Osztatlan közös vagy társasház?


Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.10.20. 18:14

Úgy kell elképzelni, hogy egy kétlakásos társasházban az egyik albetétben az egyikőtök háza van, míg a másik albetétben a szomszéd háza van, a 900 nm-es telek pedig közös.
A társasház alapításánál alapító okiratot kell készíttetni, amiben megállapodhattok a használat megosztásában, a költségek viselésében (tulajdoni hányad, fő, stb. szerint)

Eladásnál szabadon értékesíthető a külön álló albetét.

TóthPéter # 2008.10.20. 17:58

Kedves ObudaFan, tudom, hogy neked, nektek ez triviális, de én három nappal ezelőtt még abban a hitben éltem, hogy a társasház négy emeletes tömblakás minimum... :)

Szóval egy kicsit furcsa nekünk ez a helyzet, persze tudom, hogy a társasház csak egy jogi kategória, de ez így, a különálló családi házunkban ücsörögve tényleg fura állapot.

Ezért kérdeztem, hogy lesz, mint lesz ez az egész, hogy most akkor ebben a papíron társasházban a mi társasházi ingatlanunk egy 400nm-es telek lesz, rajta egy 103 nm-es házzal, vagy mi.

ObudaFan # 2008.10.20. 17:26

Ahogy megállapodtok.

TóthPéter # 2008.10.19. 15:27

Értem.

És köszönöm!

A kérdés csak az, hogy ha a szomszéd telke 500nm és rajta a ház 120, a miénk 400nm a ház pedig 100nm, és nincs semmilyen közös használatú rész, akkor hogy fog kinézni ez a társasház?

ObudaFan # 2008.10.19. 12:34

A gyakorlatban kevésbé macerás, ha társasház lesz belőle, mert nem kell minden egyes engedélyhez a másik beleegyezését kérni, és minden egyes adásvételi szerződésnél lemondatni az elővásárlási jogról. Viszont azért a társasházzá alakulásnak is vannak költségei.

nanemaaa # 2008.10.19. 11:10

Szerintem tök mindegy. Akettő jelen esetben szinte azonos. Mindkettőhöz tartozhat egy használati megosztási vázrajz is. Illetbe a társasház annyiban jobb, hogy ott eladás esetén nincs elővásárlási jog.

TóthPéter # 2008.10.19. 08:07

Üdvözletem!

A helyzet a következő. Van egy osztatlan közös telken álló két, különálló, körbejárható családi ház. Ez az egész ugye osztatlan közös tulajdon, de használati szerződéssel megosztva, és kerítéssel fizikailag is leválasztva, külön mérőórákkal.

A szomszédba új tulajdonos költözött, aki szeretné az ösztatlan állapotot megszüntetni, de a telekméretek miatt a telekmegosztás nem lehetséges. Nekünk nincs bajunk a jelenlegi állapottal sem, de hát nem akarunk mindjárt az elején összeveszni...

Na most mi a jobb helyzet? A használati szerződéssel megosztott közös tulajdon, vagy ha kétlakásos társasházzá alakulunk?

És ha társasházzá alakulunk, akkor a telekrészeket is elkülöníthetjük így, vagy csak a két házat, és a telek akkor is közös marad?