Közös tulajdon megszüntetése.


ObudaFan # 2009.01.11. 20:27

tubi!

A gyermek lakhatása pénzbe kerül. Ha nem saját tulajdonú lakásodban lakik, akkor ezt pénzben kell megtéríteni.

monalisa1 # 2009.01.11. 18:53

Mindig a gyermek érdeke az első. Egyszer majd a pénzedhez jutsz - annyihoz amennyihez, és amikor...

tubi # 2009.01.11. 12:00

Szia ObudaFan!
A közös tulajdon megszüntetési per az egyetlen megoldás szerintem, de azt tudni kell, hogy ha lakik a lakásban közös kiskorú gyermeketek, akkor a bentlakás értékcsökkentő voltát mindketten viselitek, vagyis az ingatlant vagy csak lakottan lehet eladni, és te a lakott érték felét kapod, vagy elhelyezést kell biztosítani az ex részére, és ennek az értékcsökkentő volta is felerészben téged terhel.És az értékesítés után is ugyanúgy köteles vagy te is viselni a közös kiskorú gyermek elhelyezésének anyagi terheit.

Ezt nem értem teljesen amit irtál, mert akkor ha elárverezik a házat, akkor nekem biztositanom kell a volt feleségemnek egy új lakást ahol a kiskoru gyermekeimmel él? És utána megint meg kell szüntetnem a közös tulajdont? Akkor ez most hogy is van? Akkor ebből az ördögi körből soha nem lehet kilépni?

ObudaFan # 2009.01.11. 11:07

Írd le, mit nem értesz.

tubi # 2009.01.09. 17:15

Köszönöm monalisa1 hozzászólásait, de várnék más hozzászólásokat is.

monalisa1 # 2009.01.08. 22:17

Külön megjegyzés az általam alább írottakhoz: át kellene gondolnod a ház eladásának "siettetését", mert a volt feleséged eladás után ott lakik ahol tud ill akar - ez ividens, de a gyermekek már nem, és ezt akár egy külön perben kijárhatja érdekükben.

Minden a ház véletárán múlik, mert lehet, hogy az 1+3 személynek megfelelő lakás ára elviszi a házért kapott pénzt...-, vagy rád nézve rossz esetben nagy összegű hitel felvételére kényszerűlsz - a saját részed "feláldozásán" kívül. Akkor meg minek volt az egész?!

Mondhatni róka fogta csuka.

monalisa1 # 2009.01.08. 22:05

Pontosítva: mível 3 gyermekről van szó a másfél szobás lakás kicsi lesz...

monalisa1 # 2009.01.08. 22:01

Szóval mindig és mindenben a gyermek érdeke az első.

monalisa1 # 2009.01.08. 21:59

Hogy tényleg értsed: ha eddig cs.házban lakott a gyermek azonban az elvált szülők valamely okból eladják az ingatlant - ergo a feje fölül az addigi biztos hajlékot -, akkor legalább egy másfél szobás lakás "kijár" az anyának és a vele maradó gyermeknek - kerül amibe kerül... (Albérletbe mégse mehetnek, valamint a gyermek a szülők válásában bizonyára vétlen.)

Azt hogy mennyiért is realizálódik a ház eladása és a vételárból 1:1-ben lehet-e venni egy átlagos lakást, a pénzetek együttes összege mondja majd meg. (Lehet úgy is, hogy pl. a feleséged "dobja be" az összes pénzét a lakásvásárlásba, te pedig hitelt veszel fel hogy kilegyen a vételár. Persze ebben az esetben tulajdoni rész illet meg - aztán majd valamikor a távoli jővőben eladjátok azt is...)

monalisa1 # 2009.01.08. 21:42

A Csjt. előírja, hogy a szülő minimum nagykorúságáig köteles gondoskodni gyermekéről - van amikor azon túl is. Tehát az, hogy a ház eladása után a gyermeknek még jó ideig biztos hajlék legyen a feje felett stb. stb., a különélés ellenére a t.díjon kívül bizonyos esetben terheket róhat rád (is). És mindenkor elsődleges a gyermek érdeke.

tubi # 2009.01.08. 21:16

Most ez hogy is van hogy én is megértsem?

ObudaFan # 2009.01.08. 20:41

És az értékesítés után is ugyanúgy köteles vagy te is viselni a közös kiskorú gyermek elhelyezésének anyagi terheit.

tubi # 2009.01.08. 20:27

Köszönöm a hasznos tanácsotokat. Azt elfelejtettem irni, hogy a egyezségben az szerepel, hogy a ház értékesitéséig a lakáshasználati jogot ő gyakorolja.
Ebbe azért egyeztem bele, mert legrosszabb álmomban sem gondoltam volna hogy 12 évi után sem tudom értékesiteni a házat.
Várom segitségeteket továbbra is, üdv.: Tubi

ObudaFan # 2009.01.08. 17:59

A közös tulajdon megszüntetési per az egyetlen megoldás szerintem, de azt tudni kell, hogy ha lakik a lakásban közös kiskorú gyermeketek, akkor a bentlakás értékcsökkentő voltát mindketten viselitek, vagyis az ingatlant vagy csak lakottan lehet eladni, és te a lakott érték felét kapod, vagy elhelyezést kell biztosítani az ex részére, és ennek az értékcsökkentő volta is felerészben téged terhel.

monalisa1 # 2009.01.07. 22:18

A bérleti díj kérése jó ötlet, sőt akár te magad is kiadhatod "a" szobádat egy albérlőnek - ők meg huzzák össze magukat. Vagy veszed a fáradságot/költséget és a 300 km ellenére viszel x számú zárat/lakatot és "a" szobádat lezárod. Nem fog tetszeni de hát nem is kell hogy mindig minden az ő(k) tetszése szerint legyen.

Továbbá javaslom olvasd el az öröklés, családjog rovatban dr. Grád András ügyvéd úr 2009.01.07. 16:49 és 16:34-kori beírását - válás, vagyonmegosztás c. topicban. http://www.jogiforum.hu/forum/35/11550

Én külön csak annyit: mível kiskorú gyermekek lakhatásáról kell gondoskodni, lehet hogy 18 éves korúkig a ház nem adható el - ügyvédet kell ez ügyben megkérdezni.

nanemaaa # 2009.01.07. 22:04

Ha másképp nem megy indíts pert a tulajdonközösség megszüntetésére. Bár, ha asszonyka nem megy bele a kivásárlásba, akkor végül a házat elárverezik, ami nem kecsegtet túl sokkal, de a semminél mégis több. Csodálkozom, hogy ez egyetlen ügyvédednek sem jutott eszébe. :-(

Nem tudom, hogy járható-e, de ha te tulajdonos vagy, és idegen lakik a házadban, meg kellene próbálni tőle bérleti díjat követelni. Talán ez hozzásegíti az exedet, hogy kicsit másképp lássa a világot. Mellesleg a közös megegyezésben, vagy az ítéletben nem történt rendelkezés a ház használati jogáról?
A jelenlegi állapot nyilvánvalóan nagyon kellemes az exednek, hiszen gyakorlatilag egyedül húzza egy olyan ingatlan hasznait, ami nem a kizárólagos tulajdona, miközben vélhetőleg a terheket (ha lenne) közösen viselnétek. Gondolom a gyerekek a fő fegyvere.

tubi # 2009.01.07. 21:29

Sziasztok ! Egy kis segitségre lenne szükségem.
12 éve elváltam a volt feleségemtől. A válás után a családi házunkban 1/2-ed 1/2-ed arányban lettünk tulajdonosok. A házasságunkból született 3 gyerek után 48,8 % gyerektartást fizetek. Az elmult 12 év alatt peren kivül – ügyvédek által – többször próbáltam az 5O %-omat a volt feleségemnek felajánlani megvásárlás céljából, amit mindig visszautasitott. Én a fenti körülményekre tekintettel nem állok ugy anyagilag hogy meg tudnám vásárolni az ő részét, persze neki esze-ágában sincs eladni. Próbálkoztam a lakrészem gyermektartásdij beszámitásába is, a volt feleségem ez elől is elzárkózik. A valás közös megegyezéssel történt,melyben megállapodtunk arról, hogy a lakást közösen értékesitjük, igaz időpontot nem határoztunk meg. Mivel én a lakásból a válás után 3OO km-re költöztem ő lett a lakás egyedüli használója. Én többször meghirdettem a lakást, de bárki ment megnézni, minden vevőt elküldött azt mondta: ez a lakás nem eladó. Neki ez az állapot nagyon megfelelő, hiszen 12 éve él a fél lakrészemben, és havonta 48,8 % gyerektartást is kap tőlem. Időközben a volt feleségem élettársi kapcsolatot létesitett. Az élettársa is hozzá költözött,igy már több mint három éve lakik az én tulajdoni részemben ő is. A 12 év alatt több ügyvédnél jártam, és senki nem tudta megoldani a problémámat. Egyszerüen nem tudok kilépni a közös tulajdonomból, viszont a tulajdonrészem árára nagyon nagy szükségem lenne, mivel rokkantnyugdijas vagyok. Kérem segitségeteket, tanácsotokat, hogy mit csináljak, merre induljak? Köszönöm.

ObudaFan # 2008.12.02. 11:01

Nincs mit.

z_jade # 2008.12.02. 09:30

Köszönöm a gyors választ.
Üdv: Jade


jade

ObudaFan # 2008.12.01. 13:45

Nem kell megvárni.
Kérhettek. Ha azóta ahsználja a területet, amióta az örökhagyó elhunyt, akkor azóta. Ha már korábbi időpontban is használta, akkor meg kell nézni, hogy volt-e erre jogcíme.

z_jade # 2008.12.01. 10:10

Sziasztok!
A következő lenne a problémám: örököltünk elhunyt édesapánktól egy telekrészt négyen. Aki birtokolja jelenleg a területet nem örökös, de a telek másik felének jogos tulajdonosa. Az egész területet ő használja jelenleg. Az örökösödési illeték összegéről még nem kaptunk értesítést. De a földhivatal már bejegyezte a tulajdont.
A jelenlegi tulajdonos úgy nyilatkozott a közjegyző előtt, hogy kivásárolná a tulajdoni részünket. De eddig még nem tett ajánlatot. A közjegyzői szakasz 4 hónappal ezelőtt véget ért. Az APEH még azóta sem állapította meg az értékét. ez meddig szokott tartani?
A kérdésem az lenne, hogyha szeretnénk megszüntetni a közös tulajdont, azzal meg kell-e várni míg megküldik, hogy mennyi illetéket kell fizetni, vagy elindíthatjuk előtte? A másik: kérhetünk-e használati díjat a területért és mikortól?
Előre is köszönöm.
Jade


jade

ObudaFan # 2008.10.28. 13:42

A közös tulajdon megszüntetési perben igazságügyi szakértő fogja megállapítani az ingatlan értékét. Ha megegyezni nem sikerül, más lehetőség valóban nem nagyon van.

cinderella # 2008.10.28. 11:34

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, de még egy kis segítség kellene, ill. véleményre lennék kíváncsi.
A három tulajdonosból kettő olyan irreális árat szab az ingatlanra, hogy arra biztosan nem lesz vevő. Azt mondják, vigyünk annyiért vevőt és akkor eladják. Mit tehetünk, ha megváltani nem hajlandók, és szemmel láthatóan eladni sem? Menjünk bíróságra? És milyen esélyeink vannak jogi úton? Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy hosszadalmas folyamat lesz, de ettől függetlenül meddig tudja elzárni a másik két tulajdonost a harmadikat az örökségétől?
Köszönöm a válaszokat előre is.

hunfrakk # 2008.10.20. 12:30

ha kifizetitek a teljes adósságot,
és minden egyéb eddig esetleges költséget,
a végrehajtó megszünteti a végrehajtási eljárást

tudom, hogy ez nem válasz a kérdésedre,
de a hitelezővédelem manapság igen erős,
és könnyen elvihetnek egy házat/lakást
a bankok...

Gio79 # 2008.10.20. 11:48

hunfrakk!

Köszönöm a hozzászólásodat.

Akkor mi a teenedő ha az ő tartozása miatt az végrehajtó el akarja árverezni a házat, pedig az én részem tehermentes.

Köszi