Ingatlanrész átruházása


m.agnes # 2008.10.15. 14:52

Jó napot kívánok! Édesanyám idén márciusban meghalt, hárman vagyunk testvérek. Mivel édesapánk még él, így örököltem 1/6 rész ingatlant. A hagyatéki tárgyalás után döntöttem úgy, hogy az egyik öcsém javára lemondanék az örökségemről./Az örökösödési illetékről még nem kaptam semmiféle határozatot./ Hogyan, mi módon tehetem ezt meg? Ilyen esetben kit, és mekkora összegű díj fizetése terhel? Ügyvédhez kell fordulni ebben az esetben, vagy közjegyző is elég? Milyen papírokat kell bemutatni? Mindkét fél személyes jelenlétére szükség van? Ez azért fontos, mert testvérem jelenleg külföldön dolgozik. A segítségeket előre is köszönöm! M. Ágnes

ObudaFan # 2008.10.15. 19:21

A közjegyző előtt kellene osztályos egyezséget kötnetek. Ehhez vagy az ő, vagy a meghatalmazottja (hozzátartozó, vagy ügyvéd) jelenlétére szükség lesz.

ObudaFan # 2008.10.15. 19:22

Ja, és az illeték. Ha az örökösök a megnyílt örökségre nézve maguk között osztályos egyezséget kötnek, mindegyik csak a neki jutott örökrész értéke után járó öröklési illetéket köteles megfizetni. Az az örökös azonban, aki az osztály alapján a hagyatékból a törvény vagy végrendelet szerint ráesőnél nagyobb értékű örökrészt ellenszolgáltatás fejében kapott, az örökrészen felül átvett rész értéke után visszterhes vagyonátruházási, az az örökös pedig, aki a vagyontárgyat ellenszolgáltatás fejében átengedte, öröklési illetéket köteles fizetni.

m.agnes # 2008.10.16. 15:29

Az eddigi válaszokat köszönöm szépen!

A hagyatéki tárgyalás már megvolt, ott nem mondtam le, viszont a hivatalos értesítést a közjegyzőtől még nem kaptam meg az örökrészemről. Az öcsém javára én ingyenesen mondanék le, ha jól értelmeztem az olvasottakat, akkor ezesetben ajándékozási illetéket kell fizetnem.

Ezt az eljárást nagyjából mennyiért vállalja el egy közjegyző, az öcsémnek jelen kell-e lennie, mivel Ő Hollandiában dolgozik jelenleg. Ha hozzátartozó -jelen esetben édesapánk - van jelen Őt képviselve, akkor milyen meghatalmazás szükségeltetik?

ObudaFan # 2008.10.16. 17:20

Nem jól értelmezed, neked öröklési, neki ajándékozási illetéket kell fizetnie.

Holland közjegyző előtt tett meghatalmazás, felülhitelesítve, vagy Apostille-jal ellátva.

m.agnes # 2008.10.17. 15:49

Köszönöm szépen a választ. Tehát a legegyszerűbb, ha mind a ketten személyesen jelenünk meg az adott ügyvéd/közjegyző elött. Ha még azt megírnád, hogy mostanában mennyiért készítenek el egy ilyen paírt (mármint a tulajdonrész alább említett átírását), azt nagyon megköszönném, tudniillik az egész procedúrát az öcsém fogja állni, és jó lenne valamilyen hozzávetőleges tarifát közölnöm vele.
Mégegyszer nagyon köszönöm az idáigi segítségedet.

nb211 # 2008.10.28. 19:13

Kedves Mindenki!

Azt szeretném kérdezni, hogy meg kell-e jelenem személyesen (mint szerző fél) egy hagyatéki tárgyaláson, vagy elegendő meghatalmazást írnom, miszerint képviseljenek, valamint egy elfogadó nyilatkozatot?

Az alábbi "Figyelmeztetés", bizonytalanított el:

"3. Az örökös az örökségét, vagy annak egy részét örököstársára, hagyatéki eljárásban közvetlenül nem érdekelt örökösre, vagy a hagyatéki hitelezőre átruházhatja.

Az örökösnek ez esetben gondokodnia kell arról, hogy a szerző fél a hagyatéki tárgyaláson megjelenjen, illetve be kell csatolni annak két tanú előtt aláírt elfogadó nyilatkozatát.

A fentiek hiányában a közjegyző az átruházásra vonatkozó nyilatkozatot figyelmen kívül hagyja."

Az "illetve" szót nem tudom értelmezni.

a.) meg kell jelennem ÉS csatolnom kell az elfogadó nyilatkozatot
b.) meg kell jelennem VAGY csatolnom kell az elfogadó nyilatkozatot

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.10.28. 22:18

Vagy.

nb211 # 2008.10.29. 12:51

"Vagy": köszönöm a gyors választ!

ObudaFan # 2008.10.29. 13:58

Nincs mit.

Purpose # 2008.10.31. 17:56

Nem akartam a rövidke kérdésem miatt új témát nyitni.

Adott egy ingatlan, amit gazdasági társaságba apportálnak.
Ezzel az ingatlannyilvántartásban megjelenő tulajdonos innentől a GT?
És épp ezért illetéket kell fizetni az apportálás után is?

Köszönöm (és várom:) ) a választ előre is!

Purpose # 2008.10.31. 21:39

Kérem válaszoljon valaki!
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.31. 21:48

Igen, igen.

Natasa74 # 2019.05.24. 09:16

Kedves Fórumozók! Amihez segítséget szeretnék kérni:
Egyik kedves szomszédomnak egy községben van egy - elmondása szerint - kb. 1 millió forint értékű lakóingatlana (tulajdoni hányada: 5/8-ad). 2 évtizede elhunyt élettársa 3 gyerekének 1/8-ad - 1/8-ad tulajdoni hányada van úgy, hogy az egyik 1/8-ad részen a NAV javára 2009-es és 2010-es dátummal összesen 2 millió Ft mértékű, míg az egyik lakásfenntartó szövetkezet részére 2013-as dátummal 0,5 millió Ft mértékű végrehajtási jog van bejegyezve. Szomszédomnak az élettársa gyerekeinek összesen 3/8-ad tulajdoni részén holtig tartó haszonélvezeti joga áll fenn.
Amit a szomszédom szeretne: megvásárolni a 3/8-ad idegen tulajdoni hányadot, majd egyben, tehermentesen értékesíteni az ingatlant (a községi önkormányzat vevő lenne rá). Ebből a tehermentes idegen 2/8-addal nincs gond. A probléma az összesen 2,6 millió forinttal terhelt harmadik idegen 1/8-ad rész. Ügyvéd állítólag arról tájékoztatta a szomszédomat, hogy ennek tehermentesítése csak úgy lehetséges, ha a bejegyzett adósságot teljes egészében törlesztik.
Kérdésem az, hogy van-e arra lehetősége, hogy a NAV-val/Lakásfenntartó szövetkezettel/ingatlanrész-tulajdonossal megállapodik, hogy a követeléssel fellépő(k) felé kifizeti az 1/8-ad résznek megfelelő összeget (kb. 125000 Ft), és ennek fejében ez az 1/8-ad rész tehermentesen az ő tulajdonába megy át. Illetve ha van rá lehetősége: akkor a kérdésem az is, hogy ennek a folyamatnak hogyan érdemes nekikezdeni, kit kell megkeresni, stb. Előre is köszönöm a választ!

wers # 2019.05.24. 09:37

Ha végrehajtási jog van bejegyezve, akkor (szerintem) árverésen kellene megvenni azt a 1/8-ad részt.
De majd jönnek okosabbak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.24. 10:05

Úgy, úgy.

wers # 2019.05.24. 10:33

egyet kifelejtettem:

Ügyvéd állítólag arról tájékoztatta a szomszédomat, hogy ennek tehermentesítése csak úgy lehetséges, ha a bejegyzett adósságot teljes egészében törlesztik.

Amennyiben ez tényleg így volt, javasolt másik ügyvédet keresni.

drbjozsef # 2019.05.24. 11:17

... árverésen, vagy árverés hatályával a végrehajtón keresztül. Több jogosult esetén ez elég macerás, mert meg kell egyezni mindegyikkel, és közösen kérni az árverésen kívüli értékesítést. Lásd Vht. 157§.

wers # 2019.05.24. 11:23

egyszerűen meg kell keresni a végrehajtót, sanszos a nav elévülése

drbjozsef # 2019.05.24. 11:40

Igaz, az adótartozás valszeg elévült, a lakásszövetkezet jelzálogát meg meg kell nézni a végrehajtó aktájában, annak is van már esélye, hogy elévült, ha nem figyeltek.
De ha mégse, akkor csak vele kell megegyezni.

Natasa74 # 2019.05.24. 12:11

Köszönöm a válaszokat.

A szomszédomé az ingatlan 5/8-ad része. A terhelt rész csak az idegen 1/8-ad. Akkor ha jól értem: ezt az 1/8-ad részt ugyanúgy árverezni lehet. (Ha nem évültek el a követelések.)

A lakásfenntartó szövetkezet végrehajtási jogának bejegyzésénél 2013.03.12-i dátum szerepel; tehát lehet, hogy már az is elévült. Gondolom, hogy először azt kell tisztázni, hogy elévültek-e a NAV és a lakásfenntartó szövetkezet követelései. És gondolom, hogy ezt a végrehajtó tudja megmondani. Fordulhat ez ügyben a szomszédom közvetlenül a végrehajtóhoz, vagy csak az adóson keresztül?
Feltételezem, hogy ha a NAV és a lakásfenntartó szövetkezet követelése is elévült: akkor az 1/8-ad rész tulajdonosa közvetlenül eladhatja a tulajdonrészét a szomszédomnak bárki engedélye nélkül; függetlenül a bejegyzett végrehajtási jogoktól.

Az előző bekezdésben említett esetben egyszerű a helyzet.
De most én abból indulnék ki, hogy nem évültek el a követelések. Ez esetben mi a teendő?
Látom a válaszokból, hogy a Vht. 157. § alapján lehetőség van az ingatlanrész árverésen kívüli eladására. Ha jól olvasom a jogszabályhelyet: ebben a feleknek meg kell egyeznie. Gondolom, hogy ez esetben a felek a végrehajtási jog jogosultjai: a NAV, és a lakásfenntartó szövetkezet (akiknek kell a beleegyezése, mert a követelésük a befolyt összegből biztos nem lesz kielégíthető), meg az adós. Hármójuknak kell megállapodni egy becsértékben, és akkor a végrehajtó az adós által meghatározott személynek (a szomszédomnak) adja el az 1/8-ad ingatlanrészt ezen a becsértéken. Illetve ha jól gondolom: a szomszédom ez ügyben csak annyit tehet, hogy felveszi a kapcsolatot az 1/8-ad rész tulajdonosával (az adóssal) és elmondja neki ezt a lehetőséget. Utána már az adósnak kell megkeresnie a NAV-ot és a lakásfenntartó szövetkezetet, és együttesen kell megállapodniuk a becsértékben; és utána jön a végrehajtó, aki a szomszédomnak értékesíti az ingatlant árverésen kívül. Jól gondolom?

Már csak az a kérdés, hogy az adós miért vállalna magára ilyen hercehurcát akkor, amikor az 1/8-ad ingatlanrésze értékesítéséből befolyt kb. 125.000 Ft teljes egészében a végrehajtási jog jogosultjához/jogosultjaihoz fog befolyni. Nem valószínű, hogy az adós a szomszédom megkeresésére kezdeményezne bármit is. Vagyis az árverésen kívüli értékesítést elég esélytelennek látom.

Az adós semmiképpen nem kerülhető meg? Nem tudja a szomszédom a NAV, illetve a lakásfenntartó szövetkezet felé közvetlenül jelezni, hogy ő vevő lenne az ingatlanrészre, és ezután az előbb felsoroltak kezdeményezésére nem kerülhetne sor árverésre?

Elnézést a laikus mondatokért, kérdéseikért. Csak gondolkodni próbálok. A szomszédom szeretne megszabadulni az 5/8-ad ingatlanrészétől (csak teher neki), van is pénze a maradék 3/8-ad megvásárlására, és a községi önkormányzat személyében mindjárt vevője is lenne az ingatlanra (vagyis bevételre tehetne szert). Próbálja keresni a legcélravezetőbb megoldást. Köszönöm!

wers # 2019.05.24. 12:29

Már az elején rosszul érted. A végrehajtóhoz fog a vételár befolymi, majd ő szétoszta. Magát sem felejti ki

wers # 2019.05.24. 15:37

Natasa74
A nem igazán rövid hozzászólásodat elolvastam most már.

Csak feltételezés, de a végrehajtó nem fog vacakolni, kiír egy árverést (de majd gerbera, vagy valaki más megmondja)

A vevő jelentkezhet nála, jelezve a vételi szándékát. Azért feltételezem az árverés kiírását, mert gyanítom, vannak itt még meg nem fizetett végrehajtási költségek is.

Az meg teljesen kizárt:

Hármójuknak kell megállapodni egy becsértékben, és akkor a végrehajtó az adós által meghatározott személynek (a szomszédomnak) adja el az 1/8-ad ingatlanrészt ezen a becsértéken.

Ez még viccnek is rossz (bocs) szerinted hány száz év után egyeznének meg?
A jegyző állapítja meg.

wers # 2019.05.24. 15:40

de majd javít, aki jobban tudja (sokan tudják jobban, sőt.... csak kotyogok itt)

drbjozsef # 2019.05.24. 18:01

wers,

Pedig nagyon is.

Vht.157.§(1) A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.

Felek : az adós, és a végrehajtást kérő megállapodhat az árban, és a vevőben is. Ha mindenki egyetért, nincs gond.

Natasa74,

Lényegében igen. Adótartozás esetén : „Az elévülés az esedékesség évének utolsó napjától számított 4 év, ami végrehajtás esetén további hat hónappal kitolódik.

A lakásszövetkezeté 5 év, de megszakadhat eljárási cselekménnyel.

A legegyszerűbb, ha a végrehajtónál érdeklődik egy érdekelt. Hogy az 5/8 tulajdonos kaphat-e felvilágosítást, abban nem lennék biztos. De bele kell nézni az aktába, és abból az elévülés kiderül.

Ha elévült minden, akkor a végrehajtót fel kell szólítani a Vht 41§ szerinti eljárás lefolytatására, és arra, hogy ennek eredményéről tájékoztatást küldjön. A bibi az, hogy szerintem ezt legfeljebb az adós teheti meg. Őt kellene valahogy mozgásra bírnod. A része elúszott, az biztos. Talán valami kis pénzmag felajánlása? Legalább a papírok aláírására, meg egy meghatalmazásra lenne szükség.