eltartási / haszonélvezeti / ?


Majordomus # 2022.09.23. 19:49

Szigoruan lepapirozni mindent a jésőbbi viták miatt.

istvantorok # 2022.09.23. 16:39

Osztap!
Köszönöm !
"használati jog" ez lesz a megoldás!

osztap # 2022.09.23. 10:17

istvantorok,

Ha a tartozások a ház értékéhez képest alacsonyak, és szomszédnak kicsi a nyugdíja, meg lehet fontolni az életjáradéki szerződést plusz haszonélvezeti vagy használati jog alapítását is.

Ekkor fizettek egy nagyobb összeget az elején, amiből a tartozások rendezitek. Aztán havonta x Ft járadékot, amíg meg nem hal. Ellátási, ápolási stb. kötelezettség nincs, ellentétben a tartási szerződéssel. Azonnal tulajdonjogot kaptok. Megfontolandó, hogy a járadékból Ti direktben fizessétek a rezsit. Így nincsenek olyan meglepetések, hogy a halála után nektek kell mondjuk tíz évi vízdíjat befizetnetek.

A haszonélvezetet mindeki ismeri, de hátrányai azok, amiket drbjozsef írt. A használati jog hasonló a haszonélvezethez, de nem lehet másnak átengedni. Ekkor, ha a szomszéd mondjuk öregek otthonába vonul, a fia jogszerűen nem költözhet be. (Ptk. 5:159. §)

drbjozsef # 2022.09.23. 09:40

istvantorok,

Erre tulajdonképpen megfelelő, ha haszonélvezeti jogot kap az ingatlanra.
Akkor ő jogosult használni, a használat költségeit fizetni, de az ingatlan már nem fog bekerülni a hagyatékába.
Az örököseivel való későbbi vita elkerülése érdekében érdemes igazolhatóan adni neki a pénzt, mondjuk átutalással.

De természetesen ezzel sem lehet mindent kivédeni.
Ugye, nem kell mondani, hogy a jogellenes magatartástól nem véd. Például fogja, azt beköltözik oda a gyerek, mondjuk, még amikor él a szomszéd, csak már tényleg nagyon rozoga és nem nagyon tud mit tenni ellene. Vagy bárki más ismerőse. Eltarthat egy ideig (jogszerűen) kilakoltatni.
A fentiekkel összefügg az is, hogy a haszonélvező jogosult a használatot átengedni is bárkinek. Ellenérték fejében csak úgy, hogy a tulajdonosnak előbérleti joga van, de ingyenes használatnál még az sincs.
Valamint, az írtad : " Tartozást halmozott fel". Ha ez nem csipcsup tartozás, akkor vagy minden tartozását érdemes rendezni a tulajdonszerzés előtt, és ennyivel kevesebbet kap kézhez, vagy azt kockáztatjátok, hogy fedezetelvonó jellegűnek ítélhetik az adásvételt, és bukjátok az ingatlant.

istvantorok # 2022.09.23. 08:35

Sziasztok!
Kérném állás foglalását az alábbi témában a hozzáértőktől:
Szomszéd idős ,egy fiú gyermeke nem törődik vele! Tartozást halmozott fel ,ellehetetlenült, fia nem segít rajta! Eltartásit nem szeretnénk kötni vele(sem időnk ,sem energiánk ilyenre)!
Adnánk már most pénzt, bírtokba nem lépnénk csak ha már jobb létre szenderül! Az ingatlant megvásárolnánk, szeretnénk ,ha a pénz átadáskor tulajok lennénk! Így szeretnénk magunkat bebiztosítani.
Hogyan tudjuk őt bebiztosítani, hogy élete végéig háborítatlan, nyugodtan maradhat/élhet az ingatlanban? Mi erre a korrekt jogi formula, ami mindkét felet védi ilyen esetben ,harmadik kívülálló (pl. tékozló, léha gyermeke) személlyel szemben?