garázs ügy


pizzas28 # 2010.07.27. 10:58

Üdvözletem!

A kollégám bérel egy garázst motorok tárolására.
Bérleti szerződést Ő kötötte a tulajdonossal.
Minden hónapban összedobjuk a ránk eső részt, de ebben a hónapban elmulasztotta határidőre a befizetést.A tulaj rárakott még két lakatot a garázsra, hogy így próbálja a pénzt behajtani.Csak egyetlen motor maradt ott, ami persze nem a bérlőé.
Mit tegyen a motor tulajdonosa?
Van joga segédmotort felszólítás nélkül elzárni a számla kiegyenlítéséig?
Esetleg milyen meggondolásból tehet ellene feljelentést a motor tulaja?
Természetesen nincs bejelentve a plusz bevétele az APEH felé.

kovacsz # 2010.07.26. 20:54
murrencs # 2010.07.26. 19:07

Sziasztok!

Fél éve bérlünk egy lakást egy 15 lakásos régi panelban. Az utca és a garázsok között elég nagy a hely és sokan oda is parkolnak a lakók közül, mivel a garázsok zömében üzlet működik, vagy raktárnak használják. A kérdés az, törvényileg az üzlet tulajdonosa megtilthatja e, hogy a nem garázsnak használt garázs elé, vagy félig elé parkoljak?
Köszönöm előre is a válaszokat!

MajorDomus # 2010.06.10. 20:06

Sok szerencsét kivánunk a barátodnak

Edward # 2010.06.10. 15:54

Köszi az infót.

Ő is azt látja, hogy így nem érdemes neki menni. Próbál egy másik megoldást keresni.

Én viszont a tapasztalatok alapján kedvet kaptam egy fürdőszoba kialakításához a garázsunkban.
Abból nem lehet baj az alapján, amit ma az építészeti hatóságnál mondtak, mivel az nem építési engedély köteles. Lehetne edzenem egy kicsit a garázsban. És még bőven maradna rengeteg hely az autónak is, hogy beférjen. Miután befejezem az edzést csak arrébb pakolom a súlyzókat és annyi.

Köszönöm a tanácsokat és a segítséget. További jó fórumozást!

MajorDomus # 2010.06.09. 20:00

Huzamosabb ideig ugysem tudja ott kihuzni,adja el a garázst, vegyen fel hitelt, s abból már egy garzont tud venni !

nanemaaa # 2010.06.09. 12:40

Elég gáz az ügy, a választ borítékolni tudnám.;)

Edward # 2010.06.09. 09:37

Köszönöm a segítséget.

Megmutatom a válaszokat az ismerősömnek, hogy ennyivel is okosabb legyen.
Esetleg még egy lehetőség, hogy megkérdezi az építészeti hatóságot általánosságban, hogy milyen átalakításokat lehet bejelentéssel vagy anélkül elvégezni. Ha adnak irányelveket amik megvalósíthatók akkor utána abba a részbe már nem köthetnek bele akkor sem, ha valaki esetleg feljelenti.
Esetleg valaki más (akár én is) megkrdezheti őket a konkrét terv szabályosabb részéről (belső elválasztó ajtó, külső ablakos ajtó, fürdőszoba). Vagy megmondják azt, hogy hogyan lehet, vagy ha azt mondják, hogy sehogy sem lehet, akkor sem tudják azt, hogy ki és hol szeretné megvalósítani ezeket.
Igazából szívesen foglalkozom ezzel, mert kifejezetten érdekesnek találom a témát, csak nehéz a törvények közt megtalálnom a azokat, amelyek egyértelmű válaszokat adnának.
Esetleg egy tervezőt is meg lehetne kérdezni. Azt hiszem ők is tudják, hogy mi szabályos és mi nem.

MajorDomus # 2010.06.08. 21:53

A szomszédokon sok mulik.
Ezért- irtam hogy alapból nem javaslom !

nanemaaa # 2010.06.08. 21:01

2. pont a legkisebb probléma.
4-et simán rábizonyítják és 80 %-ban biztos, hogy vagy egy lakó, vagy egy szomszéd feljelenti.
A hatóság alapból nem hülye, max nem érdekli a dolog. De ha van ellenérdekű fél, akkor kénytelen jogszerűen eljárni.
Ki mondta, hogy garázst lehet barkácsműhely céljára használni? Illetve lehetni lehet, de nem szabad. ;)

MajorDomus # 2010.06.08. 18:58

A 4.pont a -lényeg. Nehezen bizonyitható !

Olvasd el mégegyszer amit irtam !
Ha van saját villanyóra a garázsban akkor a társasház nem foglalkozik vele, ha a zaj és a bűz nem zavaró. Az ajtóhoz ne nyulj !

Edward # 2010.06.08. 10:37

Köszönöm a válaszokat.

1. Egy pár dolgot azt hiszem nem egyértelműen írtam le. A külső garázs ajtó mindkét szárnya mindenképpen nyitható maradna, ugyanúgy mint a belső kétszárnyú ajtó is (csak az befelé nyílna), tehát bármikor be lehetne állni egy autóval (leszámítva azt, hogy néhány bútor lehetne útban legfeljebb).
Tudomáson szerint nem ütközik törvénybe egy garázst bútorraktárként, vagy barkácsműhelyként használni. Persze lehet, hogy óriásit tévedek. Ez esetben kérlek javítsatok ki.

2. A homlokzattal valóban lehet probléma, mert a külső garázsajtó rácsos ablakokkal rendelkező garázsajtóra lenne cserélve és ez változást jelent. Utána kell járni, hogy ez a rész mekkora probléma lehet, vagy mennyire körülményes engedélyeztetni, de attól tartok, hogy az engedélyeztetés során belekötnének a garázsajtók szellőzésébe. (Vagy az is lehet, hogy szellőzés szempontjából megelégednének az ablakok bukóra történő kinyitásával is? Nem tudom. Nem hinném.)

3. A fürdőszobánál valóban érdemes lehet odafigyelni bizonyos dolgokra, mint például a szellőzés. Köszönöm, az ötletet. Ha még bármilyen megjegyzés van ezzel kapcsolatban, érdeklődve várom, mert minden információ hasznos.

4. Véleményem szerint a rendeltetés szerű használatot nehéz ellenőrizni. Azt hiszem nincs korlátozás arra vonatkozóan, hogy egy ember hány órát tölthet naponta a garázsában, vagy mely időben teheti azt.

Az, hogy miből állapítják meg a nem rendeltetés szerű használatot elég érdekes lehet, mert ha bútorraktárként vagy barkácsműhelyként lehet használni a garázst, akkor a következő tevékenységek valamelyikének vagy azok tetszőleges kombinációjának ütköznie kell az előírásokkal:

  1. Hűtőszekrény üzemeltetése garázsban. (Ilyet már sokat láttam, leginkább mélyhűtőkkel megvalósítva. Attól még persze lehet, hogy nem szabályos.)
  2. Elektromos bojler használata garázsban. (Ennek segítségével mossa meg olajos kezét meleg vízzel a munkásember.)
  3. Mikrohullámú sütő tárolása garázsban. (Nem tudom, hogy bizonyítható a használata, ha a konnektorból kihúzva tartják.)
  4. Elektromos sütő használata. (Szintén áramtalanítva, "csak tárolás céljából ott tartva.")
  5. Mosógép használata a garázsban. (Vagy esetleg áramtalanítva szintén "csak tárolás céljából ott tartva.")

Persze, csak aki nem akarja az nem látja, hogy ezeket használni is lehet ott, de amikor valaki határozatot hoz arról, hogy meg kell szüntetni a nem szabályszerű használatot, akkor a törvényekbe kell, hogy kapaszkodjon, és ha nem mondja ki törvény azt, hogy bizonyos elektromos eszközöket nem lehet tárolni vagy használni egy garázsban, akkor nem tudnak mi alapján határozatot hozni. Vagy tévednék?
Ha valaki bejelentkezik levelezési címmel egy garázsba akkor bizonyítható a nem szabályszerű használat. Ha valaki üzletet jelent be egy garázsba az is bizonyítható és egyértelmű, bár nem tudom mennyire szabályellenes.

Azt még fontos megjegyezni, hogy az illető jó viszonyban van a lakókkal, de sosem lehet tudni, hogy ki mit gondolhat vagy cselekedhet.
Azt pedig tényleg nem értem, hogy hogyan bizonyíthatják a nem rendeltetés szerű használatot.

Ha még van türelmetek és érdekesnek találjátok a felvetést, akkor várom a hozzászólásokat.
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.06.07. 22:34

Alapból nem javasolnám !
Fürdőszobát wc-t ( belül) kialakithat,olajradiátor elmegy, akkor már ott tud tartózkodni, nekem is van ilyen garázslakóm.
Eddig nem tud belekötni a hatóság, s nagyon a társasház sem ha a wc nem a garázstérbe szellőzik.

nanemaaa # 2010.06.07. 20:43

Válaszokat a társasházi törvényben, az építési törvényben és az OTÉK-ban találsz. Szép kis olvasmány lesz. ;)

A kérdésekre röviden:

1. Igen, lehet probléma. Nem csak a homlokzat rendjének megváltoztatása, hanem a miatt is, hogy onnantől nem lehet rajta keresztül gépkocsival beállni.
2/a. Az építési hatóság ellenőrizheti a rendeltetésszerű használatot (ha feljelentik - már pedig fogják - akkor ez borítékolható). Ha ettől eltérőt talál, ráadásul szabálytalant (mert amit leírtál az), akkor elrendelheti a szabálytalan használat megszüntetését.
2/b. A társasház megtilthatja a nem lakás célú helyiségek rendeltetséének megváltoztatását. A társasház döntése a tagokra nézve kötelező.
3. Alap esetben az ajtók perforáltakk szoktak lenni. Ha nem volt és nem lesz szellőzés azért nem biztos, hogy egyből felakasztják a tulajdonost. Elég, ha belefullad a kipufogógázba. Majd lecsukják a felelős műszaki vezetőt és a kiviteli terv készítőjét. ;)

Edward # 2010.06.07. 16:36

Kedves Fórumozók!

Egy ismerősöm társasház alatti garázzsal rendelkezik. A 14 lakásos társasházban 8 parkolóhely és 7 garázs található. Az ismerősöm 21 négyzetméteres garázs utcára néz.
Anyagi okokból szükséges a garázsába költöznie.
Nem meri megkérdezni az építészeti hatóságot, mert fél, hogy megakadályoznák az megvalósítást. Igyekszünk segíteni neki legalább információval.
Elképzelése a következő a megvalósításra. A garázs végében gipszkartonból vagy téglából 3,5 négyzetméteres fürdőszoba kiépítése ( WC, zuhanyzó, mosógép, mosdó).
A kétszárnyú ajtó egyik szárnyának lecserélése ablakkal rendelkező rácsos ajtószárnyra. A garázsajtótól befelé 1 méterre egy másik, egyedi méretre gyártott, befelé nyitható kétszárnyú, ablakkal ellátott műanyag ajtó elhelyezése hőszigetelés és előszoba megteremtése céljából.
Fűtés megoldása elektromos olajradiátorral. Hőszigetelés belülről hungarocellel, melyet gipszkartonnal lenne borítva. Elektromos sütő, és mikrohullámú sütő használata. Vízmelegítésre elektromos bojler. Gáz használata NÉLKÜL.

Mivel a befelé nyitható műanyag ajtó nem válaszfal (mert kinyitható) és a fürdőszoba kialakítása után marad marad annyi osztatlan tér, hogy egy nagyobb autó bőven elférjen, véleményem szerint megmaradhat garázsnak hivatalosan a helység.
Javítsanak ki ha tévedek, de tudtommal a WC kialakítása nem ütközik a szabályokkal és a belső szigetelő ajtó pedig szükséges lehet akkor, ha valaki olyan holmit tárol a garázsában, amit télen károsíthat az alacsony hőmérséklet. Még ha egyszerűen és ingyenesen át is lehetne minősíteni lakássá (amit tudomásom szerint biztosan nem lehet), akkor sem lenne értelme, mert ha kipakolja a holmiját és kinyitja a belső ajtót, akkor azonnal lehet garázsgént használni a helységet. Ha hivatalosan garázs marad, akkor a ház többi lakóját sem fenyegeti a veszély, hogy csökken a lakásának az értéke, továbbá változatlan maradna a lakások és az autók tárolására használható helyek számának aránya.
A garázs tartóelemeiben semmilyen változtatás nem történne a munkálatok során.

Szükséges-e tartani a következőktől?

  1. Probléma lehet-e, hogy a garázsajtó egyik szárnyát bukóra is nyitható ablakkal rendelkező ajtószárnyra cseréli? (Utcakép megváltoztatása miatt, vagy, mert az egységes szín ellenére különbözne a másik külső garázs kinézetétől a rácsos ablak miatt.)
  2. Lakcím szerint az illető nem lenne bejelentkezve a garázsba. Levelezési címe máshol lenne. Mi történhet ha a lakók valamelyike feljelenti? Utcára dobhatják? Mindenki azt tárol a garázsában, amit akar (lehet bútor is) és attól, hogy ott alszik néha (vagy mindig) még nem csinál semmi rosszat. Dolgozhat is, szerelgethet is éjszaka. Arról nem tudom, hogy van-e törvény, hogy ki mennyi időt tölt a garázsában és mit csinál ott? Hogy bizonyítják, hogy ott lakik, ha nem oda van bejelentve a levelezési címe? És egyébként is ki tudja nyitni a belső ajtót, utána meg mikor elment a hatóság be is tudja ugyanúgy csukni.
  3. Bármilyen probléma lehet-e abból, hogy általában a garázsok esetén előírt direkt szellőzés csak nyitható ablak formájában létezne? Most semmilyen szellőzéssel nem rendelkezik és megjegyezném, hogy a többi garázs nem rendelkezik semmilyen szellőzéssel, mint ahogy a legtöbb garázs sem, amit életemben láttam.

Hol találhatok ezzel kapcsolatosan még több jogszabályt vagy előírást?
A válaszokat, ötleteket, észrevételeket, és tanácsokat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2010.06.03. 20:23

fife
Most sem garázst ír elő, hanem gépjármű elhelyezési lehetőség telken belüli biztosítását. Ez természetsen lehet udvari parkoló is. 2013 jan 1-től a 6 lakásosnál nagyobb épületek esetében és csak a lakásokhoz tartozóan lép életbe, hogy azoknak már épületen belül kell majd lennie.
A korábbi jogszabály neve: Országos Építésügyi Szabályzat volt. Nem vagyok benne biztos, de ha jól emlékszem, a 2/1986. (II.27.) ÉVM számú rendelettel volt közzétéve.
Abban is voltak természetesen parkoló létestési előírások, csak nem annyira részletesek, mint a maiak.

MajorDomus # 2010.06.03. 20:18

Jobban jársz egy garázsos társasházi lakással.

tzatziki # 2010.06.03. 19:49

Sziasztok!

Koszonom szepen a tanacsaitokat, tanulsagosak voltak. :) Azt hiszem, elallunk ettol a tervtol is, nem vagyunk eleg bevallalosak a hazardirozashoz. Esetleg meg azt a kort lefutjuk, hogy a szomszed nem ad-e el egy par meteres savot a telkebol, de nem latok ra sok eselyt.
Szep estet Nektek!

MajorDomus # 2010.06.03. 18:20

N.N

Jogos, de csak az értékarányokat jeleztem ami igaz.

Fife12 # 2010.06.03. 07:56

Azt szeretném még kérdezni, hogy csak az új építésű házaknál kell megfelelni az 1997-es Korm. rendeletnek, miszerint lakásonként 1 garázst kell biztosítani? Valaki nem tudja véletlenül, hogy korábban hogy volt ez? Mi volt 253/1997es Korm rendelet elődje?

nanemaaa # 2010.06.02. 21:28

MD
Itt szó sem volt társasházról. Görög saláta barátunk építés alatti családi házat vásároltna.

Tzatz...
Ha egy telek ennyire túl van építve (elérte a mx 30 %-ot) akkor tényleg nem érdemes megvenni. ;)

MajorDomus # 2010.06.02. 17:33

Használt lakást garázzsal féláron meg tudsz venni,mint egy ujonnan épülő társasházban.

nanemaaa # 2010.06.02. 10:51

Ha mindenben nem felel meg az igényeidnek, akkor ne vedd meg, mert csak a használat során jönnek olyan plusz dolgok, amikre most még nem is gondolsz(pl rájössz, hogy a kert gondozásához kellenek szerszámok, gépek...és azokhoz is kellene valami tároló).
Vagy próbálj utána érdeklődni a szomszédoktól, hogy nem adnának-e el a telkükből egy csíkot, amivel növelhetnéd a sajátodat.
Ha ez nem megy, akkor az áttervezés a megoldás, de az főleg megkezdett építkezés esetében már ritkán szül egészséges megoldást.

Egyébként csinálhatnál pl lugast is az autónak, az árnyékolásnak jó, viszont arról meg sok sz...r hullik az autóra.

tzatziki # 2010.06.02. 10:36

Koszonom a segitseged! :) Ezek szerint akkor semmilyen felmegoldassal nem lehet megkerulni a hivatalos eljarast, ha garazsra vagyik az ember, ugye?
A kerdesem oka egyebkent az, hogy gondolkozunk egy epulo haz megvasarlasan, azonban a haz mar igy is elerte a 30%-os beepithetoseg adta merethatarokat, igy nem kapnank engedelyt garazs epitesre. Mivel a haz onmagaban nagyon jo lenne, kicsit faj a szivem "elengedni", de a garazs az kardinalis kerdes a csaladunkban. :)

nanemaaa # 2010.06.01. 21:04

Nincs méltányosság. a cég azért hirdet szabadon minden hülyeséget, mert minden felelősség az építtetőé. Az meg te vagy. :)
Max próbálkozhatsz beperelni, de nem tűnik nyerőnek. A hiteles hírforrás ugyanis a jogszabály, vagy az illetékes hatóság és nem mari néni, vagy a szomszéd portás. Így az eladó ség sem, hiszen ő csak kereskedő. Nem kell értenie hozzá.