társasház fűtés megosztás


ronix # 2009.03.31. 21:23

Sziasztok!
Szerintem is az a korrekt hozzáállás, hogy meg kell osztani a költségeket. Azonban én nem gondolnám, hogy ezt önmagukban (esetlegesen laikusként) a lakóknak kellene megtenniük. Különböző igazságosnak gondolt arányokban.
Ma már igazán hatékony műszaki megoldások vannak arra, hogy a költségeket meg lehessen osztani. Hőmennyiségmérőkkel, költségmegosztó rendszerekkel.

Ezeknél a műszaki tudás mindig ötvöződik valamilyen szinten a korrekt emberi hozzáállással.
...ezek persze mindig beruházást is igényelnek, de ha egy lakóközösség úgy dönt, hogy szükség van rá, és elfogadják a rendszer "igazságosággát", akkor mindenképpen megnyugtató a későbbiekre.
Jobb mint az acsarkodás!
Egyébként szerintem nem korrekt hozzáállás, hogy "én jöttem előbb, én ezt a középső lakást választottam, stb."

Azt laikusként is be lehet látni, hogy ha otthon van napközben egy középső (körbe lakott) lakás tulajdonosa, ha nem, neki mindenképp kevesebb energiára (és pénzre) van szüksége ahhoz, hogy a lakásában bármikor kellemes hőmérséklet legyen.
Szerintem ilyen helyzetben nem korrekt prioritásokról beszélni.

(Egyébként ismereteim szerint a fentebb említett technikai megoldások valamilyen szinten figyelembe tudják venni korrekciós számításokkal a használat módját, stb. kizárva, hogy egyik lakó -pl. pazarló használatával- visszaéljen a másik helyzetével. Természetesen oda-vissza alapon.)
Üdv': ronix

nanemaaa # 2009.03.31. 13:40

Iwi-nek teljesen igaza van. Max egy kis adalékot adnék a tárgyalásokhoz. Köztudomású tény, hogy a tetőtéri lakások hőszigetelése és ez által a hőháztartása nem olyan jó, mint a teljes építményszinteken lévő lakásoké. Többek között ezért is volt anno fajlagosan olcsóbb a lakás nm ára, ma, használtan is azért ér kevesebbet. Ezen adatok tudatában vette, aki beköltözött, így bár valóban lehet alapja némi korrekciónak, azért a mérték meghatározásánál észnél kell lenni.

Iwi123 # 2009.03.31. 11:47

Szia Nixi!

Az még, hogy minden lakásban egyedi mérő van felszerelve, nem jelenti azt, hogy csak azt kellene fizetned fűtésben, amit a mérő mutat.
Vannak fűtéscsövek is a lakásban, amire nincsen óra felszerelve, és az akkor is melegiti a lakásodat, ha a radiátorod le van tekerve.
Egyébként ez a szokás a csövek miatt (nem tudom, hogy jogilag ez hogyan áll, vagy nem áll) és a miatt, hogy szélső lakás, középső lakás, ne legyen olyan nagy a differencia költségmegosztást alkalmaznak.
Igy van ez abban a társasházban is, ahol én lakom.
Itt nálunk 80/20 % az arány, de a szomszédos házban, ugyanezzel a rendszerrel 60/40 %-os a megosztás.
Egyébként, ha a közgyűlés megszavazza, akkor lehet költségmegosztást alkalmazni, és valljuk be őszintén, ez azért igazságos is..
Ha lesz ilyen határozat a közgyűlésen, és neked nem tetszik, birósághoz fordulhatsz a közgyűléstől számitott - ha jól tudom - 60 napon belül.

Iwi

Nixi77 # 2009.03.31. 10:16

Tisztelt Fórum,
az alábbi kéréssel-kérdéssel fordulnék Önökhöz.Egy 3 emeletes,kilenc lakásos társasházban a 2. emeleten lakom.A ház egy kazánnal működik,és minden lakásban külön egyedi óra van felszerelve a fűtés mérésére, valamint a radiátorok is szabályozhatóak szabályzóval.Mivel én középen lakom (újéptítésü,mi voltunk az első lakók ) így természetesen alulról fűtenek,felettem pedig laknak.A társasház kitalálta ( a 3.emeleti lakók akiknek 120nm2-es tertőtéri lakásuk van ),hogy mivel most kijött a fűtés számla,melyet ki kellene fizetni és néhány nagyobb lakásnak természetesen magasabb lett a fűtés számlája, hogy mivel ők tetőtériek,és kedvezőtlenebb az elosztásuk, a középső lakások száljanak már be az ő fűtésszámlájukba, korrekció gyanánt ( 70/30-ban % vagy 90/10 %-ban ).Mind a 3 harmadik elemeti lakásban egész nap otthon vannak, egész nap megy-mehet a fűtés, én reggel elmegyek dolgozni, este érek haza,logikus,hogy mivel ha már szabályozhatom a fűtésemet,így napközben nem fűtöm az üres lakást.Nekik persze ez nem tetszik,hisz napközben nem képezek padlófűtést.
Érdeklődni szeretnék, hogy a társasház megszavazhatja-e a fűtés korrekciót nekik, ha igen, akkor ez jogilag szabályos-e, megtámadható-e,mert én úgy gondolom,hogy ha már egyedi mérő van, akkor mindenki annyit fizessen amennyit használ,és ezzel ők nem fognak spórólni, engem viszont mégjobban rákényszerítenek, valamint mivel új volt a ház, mindenki maga döntötte el mely lakást vesz az 1.2.3. emeleten.

Előre is köszönöm.