garázs ügy


MajorDomus # 2010.03.28. 17:24

Olvasd el az előző hsz-t s a megelőzőeket. Minden kérdésedre választ kapsz.

barnababa # 2010.03.28. 16:40

Sziasztok,

A segítségeteket zseretném kérni az alábbiakban:

  1. Féltetős garázs építése, mely 50 nm nem haladja meg tudom, hogy nem építési engedély köteles, DE KELL-E RÁ BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG? ( Az építmény 3 m magas :-(
  2. Kerti építmény 30 nm "gerenda lábakon álló" cseréptetővel, errre kell-e engedély vagy bejelentési közelezettség.

Köszönöm

nanemaaa # 2010.03.03. 19:23

A hatóságot nem érdekli, hogy egymás között hogyan osztottátok meg a telket. Ott az a döntő, hogy az országos érvényű és a helyi építési szabályokat figyelembe véve a telken hová kell (vagy lehet) a garázst megépíteni. A telek beépítettségét is egyben kell számítani.
Mellesleg teljesen mindegy, hogy 25, vagy 50 m2, mindkettő csak bejelentést követően építhető. A bejelentéshez már kell építési jogosultságot igazolni és jogosut tervező által készíetett építészeti-műszaki tervet is csatolni.

szabo80 # 2010.03.03. 19:12

Tisztelt Fórum!
Egy helyrajzi szám alatt szereplő 2 lakásos társasház egyik tulajdonosa vagyok. Az udvar kerítéssel ketté van osztva.Ha garázst szeretnék, akkor az én telekrészemre is lehet engedély ill. bejelentés nélkül 50nm-ig garázst építeni, vagy csak 25nm-ig?
köszi a választ

MajorDomus # 2010.01.16. 21:49

Épitési engedély- nem, de a társasház -közgyülésének-igenlő határozata viszont igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.16. 19:08

Nem, igen.

pirospottyos # 2010.01.16. 15:19

Az alábbi kérdésem lenne.

Egy 7 lakásos társasház közös tulajdonú udvarán az egyik lakó hozzátartozója egy ponyvás, vasszerkezetű mobil garázst épített fel.
A tulajdonosok hozzájárulása nélkül.
Kell-e építési engedély és a tulajdonosok vagy azok egy részének hozzájárulása a fennmaradáshoz.

Köszönöm!

nanemaaa # 2009.04.29. 20:13

efi
Javasolom, hogy előbb nézz utána, s csak azt követően történjék a kinyilatkoztatás.
Immaculata legalább idézett.... és szokásához híven pontosan. :)

Anti
Amit írtál első látásra eléggé hihetetlennek hamgzik, mivel az OTÉK (257/1997. Korm rendelet) szerint a telken lévő önáló rendeltetésiegységekhez előírt számú gépjármű elhelyezési lehetőségről a saját telken és lehetőleg épületben kell gondoskodni.
Lehet, hogy van valami spéci helyi építési előírás, ami szerint a garázs csak a főépületben helyezhető el, de ennek kevés az esélye. Ilyen tartalmú "törvény" létezése pedig kizárt, hiszen a helyi építési szabályzat max rendelet lehet.
A lényeg, hogy az épület elhelyezésének az építési helyen belül kell történnie, valamint az egyéb előírásokat (mint pl telepítési távolságok, építménymagasság, beépítettség stb) is ki kell elégítenie.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.28. 17:58

Miért nem a tvtárból dolgozol?

37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet

A következő építési tevékenységek építési engedély és bejelentés nélkül végezhetőek:

4. az 50 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű, 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodásra szolgáló építmények építése

efi99 # 2009.04.28. 06:00

Csak gyorsabb az ügyintézés. Vagy nem.
http://www.magyarorszag.hu/…0081223.html?…

efi99 # 2009.04.28. 05:53

greenpeace

"Köszönöm a hozzászólásokat, de mint írtam már hívtak az építésügyi hatóságtól, engedély nem kell az 50 nm2 alatti garázshoz, amint azt nanemaaa írta!"

De kell.

Anti19 # 2009.04.27. 21:50

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy igaz-e az, hogy a saroktelekre nem lehet garázst építeni? (Melléképület részeként épülne) Az önkormányzat építési osztályán azt mondták, hogy törvény van rá, hogy nem lehet, de nem mondták a konkrét tv.-t.

Köszönöm válaszotokat!

nanemaaa # 2009.02.18. 17:59

Pjotr
Az építésügyi hatóság hatásköre kizárólag az építményekkel kapcsolatosan terjed ki, ott is vannak bizonyos sajátos építményfajták, melyekre nem, mint pl a vízügyi létesítmények, vagy a benzinkutak a kezelőépületeikkel együtt.
Az emeletes busz is baromi nagy, mégsem kell rá építési engedély. :)

green...
Hülyék? Biztosan? A gépjármű tároló és a szerszámtároló is tároló. Így egyikre sem kell engedély. Most jól átverted őket. :)
Arra meg majd visszatérünk még, hogy egy üres telket a földhivatal hogyan fog tanyának minősíteni. Bááár lehet, azok is hülyék. :)

greenpeace # 2009.02.18. 17:05

Köszönöm a hozzászólásokat, de mint írtam már hívtak az építésügyi hatóságtól, engedély nem kell az 50 nm2 alatti garázshoz, amint azt nanemaaa írta!
Azért zójelben megjegyzem, így utólag mégiscsak hülyék az építésügyi osztályon :)
A betongarázs amit lerakunk, szerszámok tárolására lesz, mivel semmi nincs a szántón ugye, ami természetes is.
A szántó most van kivonatás alatt...! Igen, tanyának minősül majd, mivel külterület.
Ui.:bocs a mobilszó leírása miatt, nem gondoltam hogy ilyen éles minden szó!

A későbbiekben még lesznek okos kérdéseim biztosan :)
További szép napot!

Pjotr # 2009.02.18. 16:53

Ez a mobil kérdés érdekes dolog.
Lehet kapni mobil terményszárítókat, köztük igen nagyokat és nagy teljesítményűeket, amiket a hálózati áramra és gázra lehet kötni, de attól még mobilok maradnak, se építési, se környezetvédelmi engedélyek nem kellenek hozzá.
Vagy pl. a gabona silók... láttam már olyat, hogy csak az alaphoz kellett engedély, mert maga a hatalmas siló gépnek, berendezésnek volt minősítve.

nanemaaa # 2009.02.18. 16:35

Még egy apróság! A garázsból akkor sem lesz tanya, ha külterületen építed! A tanya az másnéven külterületi lakóépületet jelent. Tudom, lakókocsiban is lehet lakni... akkor garázsban miért ne? No de attól még nem lesz tanya. :)
Ezt az öregek úgy mondták: Kutyából nem lesz szalonna,
garázsból nem lesz tanya. :)

A ki kit néz hülyének kérdésbe és hogy ez a másikra nézve mennyiben kötelező jellegű.... ha lehet nem mennék bele...

nanemaaa # 2009.02.18. 16:13

No akkor kezdjük előlről!
A garázsra és egyéb tárolókra az alant leírt méretkorlátok alatt nem kell engedély. A gazdasági épület építése viszont már bejelentés köteles tevékenység. Annak semmi értelme, hogy az épület anyagát, szerkezetét kutassuk, mivel ez nem mérvadó, az építmény rendeltetése a meghatározó. Az, hogy egy épüleet ide-, vagy odateszel, az más kérdés, vagy megteheted engedély nélkül, vagy nem. Attól, hogy pl dauval áttehető, még nem lesz mobil Egyiptomban szedtek már szét piramist is, amit USA-ban raktak össze, de attól még - lássuk be - nem lett mobil az építmény. Sőt! Én már láttam egyszer filmen, hogy egy egész templomot tettek különleges kamionra és vittek arrébb kilométerekkel... mégsem lett belőle sörsátor.

A te esetedben ha az általam írt paraméterekkel épített garázst építed, akor arra nem kell engedély. Ha annak rendeltetését - önmagában engedélyhez kötött építési munka nélkül - megváltoztatod, akár ideiglenesen, akár véglegesen, arra szintén nem kell engedély. Már ha ezt egy építési hatóság beveszi, hogy a 90/210-es bejárati ajtó lényegében garázskapu.

Ez az ügy építéshatósági oldala.
A másik viszont a földhivatali kérdés. Ha beépíted a szántót mielőtt kivonatod a művelés alól, úgy megb...ántanak, hogy a fal adja a másikat. A kivonáshoz egyébként majd kelleni fog az építésügyi hatóság szakhatósági hozzájárulása is.

greenpeace # 2009.02.18. 15:24

Pjotr!
A szántó át lesz minősítve tanyának először is. betongarázsról beszélek, de azt biztosan tudod, hogy az bármikor átrakható oda ahova akarod...
Egyébként éppen most hívtak: engedély nem kell hozzá!!! Szóval eddig mégiscsak jogosan néztem őket hülyének ;)

Pjotr # 2009.02.18. 15:21

Szántóra semmi nem építhetsz, azt szántóként kell hasznosítani.
Ha oda akarsz bármit is építeni, akkor minősíttesd át, mert egyrészt meg fognak büntetni másrészt el fogják bontatni veled.
De beszél betongarázsról is meg mobilgarázsról is, ennyire azért ne nézd már hülyének a hatóságot...

greenpeace # 2009.02.18. 15:04

Köszönöm a választ!
Azért még annyi kérdésem lenne, hogy ezt a törvényt egy helyi önkörmányzat felülbírálhatja-e? Ráadásul ezt a garázs külterületen lenne, ami tanyának minősül. Nem autó állna egyenlőre benne, hanem a szerszámokat tárolnánk benne, mert ez egy szántó amit majd 1-2 év múlva szeretnénk beépíteni, de nem most.
Tudom ez senkit nem érdekel, de egy olyan helyzet állt elő, hogy az önkormányzatnál dolgozó építésügyi szakember, ennél szerintem egy kicsit túlment és elkezdte mondogatni, hogy ha már bemegyek megpihenni a garázsba, akkor az már engedélyköteles :)
Ez nem vicc, ezt mondta és amikor erre azt mondtam neki, hogy ugyan már mit beszél, akkor azt mondta hogy a garázs szó, és az hogy 6 ponton van, az kimeríti a mobilitás fogalmát, és lehet hogy én nem is annak használnám amit mondok neki...
Előszőr azt hittem vicc az egész, de ez a személy mindenkivel ezt csinálja.
Szóval ezért kérdeztem meg itt, mert szerintem egy kicsit túllép a hatáskörén amit mond..., arról nem beszélve hogy nevetséges!
Sőt amikor mondtam neki, hogy ez mobil garázs aminek nincs alja, mert egy daruval bármikor elmozdítható, akkor azt mondta látot ő már falon pókot!

Remélem, hogy nem kell egy betongarázs miatt ügyvédet fogadnom :)

nanemaaa # 2009.02.17. 22:57

50 m2 alatti és max 2,50 m építménymagasságú garázsra nem kell. Kivéve a műemléki védelem alatt álló területen...mert ott mindenre kell.
Se! Az engedély nélkül végezhető építési munkákat is csak az országos érvényű építési szabályoknak és a helyi építési szabályzatnak megfelelően szabad végezni, különben szabálytalan építésnek minősül...és annak következményei lesznek.

greenpeace # 2009.02.17. 09:11

Szép napot!

Érdeklődnék, hogy az új építési törvény szerint kell-e egy 5x3-as mozdítható, de 6 ponton alapon álló betongarázsra engedély? Van aki szerint igen, de van aki azt mondja nem. Mi éppen egy olyan önkormányzati illetékesbe futottunk bele, aki azt mondta nem tudja, de terveztessük meg a házat is, és akkor majd megadják az engedélyt. Persze mi házat még nem akarunk terveztetni, csak jövőre, és ezt a garázst éppen a szerszámok addigi tárolására szántuk volna.

monalisa1 # 2009.01.26. 18:18

Hát én is majdnem újra írtam az egyik hozzászólásomat, aztán némi idő után csak megjelent. Gondolom csak észreveszik a gép meghibásodását.

nanemaaa # 2009.01.26. 18:05

nálatok is gond van a hozzászólásokkal? Nem megy el, amiket elküldtem, vagy csak másodjára, egyben a kettő. :(

nanemaaa # 2009.01.26. 18:01

Elméletileg használhatod, ha a helyiség kielégíti a szobákra előírt követelményeket. De! Nem árt tudni, hogy minden lakás (és más önálló rendeltetési egység) után az OTÉK-ban lelőírt számú gépjármű elhelyezésének lehetőségéről kell gondoskodni saját leken belül. Tehát, ha megszünteted a lakásod részét képező garázst, akkor a telken belül eg yúj parkolót kell kiépítened (ha pl a zöldfelületi fedettslég biztosítása mellett ez lehetséges).