Társasház felújítás


ragyasdezso # 2009.07.09. 18:49

kisperec
Ha a leírás igaz:"egy elég lepusztult társaházban lakom,amire már régóta ráférne a külső felujitás."
Akkor balesetveszély, életveszély esetén hatóságilag előírhatják a felújítást és köteles megcsináltatni. (vagy megcsináltatják és a számlát benyújtják!)
Ilyen esetben senkit nem érdekelnek azok a dolgok amit leírtál!

kisperec # 2009.07.09. 17:30

Chrism!
Összetettebb a kérdés, mint, ahogy gondolod! Szükséges tudni hozzá, rendben vannak -e a legfontosabb iratok, pl.: SzMSz, Ao., stb. a közös költség fizetés rendszeres -e, nincs- e nagy összegű elmnaradás, van -e megtakaritást stb., egyébként senkit sem lehet rákényszereíteni ilyen nagy összegű befizetésre. Ismerni kell közelebbről a helyzeteteteket, könnyebben lehet választ adni. hivhatsz, írhatsz, :06-70/70-88681.

mamargi # 2009.07.09. 07:03

Köszönöm ragyasdezso!
Egy biztos: a mi házunkban a farok csóválja a kutyát...:(

ragyasdezso # 2009.07.08. 17:46

mamargi

A cél és az összeg megváltoztatásához rendkívüli közgyűlés kell. Ezen a hiányzó SZB tagokat is meg lehet (és meg kell) választani, hogy a tulajdonosok ellenőrzési jogköre helyreálljon. A rendkívüli közgyűlésen a k.k-öt be kell számoltatni a történésekről. Egy alapigazságot jegyezzetek meg: a k.k. a ház alkalmazottja ezért köteles minden ténykedéséről beszámolni!

mamargi # 2009.07.07. 08:13

Csatlakozom az érdeklődők klubjához!:))
Nálunk is hasonló a helyzet, de senki nem tud semmit. Ugye említettem, hogy homlokzatfelújításhoz kellett volna összeszedni pént. A lakók egy része egy összegben befizette a rá eső összeget, a többiek szerződést kötöttek az OTP-vel hitelfelvételre. (Egy része pedig semmit nem csinált) Akik az OTP-vel léptek kapcsolatba, semmilyen papírt nem kaptak, a közös képviselőnél vannak a szerződéseik(már a kk szerint). Pikantériája az ügynek, hogy a SZVB 2 tagja még tavasszal lemondott, senki nem látta a szerződéseket, nem tudni hogy működik a th-ra engedményezés, mi van ha nem fizetünk... Ráadásul lekapcsolták a házban a gázt szivárgás miatt, így nem lesz felújítás, valahogy át kell konvertálni az OTP-s hiteleket a gázvezetékek cseréjére, azaz változik a cél és az összeg.
Volt már valakinél hasonló eset, mire kell ilyenkor figyelni?

osmi # 2009.07.06. 19:39

adzam!
Hát persze, hogy Téged érdekel!:)) Csak halkan mondom hogy jelen esetben nincs vita, eszme-és tapasztalatcsere van.
üdv.

adzam # 2009.07.06. 17:43

osmi 2009.07.06. 19:11

Na, ez már engem is érdekel majd, figyelem a vitát, csak most nincs időm bekapcsolódni, de azt én is megtapasztaltam, hogy a lakóknak fogalmuk sincs, mit írtak alá, még ha erre az a (rossz) válasz is, hogy miért nem nézték meg.

ragyasdezso # 2009.07.06. 17:30

Az észrevételem annyi, hogy sokan alapvető pénzügyi, jogi ismeret nélkül vágnak bele egy teljes felújításba.
Ennek az a következménye, hogy összecsap a fejük fölött a víz. A felújítás lebonyolítása és a pénzügyek naprakészsége óriási tervezési,szervezési, ellenőrzési és kommunikációs munkát igényel. Nálunk ezt mi ketten és házanként 5-5 házbizottsági és 2-2 SZB tag végzi.
És még így is "fő" néha a fejünk!

A társasház valóban a bankra kedvezményezi a lakáskasszát, hiszen az a "jelzálog" és ezért is zárolják.
Az előtörlesztésedet azonnal be kellett volna fizetni, ha arra nem vett fel kölcsönt. Ha felvette rá a kölcsönt, akkor mindegy hogy mikor fizeti be, de nálunk a szokás, hogy azonnal.

osmi # 2009.07.06. 17:11

ragyasdezso!

A hitelező bankkal történt levélváltásból az derül ki, hogy az egyéni lakákassza szerződések a tházra, majd a társasház a bankra engedményezte,valamint, hogy a bank által zárolva vannak a szerződések.
Informálisan közölték, hogy előtörlesztés nem történt a tház részéről; ergó az általam befizetett pénz nem jutott el a rendeltetési helyére.Én egyébként nem kötöttem lakáskassza szerződést. Akik kötöttek azok meg nem tudnak róla.Biankoban írták alá - adataikat megadva - a nyomtatványokat 3 éve, nincs pl.-uk, fogalmuk sincs róla, hogy mit tartalmaz. Szerintem a több száz lakás sokkal kevesebb szerződéssel van lefedve.
Szakmai észrevételed?

ragyasdezso # 2009.07.06. 13:14

mamarga
Szívesen!
Az éves pénzügyi forgalom, sajnos azt jelenti, hogy bevétel és kiadás.
A 2009-est már vizsgáltatni kell, mert a 2. pont kivételével (az ügyész felügyelet csak 2010.01.01.-től) a kihirdetéstől számított 8. napon érvénybe lép. A 2009-es beszámolót, meg 2010-be tartod.

mamargi # 2009.07.06. 12:13

Köszi ragyasdezso!
Szerintetek mit jelent a törvényben (51/A.§) az "éves pénzügyi forgalom" kifejezés? Bevétel? És vajon már a 2009-es évet könyvvizsgáltatni kell - ha kell -, vagy csak a 2010-eset?

ragyasdezso # 2009.07.06. 09:03

Az elfogadott th. tv.:
http://data.hu/…eny.pdf.html

ragyasdezso # 2009.07.05. 14:29

Szia osmi!
A tulajdonosok egyéni lakáskassza szerződéseinek a kedvezményezettje a társasház. A társasház lakáskasszájának is a társasház.
Elköltözés, öröklés esetén az új tulaj folytatja tovább a törlesztést, vagy a hátralévő tartozást egyösszegben befizeti a régi tulajdonos. A lakáskasszát nem kell átírni, mivel a bank a társasházzal áll szerződésben.
Nem kerül jelzálog semmire, a fedezet a lakáskassza!
Nem fizetés esetén a hitelező bank zárolja a üzemelési számlát.

Üdv!

osmi # 2009.07.04. 16:10

Szia ragyasdezso!
Ha nem terhellek nagyon folytatnám a kérdezést;

  • a tulajdonosok egyéni lakáskassza szerződéseinek a kedvezményezettje a társasház, ugye?A társasház lakáskasszáénak ki, a hitelező bank?
  • Hogyan lehet a törlesztást folytatni eladás. öröklés esetén? Átírható a lakáskassza szerződés?
  • Konkrétan mit jelent az, hogy a hitelező bank zárolja a lakáskassza szerződéseket?
  • A legfontosabb kérdés; sem a lakásokra, sem atházra nem kerül jelzálogjog bejegyzés,/ qvázi tehermentes lakások cserélhetnek gazdát/, sok millióval terhelt házakbnál, mégis mi a hitelező fedezete és ezt hogyan biztosítja? A kérdés valójában költői, hiszen nyilvánvalóan a tház a fedezet, csak a módit nem értem.

Kösz és üdv.

nandy # 2009.07.01. 11:01

Azért több furcsaság is lehet nálatok. Normális helyen az éves költségvetés is tartalmaz felújítási munkákat, azt fizetik a tulajdonosok a közös költségben. Főleg ha már évek óta tudott, hogy a homlokzatot (vagy mást) fel kell újítani... Ezek nagyon is tervezhető munkák, nem illik "hirtelen kitalálni".

nandy # 2009.07.01. 10:56

Ilyen horderejű kérdésekben a közgyűlésnek kell döntést hoznia. A közgyűlésre minden tulajdonost meg kell hívni (írásos meghívóval). A közgyűlésen szavazhatsz nem-mel is. Ha a közgyűlés határozatát nem tartod elfogadhatónak, akkor bíróságon lehet megtámadni (úgy emlékszem, 60 napon belül).

chrism # 2009.07.01. 10:40

Üdv.
Lenne egy kérdésem,ha valaki tud rá válaszolni kérem tegye meg.Egy elég lepusztult társaházban lakom,amire már régóta ráférne a külső felujitás.Azt hallom itt a szomszédoktól,hogy mindenkinek be kell fizetni 300.000 ft.-ot!!,ha valaki nem tudja akkor kölcsönt kell felvenni.Az lenne a kérdésem,hogy valóban kötelezhetnek erre?Mert én ezt hülyeségnek tartom.
Köszönöm előre is a válaszokat

ragyasdezso # 2009.06.30. 21:11

lebba

Nálunk a Hőszolgáltató belement a min. 90%-os bekötésbe. Ennek ellenére 99%-os lett!
Az a baj, ha sokan (10-20%) nem járulnak hozzá a bekötéshez, akkor nagyon sok problémátok lesz az elosztással. A többség véleménye bíróság útján kikényszeríthető, de a befejezési határidőbe biztosan nem fér bele. (2 évig is elhúzódhat!) Még azt is megtehetik a lakók, hogy a felszerelt mérőt nem veszik figyelembe, és a régi módon számolnak el a Hőszolgáltatóval.

lebba # 2009.06.30. 20:12

ragyasdezso: Értem, tehát akkor mégiscsak igaz. Ha valaki nem engedi be a szerelőket,akkor vissza kell fizetni a pályázati pénzt. Bár ennek kicsit ellentmond az eggyel korábbi bejegyzésed az egy tulajdonosról, aki nem szereltette be. Vagy ti nem pályáztatok?

adzam: Magántulajdonú lakások vannak csak. Kié a radiátor? Jó kérdés,sosem láttam az alapító okiratot. De mintha lenne valami homályos emlékem arról, hogy a távhőé (?)

Köszönöm az eddigi segítséget nektek!

ragyasdezso # 2009.06.29. 20:54

lebba

Idézet a pályázatból:
Csak olyan pályázat kaphat támogatást, amelynek eredményeként a korszerűsítést követően a teljes épület, vagy teljes önálló fűtési egység valamennyi lakásában és a közös használatban lévő fűtött helyiségeiben az önálló fűtési energiafogyasztás-szabályozás műszaki feltételei biztosítottá válnak. A pályázat tárgya csak teljes épület, vagy teljes önálló fűtési egység lehet.

adzam # 2009.06.29. 20:06

lebba

magántulajdonban álló lakások alkotják a társasházat vagy önkormányzati tulajdonú lakások? Kié a radiátor, mi van az alapító okiratban?

ragyasdezso # 2009.06.29. 20:00

A pályázatra csak akkor kaptok támogatást, ha a tulajdonosok 90%-a beszerelteti a szelepet és a mérőt.
A közös képviselő feladata a tulajdonosok meggyőzése. Nálunk az SZB-vel kiegészülve minden tulajdonost felkerestünk (írásbeli szavazás) és meggyőztünk a beruházás szükségességéről. 1 tulajdonos nem írta alá, ő mivel nem szereltette be magasabb összeget fizet. (mint anno a vízmérő óráknál)

lebba # 2009.06.29. 19:41

Üdvözletem!

Tudna-e valaki a következő kérdésben segíteni?

A társasházunkban többen (több mint 50%+1) szeretnénk pályázni az önkorményzatnál fűtéskorszerűsítésre (egyedi fűtésmérő beszerelés). A közös képviselő azt állítja, hogy ez csak akkor lehetséges, ha az összes lakástulajdonos ebbe beleegyezik. Mikor rákérdeztem, hogy vajon jogszabály rendeli-e ezt így (mert ezt valószínűtlennek tartom), azt válaszolta, hogy ha valaki nem engedi be a lakásába a szerelőket, akkor nem lehet megcsinálni a korszerűsítést.
Tényleg nincsen olyan jogszabály, ami a tulajdonosi többség (akár minősített többség) döntését kötelező érvénnyel írná elő a társasház minden lakástulajdonosára nézve? És ha van, ilyen esetben ez vajon alkalmazható (pl. úgy, hogy ha valaki nem teszi lehetővé a szerelés elvégzését, az az egyes mérők és a főméről különbözetété fizeti)?

Előre is köszönöm a segítséget.

ragyasdezso # 2009.06.28. 20:50

osmi
A Höszolgáltató átalány számlát küld és a Techem elszámolása után a ház tényleges fogyasztását osztja szét légm3 szerint megfejelve az un.rendelkezésre állási díjjal és írja jóvá az előleget.(most a júliusi számlával)
A melegvizdíj előlegét ugyancsak most írják jóvá. (ott is éves elszámolás van)

osmi # 2009.06.28. 20:00

ragyasdezso!
Kösz a válaszokat.Újabb kérdéseim:

  • a távhőszolgáltató un. átalányszámlát küld a tulajoknak, vagy a ház tényleges fogyasztását osztja légm3 szerint megfejelve az un.rendelkezésre állási díjjal?
  • A TECHEM leolvasások alapján ki végzi az elszámolást, a hőszolgáltató?
  • A vízmelegítés m3- re havonta változó összeg? Ezt ki számolja ki?