Közös tulajdon megszüntetése.


monalisa1 # 2009.05.15. 15:51

Az anyukád egyrészt mind 1/2-ed tulajdonostárs, másrészt az özvegyi haszonélvezeti jog okán holta napjáig háboríthatatlanul élhet a házban - akár egymaga is. (Vagyis akkor rak ki téged a házból mikor csak akar...)

Ettől a saját tulajdoni részedet még eladhatod, ha találsz olyan vevőt - pl. hosszútávú befektetőt -, aki hajlandó egy haszonélvezettel terhelt 1/2 tulajdoni arányú házrészt megvenni, bár csak mélyen ár alatt számíthatsz pénzre...

Ha a mamád netán hajlandó lemondani a haszonélvezeti jogáról akkor azért valószínűleg anyagi ellenszolgáltatást kér tőled, vagyis egy számítás alapján azt meg kell váltanod - a ház eladási árából őt megillető 1/2-ed rész összegén felül.

Mível ingatlan adásvételéhez ügyvéd közreműködése szükséges, a számítást elvégzi és a mamának járó többlet összegről tájékoztat...

"Lisa"
laikus hozzószóló

kovacsa # 2009.05.15. 09:46

Sziasztok!

Az alábbi problémában kérnék tanácsot.
Édesanyámmal, édesapám halála után, fele-fele részben tulajdonosai vagyunk egy háznak. Mindketten benne élünk, de sajnos nem jövünk ki egymással. Én szeretném eladni a házat, de ő ebbe nem hajlandó beleegyezni. Az én részemen sajnos neki haszonélvezete is van.
Így van-e lehetőségem arra, hogy a közös tulajdon megszüntetését kérjem, vagy az ő haszonélvezeti joga ezt nem engedi? Ha lehetséges a megszüntetés, akkor ő mekkora arányban részesülne a ház eladásából származó összegből, neki a haszonélvezet miatt több pénz jár? Köszönöm.
Kovács Aladár

ObudaFan # 2009.04.14. 10:42

Kérhetem tőlük cserébe azt, hogy ezt most kifizetem, így a lakás tehermentes marad, akkor ezek után adjuk el?

Kérheted, és ha nem egyeznek bele, akkor ezt bírói úton érvényesíteni is lehet. Más kérdés, hogy egy közös tulajdon megszüntetési per azért jó 2 évig eltart, és elég költséges.

Gota # 2009.04.14. 06:32

Köszi a választ monalisa!
Amúgy csak a miheztartás végett, és főleg kegyeleti okokból:
Nem anyukám halmozta fel a tartozást, az ő halálakor a lakás tehermentes volt.
A tartozást azóta a benne lakó testvérem és apám halmozta fel. Én hét éve nem lakom már ott (leszámítva egy kb. 1,5 éves periódust, amikor természetesen minden rendesen be volt fizetve).
Na mindegy, ma felvetem az értékesítést nekik.
Köszi a választ!

monalisa1 # 2009.04.13. 21:42

Mivel hármótok közül - mint írod - csak neked van jövedelmed, így rossz esetben végrehajtást kérhetnek a jövedelmedre, azaz levonást eszközölni a havi béredből.

Te meg akár fizetési meghagyást indíthatsz ellenük a bíróságon...

Kicsi a valószínűsége, hogy egy 75e ill. 150e forintos kötelezettség miatt bármelyikük is hajlandó lenne a tulajdonrészéről lemondani, vagyis jelenleg kényelmesen megülnek a lakásban...

Azt hogy a papádat és a testvéredet hogyan lehetne rábírni a lakás mielőbbi közös szándékú eladására, ötletelni nem tudjuk.

Végső soron kikényszeríthető a közös tulajdon megszüntetése - ahogy erre Tanár Úr utalt már -, de egy per elhuzódó és költséges.

Az anyukád halmozta fel a közüzemi tartozást - okkal ok nélkül -, "felpanaszolni" csak neki tudnád...

A lakást el lehet adni úgy is, hogy a vevő egalizálja a számlákat az egyes szolgáltatóknál, de ennyivel kevesebbet is fizet az ingatlanért.

A további rezsiköltséget vajon fizetik-e a "társaid" - mint gyakorlati és költői kérdés...

Gota # 2009.04.13. 21:20

Kedves Lisa, és Dr. Grád András!

Köszönöm szépen a válaszokat!
Esetleg van-e bármi lehetőség arra, hogy ha valahogy kifizetném (Helyettük!!!) a tartozást, amit egyébként nagyon nem szeretnék, egyrészt mert baromi erkölcstelen dolognak tartom, másrészt nem vagyok krőzus, ezt csak akkor teszem meg, ha cserébe kapok valamit! Kérhetem tőlük cserébe azt, hogy ezt most kifizetem, így a lakás tehermentes marad, akkor ezek után adjuk el? van lehetőség bármi ilyen írásos megállapodásra, kötelezhetem-e őket erre cserébe? Másik kérdésemre is várnék még választ, hogy levonhatják-é a béremből a tartozást?
Köszönöm szépen!

monalisa1 # 2009.04.13. 21:02

Köszönöm a kijavítást, avagy holtig tanul az ember...

Grád András # 2009.04.13. 20:53

Kedves Gota!

Monalisa sok jót is írt, de téveset is.

"A tartozásuk feljegyzésre kerül a tulajdoni lapon, és ha valaha eladásra kerül a lakás a vételárból előszőr is a közműcég kerül kielégítésre."

Ez nincs így, lehetőség sincsen rá, ami logikus is, hiszen a közüzemi szolgáltatók nem fognak 200 évet várni a behajtással, hátha egyszer valaki majd eladja az ingatlant. Ehelyett kikapcsolják a közművet, ergo nem lesz víz, gáz, villany, egyszerűen lekötik. A visszaszerelés rengetegbe kerül, direkt csinálják így, hogy elejét vegyék a nemfizetésnek. Szóval nem biztos, hogy érdemes megvárni a lekötést, ráadásul ez sem gátja az árverezésnek. Igazából a legjobban azzal jár, ha megszüntetik a közös tulajdont, pl. eladják közösen, és a kapott pénzzel mindenki azt csinál amit akar, ők vesznek maguknak pl. külön ingatlant Ön nélkül. Ha végképp semmi más nem működik, a bíróságnál lehet kérni a közös tulajdon megosztását, és ha egyikük se tudja magához váltani, a végrehajtó elárverezi, de ez a legrosszabb megoldás anyagilag. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.04.13. 20:44

A tartozás további növekedését úgy tudod elkerüni, hogy a havonta beérkező számlákat elkéred tőlük VALAMINT ARÁNYOSAN a befizetni való pénzt is - és te mész a csekkel a postára. Máskülönben félő, hogy tartozás egyre csak gyűlemlik majd...

Végső esetben a tulajdoni részedet megvételre felajánlhatod az apukádnak és/vagy a testvérednek, így a lakás és annak gondja a továbbaikban nem a te válladat nyomja.

(Gonosz, de akár rábeszélheted őket, hogy ketten együtt vegyenek fel 3 M Ft hitelt mellyel kifizetnek téged, aztán hogy a részleteket fizetik-e vagy sem - mosod kezeidet...)

monalisa1 # 2009.04.13. 20:37

A felhalmozódott közműtartozásból a tulajdoni arány alapján 75e Ft terhel téged, a többi a tulajdonostársaid közt oszlik meg arányuk szerint. A magad részére kérj részletfizetést, a visszamaradó tartozást ráterhelik az örököstársak ingatlanrészére, úgyszintén az arányok szerint.

Nemigen árvereznek egy olyan ingatlant ahol két (három) bentlakó személy is van., ki venné meg a lakást és hogyan rakná ki őket onnan?! (Esetleg ha valaki hosszú távú befektetésként fantáziát lát a dologban.)

A tartozásuk feljegyzésre kerül a tulajdoni lapon, és ha valaha eladásra kerül a lakás a vételárból előszőr is a közműcég kerül kielégítésre.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Gota # 2009.04.13. 19:27

Segítséget kérnék.
Édesanyámtól örököltem egy lakást, 25%-ban az enyém, a másik 25% a testvéremé, és apámé a fennmaradó rész. Kb. 12 M Ft-ot ér a lakás. Én nem lakom az ingatlanban. Most felkerestek, hogy felhamoztak kb. 300,000 Ft közüzemi tartozást, amit rá fognak terhelni a lakásra, ha nem fizetjük be. Ők ketten nem dolgoznak, vagyis ez rám maradna. Ha ráterhelik a lakásra, utána milyen lehetőségek vannak a visszafizetésre? Mennyi időt adnak a visszafizetésre, mielőtt elárverezik? Levonhatják-e ezt a tartozást a hitelezők az én fizetésemből egy idő után? Másik: nekem milyen jogaim vannak? És a legfontosabb kérdésem: Milyen jogi úton kerülhetem el a jövőben, hogy az ő adósságaik engem is terheljenek?

Zoltán György # 2009.04.11. 23:15

KBS!
Amennyiben jogerős az ítélet, akkor be kell fizetni a megváltási összeget és igazolni a földhivatal felé. Az ítélet mellékleteként.
Ítéleten alapul, nem bírálja felül a földhivatal :-)))

BéJé # 2009.04.09. 10:13

Kedves Immaculata!

Néha annyira részletesen akarok fogalmazni, hogy emiatt sikerül kevésbé érthetővé a szöveg. :)

Eredetileg 1˙000˙000 HUF volt rajta a vállalati kölcsön. A válásig (másfél éve) közösen fizettük. Ez csappant mostanáig kb. 300˙000 HUF-ra.

Még nincs bíróságon. Előbb itt puhatolózok a lehetőségekről, keresve a legjobb megoldást. Természetesen értesítem exemet erről a hitelkonsrukcióról is. Hátha jobb belátásra bírható, és elkerülhető a hosszas, ideg-, és pénzölő procedúra.

Köszönettel

BéJé

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 16:58

Na, fasza. Azért az eléghé abuszurd, hogy két pert kelljen lefolytatni ugyanazért. Nem is könynen tudom elhinni.
Mégis csak kénytelen leszek utána nézni.

Azzal együtt köszönöm.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.04.08. 14:01

Az ítéletben mi szerepel? A Ptk. 148.§. (2) bek. alapján a tulajdonostárs tulajdonába adta a bíróság? Ekkor valóban azt kell tenni, amit írtál.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 13:51

Hanem? Indítani kell egy újabb pert, csak ezúttal a nyilatkozat pótlása iránt? Mert azt feltételezem, hogy a végrejhajtó nem fogja rendőrrel kényszeríteni az eladó tulajdonostársat a hozzájáruló nyilatkozat kiadására.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.04.08. 07:17

Nem elég.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 07:05

Nemn úszom meg? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.07. 12:28

Kedves Kollégák!

Ha a közös tulajdon megszüntetéséről a bíróság ítélettel döntött, akkor elég-e magához váltásra feljogosított tulajdonostárs 1/1 tulajdonának a földhivatali bejegyzéséhez az ítélet és a vételár megfizetésének igazolása?

OFF (Tudom, tudom: utána nézhetnék, de eredendő lustaságom kötelez rá, hogy előbb tegyek egy próbát. Hátha van, aki kirázza a kisujjából.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.07. 12:23

Most újra elolvastam és vagy akkor nem voltam alapos, vagy félreértettem valamit.

Most megkérdezem. A 300e Ft munkáltatói kölcsön van jelzálogként bejegyezve? Ha igen, akkor az a te megváltott lakáshasználati jogod értéke, tehát az teljes egészében a volt feleséged költsége.

Ha most a feleséged meg akarja vásárolni a részedet, és hitelt kíván felvenni, akkor az egész lakást megterhelheti jelzáloggal, nemcsak a megvásárolni kívánt részt. Így nagyobb esélye lesz a hitelfelvétellel.

:) Most mi van, már bíróságon van a közös tulajdonotok megszűntetése? De, miért, ha enélkül is menne.

Szólítsd fel az adásvételi szerződés megkötésére, abban viszont már kiköthetsz határidőt a teljesítésre. Azért 60 napnál ne rövidebbet, mert mostanság sokáig tart a hitelbírálat.

BéJé # 2009.04.07. 11:24

Újabb info. Szóba került, hogy hitelre vásárolhatná meg a részemet. Mivel még nincs három hónapja, hogy mostani munkahelyén dolgozik, ezért a jövedelem igazoláshoz köthető kölcsön - tudomásom szerint - szóba sem jöhet, csak a jelzálog alapú. Felvehet-e jelzálogkölcsönt a megvásárolandó lakásrészre, amin még körülbelül 300˙000 HUF munkáltatói hitel van?

Jelezte levélben az elővásárlási jogát is. De fedezete a mai napig nincs. Mennyi ideig kell várnom, hogy kifizeti-e vagy sem? Késleltetheti ez a bírósági döntést a közös tulajdon megszüntetésében? Ha már lesz jogerős határozat, mi legyen a következő lépés, hogy a részemhez juthassak?

Köszönettel

BéJé

krita # 2009.03.18. 19:31

Tiszelt Ügyvéd Úr/Nő!

Nekem osztatlan közös erdőterületem van. 150 fő tulajdonossal. 8 éve bérbe adtam ,nagyon minimális összegért,(amit akkor megbántam). 2008 dec 31.-vel lejárt a haszonbérleti szerződés.A Bérlőm ismét szeretné kivenni a területet.
Azt szeretném tudni,hogy:
-hány fő szükséges ahhoz, hogy a bérlő fakitermelést végezhessen?

  • Ill. kaphat-e vágási engedélyt, ha csak az én aláírásom hiányzik?
  • Szeretném azt is tudni hogy ki lehet-e méretni a területet?

Köszönöm a válaszát előre is!!

Üdv: RITA

BéJé # 2009.03.17. 11:44

Immaculata!

Köszönöm válaszod.
A végkövetkeztetés, hogy mindenképpen csak bírósági úton juthatok hozzá a részemhez. Tényleg nem könnyű. Évekig elhúzódhat, aztán a végrehajtónál kötünk ki. :(

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.17. 10:36

Nem könnyű.

A lakáshasználati jogodról, vagyis a lelépési díjról a még fennmaradó kölcsön fejében mondtál le, így most mégegyszer nem kérheted.

A gyermek születése a közös tulajdon megszüntetésére nincs hatással.

A lakás beköltözhető (üres) értékét kell figyelembe venni, és a hitellel utána felesben számolhattok el a feleségeddel, vagy a vételárba beszámolni, de a lényeg, hogy a hitel egy elszámolás kérdése, a lakást forgalmi értéken kell figyelembe venni.

Neked kell utazgatnod, feleséged lakóhelye szerint kell a keresetet benyújtanod.

BéJé # 2009.03.17. 10:24

Üdvözletem mindenkinek!

Hasonló eseteket az enyémhez találtam a fórumon, de így is maradt néhány tisztázatlan kérdés.

Feleségemtől három éve váltam el. A lakáson (budapesti, 26nm, galériázott, zuhanyzós, WC-s) jelzálog van. Az akkori munkáltatómtól kamatmenetes kölcsönt vettem fel. A válóperben annak fejében, hogy a fennmaradó részleteket fizeti, lemondtam a lakáshasználati jogomról. Szóban abban egyeztünk meg, hogy a tulajdonrészemet addig nem kérem, ameddig nem lesz szükségem rá. Most meg akarom szüntetni a közös tulajdont.
Kiköltözni nem akar. Állítása szerint kifizetni sem tud. Közben férjhez ment, gyereket szült.
A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni.

  1. Származhat-e abból hátrányom, hogy a közös lakásunkban egy nem közös gyermek is tartózkodik?
  2. A végrehajtáson kivűl van-e reális esélyem arra, hogy a pénzemhez jussak?
  3. A fennálló hiteltartozás teljes összegben, vagy csak felével csökkenti a számomra kifizetendő összeget?
  4. Kérhetek-e lakáshasználati díjat a férjétől?
  5. Ha perre kerülne a sor, beadhatom-e indítványomat a tartózkodási helyem szerint illetékes bírósághoz, ami a szóban forgó lakástól kétszáz kilométerre van, vagy nekem kell utazgatnom minden egyes alkalommal?

Köszönettel

BéJé