Óvadék - albérlet


Anna_ # 2022.12.30. 01:31

#drbjozsef
Köszönöm a választ!
Igen, ezt értem, de kicsit konkrétabban érdekelne. Felperes követel rajtam 225e Ft-ot. Bíróság az ítéletben 92e Ft jogos igényt állapított meg, amit vissza kell fizetnem felperesnek. Így 41%-ban (92/225=0,409) lett pernyertes a felperes, én meg 59%-ban. Ennek megfelelően kell osztoznunk a perköltségeken. Csak azt nem értem, hogy a keresetlevél beadásának pillanatában még nem volt jogos a 225e Ft felperesi követelés, csak per közben vált jogossá. A szerződésben ott volt fehéren-feketén, hogy amíg az albérlő nem igazolja bérbeadó felé, hogy kijelentkezett, semmi nem jár vissza a kaucióból. Per közben igazolta. Kértem ez alapján a per megszüntetését időelőttiségre hivatkozva, de a bíró elutasította. Ha per közben igazolta először, akkor addig teljesen jogos volt, hogy nem fizettem vissza semmit sem a kaucióból.

Majordomus # 2022.12.29. 21:29

Elég sokba került neked ez a kaució visszatartás.
Négyzer annyiba mint az okozott kár.

drbjozsef # 2022.12.29. 16:33

Szóval a kérdésem még mindig az, hogy mi alapján számolja ki a bíróság a pernyertesség mértékét?

A mértékét?
A beadott okiratok, a szakértői vélemények, és egyéb bizonyítékok alapján, mérlegel és dönt.

Anna_ # 2022.12.28. 22:51

# Majordomus

Köszönöm a választ!

Miből gondolod, hogy " meg akartam tartani a kaució összegét"? A bíró által kijelölt szakértő véleménye alapján 100%-ban jogos volt a károkozásra vonatkozó igényem (175e Ft), amire a bérlő kezdetben azt mondta, hogy "semmivel nem tartozik, mert az nem károkozás, hanem értéknövelő beruházás". Később az ügyvéd a keresetlevélben 45e Ft-ot fogadott el, mint okozott kárt.
20 éve adok ki lakást, kb. 60 bérlőm volt, közülük 55-nél nem volt kárigényem és visszaadtam a kaucióját. Szóval nem a kauciótból akarok meggazdagodni, csak ha jogosnak érzem, akkor tartom vissza.

"A bérlőt nem marasztalhstod el a kijelentkezés elmulasztása miatt" - A szerződésbe nem véletlenül írtam bele, hogy a kaució akkor jár vissza, ha kijelentkezett: miért én menjek el az okmányirodába, álljak sorba, stb? Ha ő ezt elfogadta, akkor lényegtelen, hogy én is kijelenthettem volna. Ha egy ügyvéd óránként elkér 20e Ft-ot, akkor miért az én időm, pénzem menjen ezzel? Másrészt ha egyszer ebben állapodtunk meg a szerződésben, akkor lényegtelen, hogy ezzel okoz kárt vagy nem. Ehhez kell magát tartania. De ha bejelentkezve marad, akkor pl. nálam fogja keresni a végrehajtó vagy a rendőr + egyéb kockázatok és kellemetlenségek. Szóval szerintem a teljes kauciót jogom volt visszatartani addig, amíg nem igazolja, hogy kijelentkezett. Persze biztos tévedek.

"Az okozott jár megtéritését kérheted." - de amíg nem tudom, hogy mennyi az okozott kár, addig honnan tudom, hogy mennyit adjak vissza? Kértem két árajánlatot, amit én fizettem + felajánlottam, hogy felesben fizessünk egy igazságügyi szakértőnek, de ő ezt nem vállalta.

Szóval a kérdésem még mindig az, hogy mi alapján számolja ki a bíróság a pernyertesség mértékét?
Köszönöm!

Majordomus # 2022.12.28. 20:33

Attól függ mennyi az okozott kár?
.
A bérlőt nem marasztalhstod el a kijelentkezés elmulasztása miatt mert az neked nem okozott kárt.és mint szállásadó aki aláírtad a lakcimbejelentőjét bármikor ki is jelentheted az okmányirodában.
.
Az okozott jár megtéritését kérheted.
Ha 235 ezer ft kauciót tartottál vissza akkor az okozott kár legalább ennyi vagy több.
.
Ha több akkor indits ujabb pert kártéritésért.

Szerintem meg akartad tartani a kaució összegét,de többe került a leves mint a hús.

Anna_ # 2022.12.28. 13:16

Tisztelt Szakértők!
Hogyan kell számolni a pernyertesség mértékét?
Bérlő kiköltözött. Károkozás és kijelentkezés elmaradása miatt szerződés szerint visszatartottam a teljes óvadékot. Bérlő pert indított és követelte a kaució egy részét (235e Ft). Rá egy hónapra kijelentkezett, de ezt nem igazolta felém hitelt érdemlően, csak a bíró felé fél év múlva. Közben eltelt egy év, a kárigényem 100%-ban indokolt volt, mégis csak 59%-ban vagyok pernyertes, így részben (41%) nekem kell állnom a felperes ügyvédi költségét és a szakértői díjat (450e Ft + 181e Ft). Ezt arra alapozza a bíró, hogy a kaucióból valamennyi visszajár (92e Ft), bár én ezt sosem vitattam. Mikor kellett volna visszafizetnem a kaució visszajáró részét? Per közben, amikor már igazolta a bírónak, hogy kijelentkezett, de még nem született szakértői vélemény, hogy mennyi az okozott kár?
Érdemes másodfokra mennem? Eddig magamat védtem. Ide kell már ügyvéd? Tudtok ajánlani?
Minden segítséget köszönök!