garázs ügy


nanemaaa # 2011.03.16. 11:00

Kevered a szezont a fazonnal. Az építés időpontjában a garázs építési engedély köteles volt (országos előírások szerint is), és használatbavételi engedélyt kellett volna rá kérned. (Egyébként valóban volt ilyen lehetősége az önkormányzatnak, hogy engedélyhez nem kötött építési munkát engedély kötelessé nyilvánítson. Mára már nincs ilyen lehetősége.)
Ma a garázs bejelentés köteles lenne, s elkészültekor használatbavételi bejelentést is kell tenni.
A bejelentés jelenleg illetékmentes eljárás, mert a jogalkotók átsorolták igazgatási szolgáltatási díjas tevékenységek körébe, de elfelejtették megalkotni hozzá a végrehajtási rendeletet.

A földhivatali, meg az adóügyi problémád szerintem nem szorul magyarázatra. A garázsod garázs, tehát épület, függetlenül az anyagától és műszaki megoldásaitól.
A főépítész egy önálló szakma, semmi köze az építésügyi hatósághoz. Olyan meg pláne nincs, hogy egy hatóságon belül több főépítész tevékenykedjen. Te valószínűleg a hatósági ügyintézőre gondoltál.

Pötyi63 # 2011.03.15. 16:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sok szó esett a garázsról, de nekem megfelelő választ eddig nem találtam a Fórumozáson.
2008-ban a kecskeméti épitésügyi hatóság egyik főépitésze -hozzá tartoztam településem miatt- kötelezővé tette számomra, hogy a 20m2-es mobil garázsra épitési engedélyt kérjek. A garázs 15 cm-es beton alapon áll, néhány helyen lecsavarozva. Kollégái -más települések főépitészei- több alkalommal mondták, hogy nem kell építési engedélyt kérni. Ő ragaszkodott hozzá, mert hogy az a település ahová tartozom, az önkormányzati határozatban döntött, és igen is kell.
Megkaptam az épitési engedélyt. A garázs áll. Eddig nem kértem használatbavételi engedélyt, mert közben úgy hallottam, csak bejelentési kötelezettségem van. Kecskeméten azt mondták mindegy, mert ha bejelentem akkor is 20 ezer illetéket kell fizetnem, ha meg használatbavételit, akkor is 20 ezer. Ha kiadják az végleges használatbavételi engedélyt, akkor viszont jelentkezik a földhivatal, hogy csináltassak új földmérést, ami 50 ezer.
Kérdésem az, hogy a mobilgarázst egyáltalán be kell-e jelentenem? Létezik-e hogy egy település más rendeletet hozzon mint az országos, tehát kötelezővé teszik a bejelentési kötelezettséget. És utoljára az, hogy kell-e épitményadót fizetnem érte? Mikor ezt a mobilgarázst megrendeltem, a gyártó is azt mondta nem kell épitési engedélyt kérnem.
Köszönöm előre is válaszukat.
Üdvözlettel Friderika

Pötyi63 # 2011.03.15. 16:29

f

peavey # 2011.02.24. 19:14

Köszönöm szépen a segítséget!

nanemaaa # 2011.02.24. 11:31

Építésügyről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény. Lásd építmény, illetőleg épület fogalommeghatározását.
A fa nem jó példa, mert az nem műszaki alkotás.

peavey # 2011.02.23. 19:50

Akkor egy fa is garázs ha alatta kocsi áll? :o)
Na és az építésügyi szabályokat hol találom?

efi99 # 2011.02.23. 19:22

Ja, kb az a garázs, ami alatt autó áll :)
Rendelet: pl a településed honlapján.

peavey # 2011.02.23. 18:44

Köszönöm a választ!
De hol találom a rendeletet és az építésügyi szabályokat? Mert ezt csak mondták, nem olvastam.
De jó lenn ezzel korrektebb módon tisztában lenni.

nanemaaa # 2011.02.22. 23:06

Nyilván helyi adóról beszélünk, így a válasznak is a rendeletben kell lennie.
Az építésügyi szabályok szerint egyetlen falának sem kell lennie ahhoz, hogy a garázs garázs legyen. ;)

peavey # 2011.02.22. 17:36

Tisztelt fórumozók!

Kerestem de sajnos nem találtam meg a választ garázs/autóbeálló ügyben.
Úgy hallottam, hogy idén változott az ezzel kapcsolatos törvény/rendelet.
A kérdésem az lenne, hogy akkor hivatalosan mi számít garázsnak 2011-ben, mikortól adóköteles az építmény? Mik a kikötések?
Eddig úgy tudtam aminek nincs meg mind a 4 oldala az maximum autóbeálló, tehát nem adóköteles.
Előre is köszönöm a segítséget!

efi99 # 2011.01.03. 19:55
  1. Hogyne tudná.
  2. Közvetlenül nem. Dehát ugye attól is függ, merre folyik aztán, ki tudja azt. Nagyjából vízszintes a terep, persze, ha ki akarna szúrni velem és főleg magával, akkor direkte ásna egy árkot onnan a saját 20 m-re lévő pincéjéig és akkor közvetetten én áztatnám azt.

"Ha hagyod, hogy a szomszédod használja a területedet, el fogja birtokolni."
Jó, majd néha átmászok a kerítésen és sétálgatok a fél méter széles csíkon, igaz csak lapjával, hogy használjam is, esetleg le is taposom a tököt, vagy megrugdalom a macskát.
Egyébként meg jó ez így. Egyrészt én a másik szomszédnál - ugyanezen okból - visszanyerem a fél métert (az egész utca ilyen amúgy), másrészt pedig senki nem tud óbégatni, ha a szomszédja szeretne 8 centi szigetelést, meg 2 centi vakolatot feltenni, harmadrészt a kerítéssel sincs vita, hogy a drótkerítésen a luk egyik fele az övé, a másik meg az enyém, ki csinálja meg, ha összedől.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.03. 19:12

:)))jaaaaj. Így elsőre a tököt.

  1. A szomszéd tudja, hogy az a terület a tied?
  2. A lecsurgó víz egyéb épületet, építményt veszélyeztet?

Az esővizet mindenkinek a maga telkén belül kell elvezetnie. Nem szerencsés a tetőt a szomszéd felé dönteni.
Ha hagyod, hogy a szomszédod használja a területedet, el fogja birtokolni.

Igen, tied a főőd, ne szójjon bele!

efi99 # 2011.01.03. 18:47

Immaculata
Neki futok:

  1. garázs hátfala egyvonalban a kerítéssel és a ház falával.
  2. Ez a vonal a telekhatártól kb fél méterrel beljebb van.
  3. Azt fél métert a szomszéd "használja", értsd nyírja ott a füvet, rohangál a kutyája a kerítés mellett, odatojik a macskája és kikel a tök. Kvázi szerves része a telkének.
  4. Az esővíz a garázsról ezen a fél méteren belülre csorog.

Kit áztat?

nanemaaa # 2011.01.03. 09:57

HKati
Igen.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.01.03. 08:12

Efi, ennek fuss neki mégegyszer!

efi99 # 2011.01.02. 21:26

A szeptemberi hsz-okról jutott eszembe:
kell-e csatornát tenni a garázs szomszéd felé néző falára, ha a fal fölött lévő tetőről a víz az én telkemre folyik, mivel a garázsfal a telekhatártól valamivel beljebb (40-50 cm) áll, viszont a szomszéd gyakorlatilag a faltól kezdve használja az udvarát (a lakóház és a kerítés is így áll, egy vonalban a garázsfallal.)?

HusztiKati # 2011.01.02. 14:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném megkérdezni hogy engedélyköteles-e egyben 2 autós fedett autóbeálló (6x6m) + a végéből kialakított farostlemez oldalú tároló (6x3m).Nem betonozott alj, fa gerendás, nyitott 3 oldala (a vége lezárt mert ott a tároló), a tetőt bontott cserépből oldanánk meg.Esetleg a garázs két oldalát fóliával beboríthatnánk? Esetleg betonozhatnánk az alját legalább a tárolónak? Milyen magas lehet maximum? Köszönöm a válaszát.

nanemaaa # 2010.09.23. 10:20

Nem. :)
Ez sem. :D

petcu # 2010.09.21. 12:13

Igen nagyon édes, márt csak azért is mert neki sincs esőcsatornája a másik szomszéd felől!!!
Tudom azt szabad amíg az nem szól.
Jól mondom??

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.09.21. 09:18

Ez nagyon édes! Évekig áztatjátok a másik ingatlanát és még kritizáljátok, hogy a saját hibájából, a saját telkén belül rossz helyre építkezett.

Igen, kötelesek vagytok a saját épületetekről a saját telketekre vezetni a vizet.
Már az is elég érdekes, hogy egyáltalán kérdésként felmerülhetett.

petcu # 2010.09.21. 08:46

Tiszteletem!

Egy olyan problémám lenne, a szomszédunk párnapja azzal zargat, hogy a felé eső garázs és mellék épületekről az esővizet vezessük el.
A ház 1947-ben a garázs és mellék épületek 1960-as években telekhatárra épült, kő és téglaház.
Ők kb 20 évvel ezelőtt vásárolták meg a szomszéd házat. Közvetlenül a mi garázsunk mögé kb 1.5 métert elhagyva ő is garázst épített. Eddig a 20 év alatt soha nem jelentett problémát az oda folyó víz. Viszont a mostani sok csapadék hatására az udvara egy részéről nem tud hova elszivárogni.
A problémát csak tetézi, hogy a telkek keleti irányba lejtenek, (hátrafelé) az általa épített garázs pedig pont útjában van a telken átfolyni akaró víznek.
Kérdésem: kötelezhető vagyok-e az ereszcsatorna megépítésére, míg ő a saját hibájából rossz helyre épített garázsával maga alatt vágja a fát????

Köszönettel: petcu

ingatlanjogasz # 2010.08.04. 21:56

id.AgardiLaszlo!!
Tisztelt Uram!

Olvastam a bejegyzését, az álláspontom a következő: Igen Tisztelt Ügyvéd kolleganő bejegyzésére reagálva- Nejem rendszeres olvasója jelen honlapnak, Őnagysága jelezte a feltevést- megjegyezni kívánom, hogy Önnek a tulajdonával kapcsolatban semmi félnivalója sincs. Amennyiben sérelem éri a tulajdonát, rendőrségi feljelentést, birtokvédelmet és polgári pert kezdeményezhet a jogosulatlan birtoklóval, a közös képviselővel és akár a társasházzal szemben is. A Magyar Köztársaság Alkotmánya védi és tiszteletben tartja a magántulajdon szentségét és sérthetetlenségét. Általános tény, hogy a rendszerváltást követően a tanácsi rendszer megszűnése után az IKV által üzemeltetett tömbházak társasházzá alakultak, a fent leírt ingatlanok esetében ( udvari garázsok és melléképületek,raktárak, műhelyek)az alapító okirat elkészítésekor és Ügyvédi ellenjegyzésekor megállapították, hogy a lakóház kertje és udvara Osztatlan Közös Tulajdon, viszont az azon elhelyezkedő felépítmények azok tulajdonai, akik erre anno építési engedélyt -arra nem kötelezett építmény esetében-építési hozzájárulást kaptak, valamint ezen személyek ill. társaságok jogutódjai. Függetlenül attól, hogy van-e az illetőnek egyéb tulajdona vagy sem a lakóházban.Tehát ezen garázsok felépítményei mindig is magántulajdonban voltak, tehát közös tulajdonba NEM VEHETŐK, az építménnyel kizárólag annak TULAJDONOSA rendelkezhet a HATÁLYOS TÖRVÉNYEKNEK és JOGSZABÁLYOKNAK MEGFELELŐEN. (Megjegyezni kívánom, hogy NEM a társasház közgyűlésén hozott "házszabályra", házirendre gondolok!)
Amennyiben a fent leírt tényállás helyénvaló, akkor abban az esetben sem kell aggódnia létesítménye felől, mégha -netán- nem is fizeti a közös költséget, ugyanis az építményt csak jogerős Bírósági Végzéssel esetleg Önkormányzati Határozattal bontathatják le ill. kötelezhetik Önt az elbontásra. Természetesen a legjobb, ha pontosan eleget tesz fizetési kötelezettségeinek. Mindaddíg semmilyen jogi lehetősége nincs sem a lakóközösségnek, sem a közös képviselőnek ahhoz, hogy az Ön tulajdonát képező felépítménybe akár belépjenek, amíg Ön erre engedélyt nem ad. Abban az esetben, ha Önt, mint garázstulajdonost nem hívták meg a társasházi közgyűlésre / és ezt hitelt érdemlően pl.tértivevény igazolni nem tudják / , az Ön sérelmére vagy akár előnyére hozott lakógyűlési rendeletek hatályukat vesztik. Amennyiben erőszakos valamint az Ön jelenléte/engedélye nélkül behatolás történik, haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget valamint a területileg illetékes jegyzőt. Még vészhelyzet esetén is tanúk jelenléte szükséges az ingatlan kinyitásához. Azt azonban tudnia kell, hogy amíg Ön rendelkezik a létesítmény tulajdonjogával, mindennemű felelősség /tűzeset, viharkár stb./ Önt terheli. Ingatlan esetében a tulajdonos nem hagyhat fel birtokával mindaddig, amíg tulajdonjoga (átruházás -adásvétel,csere,ajándékozás-, elbirtoklás-föld*.,árverezés stb. folytán) meg nem szűnik. Viszont az ingatlannal kapcsolatos felelőssége akkor is fennmarad, ha nem törődik vele!

Tehát Kedves László álláspontom szerint bárminemű sérelem éri a tulajdonával kapcsolatban, bizalommal fordulhat a Magyar Köztársaság hivatalos szerveihez és bármely Ügyvéd kollegához/kolleginához.

Minden Jót kívánva Tisztelettel:

Dr. Kovács Péter

Ügyvéd, Ingatlan Szakjogász
1021 Budapest

id.AgardiLaszlo # 2010.08.03. 21:36

Tisztelt Fórumozók!

Egyik kedves lakónk kért meg, hogy levelét gépeljem fel a jogtanácsok oldalára. Önszántamból feltettem ide is, kérem amennyiben valaki érdemleges információval tud szolgálni, ossza meg velünk. Köszönettel: N.János
szoc.munkás.

Kedveseim, 72 eves vagyok, 32 évet éltem a lakásomban, most 2 éve idősotthonban. 41 év mérnöki munka áll mögöttem.Lakásom eladtam az unokaöcsémnek. A házban az udvaron van egy önálló garázsom is 2 másik mellett az osztatlan közös tulajdonú udvaron. A felépítményt én 27 éve építtettem. A szmsz mellékletében és a társasházi alpító okiraton is szerepel a nevemmel. Földhivatalban nem. Fizettem a havi 390 ft-ot közös költségre a társasháznak hosszú évek óta. A rokonomnak nincs autója, a garázs most üresen áll. A házból igényt tartanának rá többen. Én eladni nem akarom az épületet- 15 nm2 lemezgarázs,igaz mást a ház szabály szerint nem lehet ott tárolni, csak járművet. Húgom fia azt mondta hamarosan vesz autót és neki adjam el a garázst, elővásárlási joga van (?) hisz övé a lakás. Miután 4 hónapja eladtam az addig ott tárolt Suzukim, már a közös képviselő jelezte, hogy mi legyen az üres garázzsal, mert többen igényt tartanának rá a házból és én már nem lakom ott, NEM LEHET OTT TULAJDONOM, be fog egy lakó ÖNKÉNYESEN- de a többi lakó hozzájárulásával állni!! A beleegyezésem nélkül!!! Hát kérem én az épületért megdolgoztam, a költségeit fizettem, elővásárlási joggal úgyis a ház lakóinak tudom csak eladni(ez benne van a Társasház Alapító Okiratában), én az unokaöcsémnek szeretném majd. Még nincs meg a vételár, de spórol és tisztességesen dolgozik. Kényszerithet engem bárki a lakók közül, hogy átengedjem a használatot? Egyáltalán miért foglalkoznak vele, hogy üres? Azt is mondta az egyik lakó, aki jkv.vezető a lakógyűlésen, hogy ha a lakók úgy döntenek, ingyen is át kell adnom egy másik lakónak.Valakinek kijelölik. Mi az, hogy kijelölik? Mint az államosításkor? Kérem szépen, legyenek kedvesek megnyugtatni a válaszukkal, mert nem szeretnék kétségek közt lenni. Ugye nem kell bíróságra mennem? Maradok Tisztelettel: id. Agárdi László ( Arany Alkony)

nanemaaa # 2010.08.03. 14:32

A bejelentés illetéke: 20.000,- Ft
A tervezési díj szabadáras.

tiglinc # 2010.08.01. 10:23

Sziasztok!

Mik a költségei egy garázs építés bejelentésének? Mennyi illetékkel számolhatok, illetve a tervrajzoknak, szakvéleményeknek, mi a reális ára? Előre is köszönöm!