözni. De ez nem igaz, a 2 hónapos határidő arra vonatkozik hogy kérjem, ha maradni akarok.
Mindenesetre írásban (emailben) kérem őt hogy fizesse vissza A kauciót és írásbeli választ várok tőle szintén e mailben.
Tartok tőle ha nagyon erősködök, akkor drbjozsefnek igaza lesz, és túl sokba fog kerülni ahhoz hogy ezt megérje perre vinni. Attól is tartok hogy ezt ő is pontosan tudja...

drbjozsef # 2022.08.22. 18:30

kise55,

Ha biztos vagy az igazadban, mármint, hogy a szerződés egyértelmű, és a te értelmezésed helyes, akkor nem kell pereskedned feltétlenül.
Írásban - ami SOSE email-t jelent -, tértis levélben felszólítod a határidő lejárata után, hogy 5 napon belül fizesse vissza a kauciódat.
Ha nem teszi, elballagsz egy közjegyzőhöz, és megkínálod egy fizetési meghagyással (a követelt összeg a kaució+az FMH költsége). Ha igazad van, de olyan hülye, hogy ellentmondjon neki, akkor elveszíti a pert, és a költségeit is ő fizeti.

Ha igazad van, nem kockáztatsz.

Majordomus # 2022.08.22. 18:47

Egyetértünk.
Te csak nyerhetsz az ügyön.
Azért készits állapotrögzitő képeket a lakásról mielőtt kiköltözöl.
Nehogy a "romhalmazra"való hivatkozással ne fizesse vissza.

kise55 # 2022.08.22. 19:05

igen én biztos vagyok az igazamban. Egy ügyvéd aki elolvashatta a teljes szerződést, nekem adott igazat abban, hogy helyesen értelmezem a szerződés ezen pontját. A fizetési meghagyásért olyan összeget kért hogy nekem már nem éri meg. Beszéltem telefonon a közjegyzővel, aki a kiköltözési határozatot hozta, a válasza az volt hogy ő sem egyik sem a másik félnek nem adhat igazat, menjek ügyvédhez. A szerződés augusztus 31 én jár le. Lássuk jól értem amit írtál: csináljuk meg rendesen a kiköltözéskor az átadás átvételt az óra állások rögzítésével papíron, hagyjam szó nélkül nála az összeget, és elsején adjak fel egy tértivevényes postai levelet hogy fizesse vissza a kauciót? Sajnos közjegyzőhöz hiába megyek A fentebb leírtak miatt. Vagy mehetek másik közjegyzőhöz, nem ahhoz, aki a kiköltözési határozatot hozta? A közjegyző ingyenes vagy nagyjából olyan díjért dolgozik mint bármelyik ügyvéd? Most idézhetném Kabos sam - sem című "versét" (nincs egy vasam sem). megköszönöm ha válaszolsz, drbjozsef.

kise55 # 2022.08.22. 19:10

Majordomusnak is köszönöm meglesznek a képek.

kise55 # 2022.08.22. 19:17

csak 2. olvasatra esett le amit drbjozsef írt hogy a fizetési meghagyásnak is van díja A közjegyzőnél, ezért tettem fel azt a buta kérdést. Elnézést kérek. Ezért érdemes ötször is elolvasni És persze értelmezni valamit mielőtt véleményt alkotunk vagy hozzászólunk...

drbjozsef # 2022.08.22. 19:32

kise55,

A követelés 3%-a, minimum 8000 forint.
Bármelyik közjegyzőnél indíthatod, csak a neve és a címe kell.

Két havi kauciót megérhet egy próba.
Legrosszabb eset az, hogy ellentmond - ekkor a bíróság felszólít téged, hogy fizesd be a per illetékét. Ha ezt már nem teszed, akkor megszüntetik az eljárást, buktál 8000 forintot.

Mondjuk ha már ellentmond, akkor én pereskednék. Csak hogy érezze a törődést. Ehhez még ügyvéd se nagyon kell...

kise55 # 2022.08.22. 19:53

köszönöm drbjozsef tehát a közjegyző összesen 3% ot kér.
Ez barátságosabb, mint az ügyvédi költség, ami bőven túllépi az 50 es sebességkorlátot...
Mennyi lehet a perköltség? 320 + közjegyzői díj + perköltség a tét.

Zöldövezeti11 # 2022.08.22. 20:19

Egy ügyvéd aki elolvashatta a teljes szerződést, nekem adott igazat abban, hogy helyesen értelmezem a szerződés ezen pontját. A fizetési meghagyásért olyan összeget kért hogy nekem már nem éri meg.
Hát persze kinek adott volna igazat. Remélve , hogy ügyfele leszel aperben.
Fizetésimeghagyás ?
Hát küldhet akinek tartoznak és küldhet az ügyvéd is,ijesztésül. /sok pénzért / De sokat nem ér. Csak a közjegyzői ér valami, de aki kicsit is tájékozott, nyomban ellent mond.

Zöldövezeti11 # 2022.08.22. 20:34

Érdekes ez is. Van egy bérlet, ami határozott idejű, de még nem járt le.Csak e hó végén jár le.
Erre a panaszos ezt írja :

Beszéltem telefonon a közjegyzővel, aki a kiköltözési határozatot hozta, a válasza az volt hogy ő sem egyik sem a másik félnek nem adhat igazat, menjek ügyvédhez.
Tehát van egy közjegyző aki hoz egy határozatot, egy kiköltözési határozatot.minek, A bérlő eleve menni akar.
Vagy ha anno egy éve közjegyző előtt kötötték a szerződést,akkor csak jelezte volna az a közjegyző, hogy bibi van a szerződésszövegben, nem kéne ilyen ellentmondásos résznek belekerülnie.

Amúgy kár aug. 31 .éig még bőven keletkezhet.

drbjozsef # 2022.08.23. 04:35

kise55,

A per illetéke 6%, minimum 15.000 forint.
Ha nincs ügyvéded, nincs is más költséged.
Ha biztos vagy az igazadban, ezt is visszafizeti neked a vesztes fél.
Ha nem nyersz, az ő költségeit is fizetned kell, ha lesz ügyvédje, meg minden költségét felszámítja, azért az lehet százezres nagyságrend is akár.

kise55 # 2022.08.23. 05:21

Zöldövezeti11 írását is köszi.
Arra én is gondoltam, hogy az ügyvédnek csak egy balek kell, jó vastag bukszával.
A közjegyző már más kérdés: a közjegyzőhöz aláírt szerződéssel mentünk, kapott belőle egy példányt a közjegyző is, tud róla és jelezte, hogy az irattárban tartják. Nem ő fogalmaza meg a szerződést, a bérbeadónak volt megbízott ingatlanosa (a múlt idő azért van, mert időközben az ingatlanos szült, és most másik ingatlanossal dolgozik a bérbeadó). Az ominózus szerződés szövegét kénytelen vagyok bemásolni, mert abban nincs félreérthető dolog, de valamiért olyan értelmet szeretne adni neki a bérbeadó, hogy ne kelljen a kauciót visszaadni. Íme, idézem a kérdéses pont erre irányuló részét:
"2. A Bérbeadó az 1. pontban részletesen körülírt társasházi lakóingatlant a jelen szerződéssel kizárólag lakás céljára, határozott időtartamra a szerződéskötéstők számított 1 évre bérbe adja, Bérlők pedig azt bérbe veszik (továbbiakban: Bérlemény). A megszűnés időpontját megelőző legalább két hónappal előbb a Bérlők értesíthetik a Bérbeadót arról, hogy a megszűnés időpontját követően a bérleményt bérbe kívánják venni. Ha ehhez a Bérbeadó hozzájárul írásban, akkor a jelen bérleti szerződés megállpodás alapján további határozott vagy határozatlan időre meghosszbbítható, amely bérleti szerződést a Bérbeadó és a Bérlők írásban indoklás nélnül 2 hónapos felmondási idővel felmondhatják. Amennyiben a Bérlők a bérleti időtartam első 12 hónapjában mondanak fel, úgy a Bérbeadó jogosult a kaució teljes összegének megtartására.Amennyiben a Bérbeadó a bérleti időtartam első 12 hónapjában mondja fel a bérleti szerződést, és az ingóságban Bérlők által okozott kár nem keletkezett, úgy a kaució a Bérlők számára visszajár."
Ebbe hogyan érthető bele az, amit Bérbeadó állít (sajnos csak szóban hangzott el), miszerint Önök elmulasztottak engem két hónapot megelőzően tájékoztatni távozási szándékukról, ami feketén-fehéren le van írva a szerződés második pontjában, ezzel szerződést szegtek, így a kauciót megtartom.
Tehát kiköltözéskor az óraállások rögzítését követően írja le kézzel, hogy miért nem adja vissza a kauciót, aminek jogosságát kifogásolom, ezt a jegyzőkönyvet aláíratjuk két tanúval és mi is aláírjuk, és miután kiköltöztünk, letelik az augusztusz utolsó napja, írjak neki tértivevényes levelet arról, hogy fizesse fissza a kauciót, mert jogtalanul tartotta magánál. A tértivevény visszaérkezését követően, azzal a visszakapott tértivevénnyel és a levél másolatával menjek el egy közjegyzőhöz (aki nem azonos azzal, aki a kiköltözési határozatot hozta), aki megírja a fizetési felszólítást. A díja a kaució 3% -a, a követelés a kaució + a közjegyző díja. Ennek ellentmondhat (a bérbeadó ezt pontosan tudja!), és akkor kapok felszólítást a bírósági eljárás illetékének befizetéséről, amit ha befizetek, kezdődik a per. Ennek a pernek mennyi az illetéke? Nyilván követelhetem hogy a Bérbeadó fizesse meg a teljes kauciót a perköltségekkel és járulékos költségekkel (utóbbit sajnos nekem kell megelőlegeznem).
Szerintem ez kimeríti a csalás, előre megfontolt szándékos félrevezetés fogalmát is, anyagi haszon megszerzésére. De ezt nyilván a Bíróság dönti el.

kise55 # 2022.08.23. 05:30

kedves drbjozsef
köszönöm a válaszaidat. Kérlek elemezd a leírt szerződés pontját. Emellett az is elképzelhető, hogy ezt a pert elvesztem, és akár egymilliót is bukhatok??? (attól függően, mennyit követel a bérbeadó és ügyvédje - nos, az üre zsebem mellett az bukszájuk jó vastagon van bélelve húszezresekkel)...

Szomorú örökös # 2022.08.23. 05:48

kise55

Nekem egy kicsit ez a szerződésrészlet zavarja a szememet:

Amennyiben a Bérlők a bérleti időtartam első 12 hónapjában mondanak fel, úgy a Bérbeadó jogosult a kaució teljes összegének megtartására.

Nem akarlak elkeseríteni, de laikusként én simán úgy olvasom, hogy mivel te gyakorlatilag az első 12 hónapban jelezted, hogy a szerződés lejártával nem kívánod tovább használni az ingatlant, így akár úgy is értelmezhető, hogy ez esetben a kaució teljes összegét megtarthatja a bérbeadó. Eléggé zavarosan és félreértelmezhetően lett megfogalmazva szerintem. Akkor lett volna korrekt, ha egyértelműen úgy írja, hogy a 12 hónap lejárta előtt hagynád el az ingatlant.

kise55 # 2022.08.23. 06:00

Szomorú örökös
köszi.
Amikor már átvette az utolsó havi bérleti díjat, ez nem értelmezhető úgy, hogy felmondom a szerződést. Valaki osztja még Szomorú örökös álláspntját? Mert akkor nekem kell revidiálnom magamat.

drbjozsef # 2022.08.23. 06:40

Tényleg rossza a megfogalmazás, de egyértelmű és életszerű, hogy a 12 hónapon belül elhagyásra vonatkozik, nem arra, hogy felmondod MAJD valamikorra. Amire teljességgel szükség sincsen. Határozott, tehát minek?

Kérdés, hogy végülis te felmondtad ezt a szerződést, vagy csak simán nem szóltál semmit a bérbeadónak? Utóbbi a helyes határozott szerződésnél, ha nem kívánsz maradni, lejár az magától is.

kise55 # 2022.08.23. 06:42

Szomorú örökös
előző írásodban szerinted értelmezhető úgy, hogy első 12 hónapban mondok fel (ami ugye nem igaz, mivel a bérleti díjat megkapta és jelenleg is itt tartózkodunk), de nem is erre hivatkozott szóban, hanem a lejáratot megelőző legalább kettő hónapra, ami ugye arról szól, hogy ezen idő előtt azt jelezhettem volna, ha a szerződés lejárta után továbbra is bérbe kívánnám venni a lakást.

kise55 # 2022.08.23. 06:51

kedves drbjozsef
nem mondtam fel a bérbeadónak. Az ominózus két hónappal előbb nem szóltam semmiről a távozást illetően. Augusztus negyedikén jött el az utolsó havi bérleti díjért, aminek átvételét követően tájékoztattuk arról, hogy nem béreljük tovább a lakást. Ekkor mondta szintén szóban, hogy feketén-fehéren az van leírva, hogy a lejárat előtt két hónappal távozási szándékomról tájékoztatnom kellett volna, így szerződést szegtem, ami miatt megtarthatja és meg is tartja a kauciót. Lentebb viszont olvasható, hogy a két hónap mire vonatkozik.
Sajnos ezek szavak, ha akarja le is tagadhatja.

drbjozsef # 2022.08.23. 07:11

kise55,

Az általad idézett szerződés alapján ő téved, és neked van igazad.
Szerződés lejár, te kiköltözöl, előtte 2 nappal kérsz tőle időpontot az átadásátvételre. Ha neki megfelel, lehet ez a szerződés utolsó napja.
A többi meg már le van írva.
Ha nem fizet, te fogsz nyerni.
Semmilyen nyelven nem jelenti ez a szerződés azt, hogy neked jelezned kellene bármit is, ha nem akarod hosszabbítani a szerződést.

kise55 # 2022.08.23. 07:49

drbjozsef
nagyon köszönöm a segítséget. Érthető.
Mindenki másnak is köszönöm.