Közös tulajdon megszüntetése.


dorka11 # 2010.05.08. 18:55

T.MajorDomus!

Köszönöm válaszát. Kértem utat, azt mondta a biró, hogy az csak egy köv.per tárgya lehet. Először a közös tulajdont kell megszüntetni, ami a jelen per tárgya.
Azt szeretném, ha a tul.társam megváltaná tul.hányadomat, de ő nem akarja. Megjegyzem – én sem feltétlenül szeretném az ő hányadát megváltani. A telket jelenleg jogcim nélkül mások használják. Azt gondolom, hogy a biró arra nem kötelezhet, hogy ezeknek a jogcim nélküli használóknak eladjam tul.hányadomat. Valszeg csak az marad, hogy nekem kell megváltanom a tul.társ hányadát, és egy köv.perben utat kérni.

1./Jól gondolom?
2./Lehet-e a biróságtól magán utat kérni, vagy csak szolgalmi utat, illetve a közmüvek bevezetését az uton keresztül?

Egynéni # 2010.05.08. 07:32

Van a házunkban – 1068, Budapest, Király u. 82– két nagyon kedves és segítőkész fiú. Ők észérveket sorakoztatnak fel egy ferdítésekkel és hazugságokkal dolgozó közös képviselő ellen. Röviden leírom, mert itt már nem lehet nyugodtan élni.
Nem ide tartozik, de ők nem a házunkban – ahol sok nyugdíjas és nehezen közlekedő idős ember lakik- hanem a mi pénzünkből bérelt iskolában tartják a közgyűléseiket, nehogy a nyugdíjasok a jogaikat érvényesíteni tudják. Nekik nincs édesanyjuk, nagymamijuk?!
De most más fontosabbat kell leírnom, mert magas vérnyomásom van, és bizony ma még magasabb lett…
A mai – 2010.05.07-i társasházi közgyűlésen lezajlottak, bebizonyították számomra, hogy a Tempo Csé+R kft-re nem vonatkoznak a hatályos magyar törvények!
Nos ez a „cég“ egy 2009.04.17-én lezajlott társasházi közgyűlés-en került megválasztásra, ám de törvénytelenül! Ezt a bíróság is megerősítette az általa hozott ítéletben, amelyben kimondta, hogy – a pontos idézet-: „így érvényesen a TempoCsé + R Kft. nem került megválasztásra, ill. egyik közös képviselő jelölt sem került érvényesen megvá|asztásra.“ Gondolom nem szükséges diploma ahhoz, hogy ezt valaki felfogja…Nos ez Hoffmann Róbertnek és Hoffmann Csillának nem sikerült – ők vezetik e nemes veretű “céget”!- Amikor egy kedves fiatal ezt felvetette és rákérdezett, hogy megnyerte-e a pert vagy nem Hoffmann Csilla ott mindenki előtt a szemébe hazudott és azt mondta, hogy : NEM! Erre a fiatalember felolvasta az ítéletből az előbbi idézett sort – a közgyűlésen kétszer is!-, mindemelett elismerte, hogy a per első felét ami a szavazatszedésre vonatkozott elvesztette, de viszont a közös képviselő választással kapcsolatos megnyerte. Raekció: vörösödés, pirulás, ám de érkezett a segítség Hoffmann Robika személyében. Hoffmann Robika – gondolom nagyon sietett…- a megismételt közgyűléssel kezdte! anélkül, hogy tartott volna előtte bármilyen közgyűlést is…Egy másik fiatalember ere figyelmeztette, illetve ara az apró tényre, hogy a közgyűlésen törvény szerint először tisztségviselőket kell választani…Robika válaszolt a maga stílusában, amit job helyeken bicskanyitogatónak hívnak…, hogy köszöni a kioktatást. Ő annyira okos, hogy nincs tisztában azzal, hogy az SZMSZ-ünk szerint nem lehet közgyűlést és egyből utána megismételt közgyűlést tartan félórás szünettel!
Ez egyébként elszámoló közgyűlés let volna, ha szabályosan bírják megtartani. De a fiam utána nézett és elmondta, hogy az elszámoló közgyűlés eves beszámolónak nevezett részét mérlegképes könyvelővel kell ellenjegyeztet­ni,gondolom ez azt jelenti, hogy aláíratni, hogy jó-e a beszámoló. Meg még el is kell jonnie a közgyűlésre törvény szerint…
Ennyi egyelőre dióhéjban kedveskéim. Ha van itt jogász kérem segítsen, hogy mit tegyünk! Ezeknek az arcán aztán van bőr…
Egynéni

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.08. 06:28

Az állami/önkormá nyzati kisajátitáson kívül senki sem kötelezhető arra hogy az ingatlanától megváljon
Már hogyne lenne kötelezhető! A közös tulajdont a bíróság megszüntetheti úgy, hogy egyik tulajdonost jogosítja a többiek részének magához váltására. Ha úgy tetszik: kötelezi a többit az eladásra.

dorka11 # 2010.05.07. 22:24

T.MajorDomus!
Köszönöm válaszát. Kértem utat, azt mondta a biró, hogy az csak egy köv.per tárgya lehet. Először a közös tulajdont kell megszüntetni, ami a jelen per tárgya.
Azt szeretném, ha a tul.társam megváltaná tul.hányadomat, de ő nem akarja. Megjegyzem - én sem feltétlenül szeretném az ő hányadát megváltani. A telket jelenleg jogcim nélkül mások használják. Azt gondolom, hogy a biró arra nem kötelezhet, hogy ezeknek a jogcim nélküli használóknak eladjam tul.hányadomat. Valszeg csak az marad, hogy nekem kell megváltanom a tul.társ hányadát, és egy köv.perben utat kérni.
Jól gondolom?
Válaszát köszönöm.

MajorDomus # 2010.05.07. 22:06

Ha nem tud bejutni, kérje szolgalmi jog megállapitását !

monalisa1 # 2010.05.07. 21:58

Az állami/önkormányzati kisajátitáson kívül senki sem kötelezhető arra hogy az ingatlanától megváljon - a tulajdonjog szent és sérthetetlen.

Amúgy kulcsolja imára a kezét hogy vevő akad a telkére.

"Lisa"
laikus hozzászóló

dorka11 # 2010.05.07. 21:40

Tisztelt Fórumozók!

Osztatlan közös tulajdonu, közuttal nem határos ingatlannak 2 tulajdonosa van. csak az egyik tulajdonos tud a területre bejutni, a másik nem. A telek bizonyos részeit mások /jogcim nélkül/ használják, akikkel a tulajdonosoknak semmilyen jogi kapcsolata nincsen.

Kérdés: kötelezhető-e birósági uton az a tulajdonos, aki nem tud az ingatlanra bejutni, hogy tulajdoni hányadát az ingatlant jogcim nélküli használóknak eladja?

A válaszokat előre is köszönöm.

dorka11 # 2010.05.07. 20:01

Tisztelt Fórumozók!

Osztatlan közös tulajdonu, közuttal nem határos ingatlannak 2 tulajdonosa van. csak az egyik tulajdonos tud a területre bejutni, a másik nem. A telek bizonyos részeit mások /jogcim nélkül/ használják, akikkel a tulajdonosoknak semmilyen jogi kapcsolata nincsen.

Kérdés: kötelezhető-e birósági uton az a tulajdonos, aki nem tud az ingatlanra bejutni, hogy tulajdoni hányadát az ingatlant jogcim nélküli használóknak eladja?

A válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.05.06. 21:21

Menj be az okmányirodába és jelentsd ki a lakásból.

Anni11 # 2010.05.06. 13:41

Üdvözletem
Lenne egy kérdésem önhöz az a lakás amiben lakok jelzáloghitellel van terhelve két éve elváltam a lakhatási jogot megkaptam,most jött egy levél az exemnek valami banki tartozás behajtásárol,amiben az áll hogy minden ingó és ingatlan vagyonával felel a lakás fele az ő nevén van.Elárverezhetik így is a házat?A jelzál pghitelt én fizetem de a tulajdonjog a nevén van.Mit tehetek hogy ne kerüljek utcára?Ő két éve nem lakik már itt de még mindig ez az állandó lakcíme.Várom válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 07:41

ObudaFan ilyenkor bekipopészteli a Ptk. vonatkozó részét. (Igaza van.) Én viszont lusta vagyok, úgyhogy ennyi:
A bíróság bármelyik tulajdonostárs kérésére megszünteti a közös tulajdont.

fokker70 # 2010.04.21. 07:40

Tisztelt Szakértők!

Vagyonmegosztás előtt állok, én vagyok az alperes.
Én szeretném kifizetni a felperest és ki is tudom de ő semmibe nem egyezik bele a bíróság előtt sem.

Már a második tárgyaláson lemondott az ő 1/2 részéről, olyan címszóval, hogy megoldotta a lakásproblémáját abból a 4.5 M Ft-ből amit nekem akart kifizetni és amiért beadta a vagyonmegosztást a bíróságra. ( Soha nem volt ennyi pénze, csak nem számított arra, hogy én ezt az összeget hajlandó vagyok elfogadni és akkor ezt oda kell hogy adja).

A kérdésem a következő lenne.

Ha már lemondott azzal, hogy ő megoldotta a lakhatását ezt a véleményét megváltoztathatja a bíróságon?
Jelen pillanatban szakértőt rendelt ki a bíróság az értékeléshez azt várom. De a felperes nem fizette ki a bíróságnak a 85 ezer Ft. szerintem, mert február óta nagy a csönd és áprilist írunk.

Várom válaszukat, köszönettel!
Fokker

szkovacs77 # 2010.04.21. 07:28

Ezuton szeretnek tanacsot kerni, a kovetkezo kerdesben. Szuleink halala utan en 3/4 a battyam 1/4 reszet orokoltunk egy ingatlannak kb 8 millio ft ertekben. En az orokosodes ota probalok eggyezkedni a battyammal, de o semmit nem akar intezni. O meg akarna venni, de nincs penze, en ki akarom ot fizetni, de azt nem akarja, mert most februar oda ingyen ott lakik, mert en fizetem a szamlakat. Az en reszemre mar tarthatatlan ez az allapot, mert en se tudom mar fizetni a koltsegeket. O nem megbizhato, igy nem merem rabizni a szamlakat, mert felek, hogy adosagot csinal. Mit tudok csinalni?

Tisztelettel:
Szivia

Kata75 # 2010.02.18. 09:46

Köszönöm a választ, akkor érdemes felkeresnem egy ügyvédet!

MajorDomus # 2010.02.17. 19:43

Semmi !
A tulajdonosok mindegyike jogosult az ingatlant használni,de többlethasználati dijra tarthatsz igényt.

Jobb ha megegyeztek, -mert ha a biróság szűnteti meg a közős tulajdont,akkor annak áron aluli árverezés lesz a vége.
Amit közösen fizettetek annak a fele neked jár pénzben.

Kata75 # 2010.02.17. 18:10

Tisztelt Fórumozók!
Nekem olyan problémám lenne, hogy vásároltam egy lakást melynek tulajdon hányada 1/2 részben az enyém, 1/2 részben pedig az élettársamé, Ő azért lett tulajdonos mert hitelre vásároltam a lakást és az ő szülei lakására lett a jelzálog ráterhelve. Jövedelmünk 90-10% /ÉN-Ő/ tevödött össze, melyből az következett, hogy a hitelfelvétel költségeit az illetéket és a lakás berendezéseit Én álltam. Közös kiadásainkat is 90-10% én álltam majd, 15 hónap együttélés után megszakítottuk az élettársi kapcsolatot, én elköltöztem a közös lakásból ő a mai napig bent lakik a lakásban a közös gyermekünkkel. Elköltözésem után még 4 hónapig én fizettem a törlesztőrészleteket. Nekem nincs kulcsom a lakásomhoz mert a zárat kicseréltette, a törlesztőrészleteket 12 hónapja egyedül fizeti.Meg szeretné szüntetni a közös tulajdont oly módon hogy elperli tölem az 1/2 részemet.
A következő a kérdésem, mennyi esélye van arra, hogy mindenféle pénzügyi vonzat nélkül megszüntesse a közös tulajdont?

MajorDomus # 2010.01.15. 21:24

Keress ingatlanspecialista ügyvédet- s kérj árajánlatot az ügyre.

monalisa1 # 2010.01.15. 14:37
monalisa1 # 2010.01.15. 14:35

Mindjárt a keresetlevélben kell kérni hogy a bíróság rendeljen ki pártfogú ügyvédet, egyúttal a költségmentesség megadását is ekkor.

A bíróság heti egy félfogadási napján segítenek a keresetlevél megfogalmazásában -térítésmentes-, egyben a fentieket is részletesen elmagyarázzák.

Ezen kívül létezik a népügyvédje térítésmentes segítségnyújtás: bírósági képviseleten kívül levelek- beadványok készítése, jogi kérdésben felvílágosítás stb. A megyeszékhelyen ill. a fővárosban található:

http://www.nepugyvedje.hu

"Mona"
laikus hozzászóló

Schusy # 2010.01.15. 12:11

Kedves Kovács Béla Sándor! Nagyon köszönöm a válaszát, de egy kérdésem maradna még :) Ha rászoruló, (mert a nagyim biztos az), akkor hol lehet kérni a pártfogó ügyvédet és a mentességet?

Tényleg köszönöm :)

Zsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.15. 08:49

A bíróság a közös tulajdont, ha lehetséges, első sorban a természetbeni megosztással szünteti meg. Úgy tűnik, ennek itt semmi akadálya.

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, és igen tág határok között mozog. A felszólító levelet szvsz 15 ezer körüli áron már egy jó ügyvéd is megcsinálja. (Aki ennél olcsóbban vállalja, arra nem biztos, hogy rábíznám.) A pervitel már többe fáj, a pertárgy, azaz az összes ingatlan értékének kb. az 5-10%-a lesz. Ami 10 milliós értéknél már 500K-1 millió, ugye. Nem sokat számít, hogy ebbe a korábban, a felszólító levélért kicsengetett összeget beszámítják.
A peres eljárás illetéke 6%, ezt a tulajdonstársak között a tulajdoni hányadok arányának megfelelően dobják szét.

A rászoruló kérhet költségmentességet, az magában foglalja az illetékmentességet, és lehetséges a pártfogó ügyvéd is.

Schusy # 2010.01.14. 23:07

Tisztelt fórumtársak.

Olyan problémával fordulok hozzátok, amihez hasonlóakat olvastam alant, de egy fontos kérdésem maradt (na jó talán több is)

Ismertetném először a helyzetet. Nagymamám 2004-ben értesült róla, hogy elhunyt édesapja (azt hiszem a második világháborúban hunyt el, de nem biztos) után örököltek a testvéreivel 8 db érdi telket, összesen 5960 nm-t. A tulajdoni hányadok a következőképpen néznek ki. A nagymamám tulajdona az összes telek 1/4 része, a testvéré 1/4 rész (és ha jól tudom a harmadik testvérének a gyerekeié a másik fél, mégpedig 1/3, 1/3, és 1/9, 1/9, 1/9-ed arányban). A telkek 700-1000 nm-esek, a nagyimnak járna 1492,5 nm. Ő szeretné ezt a részét eladni, hogy ezáltal saját lakáshoz jusson, viszonylag egyszerű is lenne elérni, mert két egymás melletti telek csak pár nm-el lenne kevesebb mint ami járna neki (erről a maradékról le is mondana) Az elmult majdnem 6 évben sikertelenül próbáltak megegyezni a felosztásban.

Arról már tudomást szereztem, hogy bírósági úton kérhetjük a terület felosztását. A kérdésem az lenne, hogy mivel a nagyim részét könnyű elosztani, megoldható-e ilyen egyszerűen (a többiek kivásárlása lehetetlen zsámára).

A másik kérdésem, hogy az egész folyamatnak (nyilván az első egy ügyvédi felszólítás, melyben utalunk arra hogy a megegyezés hiányában perre visszük a dolgot) milyen anyagi vonzatai lehetnek? Ez nagyon sarkalatos pont, mert nagyi kisnyugdíjas, jelenleg a sogóra házában él ahol semmilyen joga nincs (a férjének volt haszonélvezeti joga csak), és sokat anyagilag mi se mtudunk segíteni, mert kis pénzből nevelünk 3 gyereket.
Tehát kb mennyi lehet az ügyvédi költsége a felszólításnak, illetve a pernek külön-külön? Kb mennyi lenne a perköltség, és az hogyan oszlik meg a tulajdonosok között?

És egy kicsit más kérdés, nagyimat most értesítette az érdi önkormányzat, hogy a telkek után (nem tudom hgoy csak a tulajdnoi hányada utána, vagy összesen) 3 millió ft telekadóval tartozik 2004 óta.
Tényleg 2004 óta követelhet adót visszamenőleg az érdi önkormányzat, ha eddig egyszer sem értesítette nagyit? Nincs elévülés?
Vonhatják-e ezt a tartozást a kis nyugdíjából? Nem akarok sokat mondani, de talán az özvegyivel együtt 40e ft. Ha nem, ráterhelik a telekre?

Azt hiszem ennyi lenne most ami hirtelen felmerült bennem. Nagyon szeretnék neki segíteni, hogy végre a saját lakásában alhasson, ne kelljen kiszolgáltatva lennie senkinek :(

Köszönöm,

Zsuzsa

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:00

Én is ezt tenném az édesanya helyében. Megváltanám a részedet bagóért, aztán kötnék valakivel eltartásit.

ObudaFan # 2009.05.18. 17:15

Természetesen közös tulajdon megszüntetése iránti perre van lehetőség, de itt nem az árverési értékesítés, hanem az lesz a reális megoldás, hogy ő a te részedet váltsa magához, de a haszonélvezetére tekintettel csak a lakott érték felére tarthatsz igényt. Így meg kell gondolnod, hogy nem lenne-e érdemes várni.

kovacsa # 2009.05.18. 09:11

Az édesanyám előbb rakna ki a házból, mint hogy beleegyezzen abba, hogy eladjuk a házat. Úgy tudom, hogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy közös tulajdona legyen valakivel, akivel nem akar. Tehát nem vihetem perre a dolgot? Azért mert haszonélvezete van a részemen? Egy kb. 15 millió forint értékű háznál a haszonélvezetét mennyi pénzzel lehetne megváltani?
Haszonélvezet korlátozást milyen okra hivatkozva lehet kérni? Ha esetleg kitenne a házból és ő élne benne tovább, biztosan tudom, hogy 5 forintot nem költene a ház állagának megóvására, magyarán lelakná teljesen, így is lenne már mit felújítani rajta. Az én veszteségemet ki fizeti ki, ami miatta ér az által, hogy nem törődik a házzal? Mert ugye ezáltal az én részem értékét is lerontja.