Társasház felújítás


ragyasdezso # 2009.06.28. 10:17

osmi
A hitel gyakorlatilag egyéni hitelként van leosztva. Az ablak és a mérő kivételével (ami egyéni) a tulajdoni hányadnak megfelelően van felterhelve 5 évre elosztva. Tehát ha valaki elköltözik, vagy örököl az új tulajdonos az emelt közös költséget fizeti annak lejártáig. Lehetőség van egyösszegű befizetésre is de nem ajánljuk mivel majdnem kamatmentes a lakáskasszával.
A fűtést egyénileg számlázzák, mi csak a ház összfogyasztását figyeljük. (1 példányt mi is kapunk az egyéni számlákról is.)
A hőmennyiség mérést a Techem számolja el évente egyszer.
A vízmelegítést mindenki saját óra alapján fizeti..

osmi # 2009.06.27. 16:42

Ki mit fizet lakáseladásnál vagy örölkésnél?
Mikori a beruházás és ki mit fizet most a fenti esetekben? Mennyit fizetett, aki nem akart részletet?
A FŐTÁV -nek egyben fizeti a ház az energiaszámlát, vagy egyénileg a tulajdonosok? Ki számolja el a hőmennyiségmérők szerinti fogyasztást és hányszor? Hogy számoljátok el a vízmelegítést?
És még lesz rengeteg kérdésem....:)

ragyasdezso # 2009.06.27. 12:52

A 6 háznál a beruházási érték kb. 700 millió! Az önerő (lakáskassza) 750.000.-Ft.

Ha eladja az új tulajdonossal közölni kell, ha meghal akkor az örökös fizeti. (A lakások értéke min. 15%-al magasabb a felújított házaknál!)

osmi # 2009.06.27. 12:02

ragyasdezso!

Nem igazán értem. 112 X 1.5 mill. - ba került a ház? 750.000 az önerő?
Mi van ha valaki eladja a lakást, vagy meghal?

ragyasdezso # 2009.06.27. 10:24

osmi
Alapból 750.000.-Ft/lakás. Mi felvesszük a maximumot 1,5 millió/lakás és ezért 112 lakáskasszát kötünk 5 éves futamidővel. Az ablakcsere és a mérő lakásfüggő, a többi tulajdoni hányad alapján.

osmi # 2009.06.27. 09:00

Kösz ragyasdezso!
A Gj felhasználás csökkent X -szel. X=.....? egyismeretlenes egyenlet :)))
Nem a törlesztés érdekelne ( bár az is jól jön, mint infó), hanem, hogy az egész beruházási ks.-ből mennyi számítódik egy 60 nm körüli lakásra.

ragyasdezso # 2009.06.26. 21:44

osmi

A megtakarítás a mérő felszerelése előtti házszintű felhasználáshoz mérten jelentkezett.

A 60 m2-es 8 - 10 ezer Ft./hónap öt éven keresztül.

osmi # 2009.06.26. 19:42

ragyasdezso!
Félreértetél, nem arra vagyok kivéncsi, hogy mennyi a megtakarítés, hanem, hogy mihhez képest számoltok megtakarítást.

osmi # 2009.06.26. 19:37

ragyasdezso!
Ha jól olvastam Nálatok ablakcsere, hugarocelles külsö-,tető- és pincefödém szigetelés, lift csere hőfokszabályozók és hőmennyiségmérők beépítése történt.
Mennyi a teljes bekerülési ks.-e egy 60 nm körüli lakásnak?

adzam # 2009.06.26. 19:05

Én úgy gondolom, a lényeg az, hogy abban segítsünk, ha lehet, minél kevesebb embert verjenek át kivitelezők, kk-k, hivatalok stb.

Abszolút egyetértek veled ebben a pontban, és ha a vitáinkkal ezt elősegítjük, megérte.

profana # 2009.06.26. 18:37

Adzam! Ahol én lakom, ott nem. De ha haragszol a panelfelújításokra adott pénzért, azt egyáltalán nem értem. A nagy "buli" nem az önkormányzati panel lakások megvétele volt, hanem pl. a Budapesten a városközpontban, vagy pl. a körúton. A felbecsült érték kb 10, max 20%-áért kapták meg azok, akik benne laktak, és nem Józsefvárosra gondolok.
Minden relatív, és minden házat fel kell újítani, vagy ki kell javítani a hibákat. Semmi sem örök életű. Én is haragudhatnék azokra, akik itt mellettem, 1 utcával arrébb családi házban laknak, de mi értelme lenne. Nekem nem volt pénzem soha házvételre, már nem is lesz, ezért használt öröklakást vettem.
Én úgy gondolom, a lényeg az, hogy abban segítsünk, ha lehet, minél kevesebb embert verjenek át kivitelezők, kk-k, hivatalok stb.
Megvan a pénz, a munka meg semmit sem ér, a kk. a füle botját sem mozgatja, a kivitelező itt ordít a saját lakásomban, hogy rossz hírét keltem, mert reklamálok.
És mivel ráadásul még nő is vagyok, igaz nem szőke, hanem vörös:)), de simán hülyének néz minden szerelő.
Ellenben, ha ismerem a jogaimat, elküldhetem a fenébe.
Holnap adom fel a tértivevényes levelem a kk-nak, hogy nem kaptam meg a határozatokat, pedig lejárt a határidő, és így "sajnos" arra kényszerít, hogy a bírósághoz forduljak, pedig én isten bizony nagyon kedvelem őt is, meg a könyvelő férjét is, de hát bizony a törvény:))
És mindezt azért tehetem, mert Ti bátorítottatok. Köszönöm.

adzam # 2009.06.26. 18:17

A panelek egy része volt csak önkormányzati tulajdonban Nem, a döntő többsége önkormányzati volt.

mamargi # 2009.06.26. 12:27

Kedves profana! Biztos sok fórumozónak segítettél, nekem is, köszönjük!

profana # 2009.06.26. 10:37

Miután a házunkban átéltük a Panel Plusz Program végrehajtását, szívesen elmondom, mit tapasztaltam.
Ez a program az ipari technológiával épített társasházak felújításra került kiírásra. Mi, mint csúszó zsalus szerkezetű ház, részt vehettünk benne.
1,2 millió/lakás volt a költségvetés alapja. 1/3-ot adott az állam, 1/3-ot az önkormányzat és 1/3 saját erő, minek egy részére államilag támogatott kamattámogatású hitelt vettünk fel.
Csak az ablakok, radiátorok cseréjére és a radiátorra felszerelt költségmegosztók szerepelt a pályázatba. Az ÉMI Kht. felügyeli az összes projektet. www.emi.hu.
A tulajdonosokból álló 7 tagú csoport hozott döntéseket arról, hogy kik legyenek a kivitelezők, akiket aztán a közgyűlésnek kellett jóváhagynia. A megbízásokat közbeszerzéssel kapták meg a kivitelezők.
A lényeg, hogy a műszaki ellenőr profi legyen, és minden beépítésre kerülő anyagot ellenőrizzen. A mostani pályázatoknál már egy építészi diplomával rendelkező személynek kell lebonyolítani a teljes pályázatot. A pályázat előírja, hogy milyen anyagok használhatók fel, milyen legyen a hőszigetelés minimális vastagsága, hány kamrás legyen az ablak, biztosítva legyen a szellőzés.
Ha nem fogtok össze, és nem olyan szakemberek ellenőrzik a munkákat, akik a tulajdonosok oldalán állnak, akkor minden esély megvan a csalásra.
DE: ha gond van, az ÉMI Kht. vizsgálatot rendelhet el, ahol az ő szakemberek megvizsgálják, hogy azok az anyagok kerültek-e beépítésre, amik az árajánlatban szerepelnek. Ablakoknál 5 év a garancia. Ahol gond van, éljetek a reklamációval.
Természetesen vannak más felújítások is, államilag vagy önkormányzati támogatással, de persze önerőből is lehet. Az önkormányzatok minden évben írnak ki pályázatot különböző társasházi munkák elvégzésére, - szigetelés, liftcsere, gázvezeték, villanyvezeték cseréje stb. -, ezekkel élni kell, a kk-t meg kell győzni, hogy pályázzon, de a munka elvégzése után a lényeg, hogy ellenőrizzétek a minőségi munkát. Inkább álljatok össze és szerezzetek egy műszaki ellenőrt, ha nem bíztok a kk-ban, mert nálunk ilyen problémák merültek fel. Nagy a csábítás a kk. és a kivitelező „közös” érdekének megvalósítására. Ezzel senkit nem akarok megbántani, de sajnos ez a tapasztalatom. Hónapokig emileztem egy vidéki – én pesti vagyok, - műszaki ellenőrrel, aki ellátott szakmai tanácsokkal, mire kell vigyázni, hogy ne legyen beázás, penészedés, hol lehet utánanézni a szabályoknak, milyen dokumentumokat kell kérni, és fontos, hogy a garanciális javítási lehetőségeket használjátok ki.
Valaki írta, hogy nem érti, miért kapnak a panelházak ilyen sok támogatást, hiszen olcsón vettük a lakást. Tévedés. A panelek egy része volt csak önkormányzati tulajdonban, de a többség, vagy a jobb minőségű, öröklakás volt eredetileg is, mint az én lakásom.
Köszönöm a figyelmeztetést, hogy csökkentsük le a hiteltörlesztés idejét 5 évre, most 7 év, és vegyük igénybe a Fundamentát a kiváltáshoz.
A mai nap a határidő, hogy megkapjam a határozatokat a kk-tól, biztos, hogy nem adja át, tehát jön a bíróság.
Mégegyszer köszönöm a sok segítséget, és remélem, hogy a fentiekkel én is tudtam segíteni pl. mamargi-nak.

mamargi # 2009.06.26. 09:16

Mi az az ÉMI? És hogyan lehet végig ott lenni és mindent ellenőrizni? Műszaki dolgokban kevesen vannak otthon. Műszaki ellenőrrel?

ragyasdezso # 2009.06.26. 06:56

Gyer
Az 5 milliós megtakarítást mi is "csak" a mérők beszerelésével értük el. Ezért merem állítani, hogy a kölcsönt a megtakarításból vissza tudjuk fizetni megerőltetés nélkül.
A tulajdonosok és a k.k. kiegészülve az ez évtől kötelezően jelenlévő ÉMI ellenőrrel, garancia lehet a gagyi munkák megelőzésére. Végig ott kell lenni, és mindent leellenőrizni. A tulajdonosok csak akkor írhatják alá a munkalapot, ha meg vannak elégedve a munkával. A jó teljesítési letétet pedig úgy kell megállapítani, hogy ne kelljen pereskedni.

ragyasdezso # 2009.06.25. 20:05

Sirtos
Magyarországon! Azon belül keleten. És mi minden házunknál 5 éves lakáskasszás szerződésbe mentünk bele.

osmi
Én nem propagálom, csak elmondom, hogy működik. Egy 112 lakásos háznál 5 millió Ft. megtakarítás magáért beszél. Lesznek nehézségek, de közösen biztos hogy túl leszünk rajta. Hozzáteszem:közösen. Mi mindent megbeszéltünk és egyeztettünk a tulajdonosokkal, tehát nem érheti őket meglepetés. És az 5 év letelte után egy majdnem új házat kapnak.

A panel felújítás egyébként tavaly óta csak egyféleképpen mehet: mindent meg kell csináltatni, csak úgy pályázhatsz.(egyéni mérés, ablak csere, külső szigetelés, tető és födém.) Ezt mi megfejeltük a liftek teljes cseréjével, mert arra is megadták az 50%-os kiegészítést.

osmi # 2009.06.25. 19:41

ragyasdezso!
Mi a "fűtési díj megtakarítás"? Szerintem itt mindenki "panel felújításról" beszél, de nyilvánvalóan nem ugyanarról.Nem mindegy, hogy milyen munkálatok voltak és az, hogy milyen anyagi kondíciokról van szó, pl. abszolút öneró nélkül belemenni ilyenbe.
Te - azt hiszem - a saját példátok okán propagálod a dolgot, de ez nagyon kevés az általánosításhoz.

Sirtos # 2009.06.25. 18:31

Hol élsz Te ?

ragyasdezso # 2009.06.25. 18:16

Sirtos
Csak 5 évre szabad felvenni, ugyanis az állami támogatás 5 év után megszűnik. A lakáskasszával 5 évre közel a 0%-os kamat körül ki lehet hozni.

profana
A fizetendő hitel a fűtés megtakarításból kigazdálkodható.
Az egyértelmű, hogy a k.k.-nek és a tulajdonosoknak sokkal nagyobb odafigyelés kell, mert 8-10 notórius nem fizető komoly helyzet elé állíthatja a házat. A bank inkasszó jogával élve zárolhatja a ház számláját, a többit el lehet képzelni...

Sirtos # 2009.06.25. 16:44

Mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét a hitelfelvételnél, nagyon figyeljen oda hány évre adja a hitelintézet és hány %-ra ? Az államilag támogatott mérték egyre csökkenően van megállapítva 8 év után meg nem is érdemes hitelt felvenni. Ha állami támogatással együtt 8% kezdő kamat jönne ki nagyon vigyázzon mindenki, mert óriási csapda ! Az egyre csökkenő állami támogatással az 5. évtől olyan törlesztő részlet jön már ki, hogy az ember szeme kiszakad. Csak 3-4 évig 12-14 %-ra nő a hitel kamata a 8. év végére az eredetileg felvett összeg után + 70%-kot kell majd kifizetni. Azaz 1M után 8 év múlva 1.7M-t fog elvinni a bank. Ezt osztják szét havi egységes törlesztőrészletekre.
Aki 10-15 éves törlesztésre vesz fel hitelt annak semmi jót nem jósolok még államilag támogatott törlesztés esetében sem ! Törekedjen mindenki arra, hogy csak 8 éves hitel legyen belőle.

osmi # 2009.06.25. 15:42

mamargi!

A Tházi Tv. nósosítása végszavazásra vár a parlamentben.
Odáig sajna nem jutottak el. hogy a tházi hitelvetélt meghat. szavazati arányhoz köznék / én 100 %-ot helyeselnék/, de szerintem nyugodtan blöffölj ezzel a rendkívüli kgy.-en.

osmi # 2009.06.25. 15:00

profana!
Kísérteties a hasonlóság. Nem bánnám ha e-mail-ben megírnád, hogy kik, hol vagytok.
üdv.:osmi

mamargi # 2009.06.25. 14:26

Nálunk is pontosan az a helyzet, amit profana vázolt, csak mi az elején vagyunk. Azaz a kk kiszámolta minden lakásra, mennyi a rá eső összeg a felújításból, amit a tulaj vagy átutal egy összegben, vagy annál a banknál, akivel a ház bonyolítja a hitelt, mint lakó a rá eső összegre nagyon kedvező hitelt igényelhet. De valóban, a háztól lesz beszedve a hiteltörlesztés, függetlenül attól fizettek-e a lakók! És eddig a 9MFt-ból 3MFt-nyi összeg nem jelent meg, sem egyösszegű befizetésként, sem a bank felé hitel formájában! És nálunk is csak a jelzáloggal hiteget a kk, de aki nem akarja eladni a lakását, azt ugyan nem érdekli...
osmi köszönöm Neked is a választ!

osmi # 2009.06.25. 14:17

mamargi, ragyasdezso!
Th.Tv.56.§ 3.

Rendes gazd. körét meghaladó kiadások> az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek jellemzően az épület bővítésével vagy új épület létesítésével járnak.

mamargi! Logikát ne keress, sajna nem at összeg dönti el, hogy minek minősül. Mentségedre, már bíró is hivatkozott az összeg nagyságára ez ügyben.

ragyasdezso!
Nem jogvesztő a 60 nap és a bíróságok e szerint járnak el.
A jogszabályok szerint nem volt elég az 1/3, de ez is a jelek szerint csak engem zavart.