Társasház felújítás


adzam # 2009.06.19. 18:34

A közös képviselők alkonyaA bérlő magatartásáért is felel majd a tulajdonos

Alaposan megnyirbálná a közös képviselők jogait az új társasházi törvény. Ha az Országgyűlés elfogadja a kedden benyújtott módosítási javaslatot, akkor a közös képviselők többé nem járhatnak el a lakóközösség nevében építéshatósági ügyekben, a társasházi gazdálkodást pedig könyvvizsgálók ellenőrzik majd.

Könyvvizsgálót kell fogadni az ötmillió forintot elérő pénzforgalmú, illetve az ötvenlakásos vagy ennél nagyobb társasházaknak gazdálkodásuk ellenőrzésére - indítványozza a társasházi törvény módosításáról szóló javaslat, amelynek általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés. Az utóbbi évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy az épületek gazdálkodásának ellenőrzése gyakorta meghaladta a számviteli képzettséggel többnyire nem rendelkező, laikus lakástulajdonosokból verbuválódott társasházi számvizsgáló bizottságok képességeit.

A közös képviselők így valódi kontroll nélkül dönthettek a lakóközösségek pénzéről. Nem mindig jól. Ez gyakran vezetett a közösségek eladósodásához, hosszú jogvitákhoz. A tulajdonosok biztonságát könyvvizsgálók alkalmazásával biztosítaná az új jogszabály. Ez kétségtelenül pluszkiadásokkal jár - ismeri el Lakos Imre, SZDSZ-es képviselő, a törvénymódosítás egyik indítványozója, de úgy véli, hogy az anyagi terheket a piaci verseny jelentősen csökkenti.

A lakóközösségek kiszolgáltatottságának csökkentését célozza a törvényességi felügyelet megteremtése, amelyet az ügyészségekre bíznának, valamint az alapító okirat módosításának szigorítása és az úgynevezett tűrési kötelezettség bérlőkre való kiterjesztése. A társasházi lakások jó részét ma már nem a tulajdonos lakja, a bérlőkre pedig eddig nem vonatkoztak a törvényi kötelmek.
Így a lakók képtelenek voltak betartatni a házirendet, vészhelyzet vagy rendkívüli káresemény - például beázás - esetén a tulajdonos elérhetetlensége miatt a lakásba sem juthattak be. Az új jogszabály egyértelműsíti a tulajdonosi hozzájárulás elhagyásának lehetséges eseteit, a házirend pedig mindenki számára kötelező lesz. A bérlő magatartásáért ezentúl a tulajdonos is felel. A javaslat egyúttal felhatalmazza a lakóközösséget arra, hogy a közösköltség-hátralék megfizetésére vonatkozó felszólítás átvételének megtagadása esetén is megkezdhesse a behajtást.

A tulajdonosok védelmét szolgálja a közös képviselők jogköreinek megnyirbálása. A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról - például az épület közös tulajdonban lévő részeinek átalakításáról, bővítéséről - ezentúl csak a közösség egybehangzó nyilatkozata értelmében dönthetnek.
A jogszabályalkotók ezzel védenék ki, hogy a kisebbségben maradt tulajdonosokkal akaratuk ellenére fizettessenek meg munkálatokat, illetve jelzálogot terheljenek ingatlanukra. Ennél is fontosabb változás, hogy a közös képviselők nem lesznek jogosultak a közösség nevében nyilatkozni építéshatósági ügyekben. Így nem fordulhat elő, hogy a tulajdonostársak csak az építési engedélyek kiadása, illetve a munkálatok megkezdése után értesülnek a szomszédos telek beépítéséről, illetve a meglévő épület bővítéséről.
Az ország lakásállományának csaknem felét kitevő társasházak életét alapjaiban meghatározó jogszabály módosításáról várhatóan még a nyári szünet előtt döntenek a honatyák.

Nagy Sándor # 2009.06.19. 07:49

Fórumozók ! Senkit nem akarok elrettentetni a " panel programtól", de : A pályázatírók mindent ígérnek, mi lesz megvalósítva. A megvalósuláskor azonban csak a szigetelés, az ablakcsre és a radiáorcsere valósul meg. Maga a pályázat fűtés korszerűsítésről szól. Mézesmadzag: kevesebbe fog kerülni a fűtés. Ha a fűtéscsövek régiek maradnak ( mint nálunk 38 évesek ) , a hőt ugyanúgy nem tudják átadni maximálisan a hőleadónak. Nálunk azért lett kevesebb a fűtés, azt hiszem ezt írtam már valahol, mert a tíz emelet helyett, csak ötbe szereltek visza radiátorokat lépcsőházanként. A k.k. mostmár azt is megszavaztatta, hogy a lépcsőházakban egyáltalán ne legyen fűtés. Mivel a közös helységek fűtési díja ( beleértve a bérleményeket is, ) a lakások fűtési díjához van szétosztva, így logikus, ha nincs fűtés a lépcsőházakban, a fűtési díj ennek értékével csökken.Viszont a bérlemények fűtési költsége ugyanúgy a lakások között van szétosztva.Így a bérlemények havi díja ( fodrászat, bolt stb )( k.k. mérleg szerint )10.000.-Ft-ba esik.Télen, nyáron. Tehát a fűtési költséget is meg kell fizetni valakinek. Az áram és telefonszolgáltató külön számláz nekik.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.18. 21:41

Ha az építtetők forgalmi értéken számíták a bekerülési értéket, akkor nem építenének.

ragyasdezso # 2009.06.18. 21:39

Immaculata
Egy 112 lakásos ház forgalmi értéke minimum 1 milliárd Ft. Mit akarsz te építeni 108 millióból? Kunyhót?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.18. 21:35

650 m Ft, az házanként 108m Ft. Ennyiből már újat lehetne építeni újabb 100 évre, nem pedig olyanba feccölni, aminek nem lehet meghosszabbítani az élettartamát. Hiába. Egy külső színezés, szigetelés nem javít a ház élettartamán, legfeljebb hőmegtakarítást eredményez. De ha kártyaként omlik össze a panel, akkor tök mindegy, hogy milyen színű és szigetelésű.

ragyasdezso # 2009.06.18. 21:00

Biaboni
Arról nincs rendelet csak ombudsmani állásfoglalás.

Nálunk nem kell közbeszerzési eljárás, mert több mint 50%-al szállunk be. De a házbizottságok (mind a 6 házunknál van) elbírálják az ajánlattételt és az alapján a pályázatíró lefolytatja a pályáztatást. A pályázat nyertesét megszavaztatjuk rendkívüli közgyűlésen és indulhat a munka. A pályázatnál figyeljetek a jótállás, a jó teljesítési biztosíték, a késedelmi kötbér, és a meghiúsulási kötbér nagyon pontos meghatározására. A bizottságban nálunk benne van a pályáztató is! Azt a pénz ne sajnáljátok, mert sokkal többet lehet veszíteni!
Gagyi céggel ne álljatok szóba, mert itt mivel utófinanszírozás van, jelentős összeggel kell rendelkeznie a vállalkozónak. Nálunk ebben is kicsit másabb a helyzet, mert mivel mind a 6 házunk nyert, az egyik bank előfinanszírozást ajánlott meg. (kb. 650 milliónál nem csoda!!!)

Biaboni # 2009.06.18. 14:55

Szia ragyasdezső!

Köszönöm a válaszod. A közös költség tartozás nyilvánossága hozataláról hol találok jogszabályt, ill. rendeletet?

Panelprogram: bíráló bizottság felállítható közbeszerzési eljárás nélkül is?(Ha a tulajdonosok így határoznak.) Bizottsági tag lehet az a személy (vagy annak munkatársa), aki pályázatot készítette/összeállította?

Várom válaszod,...várom...

ragyasdezso # 2009.06.18. 06:44

Biaboni

A bíráló bizottság feladata a pályázatok elbírálása, a döntőbizottság feladata a felmerülő jogviták intézése.
Ez csak akkor szükséges ha közbeszerzést kell kiírnotok.
Külsős embert is be lehet (kell) vonni, mivel a közbeszerzéshez nem biztos hogy értenek a tulajdonosok!

A közös költséggel tartozók névsorát felolvashatod a közgyűlésen, illetve emlékeztetőben kiküldheted a tulajdonosoknak, de a lépcsőházban nem teheted ki!

alma0302 # 2009.06.18. 04:35

Kedves ADZAM, egyelőre elégnek tűnik a segítség, ha újabbra lenne szükségem, újra felkereslek. Köszönöm: alma0302

Biaboni # 2009.06.17. 20:20

Segítséget szeretnék kérni pár kérdés tisztázásához.
Panelprogramban részt vevő és nyertes társasházban bíráló bizottságot kell választani, ezt közgyűlési határozatba foglalni. Kérdésem lenne,hogy csak a társasház tulajdonosai közül választhatók a tagok, vagy esetleg pénzügyi, műszaki szakember is?
Mi a bíráló bizottság feladatai?
Mi a különbség a döntő bizottság és a bíráló bizottság között?
A közös költség-tartozással rendelkező tulajdonos nevét a közös képviselő tudathatja-e tulajdonostár­sakkal?
Előre is köszönöm a választ/válaszokat.
Üdvözlettel,
Bianka

adzam # 2009.06.17. 18:00

ragyasdezso:
Az EON-nak, a TIGÁZ-nak, és a többinek az állam kipótolja a lakossági árrésből eredő veszteséget!

Akkor ismét: Szerintem itt meg jól összekeveredik a szocializmus meg a kapitalizmus. Valaki(k) hasznára.

ragyasdezso # 2009.06.17. 17:05

Az EON-nak, a TIGÁZ-nak, és a többinek az állam kipótolja a lakossági árrésből eredő veszteséget! A panel-program állami részét uniós pályázat biztosítja. Te nem sokat fizetsz bele! A lakossági energia árba annál többet!!!

adzam # 2009.06.17. 11:01

Az én családi házamban is elég sokba kerül, de Te sem szívesen fizetnél helyettem nyílászárócsrét és hőszigetelést, pedig de jól járnék, ha beszállnál...
Meg a gázfűtésem áfája 5% lenne.
Aztán azt nem tudom, hogy az E-ON, Főgáz, Tigáz meg egyebek mióta állami cégek...?

ragyasdezso # 2009.06.17. 10:37

Mert a felújítás elmaradása esetén az államnak jóval többe kerülne az energia! A társadalmi hatásokról nem is beszélve.

adzam # 2009.06.17. 09:40

Szerintem itt meg jól összekeveredik a szocializmus meg a kapitalizmus. Mert tessék megmondani, hogy mi köze az én adóforintomnak a panelakások ilyen-olyan mértékű felújításához, mégha demagóg is vagyok?

ragyasdezso # 2009.06.17. 08:46

Klíma nélkül (szigeletlen falak) a nyári 40 fokban lakhatatlanná válna a lakás.

adzam # 2009.06.17. 04:24

Paneprogram, avagy miért és mire szórjuk a (köz)pénz(ünke)t feleslegesen?

Kevésbé volt meglepő számomra, amikor az Állami Számvevőszék a napokban publikálta azt, hogy mennyire nem volt körültekintő a kormányzat a lakástámogatásokra szánt összegek felhasználásának ellenőrzésével.

Hasonló problémát látok a panelprogram kapcsán is. Annak idején a panelban lakók hihetetlen olcsó áron jutottak hozzá a ma már magántulajdonukat képező ingatlanjaikhoz. Édesanyám példájával élve: húsz évvel ezelőtt, egyik vezető iparvárosunkban, 200 ezer forintért, tízéves futamidejű részletre jutottak hozzá ahhoz az ingatlanhoz, amelynek ma a piaci értéke 6-8 millió forint között mozog. Nem nehéz kiszámolni, húsz esztendő alatt harminc, negyvenszeres hasznot hozott az az ingatlan, amelyhez addig hozzá sem nyúltak, vagyis semmilyen olyan ráfordítás nem történt, amely a társasházi lakás értékét növelte volna. Kedves állam, köszönjük.

Itt azonban a jótékonykodás még nem merült ki, az állami adakozókedvnek nincs határa, ebből született a panelprogram, amely az eddigi hasznot még megfejeli 1 millió forintnyi közvetlen támogatással, ez az a bizonyos 2/3 rész támogatás, ha az illető részt vesz a panelprogramban.
Mindezek után, függetlenül attól, hogy a panelprogram megvalósult, a fűtés korszerűsítve, a ház beszigetelve, nyílászárók kicserélve lettek, jön az újabb támogatás, amely kivétel nélkül mindenkinek lakásonként 1.150.-Ft-os havi támogatást nyújt a távfűtés költségeihez, s ha a korszerűsítés folytán már így is agyontámogatott panellakók mégis elégedetlenek lennének, akkor újabb állami jótétemény következik: bizony, az 5%-os áfa a távfűtésen.
Csak csendben jegyzem meg, hogy a panelprogramban érintett okos társasházak, hála a precíz jogszabályoknak, olyan szerződéseket kötnek az önerő biztosítására lakáselőtakarékosság címén, ami ötéves futamidővel számolva, újabb adókedvezményt ad a már eddig is horribilis állami támogatás mellé. Nem keveset.

És miután ilyen szépen gyarapította a panelban lakók vagyonát az állam (értsd: mi, adófizetők), jön a telhetetlen kisgömböcnek szánt újabb ajándék: kivonjuk a vagyonadó alól ezeket az ingatlanokat. Ebben persze semmi logikus nincs, mint ahogyan abban sem, hogy az állam össze-vissza szórja a (köz)pénzt mindenfajta jogcímen a panelban lakóknak. Megideologizálva: a rászorulóknak. Szíves figyelmébe ajánlanám egy-két kormánytagnak, esetleg Szanyi Tibornak azt, hogy a nagyon kora reggeli, vagy a késő esti időpontban, tegyen egy kellemes egészségügyi sétát egy-egy nagyobb panelövezetben, és legyen kedves rácsodálkozni arra a gépjárműállományra, amelyet a rászoruló panellakók környezetében talál, hogy a parabolaantennákról, klímaberendezésekről már ne is szóljak.

Kedves Állam bácsi, támogasd a rászorulókat a mi, adófizetők pénzéből, de először nézz körül, mi a tényleges helyzet. Ha nem így teszel, morogni és haragudni fogunk rád, nagy tisztelettel:

ragyasdezso # 2009.06.16. 20:29

Mi már túl is vagyunk és benne is vagyunk a panel-programban. A június 12.-i aláírással a pályázott 6 házunk közül, mind a 6 nyert.
Nem igaz, hogy a panel programban résztvevők eladósodnak. Azok fognak nagyon hamar eladósodni, akik nem vettek és vesznek részt benne.
A panelprogramban felújított házunk a kb. 45%-os számla megtakarításából simán vissza tudja fizetni a kölcsön részt. (Csak példaként: a 76 m2-es lakások 45-48 ezer FT.-os számlája lement 22 ezer Ft.-ra és a közben fizetendő többlet közös költség 12 ezer Ft.

adzam # 2009.06.16. 19:46

alma0302 Ha még ez sem elég,, küldj el e-mailt.

6. A másodfokú bíróság döntésénél figyelmen kívül hagyta a társasháztulajdonnak azt a lényeges sajátosságát, hogy a külön tulajdon tárgya maga a „lakás” (helyiség, öröklakás) mint az épület elválaszthatatlanul összefüggõ egészétõl eszmeileg elkülönült jogi fogalom (Vö. az 1924. évi XII. tv. 1. § (1) bekezdésének 1. mellékmondatával, az 1972. évi 31. tvr. 4. § b) pontjának második fordulatával, a 27/1972. (XII. 31.) MÉM rendelet 1. §-ának c) pontjával). Az egyes lakások (öröklakások, önálló helyiségek) jogilag külön tulajdonban lehetnek függetlenül attól, hogy gyakorlatilag a lakás maga elválaszthatatlan az épület egészétõl, a közös tulajdonban levõ fõfalaktól, határfalaktól, födémektõl stb.
Ezért a lakás terjedelmének a megállapításánál nem az a lényeges, hogy a lakást magában foglaló épületrész elemei (falai, födémei) közös vagy külön tulajdonban vannak-e, hanem az, hogy a rendeltetés kizárólagos használat legyen.
Tévesen járt el tehát a másodfokú bíróság, amikor azt vizsgálta, hogy épületszerkezetileg az erkély egyes részei fõfalnak vagy határoló falnak minõsülnek-e. Abban a kérdésben, hogy tulajdon szempontjából az erkély maga tulajdonjogilag a lakáshoz tartozik-e, az erkély rendeltetését kellett volna vizsgálni.
Az alapító okirat lakásonként határozza meg a külön tulajdonban levõ részeket, de a lakások egyes helyiségeit anélkül sorolja fel, hogy az erkélyt külön megjelölné. Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, mintha az erkélyt ki akarta volna zárni a külön tulajdonból, hiszen a közös tulajdon tárgyai között sem sorolta fel. Rendeltetését tekintve az erkély a lakásokhoz tartozik, azoknak a használhatóságát hivatott elõmozdítani, valójában annak a helyiségnek a szerves része, amelybõl nyílik, azzal elválaszthatatlanul összefügg; része tehát a kérdéses helyiséget magában foglaló lakásnak is, és osztja ennek a lakásnak a tulajdoni sorsát. (Legf. Bír. P. törv. I. 20 746/1975. sz.)
(Megjelent: BH 1976/8.)

osmi # 2009.06.16. 16:17

Andi!
Figyelek. Egyebekben már azt sem lehet mondani általánosságban, hogy "panelprogram", mert egyre újabb variációk születnek nap, mint nap. Én azt remélem, hogy van köztük jó is. A jóhoz azonban meg kell nyerni a tulajdonosokat és iszonytató meló a k.k.-nek, akinek ráadásul baromi tájékozottnak és rafináltul eszesnek kell lennie a mai világban ekkora pénzeknél.Csak arra próbáltam utalni, hogy az általad pánikkeltő, ablakait féltő embereknek tituláltak talán tényleg pánikban lehetnek, amikor a legszemélyesebb életterükbe jogellenesen beavatkoznak és ehhez a beavatkozók ( le merem írni)időnként a jogszolgáltatótól megerősítést is kapnak.
Ja! Nem kell magadra venni mindig, amikor "arra érdemes" k.k.-t ostoroznak.Hiszen Te nem vagy ilyen.

alma0302 # 2009.06.16. 13:42

Kedves adzam, szeretném, ha segítenél a BH lényegi részének idemásolásával, most nagyon fontos lenne. Az egyéb jogi lehetőségeket is megnézem. Köszönöm: Alma0302

osmi # 2009.06.16. 10:40

Ja! A legfontosabb; soha nem fogjuk megtudni, hogy hány ház fog ebbe belebukni.Tul. közösségek nagyon hosszú időre szóló eladósodásáról van szó, sok helyen hosszútávú önkormányzati támogatással. Az önkormányzatok egy része már fizetésképtelen...

Nagy Sándor # 2009.06.16. 10:40

Kedves D.Andi,immaculata ! Úgy látom nem látjátok a fától az erdőt. Az alapító okirat a következőket tartalmazza: Közös tulajdonban maradó részek: telek,.... m2 az épület körüli járdával. Alap és lábazati falak, felmenő falak, lakások elválasztó falai, kémények ,szellőzők. A.... 1 db házfelőgyelői lakás amely...területű és tartalmazza....., Lépcsőházak , lépcsőházi előterek, szerelőszintek, takarítószer tárolók, liftaknák, szemétledobók .... emeleti közlekedők, ....emeleti szárítók, tetőn levő liftházak , tárolók( földszinti, tetőn lévő ) Födmek, tetőszerkezet, az összes tartozékaival , elektromos fővezeték, az árammlérő órákig. Víz és szennyvíz alap és felszállóvezetékek, valamint esővíz levezetők az aknáig.
Gáz alap-és felszállóvezetékek az épületbe történő bekötésig. távfűtő vezetékek, az épületbe lévő főelzáróig, központi TV antenna berendezés
Az épület üzemeltetéséhez szükséges leltár szerinti tartozékok ( pl szeméttárló konténerek. )
. Az értékesítés során az egyes tulajdonos társak külön tulajdonába kerülnek, mint öröklakásuk alkotó részei . itt fel van sorolva az összes öröklakás, a tulajdonosi rész illetőséggel, amely összessége alkotja a társasházat. Így: a terven...számmal jelölt ..........alatti ...m2 alapterületű.....szobás társasházi öröklakás, a hozzá tartozó közzösségben maradó ......részilletőséggel. Az öröklakás : -a közös tulajdonból a tulajdonost megillető tulajdoni hányaddal együtt, önálló ingatlan.
Mindegyik tulajdonos a saját lakását szabadon birtokolhatja, a lakást használhatja, hasznosíthatja és megilleti a rendelkezés joga is. A lakásban lévő építményrészek, berendezések, felszerelések karbantartásával, felújításával, pótlásával kapcsolatos költségek a lakás tulajdonosát terhelik. Hát ennyi. Őszintén mondjátok meg, hogy ti látjátok jól, vagy én nem látom a fától az erdőt ?

Nagy Sándor # 2009.06.16. 10:39

Kedves D.Andi,immaculata ! Úgy látom nem látjátok a fától az erdőt. Az alapító okirat a következőket tartalmazza: Közös tulajdonban maradó részek: telek,.... m2 az épület körüli járdával. Alap és lábazati falak, felmenő falak, lakások elválasztó falai, kémények ,szellőzők. A.... 1 db házfelőgyelői lakás amely...területű és tartalmazza....., Lépcsőházak , lépcsőházi előterek, szerelőszintek, takarítószer tárolók, liftaknák, szemétledobók .... emeleti közlekedők, ....emeleti szárítók, tetőn levő liftházak , tárolók( földszinti, tetőn lévő ) Födmek, tetőszerkezet, az összes tartozékaival , elektromos fővezeték, az árammlérő órákig. Víz és szennyvíz alap és felszállóvezetékek, valamint esővíz levezetők az aknáig.
Gáz alap-és felszállóvezetékek az épületbe történő bekötésig. távfűtő vezetékek, az épületbe lévő főelzáróig, központi TV antenna berendezés
Az épület üzemeltetéséhez szükséges leltár szerinti tartozékok ( pl szeméttárló konténerek. )
. Az értékesítés során az egyes tulajdonos társak külön tulajdonába kerülnek, mint öröklakásuk alkotó részei . itt fel van sorolva az összes öröklakás, a tulajdonosi rész illetőséggel, amely összessége alkotja a társasházat. Így: a terven...számmal jelölt ..........alatti ...m2 alapterületű.....szobás társasházi öröklakás, a hozzá tartozó közzösségben maradó ......részilletőséggel. Az öröklakás : -a közös tulajdonból a tulajdonost megillető tulajdoni hányaddal együtt, önálló ingatlan.
Mindegyik tulajdonos a saját lakását szabadon birtokolhatja, a lakást használhatja, hasznosíthatja és megilleti a rendelkezés joga is. A lakásban lévő építményrészek, berendezések, felszerelések karbantartásával, felújításával, pótlásával kapcsolatos költségek a lakás tulajdonosát terhelik. Hát ennyi. Őszintén mondjátok meg, hogy ti látjátok jól, vagy én nem látom a fától az erdőt ?

osmi # 2009.06.16. 10:32

I. éa Andi!
Szerintem Ti tévedésben vagytok. Adzam, Nagy Sándor és jómagam is nem felújítás ellenesek vagyunk. A technológiák jó,-vagy rossz voltát, majd az idő eldönti./bár baromi drága próbálkozások, melyek helyrehozhatatlanok/ Ami ellen én is a leghatározottabban tiltakozom, hogy kizárólag egyesek gazdi haszonszezése céljából átgázolnak
a tulajdonosokon.El lehet tökölészni azon, hogy az ablak, fűtőtest, stb. magán-vagy közös tul.-e. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy ez csak játék a szavakkal.A probléma, hogy a biztos állami pénzhez ezen munkálatokkal és a tulajdonközösségek teljes és hosszú időre szóló eladósításával lehetett és lehet eljutni meglovagolva a valóban rettenetes összegű távfűtési díjat és az " ingyen állami és önkorm. pénz" demagógiát.A nagy cél érdekében semmi sem számít, tulajdonosi akarat, közös-, vagy magátulajdon.