Osztatlan közös vagy társasház?


kaméleon # 2008.10.21. 21:03

Igen, erre gondoltam, de azért idézek:
"(3) Ha valaki a más tulajdonában levő épületet bővíti, ahhoz hozzáépít vagy azt átépíti, vagy ha az idegen földön már épület áll, a ráépítéssel - a felek eltérő megállapodása hiányában - közös tulajdon keletkezik. A ráépítő tulajdoni hányadát az egész ingatlan értékéből a ráépített részre eső érték aránya alapján kell megállapítani.

nanemaaa # 2008.10.21. 20:56

A ráépítés azt jelenti, hogy a telekre RÁ. Ebből a szempontból közömbös, hogy mellé, vagy hozzá. :)

monalisa1 # 2008.10.21. 20:53

Nem "rá" építkeztek hanem "hozzá" egy toldat - vagy efféle.

kaméleon # 2008.10.21. 20:46

Kitti333, hogy a pontos és érthető választ megkapjátok, kénytelenek lesztek egy vagyonmegosztásban jártas ügyvédhez fordulni. Ami biztos, hogy a ráépítésre vonatkozó szabályokat kell átrágnotok. A ráépítés költsége csak annyiban érdekes, amennyiben a ráépítéssel keletkezett házrész tulajdonjogának arányait is vitatjátok (vagyis, eltérnétek a fele-fele-től). Jó keresgélést!

nandy # 2008.10.21. 20:21

kitti:

Ha jól értem, ti valójában hitelből és szocpolból építettétek a házrészt.

Ha ezeket vissza kell fizetni (márpedig velószínűleg) igan, akkor ugyan mégi mit követelhetne az asszony/férj? A kétkezi munka ilyenkor nem sokat számít, hisz végsősoron mindkét fél bukik az "üzleten". A házasságban pedig nem csak a vagyon, hanem az adósság is közös...

monalisa1 # 2008.10.21. 19:20

Ha tényleg gázos a dolog (...) akkor "szeressék" csak egymást mindhalálig..., mert könnyen előfordulhat: csúnya büntetőkamotokkal kell visszafizetni a pénzt mind a banknak mind a MÁK-nak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.21. 17:11

Lehet, hogy eltértek a tervektől is.

Lehet, akkor először bontatni kellene.

nanemaaa # 2008.10.21. 17:05

A te fogalmaid szerint mit jelent a közös közmű?
Nincs saját villanyóra, gázóra?... netán egy fűtési rendszer.... vagy csak az ingatlannak egy víz- és csatornabekötése van? Mert ez utóbbi még nem baj, míg az előbbi esetben nem beszélhetünk önálló lakásról.

Imma...!
"Édesanyám telkére épitkeztünk nejemmel...."
"minden az anyós nevén van...egy vacak aláirás hiányzik még anyós részéről... "

Szerintem egy néven ketten írnak. :)
Attól még véleményed, ötleted lehet. Mellesleg az épületvillamossági és az épületgépészeti hálózat szétválasztása nélkül eleve nem lehet két önálló lakásnak tekinteni. Megkockáztatom, hogy nem is ilyen feltételekkel kaptak kölcsönt és szocpolt. Lehet, hogy eltértek a tervektől is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.21. 16:20

Kedves Kitti!

Légy szíves döntsd el, hogy te a férj vagy, akinek az édesanyja telkére építkeztetek, vagy pedig a feleség, aki az anyósára panaszkodik.

Ha ezt eldöntötted, akkor adok gyakorlati tanácsot, nem kell mindjárt társasházzá nyilváníttatni és nekiesni baltával a közművezetékeknek.

kitti333 # 2008.10.21. 14:53

Nem téves info a közmű, és igen van rajta szocpol is.Sőt még hitel is.
A poén az hogy még minden az anyós nevén van, mert egy vacak aláirás hiányzik még anyós részéről hogy végleg a mi nevünkre kerüldjön a házrész. És megmondta sosem fogja azt már aláirni.
Ezért tartok, ha levonjuk a hitel hátralévő részét nem jár egy fillér sem.
A házat a család épitette, munkaköltség az nulla, anyagköltség minimális, használt téglából lett épitve.
Ja és vidék, falu. Ebből gondoltam hogy tényleg nemsok lehet a valós értéke.

nanemaaa # 2008.10.21. 14:29

Engem az a közös közmű zavar. Lehet, hogy nem is önálló lakást építettetek? Csak nehogy a bank is visszakérje a szocpolt is a törvényes kamataival együtt.
Az, hogy egy épületnek, épületrésznek elenyésző értéke lenne, már önmagában is vicces megállapítás 150-300 ezer ft/m2-es lakásárak mellett.
Az árverezés meg nyilván közös tulajdon megszüntetési perhez párosul. Akkor meg az anyós is utcára kerül.

Összességében, hogy senki ne pusztuljon bele, mégis jobb lenne azt a belső közműhálózatot szétválasztani (hacsak nem egy téves info volt részedről), és az ingatlant társasházzá alakítani. Az ügyvédi költséget meg nem kell sajnálni, egy szép hosszú válással és vagyonmegosztási perrel ennek többszörösét fogjátok ügyvédekre költeni. Árverezés esetén meg eleve veszteséges lenne (vagy lesz) a buli.

nanemaaa # 2008.10.21. 14:23

mirrmurr
Az ingatlan értékét egy ingatlanforgalmi értékbecslő, vagy szakértő meg tudja határozni. Ez már jó tárgyalási alap lehet. A közös megegyezést viszont nem tudod megúszni.

kitti333 # 2008.10.21. 13:35

Köszönöm Monalisa,
tehát szerinted sincs a háznak nagy értéke amit követelni lehetne, nem beszélve arról hogy még hitel is van rajta amit ugye vissza kell fizetni.
Meg gondolom mielőtt árverésre kerülne társasházzá kell akkor ezt is nyilvánitani, és igy az ügyvédi költségek stb már el is vinné a követelhető összeg nagy részét.

monalisa1 # 2008.10.21. 12:27

Anno olcsón letudtátok a ház/rész/építés gondját, dolgát, ez rendben is van, azonban a házasságok manapság nem ásó-kapa ideig tartanak - tisztelet a kivételnek. Ezen utóbbiról akkor valahogy elfeledkeztetek...

A ráfordított érték: anyagköltség és munkadíj alapján annak az eladhatatlan épületnek is csak van értéke, ha semmi más hát eszmei.

Szerintem ő fog téged valahogy kifizetni, mert abszurd lenne ha te maradnál az anyóssal egy portán a továbbiakban.

Végső soron elárverezhető (...) és a nevetséges vételárat felezitek majd., az anyós meg kapja a tök idegen lakótársat...

A közös közművek miatt az örök vita- veszekedés előre boritékolható.

Monalisa
laikus hozzászóló

kitti333 # 2008.10.21. 11:09

Kedves Immaculata!

nem vagyok otthon igy jogban, ezért kérdezem, hogy mi alapján a felét?
Tehát jön majd egy értékbecslő és felértékeli?
De mi alapján? A HÁzrész ugye eladhatatlan ilyen feltételekel. Milyen értékkel birhat igy egy házrész?
És ha én nem használom, hanem felajánlom neki hogy ő lakjon ott? Ebben az esetben mi a helyzet? Ezt ugyis visszafogja utasítani.

mirrmurr45 # 2008.10.21. 10:30

És még valami! Van egy ügyvédünk de ő csak annyit mond, hogy nekünk kell eldönteni, hogy mit szeretnénk és nem mond véleményt semmiről. Így pedig nehéz eldönteni, hogy mit szabad elfogadni és mit nem.
Köszi

mirrmurr45 # 2008.10.21. 10:27

Kedves Immaculata,

Valóban nehéz a kérdés. Mi alól lakunk és a felső szinten lakók azt állítják, hogy a kert sokkal értékesebb, mint a padlástér, ezért a padlásrészünk alig 1/3-át éri a kertnek,azaz alig akarnak adni érte valamit. Ezzel én nagyon nem értek egyet, de nem tudom, hogyan értessem meg velük, hogy legalább annyit ér a padlás, ha az beépíthető.
Mivel mi nem tudjuk használni a padlást, más lakásán át pedig nem célszerű közlekedni, ezért merült fel az az ötlet, hogy inkább kertet adjanak érte.
Honnan lehetne egy hiteles véleményt kérni erről?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.21. 09:29

Mirrmurr! nehezet kérdeztél.

A felső szint lakói nem építhetik be addig a padlásteret, míg az alsó szint lakói hozzá nem járulnak.
A padlástér értékes dolog. Lehet ott teregetni, tárolni, stb.
Az alsó szint lakói kérhetnének garázst ugyanakkora nm-ben. Minden attól függ, hogy ki mit tart értékesnek.

Azt is lehetne kérni, hogy a felső szint lakó váltsák magukhoz a padlásteret, vagy fizessenek többlethasználati díjat, mert az alsó szint lakóinak az egy holt tér.

Nehéz a megegyezés, mert lehet, hogy az egyik felső szinti lakó teljes mértékben kihasználja a padlástér adta lehetőséget, míg a másik nem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.21. 09:16

Kitti!

A hozzáépített házrész felét.

kitti333 # 2008.10.21. 08:59

Üdvözlöm!
Következőben kérnék tanácsot.
Édesanyám telkére épitkeztünk nejemmel, a telekrészt ajándékozássalkaptuk, de nem nyelestelek, nincs külön bejárat. A ház édesanyám házához lett hozzáépitve, de maga a lakás külőnbejáratú. Felvettük rá a szocpolt is. Nincs külön gáz, villany, viz, minden az édesanyám házából lett átvezetve. A telekrész viszont még nem lett átiratva édesanyám nevéről a milyenkre, csak el lett inditva a folyamat a szocpol miatt. MOst válunk, mit követelhet a nejem????

mirrmurr45 # 2008.10.21. 07:34

Üdvözlet!

A következőben kérnék segítséget, véleményt.
Kétszintes társasházban lakunk, ahol most szeretnénk tulajdoni megosztást készíteni. A közös padlást csak a két emeleti lakásból lehet megközelíteni, ezért a két alsó lakás tulajdonosai azt kérték, hogy a padlás helyett nagyobb kertrészt kaphassanak. Hogyan lehetne megállapítani, hogy x nm padlás helyett hány nm kert járna? Tud valaki valamilyen arányszámot mondani?
A felső lakások természetesen értékesebbé válnak ezáltal, mert így tetőtér beépítést is végezhetnek.
Köszönöm a segítségeteket.
mirrmur

TóthPéter # 2008.10.21. 06:06

Akkor nincs más hátra, mint előre. Közben megbarátkoztam a gondolattal, és tényleg jobb lesz így mindenkinek.

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.21. 05:54

A banknak is jobb lesz, ha a jelzálog egy-egy társasházi lakást fog terhelni.

TóthPéter # 2008.10.21. 05:40

Köszönöm a hozzászólásokat, most már letisztult a kép.

Egyetlen aggódnivalóm volna még: ha jelzáloggal terhelt mind a kettő használati szerződéssel megosztott rész, akkor is végre lehet hajtani a társasházzá alakulást?

Illetve a bank engedélyezi ezt? Hiszen a bank még osztatlan közösre adta ki a hitelt, ráadásul új helyrajzi szám is lesz.

nanemaaa # 2008.10.20. 19:26

A törvény szerint 2 lakástól lehet társasházat alapítani. Olyan kitétel nincs, mely szerint a 2 lakásnak egy épületben kell lennie...sőt a több épületes ingatlanok is egy társasházat képeznek. A többi techniakai kérdés, melyt nyugodtan rábízhatsz az ügyvédre. (Az alapító okirat elkészítéséhez ügyvéd kell)
Mivel önálló elkerített telekrészek is érintettek, ezért célszerű, ha az alapító okirat része egy használati megosztási vázrajz is.