Társasház felújítás


ublitz # 2009.05.07. 13:24

Kedvbes D.Andi !

Köszönöm. Én is így értelmeztem a tv-t, csekély jogi érzékemmel. A továbbiakról is azonos a vélemányem, csak ezzel egy társasházban nem mindig népszerű az ember ! Rosszindulatónak és akadékoskodónak tartják.
Egyébként is közeli rossz példát láttam. Nekiálltak szétvésni egy házat, anélkül, hogy előzetesen ellenőrizték volna, az eredeti funkció szerint használják-e lakók a lakásukat. Aztán ki lehet találni mi lett az eredmény!
Érdekes az ügy. A lakásba be sem jöttek megnézni a csatlakozási pontokat, viszont van már három ajánlat amivel páláyzaton akarnak indulni. Az ajánlati árról pedig aki nem gondolatolvasó meg nem mondja Áfa-val értendő-e. Műszaki ellenőr természtesen már kijelölve.

ublitz # 2009.05.07. 09:16

Segítségüket kérem.

A társasház gázvezeték cseréjéhez a közgyűlésnek milyen szavazati többségű határozatot kell hoznia ?

nanemaaa # 2009.05.06. 08:44

A társasházról szóló 2003. évi CXXXIII. tv 1. § (2) bekezdése?

"(2) Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van."

A homlokzat és annak ablaka tipikusan ebbe a körbe tartozik. Ha nem így lenne, akkor a lakás tualjdonosa akár magával is vihetné az ablakot amikor elköltözik. Egy lakóház álllékonyságát pedig erősen befolyásolná a télen szétfagyó berendezések okozta kár. Nem beszélve arról, hogy a többi lakás is fűthetetlenné válna.

adzam # 2009.05.06. 04:33

Grád András # e-mail 2009.05.04. 12:41

Kedves dr. Grád András!

Az ablakok is elvben állhatnak akár közös, akár egyéni tulajdonban. Ha közösek, akkor kötelezhetőek a cserére, ha nincsenek közös tulajdonban, akkor nem.

Mi dönti el Ön szerint, hogy milyen tulajdonban állnak?

Silye # 2009.05.04. 18:40

Köszönöm a választ, nem túl biztató. Azóta kiderült, az egyik tulaj ismeri az ablakos céget, és tényleg van szerződés, de csak a közös képviselő írta alá. Az SzMSz szerint, egyedül nem jogosult szerződés kötésre, csak a bizottsággal együttesen aláírva.
Ebben az esetben is érvényes a szerződés. 10 % előleget kell fizetni 10 napon belül, szerződéstől elállás esetén, ez az elállási összeg is.
Mellesleg, az időpont egyeztetésnek is akkor kellett volna elkezdődnie, amikor a 10% kifizetésre került, de akkor nem lesz rá idejük.

nanemaaa # 2009.05.04. 14:50

Szerződést nyilvánvalóan fel lehet bontani, és az is nyilvánvaló, hogy lesz némi elállási összeg is. A kérdés igazából nem ez, hanem, hogy van-e érvényes és jogszerű szerződés.
Eléggé per szagú a dolog, már csak az a kérdés, hogy ki perel kit a végén.

Silye # 2009.05.04. 14:20

Az anyósomék ugyanezzel a problémával küzdenek. A felújítást egyáltalán nem szavazták meg. Abban maradtak a közgyűlésen tavaly, hogy minden jogi és műszaki és gazdasági következményéről tájékoztatást akarnak ennek a felújításnak.
Náluk is többen cseréltek ablakot, szereltettek cirkó kazánt, a konvektorok helyett, így ezek a tulajdonosok tudni szerették volna, velük mi lesz, az ő hozzájárulásuk milyen mértékű.
Erre a múlt héten egy szakasz ablakszerelő mester az ablakbeépítés időpont egyeztetésére megrohanta a házat, a közös képviselő állítólag megkötötte velük a szerződést.
Azóta nem veszi fel a telefont, nem volt a háznál, így kérdőre nem tudják vonni. A bizottság sem tud semmiről. Most szervezik a rendkívüli közgyűlés összehívását, a szerelőket meg elzavarták.

Mi van, ha a közös képviselő valóban megkötötte a szerződést? Netán előleget is fizetett? Kötelezhető a társasház a munka elvégzésére? Ha leváltják a közös képviselőt, az új visszamondhatja a munkálatokat?

nanemaaa # 2009.05.04. 12:13

A társasházi törvény szerint az épület homlokzata mindig osztatlan közös tulajdon. Ergo a homlokzati nyílászáró is.
Egyebekeben elég fura dolog, ha egy ilyen volumenű felújítási project nem kerül pályáztatásra (nincs több árajánlat kérése sem), illetőleg az, hogy ilyen mnértékű munka esetén még a kivitelező akar feltételeket szabni. Normál esetben a kivitelező kivitelez, mégpedig azt amit megrendelnek tőle. Jobb helyeken az diktál, aki fizet. Az 50 % meg vicc.

Grád András # 2009.05.04. 10:41

Kedves Kolibri01!

Ismerni kellene a társasház alapító okiratát is, de ha az nem tér el a szokványostól, akkor a társasház 4/5-ös többséggel hozhat mindenkire kötelező határozatot. Ez azonban csak a közös tulajdonban álló részekre terjedhet ki. Most jön, hogy látni kellene az alapító okiratot, ugyanis nem magától értetődő, hogy az egyéni fűtés miatt mi az, ami közös tulajdonban áll. Az ablakok is elvben állhatnak akár közös, akár egyéni tulajdonban. Ha közösek, akkor kötelezhetőek a cserére, ha nincsenek közös tulajdonban, akkor nem. Egyébként meg a kisebbségben maradt tulajdonostaársak a közgyűlési határozatot megtámadhatják bíróság előtt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kolibri01 # 2009.05.04. 10:19

Tisztelt Fórumozók!

Egy 32 lakásos társasházban lakom, melyet szeretnénk felújíttatni. A közös képviselő viszont egy olyan céget talált és akar a lakókkal elfogadtatni, amely cég csak akkor vállalja a felújítást (kedvező feltételek mellett), ha a fűtési rendszert átalakíthatja házközponti fűtéssé, és 20 évig ő üzemeltetheti. A lakások jelenleg egyedi fűtéssel rendelkeznek. Sajnos sok lakót sikerült meggyőzni azzal, hogy garantálják a fűtésszámlák 50%-os csökkenését. (Ezt megkérdőjelezném, mivel eddig a gázszámla tartalmazta a főzéshez, a melegvíz előállításához és a fűtéshez elhasznált gáz árát, ők pedig csak a fűtésről beszélnek, arról pedig semmi információt nem adtak, hogy a melegvizet milyen feltételekkel biztosítanák.) A felújításhoz minden lakót kötelezni akarnak az ablakok cseréjére, hiába van esetleg majdnem új, vagy új ablaka, azt cseréljék ki, mert a közös képviselőt meggyőzték hogy ők biztos hogy jobbat építenének be. Mivel a jelenlegi fűtéssel maximálisan meg vagyok elégedve, nem áll szándékomban áttérni más fűtési megoldásra és mivel az ablakaim 5 hónapja lettek kicserélve, azokat sem szeretném újra cseréltetni. Az lenne a kérdésem, ha a lakók 4/5-e megszavazza az adott cég megbízását a felújításra, akkor kötelezhetnek-e engem bármi módon arra, hogy a lakásomban ezeket az átalakításokat elvégezzem?

Előre is köszönöm a válaszokat!