Társasház felújítás


osmi # 2014.11.25. 17:11

Garázstulajdonos!
Az A.O. csak tulajdonjogi megállapodásokat tartalmazhat, így az abban szereplő ks.viselési megállapodások érvénytelenek. Arról az SzMSz - ban kell megállapodni. Hogy lényegesen sérülnek-e a kisebbség jogai az emeléssel az itt nem deríthető ki.
A hatályos SzMSz szabályozása dönti el, hogy lehet-e részközgyűléseken szavazni. Én felettébb furcsálom, hogy három k.k.-je van egy tháznak.

nanemaaa # 2014.11.25. 08:28

csedi
(bocs az előbbi név elírásért)
Komolyra fordítva a szót, szerintem persze, hogy kötelezhetnek, ha úgy nyerték el a pályázatot, hogy a te ablakodat is cserélni kell. Jobb helyeken a pályázati tervek készítésekor már figyelnek ezen dolgokra és ott tisztázzák, hogy mit is kell pontosan csinálni. Abban az esetben esetleg megmaradhatott volna az ablakod. Bár ilyet a kivitelezők sem szeretnek, és garancia elveszítésével szoktak fenyegetőzni.
(Csak halkan jegyzem meg, és az komoly vitákat fog kiváltani, de álláspontom szerint az ablak a homlokzat része, így nem a tiéd, hanem osztatlan közös tulajdon.)

nanemaaa # 2014.11.25. 08:20

csendi
Nem kötelezhetnek. Ugyanakkor ha nem járulsz hozzá a kicseréléshez, ami valószínűleg a jóváhagyott pályázatban szerepel, akkor a társasház elbukja a megnyert pályázatot. Ezen esetben a helyedben ritkán lépnék ki a lakásomból, nehogy a fejemre essen egy hólapát.

garázstulajdonos # 2014.11.25. 07:39

Tisztelt fórumózók!
Garázstulajdonos vagyok egy három lépcsőházból álló társasházban. A társasházak lépcsőházai külön gazdálkodnak, külön közös képviselővel, közgyűléseiket külön tartják. Az SZMSZ az alapító okiratban meghatározott közös épületrész, és a külön tulajdonú épületrészek azonban mindhárom lépcsőházra vonatkoznak. Az alapító okiratban alagsori garázsok nincsenek a lépcsőházakhoz sorolva, közös tulajdonukhoz csak az épület fő szerkezeti elemei, homlokzat, tető stb. tartozik. Az egyik lépcsőház korszerűsített és vitánk keletkezett a garázsok költségfelosztásáról. Jegyzőhöz fordultunk a problémával, a jegyző SZMSZ módosítást írt elő, majd a módosított SZMSZ után újra kell osztani a költségeket. A módosítást, mivel közös az SZMSZ szerintem közös közgyűlésen kell eldönteni. Tudomásomra jutott, hogy a két lépcsőház közös képviselője a módosított SZMSZ-t előzetes értesítés nélkül aláírattatja a tulajdonosokkal. Valószínű írásbeli szavazásnak akarják minősíteni a módszert. Kérdésem a következő:
Lehet-e a három lépcsőháznak külön-külön közgyűlésen szavazni a közös SZMSZ-ről, vagy kell a három lépcsőház plusz garázsok együttes közgyűlése?
Az aláírásos módszer megtámadható?
Az alapító okiratban egységesen különálló garázsokat az SZMSZ módosító javaslat, szétdarabolta, és szétdarabolt egységeket, a három lépcsőházhoz sorolta, arra hivatkozva, hogy az adott lépcsőház alatt vannak.
Kérdésem a következő:
Az SZMSZ megteheti az alapító okirat besorolás módosítását?
Az alapító okiratban a közös épületrész felújítási költségeit tulajdoni hányad alapján kell felosztani.
A javasolt SZMSZ módosításban négyzetméter alapú a felosztás, így a garázs tulajdonosok költségei duplájára emelkednének.
Kérdésem a következő:
Eltérő alapító okirat és SZMSZ költségfelosztás estén mi a teendő?
Ha megszavazza a közgyűlés a négyzetméter alapú felosztást, a garázsok duplájára emelkedő költség mértéke elegendő-e a kisebbségi jog sérelmével bírósághoz fordulni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Mufurc_nagyon # 2014.09.01. 15:27

Kedves thajni!
Az alábbi linken részletes segítséget talál


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

thajni # 2014.09.01. 08:43

Megoldást keresek, tetőtéri lakást vásároltam, és sajnos elkezdet szépen beázni.
A tető tudomásom szerint a társasházé, de hiába jeleztem eddig szóban a közös képviselőnek, fejvakargatás, és nincs pénz tetőre. Sajnos nekem nincs keretem arra, hogy valakivel foltozgassam.
Mit tehetek hivatalosan az ügy érdekében???? Nagyon nehéz a helyzetem. Közös költséget rendesen fizetem, és még egy kaputelefonom sincs. :(
Köszönöm előre is a segítséget!

MajorDomus # 2014.07.28. 22:30

Akkor lásd előző két beirásom!

csedi # 2014.07.28. 07:59

Csak az átalakító/kivitelező számlájával rendelkezem, a szigetelt ablakszárny és thermo üveg beépítéséről.

MajorDomus # 2014.07.27. 21:12

Ennek kicsi a valoszinűsége

MajorDomus # 2014.07.27. 21:11

Ennek kicsi a valoszinűsége

ragyasdezso # 2014.07.27. 10:20

csedi

Ha az átalakító ad tanúsítványt az ablak megváltozott műszaki paramétereiről és az megfelel a követelményeknek akkor nem kötelezhetnek!

MajorDomus # 2014.07.21. 22:54

Ezt a nyilatkozatot ne vállald be, mert rajtad verik le a támogatás összegét.

Inkább cseréltess ablakot

csedi # 2014.07.21. 08:29

Tisztelt MajorDomus/Mufurc_nagyon!

Köszönöm a tanácsokat.

Sajnos, egyelőre, a megemelt közös ktg-ben már fizetem a panelos ablakcsere költségét is. A közös képviselőnk szerint, a műszaki átvétel során, majd nem találják megfelelőnek/szabványosnak a lakásunkban lévő ablakokat. Ezért a ház nem kapja meg az állami támogatást, csak, ha a mi lakásunkban is „műanyagra” cseréljük a nyílászárókat. Ennyire szigorú az előírás, hogy milyen ablak és hogyan legyen beépítve?

A közös képviselő olyan nyilatkozat tételt javasolt, amelyben vállalom, hogy az én ügyem miatt bukja a ház a támogatást !?

Továbbá, problémát jelenthet-e még, hogy a 2009-ben beadott Panel pályázatban csak 5 lakás nyílászáró cseréjére nem kértek támogatást, mivel ott már korábban megtörténtek a cserék, de időközben még további 3 lakásban megoldották ezt önerőből? Nem a támogatásra gondolok, hanem jelenthet-e ez bármi más gondot.

Előre is köszönöm a választ!
Edi

MajorDomus # 2014.07.20. 20:27

A tételes pénzügyi elszámolást őrizd meg.

Mufurc_nagyon # 2014.07.20. 18:45

Kedves csedi!
Nem ártana ebben az ügyben egy írásbeli megállapodás, vagy közgyűlési határozat.

Tíz év és 3 képviselet után ki fog emlékezni az ügyre.

Persze a kérése ettől függetlenül ésszerű és logikus.
VISZONT NYUGTÁVAL DÍCSÉRJÜK A NAPOT.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.07.18. 20:48

Nem, sőt a költségeit sem kell viselned.

csedi # 2014.07.17. 17:59

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémával kapcsolatban kérnék segítséget.

Társasházunkban jelenleg a panelprogram keretén belül felújítási munkák folynak, többek között a ház szigetelése és a nyílászárók cseréje is.
Kérdésem:
Kötelezhetnek-e az ablakok cseréjére abban az esetben is, hogy két éve egyénileg már elvégeztettük az ablakok felújítását, de az utóbbi időben egyre gyakoribb műanyag nyílászárók helyett, az eredeti fa ablakkeretbe szereltettünk be új fa hőszigetelő ablakszárnyakat és 4-16-4 mm-es hőszigetelő üveget.

Előre is köszönöm a választ!

Edi

MajorDomus # 2014.07.10. 21:44

Ha Fizetési Meghagyás - t kaptok mondjátok ellent!

Alperesnek lenni sokkal kényelmesebb mert a felperesé a bizonyítási teher!

garázstulajdonos # 2014.07.10. 19:19

Kedves Fórumozók!Köszönöm a válaszokat!

Mufurc_nagyon # 2014.07.10. 06:53

Kedves garázstulajdonos!

A kötelezéssel egy kis baj van.

Csak felhívja az ütk figyelmét a jogsértés megszüntetésére. (60 nap).
Utána jön a bírósg (30nap).
No a bíróság már kötelezheti az üttk.-t és összehívhat közgyűlést ill. bírság kiszabását is elrendelheti (max 5 milla)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

garázstulajdonos # 2014.07.10. 05:50

Szerintem is. A jegyző előírta a módosított SZMSZ alapján az új költségfelosztás készítését. Mi úgy gondoljuk, hogy ez alapján újra kell osztani a felújításra már befizetett összegeket is. Meglátjuk milyen lesz az új SZMSZ és költségfelosztás, és akkor döntünk. A határozatok könyvében csak lista van, határozat egy sem, véleményünk szerint ezért kettő hónapos határidő sincs. A befizetésünkkel pedig lehetővé tettük a felújítás lezárását, a támogatás felvételét, a vállalkozó kifizetését.

MajorDomus # 2014.07.09. 20:01

Azért egy pert megér az ügy!

garázstulajdonos # 2014.07.09. 18:02

Bocsánat rosszul fogalmaztam, nem a bíróságra, hanem csak a jegyzőre gondoltam. Bírósággal csak a panasznapon találkoztam, ez alapján csak a legjobbakat mondhatom az intézményről.

Mufurc_nagyon # 2014.07.09. 06:19

Kedves garázstulajdonos!

A bíróságot meg kell védenem. Megpróbálnak körültekintően döntemi. A baj a Ttv felépítésében, toldott foldott szerkezetében és a lényegtelen/lényeges elkülönítésének hiányából adódik.

Az ügyvédek álláspontját megértem, mert az ügyek vitele nem tartozik a jól fizető esetek közé és a bizonyíthatóság a keresetek többségében nem egyszerű dolog.

Viszont ügyvéd nélkül a II fok is finanszírozható. Igaz bele kell merülni a Ttv. szabályai közé.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

garázstulajdonos # 2014.07.09. 04:07

Nagyon gyenge. A párom szerint az üggyel kapcsolatos sok idegeskedés nem ér annyit, mint amit követelnek rajtunk. Szerinte fizessük ki, és le van tudva az ügy. Véleményem szerint téved, az igazságtalan és jogtalan követelések folytatódni fognak. Ketten indultunk tulajdonosok, a társunk már korábban kiszállt, mondván nyugodtan akarnak üdülni. Az ügyvédek nem szívesen vállalják a társasházi tyúkpereket, tegnap három ügyvéd mondott nemet anélkül, hogy érdemben tájékozódott volna az ügy jogosságáról. Tegnap a közös képviselő megmutatta a határozatok könyvét, csak felsorolás van benne, a határozatokat nem tartalmazza. Határozatok nem is léteznek, és ezt a jegyző így elfogadta. A bírósági eljárás az átlagembert riasztja, a hatóságok igyekeznek kibújni a döntések alól, ezt kihasználják a közös képviselők és nyugodtan folytatják üzelmeiket.