A hugom támad


Twister # 2004.02.18. 20:42

Hello the big cat!
És ha ő bele egyezik akkor igen? Csak az a baj hogy ő nem fog bele egyezni. Abban az esetben ha ő nem járul hozzá, a szüleim mint haszonélvezők nem tudnak ebben segíteni? Vagy akkor nem tudok mást csinálni és nem tudom majd a felújítást véghez vinni?

Twister

the big cat # 2004.02.18. 18:49

A tulajdonostárs, így a nővéred beleegyezése nélkül nem végezheted el a felújítást, átalakítást az ingatlanon. Ha mégois megteszed, akkor nem követelhetsz tőe semmit.

Twister # 2004.02.18. 17:06

Hello Bubó!

Bizonyos esetekben nem mindegy, hogy egyenlő-e a tulajdonrész (1/2-1/2), vagy az egyik fél tulajdonában több van, mint a fele.

Egyenlő a tulajdonrész esetemben. Fele fele arányban.
Üdv.
Twister

Twister # 2004.02.17. 21:09

Hello Bubó!

Azt még nem tudom hogy kinek a javára mondott le de holnapra megkérdezem. Addig is köszönöm!

Twister

Bubó # 2004.02.16. 21:16

Hello Twister!
A bátyám viszont emiatt le is mondott a ház ráeső részéről, így az most az enyém és a nővéremé.
Nos, ebből még nem lehet tudni, kinek a javára mondott le a bátyád a tulajdoni részilletőségéről!
Bizonyos esetekben nem mindegy, hogy egyenlő-e a tulajdonrész (1/2-1/2), vagy az egyik fél tulajdonában több van, mint a fele.
Üdv.

Twister # 2004.02.16. 16:46

Hello!

Csak most csatlakoztam a fórumhoz és ezt kihasználva szeretném ha valaki tudna tanácsot adni nekem. Remélem nem okozok problémát a sajátommal.
Az igazat megvallva elég fiatal vagyok az ilyen jogi ügyekhez, de remélem érthetően fogok fogalmazni.
Valamikor régen volt egy csodálatosan szép nagy házunk. De édesapám adóssága miatt áron alul el kellett adni azt. Amikor ő új házat vásárolt, jövőnkre gondolva, én és a másik két testvérem nevében vette meg a házat. Természetesen mindent ő fizetett, az illetéket is, a mi nevünkben. A szüleimnek haszonélvezeti jogai vannak. Nem is volt semmi probléma eddig. A nővérem az úgy mond "fekete bárány" a családban. Mindig is féltékeny természetű volt. És abból kiindulva,hogy ő nagyon keveset kapott a szüleimtől (ami persze nem igaz), el akarja venni a házat. Persze ez nem lehetséges egyenlőre hiszen a szüleim élnek a haszonélvezeti joggal. A bátyám viszont emiatt le is mondott a ház ráeső részéről, így az most az enyém és a nővéremé. Eladni nem lehet, mert a nővérem sosem egyezne bele. Nos a házban én lakom a szüleimmel, és szeretnénk leválasztani a házat. Átépíteni a közelgő esküvőm miatt. Ehhez én fogok kölcsönt felvenni és a kérdésem ehhez kapcsolódik. Ha ő nem vesz részt anyagilag semmilyen formában sem a házunk átalakításában, akkor őt örökség esetén, nem lehetne kötelezni valamilyen fizetésre? Mert ő soha nem költött a házra egy forintot sem, és ha én felújítom, akkor jót röhög majd rajtam és beköltözik a kész házba?

Segítségüket előre is köszönöm!
Twister

Chicane # 2004.01.20. 17:16

Hi!

Köszi a választ!

Egyébként elmentem ügyvédhez, a probléma megoldására bírósági úton nem látott sok esélyt, mivel édesapám a haszonélvező. Így most igazából kivagyok szolgáltatva neki, mert a használati díjra esetleg ő lenne jogsult. Én igazából ahogy én értettem az ügyvéd mondókájából, addíg amig apám él, vagy le nem mond a haszonélvezeti jogáról semmit sem tehetek (hacsak valamiért ellene nem lenne ő is a dolognak - de továbbra se kíván vele foglalkozni...)

Esetleg arra van lehetőségem, hogy a felújítási munkákba beleszóljak, de még ez is gázos, mert a rendkívüli és a normális (tisztasági festés, stb.) munkálatokba nem szólhatok bele. Namost az, hogy a fürdőszoba csempéjének cseréje minek számít????

És a legjobb: ha a ház melletti félkész garázst neadj' Isten befejeznék, akkor a húgom barátja még tulajdoni részt is követlehetne magának. (Persze legalább ezt megpróbálom szerződésben rögzíteni, ill. hogy szerkezeti átalakításokat nem végezhetnek)

Üdv:
Chicane

the big cat # 2004.01.20. 11:32

Nem ez nem igaz.

A különvagyon csak a házasságban válik bizonyos időszakok elteltével (ha jól emlékszem az ingatlan 15 év alatt) közös vagyonná.

Amennyiben összeházasodnak, úgy 15 év múlva esetleg közös vagyonná válik a hugod része. de talán addigra rendezd el az ügyet.

A helyedben én kérném a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését, akár úgy, hogy a hugod vásárolja ki piaci áron, akár úgy hogy közösen értékesítitek. addig is a jogtalan használatért fizessen.

Chicane # 2004.01.20. 11:01

Üdv!

Még egy dologot szeretném ha megválaszolna!

Már sokszor hallottam azt, hogy ha egy pár együtt él 5 évig, akkor minden ingatlan, vagyontárgy amit az együttélésük előtt szereztek is közös tulajdonná válik, még akkor is ha se élettársi, se házassági szerződést sem kötöttek egymással (vagyis meg nem házasodtak).

Ez igaz, vagy sem?

Elképzelhető, hogy a húgom - most még "csak" - vőlegénye előbb-utóbb tulajdonossá válik a korábbiakban említett ingatlanban?

Remélem érthetően írtam le a kérdésemet, sajnos nem nagyon vagyok jártas a jogi kifejezésekben és nyelvezetben.

Üdvözlettel:
Chicane

the big cat # 2004.01.18. 16:50

Ez nem szokás, hanem tarifa kérdése. És ez rendkívül változó. Ezt tisztázza, mielőtt egyáltalán belekezd.

Chicane # 2004.01.18. 09:11

Kedves the big cat!

Válaszát nagyon köszönöm!!!

Édesapám hál' Istennek jó egészségnek örvend, de sajnos ebben az ügyben nem akar dönteni. Pedig nagyon jól tudom, hogy ez lenne az egyszerűbb és humánusabb módszer, nem pedig a bírósági ügy...
Õ annyit mondott, hogy beszéljük meg egymás közt, őt nem igazán érdekli ez a kérdés...
Namost innentől kezdve kezelhetelenné vált számomra az ügy és semmi másban nem bízhatok mint az Önök tanácsában, ill. abban, hogy a közeljövőben felkeresett ügyvéd a segítségemre tud lenni.
Ezzel kapcsolatban rögtön kérdésem is lenne - mivel soha nem jártam még ügyvédnél -, hogy hogyan és mennyit szokás fizetni (csak körülbelül) egy ügyvédnek. Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv:
Chicane

the big cat # 2004.01.18. 08:05

Az édesapja él még? Mert ebben az esetben épp az ő haszonélvezeti jogát csorbítják.

A felújítási munkákhoz a mindkét tulajdonos beleegyezése szükséges, a használtért pedig használati díjat kell fizeni, ami a piaci bérleti díj.

Ezeket mind kérheti a bírósgtól, de kérheti a közös tulajdon megszüntetését is, azzal, hogy érteéksítsék közösen a házat, vagy rendelej el ezta bíróság. vagy hogy vásrolja ki piaci áron az ön részét a testvére.

Forduljon ügyvédhez, mert viszonylag egyszerű az ügy de, hoszsadalmas lesz.

Chicane # 2004.01.16. 12:45

Üdvözletem!

Kihasználva a fórum témáját, nem kezdtem újat. Remélem senkinek nem okozok problémát ezzel.

Ingatlannal kapcsolatos jogvitámmal fordulok Önökhöz tanácsért. 2 évvel ezelőtt egy ingatlan eladása után édesapám vásárolt egy kis kertesházat nekem (50%) és a húgomnak (50%), amin a haszonélvezeti jogot fenntartotta. A ház eddig üresen állt. A húgom saját elhatározására beköltözött a jelenlegi barátjával és különböző átalakításokat végzett az ingatlan belsején. Erről én nem tudtam, és az ingatlan foglalási szándékukról sem tájékoztattak. Én megkértem őt, hogy hagyjanak fel ezzel a szándékkal és állítsák le a felújítási munkálatokat. Õk ezt elutasították. Felajánlottam nekik, hogy adjuk bérbe a lakást egy harmadik személynek és a keletkezett bérleti díjat osszuk meg egymást közt. Ezt megint csak elutasították. Szeretném megtudni Önöktől, hogy milyen lehetőségeim vannak, milyen jogi lépéseket tudok tenni az ügyben, hogy valamilyen igazságos eredmény szülessen.

Hozzáteszem, hogy arra kérdésre, hogy mennyi használati díjat tud felajánlani nekem, nevetséges összeget mondott, ami szerintem nem méltó a ház értékéhez és méretéhez és ahhoz sem, hogy én a házat nem tudom használni.

Üdvözlettel:
Chicane

Panikos # 2004.01.09. 00:56

Köszönöm a hozzászolást.

the big cat # 2004.01.07. 13:52

A téma szempontjából irreleváns, hogy anyukád beszámítható volt-e vagy sem, nem írathatott rád semmit, mivel nem volt övé a lakás, nem örökölted tőle a lakást, hanem a saját (és nem anyukádtól származó) jogon folytattatad a bérleted, aztán megint csak saját, és nem anyukádtól származó jogon megvásároltad. A hugod mehet a sunnyogósba, ha ügyvédhez fordul, az is kiröhögi.

Amúgy meg kifejezetten undorítónak tartom az iylen hiénamódszereket.

Panikos # 2004.01.07. 12:50

Okés,mégis ideírok....
Megtudtam ma hogy a hugom azzal akar támadni hogy anyám nem volt beszámitható állapotba és én rábeszéltem hogy irassa rám a lakást.AMi persze önkormányzati szoval ezt se értem.
A másik hogy anyunak voltak pszihés gondjai,volt korházba is vele de ez a tüdöelégetlensége miatt volt.Nem kapott anyi oxigént a betegsége miatt mint kellett volna és kicsit besüsüsül.De semmi egyéb.Nekem nincs rola tudomásom hogy beszámithatatlan lett volna.Nem ápolta senki...legfeljebb én.Ez jelent vmi káromra az ügyben?

Panikos # 2004.01.07. 12:46

Nemirtam mg ide.Proba

the big cat # 2004.01.07. 11:12

És mégis mit örökölt?

Mert a bérleti jogot nem örökli az ember, hanem folytatja, az aki jogosult rá, azaz, aki életvitelszerűen ott lakik, aki pedig te voltál. Irreleváns, hogy ki volt bejelentve. Az ingatlan tualjdonjogát te szerezted adásvétellel, ahhoz aztán végképp semmi köze.

A közjegyzőtől nyilván szerezhetsz hiteles másolatot a hagyatéki végzésről, de én itt nem látok semmit, ami alapján bármit is követelhetne. A lakásból biztosan semmit.

Panikos # 2004.01.06. 18:35

Üdvözletem!

Vélemény kéne erröl a "meséröl" mit ide leirok.

hugomat a biroság az apjához itélte kb 7-8 éve.Nemlakott nálunk de nemtom hogy be volt-e jelentve mert az apját is 8 év után kényszerjelentettük ki.Mivelhogy elváltak anyámék.Éltünk anyuvel ketten kis önkormányzati lakásunkba.Kb három éve megcsináltattuk az önkormányzatnál hogy ne csak anyu legyen a föbérlö hanem énis.
Mindketten föbérlövé váltunk.
Két honappal rá anyum meghalt.Papir jött rola hogy egyedüli bérlövé váltam.
Nemsokkal ezután kb félévvel megvásároltam részletre az önkormányzattol a lakást.Ment is szépen az élet.Jaaaaa,elfelejtem.Hagyatéki tárgyalásnál azt monfták hogy nincs mit örökölni téma lezárva irjam alá.
Erröl nemtalálom a papirt.Szoval megjelent három év után a hugom aki nemrég vált nagykoruvá hogy utánanézet a dolgoknak mert én kizártam öt az örökségböl....
Erre persze két gyerekkel a hátamon enyhén szolva is beszartam.Kérdésem van-e okom félni? Bármilyen választ szivessen vűárok ide is de lehet imélbe és MSN-en is a bengalika@freemail.hu cimen.Válaszokat elöre is köszönöm.