Előszerződés vs szerződés


Zoltán György # 2004.02.20. 05:01

Nem! Érvényes Adásvételi Szerződésed van jegyeztesd be a földhivatalnál! Az átépítésekhez hozzájárultál, mint tulajdonos?
A tervezői díjról pedig késöbb a Bíróságon elvitáztok!! Maximum100-200.000.- Ft lehet az átdolgozás. Egyébbként meg ötvenezer!
Ne hagyd magad, sok sikert! Cséby család

bupé # 2003.11.29. 23:39

Üdv mindenkinek.
Röviden vázolom először az irásos tényeket. Épülő társasház, két egymás melletti lakást veszünk és egybenyitjuk. Az előszerződés fix áron (nem nm/ft, hanem fix) két lakásra volt megkötve 99nm. A végleges adásvételi szerződés ugyanazon a fix áron 109nm. (Mindkét szerződésben benne van a +/- 3% és a többi különbözetet fizeti az érdekelt fél.) Az ügyvédnő még mondta is, hogy örüljünk, hogy nagyobb lett, és az ár nem változik. Az áttervezést a kivitelező végezte, mi úgy kértük (szóban), hogy a +3%-on belül legyen a méretnövekedés. Ez nem igazán sikerült, többszörre sem sikerült a kéréseinket megvalósítani, de kb negyedszerre sikerült egy elfogadható alaprajzot készíteni (több hónap alatt). Egyszer-egyszer egy félmondatban elhangzott, hogy az áttervezésnek lesznek költségei, de számszerűen soha. Szept elején megkötöttük a végleges szerződést, addigra sikerült az építkezés elindításához az összes engedélyt beszerezniük (több hónapos csúszással). A fizetés részletekben, a készültségi foknak megfelelően zajlik. Szept. végén szóban jelezték, hogy az áttervezés költsége 1,8MFt!! Utána mély hallgatás a kivitelező ill az általa megbizott ingatlanforgalmazó részéről. Most, hogy már igencsak véglegesíteni kellene az alaprajzot az építkezés miatt, ismételten szóban követelik a pénzt. Az egyik érvük, hogy az előszerződésben 99nm volt, a véglegesben 109. A különbözet - 3% * nmár = kb 1,65MFt. De nekem van egy végleges adásvételi szerződésem! A másik érvük az áttervezés költsége. Vagy ezért vagy azért, de fizessek 1,8MFt-t. Valamekkora összeget el is fogadok áttervezési díjként, de ennyit nem. Mi még az elején foglaltuk le a lakásokat, az ingatlanforgalmazó elmondása szerint azóta, már emelték 2MFt-tal az ekkora lakások vételárát. Mindent csak tervrajzon láttunk, azóta többször áttervezték az egész házat, az egyedi fűtésből központi kazános fütés lett, :( a fszti lakás egyik oldala szuterén lett, mert megemelték a teremgarázs szintjét :(( . Ez persze az elején sehol nem volt leírva, igy nem is veszik értékcsökkenésnek.
Kérdem én, mi a helyzet. Jogos-e a követelésük?