társasház fűtés megosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 15:00

Javasolj egy igazságosabb elosztást, és fogadtasd el!

(A költségmegosztók alkalmazását kellett volna megakadályozni, azután már nehéz. A megszerzett anyagi előnyökről nemigen mondanak le önként a népek.)

IldikóErika63 # 2021.06.08. 13:38

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsért fordulok ehhez a fórumhoz, talán valaki tud segíteni. 4 emeletes társasházban lakom. Központi fűtés van, melyet korszerűsítettünk, hőmennyiség mérőket szereltek fel a lakásokba. Első emeleten lakom, alattam garázs. Átalányban fizetjük a fűtés költségét a közös költségben. A problémám, hogy igazságtalannak gondolom a költségelosztást. Értem én, hogy az első emelet mindig hidegebb, ez a megrögzött hozzáállás. Rendben. Az viszont nincs rendben, hogy hideg van, és 70.000.-Ft-130.000.-Ft-ot fizetek minden elszámoláskor, ellenben a felettem lakók akik bevallásuk szerint letekerik az összes radiátort, tehát nem fűtenek visszakapják a befizetett fűtésdíjuk nagy részét. Nem hiszem el, hogy nem lehet igazságosan megállapítani a lakásokra eső hő felhasználását. Mert ugye én felettem lévőnek a padlóját fűtöm. Ez hasznos hő, amit küldök hozzá. A hőérzete is jobb mert keresztül megy az egész testén ez a meleg levegő.

osmi # 2009.04.29. 12:43

D.Andi!
Nem adják ki, csak a k.k.-nek, mert a tház nevében ő a megrendelő.A ház pedig a FŐTÁV-tól egy számlát kap a k.k. nevére, címére.

osmi # 2009.04.28. 14:39

D.Andi!
Bocs, amiket én ismerek ott a házak kapnak egy számlát, a k.k. úgynevezett átalányt szed havonta, a Techem egyszer egy évben leolvas, a k.k.pedig ez alapján elszámol a tényleges adatok szerint.
Ha a FŐTÁV számol el, akkor lakásonkénti számla megy?

adzam # 2009.04.28. 07:54

Alexszandrosz! osmi! Kösz, így értem.

osmi # 2009.04.28. 07:47

adzam!
A legnagyobb "megtakarítás" a Főtávnak az, hogy a marha nagy panelházak egy fogyasztók.Tehát a cég biztosan megkapja a pénzt, hiszen egymás kezeseiként felelősek a tulajdonosok.Eddig egyéni fogyasztóktól sokszor milliós tartozásokat nem tudott behjtani, az energiát pedig kénytelen volt ugyanúgy szolgáltatni, most ez biztosan nem fordulhat elő, mert ha a ház nem fizet, ő nem szolgáltat.Egyebekben a házak tényleges GJ felhasználása ált. kevesebb, az más kérdés, hogy hogyan oszlik lakások között.

Alexszandrosz # 2009.04.28. 07:24

Adzam! Nem mozgathatók ezek a költségosztók, mivel a radiátorhoz vannak rögzítve, és plomba is védi őket.
A BME Épületgépészeti tanszék szerint nem lehet visszaélni vele mert akármit csinálsz többet mutat.
Pl.:
Letakarod vizes ruhával, többet mutat
Ventilátorral hűtöd kevesebbet mutat ugyan de a felhasznált villamos energia többe kerül mint amennyit spórólsz.
Úgyhogy ilyen módon úgy tudom nem lehet visszaélni vele.
Én a problémát inlább abban látom hogy emberek olvassák és az emberek "hibázhatnak" egyesek javára (főleg ha ösztönzik őket valahogy)
Persze én nem feltételezek semmi rosszat 2009-ben Magyarországon nem hiszem hogy létezik ilyen. :)))
Csak az a baj hogy a fogyasztónak semmi joga nincs.
Bele sem nézhetek az elszámolásba.
Nem baj! Magyarország, így szeretünk!

adzam # 2009.04.28. 07:15

Iwi123
De ha úgy szerelik fel, hogy Te vagy én azt levehetem (nem ismerem a szerkentyűt) és oda teszem, ahol nekem jó, akkor azt oda is fogom tenni, vagy oda is fogják tenni, ha akarják.
Ezek szerint, ha jól értelek, ez minden további nélkül megoldható.

Mondjuk, sohasem értettem, hogy mi a poén abban, hogy az állam+önkormányzat beledob a közösből 500+500 ezret, vagyis 1 milliót, te még ötszázat, az már másfél millkó, hol itt a megtakarítás?

Iwi123 # 2009.04.28. 06:58

Az én tapasztalatom szerint a költségmegosztó kütyüket a radiátor közepére szerelik fel. Nálunk is, és az ismerőseimnél is igy csinálták. Egyébként ez logikus, mert akkor tudja mérni, mennyi hő megy keresztül a fűtőtesten. (gondolom én)

Pjotr # 2009.04.28. 06:42

Persze lehet trükközni velük, ezek nem hitelesíthető, nagyjából saccoló szerkezetek, letakarják, leszigetelik stb., én betiltanám őket.

adzam # 2009.04.28. 04:17

Alex!
Kérdésem az előbbi: kijátszható a rendszer azzal, hogy a költségmegosztót máshová teszed, ahol hűvösebb van, kevesebbet párologtat vagy sem?

Alexszandrosz # 2009.04.27. 21:04

Köszi a gyors reakciókat!
Andi! Tudom, sőt tapasztalom hogy nem szerencsés a nem 100 %-os kiépítettség csak azt nem tudom hogy törvényes e ez esetben így mérni.

Amúgy rosszul tudod a méretlen lakások nem az ún. különbözet hőt fizetik, hanem egy becsült értéket amit a mért lakások leolvasott értékeiből számolnak.
A költségosztó nem azonos a hőmennyiségmérővel, azaz nem GigaJoule-t mutat hanem csak egy, a radiátor hőleadásával arányos értéket amit ún. fűtési egységben olvasnak le.

Úgy kell elképzelni, hogy minden lakásban a radiátorokra fel van szerelve ez a bizonyos költségosztó készülék és a benne lévő folyadék párolog (minél,melegebb a radiátor annál jobban) Ezt egy évben egyszer leolvassa egy cég aki egyébként ezeket telepítette is. A leolvasott fűtési egységet ezrelékesíti így minden lakásnak lesz egy arányszáma ami egy fűtési szezonban állandó. A hőközpontban lévő hőmennyiségmérőt viszont havonta olvasák le és semmi mást nem csinálnak csak beszorozzák a GJ-ban leolvasott értéket az adott lakás arányszámával.
(Pl.: Ha a társasház fogyasztása 1000 GJ egy adott hónapban és egy lakás arányszáma 20 ezrelék, akkor ennek a lakásnak a fogyasztása 20 GJ ebben a hónapban)

A költségosztó nélküli lakások fogyasztására pedig becsülnek egy értéket. A közös képviselő határozhat meg hogy milyen módszert alkalmazzanak.
Nálunk a költségosztó nélküli fogyasztók fogyasztása a legnagyobb fajlagos fogyasztó fogyasztása alpján van meghatározva. (persze a költségosztós lakások közötti legnagyobb fogyasztót értem ez alatt)
Ha ez így van az azt jelentené, hogy a mért lakások között van olyan "buta" fogyasztó ahol költségosztó van és több mint 70 ezer a számlája. Létezhet ez?
Nem tudom.

Adatokat persze nem ad ki senki a többi lakás leolvasott értékeire vonatkozóan így nem tudom leellenőrizni hogy valóban így történik e az elosztás a gyakorlatban. Mindenki egymásra mutogat hogy ott reklamáljak. (Főtáv, Közös Képv., Költségosztókat felszerelő cég)
Ördögi kör, én meg csak fizetek. Gyönyörű nem!?

Mindenesetre köszi a reakciókat mégegyszer.
Minden további észrevételt, segítséget, ötletet szívesen vennék hová lehet fordulni, milyen érdekvédelmi szervezet foglalkozik hasonló ügyekkel?

Köszi: Alex

adzam # 2009.04.27. 17:52

A legjobb megoldás, ha az összes mérőt fűtési szezonban beteszed a lakás leghidegebb pontjára, oszt jó napot.

Technikailag lehetséges ez, panelosok?

Alexszandrosz # 2009.04.27. 17:41

Sziasztok!

Tudna nekem segíteni valaki az alábbi kérdésben?
Címszavakban: Panelház, költségosztásos elszámolás.

A házban a lakások többségében fel van szerelve költségosztó néhányban viszont nincs.
Én költségosztó nélküli lakásban lakom (50 nm). Az előző havi számlám 70 eFt (természetesen tartozások, hátralékok nélkül)
Tudok olyan költségosztós lakásokról lakásokról ahol 8-10 eFt ugyanez a számla.
Lehetséges ekkora kontraszt? Valóban ennyit lehet spórólni a költségosztóval? Vagy talán igazságtalan az elosztás?
Egyáltalán alkalmazható e a költségosztós rendszer olyan társasházakban ahol nincs minden, azaz az összes lakásban költségosztó? Jogilag,törvényileg, műszakilag. Van e szabályozva ez a kérdés?

Előre is Köszi: Alex

shushu # 2009.04.05. 19:27

Kedves nandy!

Nem vagyok jogász, de pont most volt nálunk is lakógyűlés, ahol most először szavazhattunk arról, hogy milyen arányban legyen a költségmegosztás. A jegyzőkönyvben szerepelnie kell annak, hogy mi lett megválasztva, és az kötelező érvényű. (A mi házunkban ráadásul írásban szavaztunk, tehát utólag nem lehet reklamáció, hogy "én nem is tettem fel a kezem, csak egy legyet hajkurásztam".) Az is elhangzott, hogy minden fűtési idényre új rendszert szavazhat a ház - és ez igaz a kompenzációra is meg annak mértékére. Azt javaslom tehát, hogy kérd ki a jegyzőkönyvet és nézd meg, mennyien szavazták meg a 40/60%-os arányt, majd indítványozd új lakógyűlés összehívását, hogy megváltoztathassátok a kompenzáció mértékét.

talizman # 2009.04.05. 18:51

Állítólag 2000-ben volt egy vita a hőszolgáltató és a társasház között amikor beszerelték a hőmennyiségmérőt, ugyanis a földszinten lévő üzlethelyiség a társasház tulajdona. Akkor a távhő a helyszínen megnézte, és az alaprajz alapján azt rögzítették, hogy az üzlethelyiség 900 lm3-e a társasházzal össze van kötve. A számlázásnál a mért hőmennyiséget az emlékeztetőben rögzített arányban osztották el a társasház és az üzlethelyiség között. Amit most követel a távhő a társasháztól (és így a lakástulajdonosoktól) az az összeg, amit az üzlettel fizettetett ki. Mindez 5 évre visszamenőleges hatályú.
Remélem most már pontosabb információval szolgáltam, s a válasz kedvezőbb lesz számomra.

nandy # 2009.04.05. 11:47

Mit tegyünk akkor, ha többségi szavazattal úgy szabályozták a megosztást, hogy a szélső lakások 30% kompenzációban részesüljenek, de közben az egész házat leszigeteltük (Panel-program), így ez a kompenzáció nem jogos???
(Hozzáteszem, mind a közös képviselő, mind pedig a strómanjai szélső lakásokban laknak??? Tudom, ezzel kissé elfogult vagyok...)

nandy # 2009.04.05. 11:44

Sziasztok!

Mi a teendő akkor, ha eredetileg a 80/20%-os költségmegosztást fogadtuk el, de ezt utólag valaki 60/40%-ra módosította???

nanemaaa # 2009.04.05. 08:09

"Emlékeztető" nem egy jogalapot teremtő fogalom (legalább is az én olvasatomban). A szerződést lenne jó elolvasni. Azt persze nem lehet visszamenőlegesen módosítani...és a pénzügyi követelés is csak 5 év után évül el. Nem világos, hogy egy hőmennyiség mérő egyszer csak 5 évre visszamenőleg plusz fogyasztást mutat. És ezen időszak alatt nem volt számlázás? Nem derült ki, hogy mennyit kellene fizetni? Egyelőre nekem nagyon kínai amit írtál.

talizman # 2009.04.05. 07:30

Bocsánat, de én egy nagyon furcsa eset miatt fordulok az ide látogatókhoz. A mi társasházunk közös képviselője azzal állt elő, hogy a tásasházunk hőmennyiségmérője egy 2000-ben kelt emlékeztető szerint (a hőszolgáltató rögzítette az emlékeztetőt!)a társasház alatt lévő üzlethelyiség fűtését is méri, ezért a hőszolgáltató a számlából levont az emlékeztetőben írtak arányában a megfelelő GJ-t. Most kiderült, hogy nem a valóságot rögzítették az emlékeztetőben, ezért a hőszolgáltató 5 évre visszamenőlegesen, 8 napon belül követeli a társasháztól a különbség megfizetését. Ez lakásonként 65 ezer Ft-ot jelent. Mit tehetünk? Igaza van a távhőnek akkor, ha a saját megállapítását írja felül visszamenőleges hatállyal?
Köszi a mielőbbi választ.

Iwi123 # 2009.04.01. 14:18

Nixi!
Ez a fűtésmegosztás úgy történik, mondjuk megszavazza a lakógyűlés a 80/20 %-os költségmegosztást.
Ebben az esetben minden lakásban fizetik a mérőn mért fűtésük 80 %-át, a maradék 20 % megy az ún. közösbe.
És ez a közös rész lesz szétosztva lakások szerint.
Itt még egy kérdés van, hogy négyzetméter arányosan legyen-e szétosztva, vagy egyenlő arányban a lakások között. Erről, ha még nincs döntés, szintén dönteni kell. És szintén az szmsz-ben rögziteni.
Na ebben az esetben nem beszélhetünk 30-40 ezer forintról. Ha igen, akkor valami ott nagyon nem jól működik.
Arról is dönteni kell, hogy évente hányszor van mérőolvasás, költségelszámolás.
Azt nem tudom, hogy minden hónapban olvassák-e az órákat nálatok, ott ahol én lakom, nem.
Majd valamikor május elején lesz a leolvasás, addig átalányt fizetünk. És majd ezután mondják meg, hogy mennyi a tényleges fűtésszámlánk, már igy, a költségmegosztással kapcsolatban.
Igyekeztem érthetően irni, de ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan.

Iwi

nanemaaa # 2009.04.01. 14:00

Ezt mindet az szmsz-nek kell szabályoznia. KÖzös megállapodás kérdése.

Nixi77 # 2009.04.01. 13:18

Kedves Mindenki,
köszönöm,hogy írtatok. Már csak egy kérdésem lenne, ami azóta merült fel bennem, és sajnos még a multkori lakógyűlésen a vita miatt ez nem jött elő.
Ha tegyük fel a lakógyűlés megszavazza ezt a kompenzációt, pl. 80/20 arányban, akkor az azt jelenti,hogy a saját számlámon szereplő összeg 20%-ával fizetek többet, középső lakás révén, vagy ( remélem nem ) a felette, lévő fűtés számlájának fizetem a 20%-át. Mert a kettő között akkor nem 1500-2000 Ft, hanem 30.000-40.000 Ft, ami ugye nem mindegy.
Köszi
Nixi

Iwi123 # 2009.04.01. 07:11

szia Ronix!

Nem vitatkozni akarok veled, de nanemaaa-nak van igaza.
Ugyan lehet kérni szakemberek segitségét - persze gondolom súlyos összegekért -, hogy adjanak tanácsot, kimutatásokat arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetséges a költségmegosztás, milyen arányban, de végül is azt, hogy ez milyen arányban történjen, azt a lakóknak, közgyűlésen kell megszavazniuk. És ezzel módositani is kell a szmsz-t.
Egyébként elárulom neked, a mi társasházunkban ezeket a számitásokat, mégpedig azt, hogy 80/20, 70/30, illetve 60/40 arányban legyen-e a költségmegosztás, azt a közös képviselő számolta ki, ő készitett egy táblázatot, és az alapján döntött a közgyűlés. De ha nem ért hozzá a közös képviselő, akkor kénytelenek lesztek olyan valakit erre felkérni, akinek ez a foglalkozása. Egyébként az a cég, aki a költségmegosztókat felszereli/felszerelte az tud késziteni javaslatot is a költségmegosztásra, hisz van benne tapasztalata és van szakembere is erre a munkára. És őket lehet megbizni azzal is, hogy leolvassák a mérőórákat, és elkészitsék a költségmegosztást is.. kiszámolják, kinek mennyi a fűtésdija..
És amikor megvolt a szavazás a költségmegosztás arányáról, akkor került sor a szmsz kiegészitésének a szavazására is.

Az is hozzátartozik, hogy a költségmegosztásnál, ezeknél a százalékos arányoknál nincs olyan nagy összegbeli különbség, a mi házunkban kb 1500 Ft van a 80/20, illetve a 70/30 között. Itt azért nem tizezrekről beszélünk!

Azt se felejtsük el, hogy vannak olyan csövek is a lakásban, amik a melegvizet vezetik ugye a radiátorhoz, ami akkor is meleg, amikor a radiátort letekerik, és ezek a csövek fűtik a lakást.
Azért meg akkor Nixi ne várd el azt, hogy ezért a melegért azok fizessenek, akik pl. kénytelenek otthon lenni,mert nincs munkájuk, nyugdijasok, pici gyereket nevelnek; vagy szélső lakásban laknak, vagy esetleg a legfelső szinten. Ez is inkorrekt..

Iwi

nanemaaa # 2009.04.01. 05:52

Már pedig, ha belegondolsz, hogy a társasház lényegében laikus ingatlantulajdonosok szövetsége, akkor életszerűen hangzik, hogy a saját működésük feltételeiben nekik kell megegyezniük. Ezt hívják alapító okiratnak és szmsz-nek. Nem kell egy rendszernek feltétlenül igazságosnak és szakszerűnek lennie ahhoz, hogy működjön, ha egyébként az mindenkinek megfelel. Természetesen dönthetnek úgy is, hogy a kidolgozásba bevonak szakembereket (épületgépészt, vagy energetikust), de a végén mégis a laikusoknak kell elfogadniuk.