Társasház felújítás


osmi # 2009.06.25. 14:06

profana!
Nagyon el foglak keseríteni! A társasházi hitel felvétel
azért " életveszélyes", mert A Tházi Tv.2003.évi CXXXIII.tv 3.§(3) bek. kimondja, hogy a tul. közösség közelezettségeiért a tulajdonosok tul. hányad arányában egymás kezeseiként taroznak helytállni. Jelen esetben is ez működik. A jelzálogjog bejegyzések pedig nem eredményeznek pénzt.Nem tudod kivédeni, hogy úgymond más helyett fizess. A külső résztvevőknek, pl. a banknak a Tház az adósa , mint egész , függetlenül attól, hogy x fizet Y pedig nem.
Szerintem perelhetsz iratkiadásra. Szólítsd fel tértivel a k.k.t, hogy adja ki 2006 óta a kgy.-i határozatokat, ill. másolási díj ellenében a kgy.-i jgykv.-eket. Ha már nagyon feszült a viszony, beígérheted a bíróságot is, hátha "ijedős".

profana # 2009.06.25. 14:02

Kedves Sirtos!

Nagyon köszönöm a gyors választ. Ezért szeretek ide járni, mindig van valaki, akinek van ötlete, illetve ismeri a törvényt.
Ami a hiteltörlesztést illeti, nálunk nem lett beépítve a közös költségbe, hanem tavaly júniusban minden tulajdonos kapott egy részletes elszámolást a munkák elvégzéséről és ebben az anyagban névre szólóan szerepel, hogy kinek mennyi a havi törlesztőrészlete, hiszen nem egyforma a lakásos nagysága, ráadásul van olyan lakás, ahol már nem kellett ablakot cserélni.
A kk. 2008-ban teljesen kontroll nélkül dolgozott, egész évben semmilyen iratot nem adott oda az SZVB-nek, és amikor idén áprilisban (!) az elnök megkapta, akkor derült ki, hogy a bankszámlakivonatokon nem jelennek meg a hitelrészletek több lakónál. Úgy gondoltam, ha a kk. ráteteti a jelzálogot a nem fizető tulaj lakására, van remény arra, hogy egyszer a pénzt visszakapjuk.
Mégegyszer köszönöm a segítséget.

Sirtos # 2009.06.25. 13:21

Üdv profana ! Ez úgy van, hogy a közös költségbe beépítik a hiteltörlesztést is. Ha valaki nem fizeti, ugyanaz az eljárás, mint amikor a közös költséget nem fizeti valaki. Előbb-utóbb jelzálog lesz a lakásán, biztosítékul, amíg az adósságát meg nem fizeti.
Sajnos a társasháznak ettől még tovább kell fizetnie a hitel törlesztést, itt is a soros fizetés az előírás. Az egész közösség köteles a helyébe lépni a nem fizetőnek és tovább törleszteni a renitens lakó hitelét a tartalék keretből.

A másik kérdésedre : 8 napon belül kell mindenkinek kapnia a postaládájába Határozat kivonatot, még akkor is, ha a jegyzőkönyv maga 2 hónap múlva sem készül el. Abban ugyanolyan hivatalosan szerepelnek a meghozott határozatok.
Ha sehogyan se tudod elérni, hogy írásos anyagot kapjál a közgyűlési határozatokról, akkor ettől függetlenül 60 napon belül támadd meg a bíróságon a Thtv 39§(2)(3) bekezdésére hivatkozva. Jelezd a beadványodba a határozat elleni megtámadási szándékodat azzal a kitétellel, hogy amint megkapod a jegyzőkönyvet meg fogod nevezni melyik határozatot is fogod megtámadni. Vagy kérd a bíróságot, hogy hivatalból kérje ki a közös képviselőtöktől a jegyzőkönyvet, mert Neked nem hajlandó kiadni..
Azt hogy valaha is megkaptad volna a jegyzőkönyvet a közös képviselőnek a dolga bizonyítani. Aztán mindent bele a Thtv. 42§(1) értelmében !

profana # 2009.06.25. 12:39

A társasházunkban megtörtént a Panel Plusz Program keretében az ablakcsere és a fűtéskorszerűsítés. Voltak tulajdonosok, köztük én is, akinek nem volt magas a felújítási költsége, így nem vettem igénybe banki kölcsönt. A többség, kb. 75% hitelt vett fel, de a kk. nem közölte a 2008.évi beszámolóval kapcsolatos közgyűlésen, hogy kinek van elmaradása, ahogy azt sem, hogy ki nem fizeti a közös költséget.
Írtam neki egy levelet, kértem az elszámolást, de nem válaszolt, sőt, 3 éve, amióta itt lakom, egyetlen közgyűlési jegyzőkönyvet sem láttam, nemhogy Határozatok Könyvét.
Úgy tudom, hogy csak akkor tudok bírósághoz fordulni, ha kisebbségben megtámadok egy közgyűlési határozatot. Ezt nem tudom megtenni, merthogy, nincs a kezemben egyetlen határozat sem 2006 eleje óta. Ilyenkor mi a teendő?
Más: a hitelfelvételkor a bank a Társasházzal kötött szerződést, és a ház fizeti a közös költségekből a hiteltörlesztést. A kk. nem jegyeztetett be jelzálogot az elmaradt törlesztés miatt egyetlen lakásra sem, így helyette én is fizetem az ő hitelét, és ha eladja a lakást, lelép anélkül, hogy rendezné a tartozását. Hálás lennék, ha elmondanátok, hogy a hitelt kifizetőknek milyen jogaik vannak, ha vannak egyáltalán, illetve mit lehet tenni annak érdekében, hogy egy esetleges bírósági per esetén nekem ne kelljen törleszteni más hitelét, csak azért, mert véletlenül egy házban lakunk. Előre is köszönöm.

mamargi # 2009.06.25. 07:59

Igazatok van, megkeveredtem....
Szóval, úgy vélem van két sarkalatos pont: az egyik, hogy a felújítás minek minősül. Erre én sem találok konkrét magyarázatot. Bár véleményem szerint a 9 MFt már túl van a rendes gazdálkodás körén, de hogy én mit gondolok, a törvényalkotót picikét sem érdekli. A másik: belső, udvari homlokzat felújításához is kell építési hatósági engedély? Merthogy itt erről van szó.
Megjegyzem halkan, a kk tudhat valamit, mert a kgy jegyzőkönyvhöz nem csatolta a szavazati arányt is tartalmazó listát, csak két lakó hosszas könyörgésére és fenyegetődzésére adta ki. Amikor a határidő rég lejárt...

ragyasdezso # 2009.06.24. 21:35

Egyértelmű, hogy 4/5!
Az Alkotmány Bíróság határozata, akkor válik "kézzel foghatóvá", ha azt átvezetik a törvényen. Ez még nem történt meg. (nagyon sok esetben van mulasztásos törvénysértés a jogalkotó részéről)

A Helyi Építési Szabályzat 4/5 szavazati arány esetén engedélyezi a homlokzat felújítást. A panelprogramot be sem fogadta, ha ez az arány nem volt meg.

Egyébként ez alapján is annyi az:
21. § (1) Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett épít­kezés megkezdéséhez a tulajdonostársak 4/5-ének írásbeli hozzá­járuló nyilatkozatát köteles beszerezni, ha a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületrészt érinti.

Ugyanis a törvény minden tulajdonosra (tulajdonosok csoportjára is) érvényes.

Lehet, hogy 1/3 nálatok elég volt anno, de most max. ha önerősen csinálod tehetnéd meg.

osmi # 2009.06.24. 21:05

ragyasdezso!
Szánom-bánom, de nem tudom mi az a HÉSZ./talán helyi ép. szab.?/A rendes gazd. körét meghaladó kiadást pontosan megnevezi a tv., a felújítás nem tartozik bele. Alk.Bír.hat. van, hogy a 60 nap nem jogvesztő. Az álláspontod szerint 1 és 1/4 szavazati arány szükségességével maximálisan egyetértenék "panelprogramoknál" :)) Halkan megjegyzem, hogy amit én átéltem, ott ippeg csak 1/3 volt.Ettől függetlenül megtörtént és a bíróság sem függesztette fel a hat. vht.-át.

adzam # 2009.06.24. 20:08

Na, még egyszer! ragyasdezso! Nem 4/5-öt?

adzam # 2009.06.24. 20:07

ragyasdezs% Nem 4/5-öt?

ragyasdezso # 2009.06.24. 18:40

osmi

A még érvényes tv. szerint:
42. § (1) Ha a közgyűlés határozata jogszabály vagy az alapító okirat, illetőleg a szervezeti-működési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.
A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.
(2) A kereset a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban a végrehajtást indokolt esetben felfüggesztheti.
(3) E § rendelkezéseit a közös képviselőnek vagy az intéző­bizottság elnökének a 31. § szerinti rendelkezésére is alkalmazni kell.

A HÉSZ a hatósági engedélyhez 5/4 -et kér. (Éppen benne vagyunk a panelprogramban tehát nem találomra írtam.)

osmi # 2009.06.24. 15:44

mamargi!
A jelenlegi Tv.szerint ehhez nem kell a 4/5 -ös többség, a tul. hányadok fele + 1 elégséges. A 60 napos megtámadási határidő már nem jogvesztő.Ha elfogadható érvet bízonyítasz ,annak eltelte után is bírósághoz fordulhatsz.
Most jól megkeveredtél, úgye:))

mamargi # 2009.06.24. 07:30

Kedves kisperec és ragyasdezso!
Köszönöm a válaszaitokat! A legközelebbi közgyűlésen napirendi pont a felújítás, igyekszem felhívni a ház figyelmét ezekre a dolgokra.

kisperec # 2009.06.23. 20:43

Ekkora volumenű kiadásnál mindenképpen javasolt több kivitelező megkeresése árajánlat vonatkozásában is.
Vizsgálandó a rendes gazdálkodás köre is, az SzMSz is,amennyiben költségvetésben terveztetek a munkálatokkal, akkor más a helyzet.Ha pedig balesetbveszélyes a homlokzat és az építési szakhatóságtól erről papírotok is van, akkor nincs se 4/5, se 2/3 többség, azonnal el kell hárítani a balesetveszélyes állapotot,különben keményen büntetnek. Mi a rk.kgy. napirendje,ha a felújítás, akkor van esély a jogorvoslatra, amennyiben valóban szabálytalanságot vélsz a témakörben.

ragyasdezso # 2009.06.23. 16:05

mamargi
Az hogy árajánlatból egy van nem kizáró ok. (Pl. ha alpin technikával csinálják, jó ha 1 cég van aki 200 km.-en belül van)
Az ellenben igen, hogy nincs meg a 80%. Jól hívták fel a figyelmed! A helyi építési szabályzat is 80%-ot kér, márpedig a homlokzatfelújítást engedélyeztetni kell az építési hatósággal is.
A 60 nap jogvesztő határidő, tehát ezek után már bíróságnál nem támadhatod meg a közgyűlési határozatot, kivétel ha a rendkívüli közgyűlésen szóba kerül és határozatot hoznak.

mamargi # 2009.06.23. 09:06

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni. 2009. áprilisi közgyűlésen a közös képviselő megszavaztatta a társasházunk homlokzatának kb 9 MFt-os felújítását. Ad1: árajánlatból csak 1 db van. Ad2: a jelenlévők 60 %-a szavazott igennel. Nemrég hívták fel a figyelmemet az alábbira: Társasházi tv 29. § (1) A közös tulajdonban álló épületrészekkel kapcsolatos rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról a tulajdonostársak az összes tulajdoni hányad szerinti legalább 4/5-ös szavazattöbbséggel határoznak. Ez a homlokzat felújítására is érvényes? Ha igen, milyen jogorvoslattal lehet élni a 60 nap lejárta után? A válasz sürgős lenne, mert 1 héten belül lesz egy rendkívüli közgyűlésünk, ott szeretnék megfelelő javaslatot tenni.
Köszönöm!

osmi # 2009.06.22. 09:43

Adzam!
Egy félreértést - ami általános - azért szeretnék eloszlatni; nem minden panelállamtól megvett. A 80 -as években épültek már magántulajdonként kezdték.
De az általad írtak kapcsán elgondokodtam: 1986 -ban átadott viszonylag jól megépített /pl.thermo ablakok/házban lévő lakásra mára iszomytató pénz fordítódott akkor is, ha nem volt sűrű tul.váltás.Ehhez a panelprogi összege. Szerintem nem ér annyit a lakás, mint amennyit ezen idő alatt beletettek. Az alap dolgok pedig ennek kövekeztében is tovább rongálódtak, amikhez viszont nem lehet hozzányúlni.

osmi # 2009.06.21. 21:40

Ok, biztos így van Nálatok. Itt az ellenpélda. Önerő 1 milla fölött, naponta változó /persze nem lefelé/ összeg.Nagyon súlyos hiteltartozások a házakon, a lakások zömén már progi előtt is.
Itt már nem egyes lakások elvesztése, hanem - esetlegesen - kisebb háznál, magának a háznak az elvesztése a komoly fenyegetettség. A tul. közösség tartozásáért a tul. a tul h. szerint tartoznak helyt állni egymás kezeseiként eladósodott lakásokból álló eladósodott házak, amiknek a panelprogijában az őnerőt a beruházó szintén hitelre felvett pénze és a banki hitel jelentette.Ennek a vége valóban lehet az, hogy mondjuk egy 60 lakásos házat lakottan meg lehet venni 300 milkóért, amiből kifizetik az 50-60-80 millás banki hitelt.A volt tulaj pedig a bérleti díjért marad vagy megy.
Persze, hogy a tulajok bűne, de azért néhány k.k. is alaposan benne van, akik bizonyos körök előre megírt nagyszabású terveit nem látják át / vagy valamennyiért átlátják/ és totális csődbe viszik a házakat. Ilyen tekintetben én kifejezetten "luxus beruházásnak"tartom mindezt.De örülök, ha jól sikerültek is vannak, és ezek szerint vannak.

ragyasdezso # 2009.06.21. 20:37

osmi

Változtatás nélkül a panel lakások eladhatatlanná, energia felhasználás szempontjából megfizethetetlenné válnak. Mi már most látjuk, hogy ez az év választó lesz a panel történetben. A fizetési meghagyások az elmúlt hónapokban kb. 50/-al emelkedtek, és a fűtés,- meleg víz évi elszámolása még csak most jön.Ha már a közös költség fizetése elmarad, akkor már a tulajdonos jócskán el van maradva a fűtési díjjal, a vízdíjjal és már csak azt látjuk, hogy új tulajdonos van. Nem kell nagy beleélés hogy a tulaj felől eladták a lakást. Ebben az évben már 15 ilyen volt. Azoknál a házaknál, ahol a program végigment sokkal biztosabb hogy megmarad a tulajdon. Az hogy rémes dolgok történnek én is tudom, de ez a tulajdonosok hibája, mert nem érdekli őket a tulajdonuk sorsa. Évek óta ugyanazt a 10 - 20 embert látjuk a közgyűléseken. (90 - 112 lakásos házaknál.)

osmi # 2009.06.21. 20:19

ragyasdezső!

Mindenki a maga példáján és tapasztala alapján tud véleméynt formálni. A "panelfelújítás" mára gyűjtőfogalommá"vált, mely - szerintem - naponta több tucat újabb variációval bővül. Én elhiszem, hogy a tietek ily remekre sikeredett, és a jövőben is sikertörténet lesz.Engedd meg azonban másoknak, hogy "rémhíreket " erősítsenek, mert rettenetes dolgok is történnek és -tek panelprogi okán.

ragyasdezso # 2009.06.21. 19:15

imah

Ha a többi is meglesz, kb. 50%-os lesz a megtakarításod. Nálunk a 48 ezer Ft.-os számla lement 23 ezerre.Az a baj hogy Nandy és Immaculata rémhíreket erősítenek, anélkül hogy tisztában lennének a dolgokkal. Ezért nehéz a lakókat meggyőzni a változtatás szükségességéről. (habár ismerek olyan közös képviselőket, akik fizettek a lakók egy részének azért, hogy ne legyen meg a 80%, mert nem volt kedvük felvállalni a plusz munkát! Mert az van bőven!)

imah # 2009.06.21. 17:36

Nandy és Immaculata!
Tulajdonképpen miről beszéltek? Ha nem jó a szigetelés, reklamálni kell, és a kivitelezőnek kötelező megcsinálni. Mi az, hogy 1 millió forintba kerültek az ablakok? Mekkora az a lakás?
Nálunk 2-3 ezer forint a hitelrészlet. Éppen most számítottam ki, hogy a tavalyi első 5 hónapban kifizetett számlákhoz képest - a teljes évi díjam 148 ezer volt, - több, mint 22 ezer a megtakarításom, és nálunk is csak "mérők" vannak felszerelve.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.21. 17:17

Jaj Nandy!

Folyamatosan lehúznak titeket. Nem kerül ennyibe a hőszolgáltatás, csak igen magas fenntartással működtetik.

A kolléganőmnél tettek be 1m Ft-os ablakokat darabonként helyiségenként. 20 évig fogják fizetni a magas költségeket, és az ablakok mellett ki lehet látni az utcára, mert nem fújtak elég purhabot és nem zárták le megfelelően fedőléccel.
Egyébként is sok a panasz a jól záródó nyílászárókkal, mert a lakások nem szellőznek. A falaknak és a helyiségeknek is szellőzniük kell. A penészedés sok helyen hamarosan megindul.

A tető az más, azt szerintem helyre kell hozni, minden más ellen keményen tiltakoznék.

nandy # 2009.06.21. 12:40

Nagy Sándorral egyetértve:
Nálunk tavaly volt szigetelés és "fűtéskorszerűsítés". Plusz sokan - önerőből - lecseréltették a nyílászáróikat. Ám továbbra is "hasraütés" alapján megy a fűtésdíjak felosztása, mert egyedi mérésre már nem volt pénz (lakásonkét kb. 100-200 ezer forint). Csak a radiátorokra szereltek fel "mérőket" - azt is külön pénzért -, így mindenkit hidegzuhanyként ért, hogy mégsem annyit fizet, mint amennyit fogyaszt. Mert sok élelmes lakó a lépcsőházat fűti inkább, amit viszont mindenki fizet.

Hiába van szigetelés, miegymás... továbbra is az épület egésze által felhasznált hómennyiséget dobják szét a lakók között, bár a mérők alapján, de akkor sem annyit fizetek, mint amennyit fogyasztok. Továbbá elég sok lakás kap "kompenzációt", amit szintén mi fizetünk meg.

és most jött az újabb javaslat: további munkákat kellene még elvégeztetni (tetőszigetelés, lépcsőházi ablakok, ajtók cseréje, további fűtéskorszerűsítés), pedig már így is rengetegbe került, szerintem soha nem hozza vissza az árát.

Biaboni # 2009.06.20. 12:18

ragyasdezső!
Köszi az infókat-még biztosan szükségem lesz a segítségedre.
Szia

ragyasdezso # 2009.06.19. 20:14

Lassan rend lesz!