Közös tulajdon megszüntetése.


hunfrakk # 2008.10.20. 11:16

.

hunfrakk # 2008.10.18. 20:32

van elővásárlási jogod neked is, neki is - egymás tulajdonrészére

pusztán attól, hogy kifizeted az ő tartozását,
még nem nő a te tulajdoni illetőséged

ettől függetlenül a te érdeked is, hogy ne indítsanak végrehajtási eljárást, és kifizetésre kerüljön a követelt összeg

(végrehajtói maffia bizony dolgozik - igaz, nagyobb értékű ingatlanokra teszi rá a kezét elsősorban...)

tulajdonközösséget megszüntető per is,
mint legtöbb per Magyaro-n: igen hosszadalmas,

különösen úgy, ha egyik fél nem hajlandó engedményt tenni, megegyezni

azért hosszú a per, mert bíró általában arra játszik,
hogy kifárassza a feleket,
majd megunják a bíróságra járkálást és megegyeznek...

az, hogy te kifizeted a tartozást,
és az, hogy hogyan alakul a tulajdonközösséget megszüntető per
az két külön kezelendő dolog - összefüggés legfeljebb közvetett módon lehet,
nem hinném, hogy bíróság döntését érdemben befolyásolná

Gio79 # 2008.10.18. 18:29

Sziasztok

Azt szeretném megkérdezni, hogy 1 éve örököltem apukám után egy 50% os tulajdont egy ingatlanban. A barátnője a másik tulaj. Az Ő tulajdonrészére tartozásai ( áramszámla és hitel amit nem fizetett) miatt végrehajtási jog van bejegyezve, ami kb annyi mint a ház forgalmi értékének az 1/3 a. Az én tulajdonrészem tehermentes.

Szeretném a közös tulajdont megszűntetni per indításával, mivel vele nem lehet megegyezni. Ő nem akarja és nincs pénze hogy megvegye az én részemet és nem akarja az ő részét sem eladni. Közösen sem tudjuk a házat eladni.

A tartozása miatt valószínű, hogy a ház árverezésre kerül, de itt egy alacsony értéken kerülne eladásra.

Ha kifizetem a tartozását akkor ezzel nőne a tulajdoni hányadom? Ez előny lehet a perben?

Követelhetek tőle többlethasználati díjat, mivel én nem lakom ott és az ő huga viszont ott lakik. ?

Nem vagyoni kártérítésre van esely, mivel lelakta a házat?

A ház kialakítása miatt a tulajdon fizikailag nem osztható.

Milyen áron értékesíthető a ház és ki állapítja meg az árverés minimumát ha kb 8 mill a forg érték. ?

Van elővásárlási jogom?

Bocsi a sok kérdésért, de kicsit tanácstalan vagyok.

HELP ME :)

G.

guba # 2008.10.13. 18:15

Az internetes árverés az egyetlen ellenszer az árverési maffia ellen, amely valóban létezik.Az igaz, hogy alatta nem lehet eladni, de az is, hogy felette sem, egy forinttal sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 17:57

Attól egyébként sem kell. A végrehajtás keretében árverezett ingatlant sem lehet eladni a becsérték 50%-a alatt.

cinderella # 2008.10.13. 14:59

Így már teljesen más a leányzó fekvése. Akkor nem kell attól tartanunk, hogy pl. egy 10 M-os házat megvetett valakival 3 M-ért.
Köszönjük a segítséget.

ObudaFan # 2008.10.13. 13:20

Közös tulajdon megszüntetése esetén a végrehajtási árverésen nem lehet a bíróság által megálalpított ár alá menni.

cinderella # 2008.10.13. 13:03

Persze, nem maffiamódszer, ha valaki olcsón, saját részére akar árverésen vásárolni. De tudom, hogy ő képes rá, hogy lefizessen valakit, hogy alacsony áron licitáljon, elhozza a házat, majd visszavásárolja tőle. Azért ez már nem teljesen törvényes...
"nem nagyon jó a tulajdonostár­saknak." - egynek jó, a többinek nem annyira, így ebben a formában.

Ne haragudjon, de nem vagyok annyira jártas a bírósági ügyekben, hál istennek nem volt még rá szükségem. A végrehajtás azt jelenti, hogy a magántulajdonát lefoglalhatják? Mitől függ, hogy végrehajtást ítÉl a bíróság, vagy kényszerárverést?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:50

Én nem hivatkoznék ilyesmire a bíróság előtt. (Se kiröhögtetni, se rendre utasíttatni nem szeretném magamat.)

Miért lenne maffiamódszer, ha valaki árverésen, az ott kialakult legmagasabb áron megvásárol egy ingatlant? A kényszerárverés már csak ilyen - nem nagyon jó a tulajdonostársaknak.

cinderella # 2008.10.13. 12:40

Igen, csak ő olyan körökben mozog, ahol könnyen talál ilyen embert, meg pénze is van rá. Nekünk egyik sincs. És éppen ettől félünk.
Bíróság előtt hivatkozhatunk arra, hogy fennáll ennek a veszélye, és a magukhoz váltásra kötelezze őket?
Nincs erre törvényes eszköz, csak "maffiamódszer".

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 12:29

a bíróság által megállapított összeg mi módon hajtható be?

Ahogy bármilyen más bíróság által jogerősen megítélt követelés: végrehajtással. De egyáltalán nem biztos, hogy a bíróság arra kötelezi őket, hogy váltsák magukhoz a tulajdonrészt. Lehet, hogy kényszerárverés lesz.

hogyan tudjuk elkerülni, hogy az egyik testvér beépített embere (mert tőle minden kitelik) vegye meg alacsony áron
Úgy hogy a ti "beépített emberetek" is licitál.

cinderella # 2008.10.13. 12:25

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Férjem két testvérével 2006-ban édesapjuk halála után megörökölték családi házát 1/3-1/3 arányban. Számunkra immár teher ez a ház anyagilag és pszichikailag is (állandó vita tárgya), így úgy döntöttünk szeretnénk kiszállni belőle. Sajnos úgy tűnik a másik két testvérrel nem tudunk megegyezni, mert teljes mértékben elzárkóznak attól, hogy kifizessék a férjemet, attól pedig végképp, hogy eladják. Amennyiben jogi útra visszük, és kérjük a közös tulajdon megszüntetését, a bíróság által megállapított összeg mi módon hajtható be? Bár ők azt állítják, hogy nem tudják nekünk kifizetni, de egyikőjüknek is van örökölt pénze, a másiknak is van más ingatlantulajdona, autója, ékszerei, és pénze is, ugyanis most adta el egyik boltját.
Legvégső esetben, ha árverésre kerül a ház, azt hogyan tudjuk elkerülni, hogy az egyik testvér beépített embere (mert tőle minden kitelik) vegye meg alacsony áron, és így nagyon olcsón visszakerüljön a férjem testvéréhez, kisemmizve a másik két testvért?

valore # 2008.07.27. 10:47

Én is köszönöm mindkettőtöknek!

Goodwitch # 2008.07.22. 15:49

Szívesen.


Goodwitch

Mijó # 2008.07.22. 14:53

Köszönöm szépen a tanácsokat, és elnézést, nem állt szándékomban az infókat elrejteni. Igen, valóban azóta már elváltunk, és a lakást 100 %-ban hitelből vettük.
Alszom majd rá egyet, hogy mi legyen, mi a jó megoldás. : )

Goodwitch # 2008.07.22. 14:07

Kedves Mijó!

Kérlek, hogy ne csepegtesd az infót.

Akkor a tényállás: Adott egy ingatlan, amelyet 100%-ban hitelből vásároltatok. A férjed már nem a férjed, gondolom azóta elváltatok.

Az ingatlant jelzálog terheli, így gyanítom az egészhez még a bank engedélye is kell az elidegenítési és terhelési tilalom miatt.

Sajnos az ingatlan értékét az APEH szemszögéből nem módosítja az, hogy neked mekkora hiteltartozásod van rajta. Figyelembe vehető viszont az, hogy lakott (ez kb. felezi az értékét).

Gondolom a jogügylettel az exférjed a hitelből is ki szeretne szállni. Ehhez is a bank engedélye kell.

Az APEH-nél egyébként van egy tűréshetár, amíg nem "rebbennek" ez kb. a forgalmi érték 70-80%-a.

Ha a férjed ugyanannyiért, vagy kevesebbért adja el neked a tulajdoni hányadát, mint az eredeti vételár harmada, neki nem kell Szja-t fizetni.

Szerintem 1,5-2M az az összeg, amit az APEH benyel erre a közös tulajdont megszüntető szerződésre, kellően domborítva, hogy te kiengeded őt a hitelből, a lakás lakott, stb.

Arra is figyelj, hogy közben legyen fedezeted a megváltási árra.


Goodwitch

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.22. 14:06

Hogy mondjam, mint előbb is utaltam rá, a feltűnően nagy eltérés esetén van esély az ajándékozás megállapítására. Másrészt az elmúlt 3 évben az inflációnál kisebb mértékben emelkedtek az ingatlanárak. Továbbá az eladási árból le kell vonni a szerzési értéket és a szerzésre fordított költséget. Az is elképzelhető, hogy 8-9 millió között mozog az ingatlan piaci értéke ( ennyiért lenne rá vevő).

Mijó # 2008.07.22. 13:50

Bocsánat. Valami van a gépemmel. Nem akartam háromszor. : (

Mijó # 2008.07.22. 13:47

Dr Mohos Gábor Ügyvéd Úrnak: No igen, de mi alapján határozzák meg most a forgalmi értéket? Ha most magamhoz váltom a tulajdonjogát, ami így most a l akás jelenlegi piaci értéke szerint a 10 millió 1/3-a azaz 3,3 millió Ft, és közben a hitel miatt a lakásból jelenleg "kivehető összeg" szintén kb. 3 millió Ft, aminek az 1/3-a 1 millió, tehát ennyi illetné a volt férjemet (ha igényt tartana rá). Tehát összefoglalva, nekem most a teljes piaci érték alapján kellene magamhoz váltani úgy, hogy még 7 millió forinttal tartozom a banknak, amit én egyedül fogok kifizetni nélküle. Nem mindegy, hogy mennyi jár neki papíron, mert az után neki jövedelemadót, nekem illetéket kell fizetnem. Jól értem? Tehát akkor most mi a reális összeg (amit az APEH is elfogad)?

Mijó # 2008.07.22. 13:47

Dr Mohos Gábor Ügyvéd Úrnak: No igen, de mi alapján határozzák meg most a forgalmi értéket? Ha most magamhoz váltom a tulajdonjogát, ami így most a l akás jelenlegi piaci értéke szerint a 10 millió 1/3-a azaz 3,3 millió Ft, és közben a hitel miatt a lakásból jelenleg "kivehető összeg" szintén kb. 3 millió Ft, aminek az 1/3-a 1 millió, tehát ennyi illetné a volt férjemet (ha igényt tartana rá). Tehát összefoglalva, nekem most a teljes piaci érték alapján kellene magamhoz váltani úgy, hogy még 7 millió forinttal tartozom a banknak, amit én egyedül fogok kifizetni nélküle. Nem mindegy, hogy mennyi jár neki papíron, mert az után neki jövedelemadót, nekem illetéket kell fizetnem. Jól értem? Tehát akkor most mi a reális összeg (amit az APEH is elfogad?

Mijó # 2008.07.22. 13:45

Dr Mohos Gábor Ügyvéd Úrnak: No igen, de mi alapján határozzák meg most a forgalmi értéket? Ha most magamhoz váltom a tulajdonjogát, ami így most a l akás jelenlegi piaci értéke szerint a 10 millió 1/3-a azaz 3,3 millió Ft, és közben a hitel miatt a lakásból jelenleg "kivehető összeg" szintén kb. 3 millió Ft, aminek az 1/3-a 1 millió, tehát ennyi illetné a volt férjemet (ha igényt tartana rá). Tehát összefoglalva, nekem most a teljes piaci érték alapján kellene magamhoz váltani úgy, hogy még 7 millió forinttal tartozom a banknak, amit én egyedül fogok kifizetni nélküle. Nem mindegy, hogy mennyi jár neki papíron, mert az után neki jövedelemadót, nekem illetéket kell fizetnem. Jól értem? Tehát akkor most mi a reális összeg (amit az APEH is elfogad?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.22. 13:35

Mijónak:Bármekkora összeget írhatnak a szerződésbe, de az APEH a valós forgalmi érték alapján állapítja meg az illetéket. Sőt elméletileg az is lehetséges, hogy a feltűnően alacsony értékre tekintettel ajándékozásnak tekintik az ügyletet és ajándékozási illetéket szabnak ki.

Mijó # 2008.07.22. 13:19

Kedves Goodwitch!

Az én problémámmal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy szabadon meghatározhatjuk a közös tulajdon megváltásakor az ellenérték mertékét? Lehet pl 50 000 Ft? Vagy azonnal színlelt szerződésnek minősítik, és hatályát veszti? : )

Goodwitch # 2008.07.22. 13:13

Kedves Valore!

Nem vagyok laikus, és Mijó jól tudja. Közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthatsz, mind az autó, mind a lakás kapcsán. A bíróság meg fogja szüntetni a közös tulajdont. Vagy te válthatod magadhoz a rá eső részt, vagy ő válthatja magához, esetleg közös eladást is lehet kérni. Szerintem a férjed a keresetlevél megkapása után, vagy már csak az említésére is azonnal egyezkedni fog, hogy legalább a perköltséget megússza, azt ugyanis a felek közösen állják, tulajdoni hányaduk arányában.

Azokhoz az ügyvédekhez ne menj vissza, akiknél eddig voltál, keress egy harmadikat, hátha az már hallott erről a pertípusról.


Goodwitch

Mijó # 2008.07.22. 13:04

Kedves Valora!
Bár laikus vagyok, eléggé beleástam magam a témába. Ha jól tudom, fordulhatsz bírósághoz, és kérheted a közös tulajdon bírói megszüntetését.