albérlet kaució megtartása


Majordomus # 2022.08.22. 18:47

Egyetértünk.
Te csak nyerhetsz az ügyön.
Azért készits állapotrögzitő képeket a lakásról mielőtt kiköltözöl.
Nehogy a "romhalmazra"való hivatkozással ne fizesse vissza.

drbjozsef # 2022.08.22. 18:30

kise55,

Ha biztos vagy az igazadban, mármint, hogy a szerződés egyértelmű, és a te értelmezésed helyes, akkor nem kell pereskedned feltétlenül.
Írásban - ami SOSE email-t jelent -, tértis levélben felszólítod a határidő lejárata után, hogy 5 napon belül fizesse vissza a kauciódat.
Ha nem teszi, elballagsz egy közjegyzőhöz, és megkínálod egy fizetési meghagyással (a követelt összeg a kaució+az FMH költsége). Ha igazad van, de olyan hülye, hogy ellentmondjon neki, akkor elveszíti a pert, és a költségeit is ő fizeti.

Ha igazad van, nem kockáztatsz.

kise55 # 2022.08.22. 17:34

köszönöm mindenki hozzászólását.
A kaució nem használható fel a lakbér rendezésére. Én az utolsó fillérig az utolsó napig mindent kifizettem. A bérbeadó azt állítja, hogy a szerződésben "feketén fehéren" az áll, hogy nekem arról értesítem kell 2 hónappal előbb, ha ki akarok költözni. De ez nem igaz, a 2 hónapos határidő arra vonatkozik hogy kérjem, ha maradni akarok.
Mindenesetre írásban (emailben) kérem őt hogy fizesse vissza A kauciót és írásbeli választ várok tőle szintén e mailben.
Tartok tőle ha nagyon erősködök, akkor drbjozsefnek igaza lesz, és túl sokba fog kerülni ahhoz hogy ezt megérje perre vinni. Attól is tartok hogy ezt ő is pontosan tudja...

Majordomus # 2022.08.16. 18:52

A határozott idejű szerződés a lejárat napjával megszűnik.

Ergo,nem kellett semmit bejelentened, tekintettel arra,hogy nem tervezel hosszabbitani.

A többiek leirtak minden lényegeset,de fogadd meg gerbera tanácsát .

Adja írásba miért nem fizeti vissza a kauciót?

Ha kérdezi miért,annyit mondj: az ügyvédem kérte!

gerbera317 # 2022.08.16. 09:43

Én kérném tőle, hogy adja írásba, miért tartja vissza a kauciót.

drbjozsef # 2022.08.16. 06:10

kise55,

Mi szerepel a kaucóról pontosan abban a szerződésben?

Ha nincs különösebben részletezve, csak annyi, hogy két hónap kauciót kell adnod, tehát ez jogilag egy óvadék, akkor az külön kikötés nélkül kifjezetten a bérleményben esett károkra, illetve, a késedelmes fizetésre "használható fel". Lényegében a szerződés biztosítéka.
Ha egyik sincs, akkor az neked a bérlet megszűnése után visszajár.

Mondd meg neki, hogy a kauciód visszajár, és ha nem adja vissza hiánytalanul, akkor követelni fogod tőle, ha szükséges fizetési meghagyással, végső esetben perben, aminek minden költségét is ő fogja fizetni. Hátha ez hat rá.
(Ez persze járhat azzal, hogy végigbogarássza a lakást, és minden karcolásra ráfogja, hogy te csináltad, és akkor tényleg végeláthatatlan pereskedés lesz belőle, és mindketten buktok rajta jó sokat.)

Szomorú örökös # 2022.08.16. 04:32

kise55

A szerződés második pontja azt írja le, hogy legkevesebb két hónappal a szerződés lejárta előtt értesíthetem a bérbeadót, ha tovább akarom használni az ingatlant (szerződéshosszabbítás).

v.s.

A bérbeadó arra való hivatkozással, hogy én két hónappal előbb nem jeleztem kiköltözési szándékomat, megtartja a kauciót.

Kicsit ellentmondásos a két mondat, mert neked valójában ezek szerint arról kellett volna értesítened, ha meg szeretnéd hosszabbítani a szerződést, nem pedig arról, hogy ki akarsz a végén költözni. Mondjuk úgy, hogy ha nem szólsz neki, az automatikusan a szerződés végét jelenti. Nagyon gyenge indokot talált ki, hogy ne kelljen neki visszafizetni (gondolom már nincs meg). Cserébe közöld szerintem vele, hogy az utolsó két hónapban a kaucióból laksz ott. Akkor neki se kell visszafizetni, mi több, te se kell fizess albérletet az uccsó két hónapban.

kise55 # 2022.08.16. 01:36

egy éves szerződést kötöttünk bérbeadóval, amely szeptember elsején jár le. A szerződés második pontja azt írja le, hogy legkevesebb két hónappal a szerződés lejárta előtt értesíthetem a bérbeadót, ha tovább akarom használni az ingatlant (szerződéshosszabbítás). A bérbeadó arra való hivatkozással, hogy én két hónappal előbb nem jeleztem kiköltözési szándékomat, megtartja a kauciót. Én nem látom be miért kellett volna értesítenem külön a kiköltözésről, hiszen az egész szerződés arról szól hogy ki kell költöznöm, akár karhatalom igénybevételével is.
kinek van igaza?
köszönöm a válaszokat.