Társasház felújítás


haragabi # 2010.08.19. 07:55

Köszönöm a választ. Magam is így gondoltam csak itt a sima vakolatcsere és a szigetelés közötti árkülönbözet miatt merült fel ez e kérdés. Tehát ha a 9 tetőtéri lakás nemet is mond, és a többi 30 megszavazza a szigetelést, indulhat a munka és ők kötelesek fizetni? Ez ilyen egyszerű volna?

MajorDomus # 2010.08.17. 19:42

Igen.
ha neked azik a lakasod,a foldszinti lako is fizeti a tetofelujitast, pedig nem o azik. E a tarsashazi let lenyege.

haragabi # 2010.08.17. 16:14

Üdv Mindenkinek!

Kérdésem az lenne, hogy egy társasház hőszigetelésénél a költségeket, a tetőtéri lakásoknak is fizetniük kell- tulajdoni hányad alapján- még ha nincs is szigetelendő falfelületük, így a szigetelés előnyeit sem élvezik?
A válasz előre is köszönöm!

ragyasdezso # 2010.08.13. 09:25

Sanya52

Az SZMSZ-t kellene megnézni. A 20 év futamidő nagyon megnöveli a visszafizetendő összeget.

osmi # 2010.08.12. 19:51

A kérdés abszolut jogos, mert a
2003. évi CXXXIII.törvény a társasházakról kimondja;
3.§(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.
Sajnos a tházi hitelfelvételhez a tv. nem ír elő semmilyen minősített többséget. Amennyiben a tervezett munkák között van olyan, ami meghaladja a rendes gazdálkodás körét jelentő kiadást (pl. új épületberendezés létesítése ; ilyen lehet egy hőkp. vétele és telepítése)akkor, és csakis akkor 100 % -os egyetértés kell. Annyit tehettek, hogy, hogy a tulajok felvilágosítása után /közben/ min. 1/10 tul. hányadot képviselő tulajdonosok indítványozák a k.képviseletnél újabb kgy. összehívását és e kérdésben történő ismételt szavazást. Hátha felébrednek és tudatosul bennük a dolog óriási kockázata. Sok ház már bajba jutott emiatt, bár ennek nem kell feltétlenül így történnie. A fontos, hogy ismerjék a kockázatot, azaz, hogy végső soron egymás kezeseiként tartoznak helytállni a tházi hitel visszafizetésében.Ez alól kibújni nem lehet, bárki bármit is mond és akármilyen "hangerővel".

Sanya52 # 2010.08.12. 19:15

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd Úr!

A következő kérdésre szeretnék választ kapni.

Megismételt közgyűlésen ahol a tulajdonosok
kevesebb mint a fele van jelen,lehet-e érvényes
egyhangú határozatot hozni,hogy épülethőszigetelésre
és fűtéskorszerűsítésre a lakóközösség 17 millió Ft
hitelt vegyen fel 20 éves futamidővel,vagy a hitel-
felvételhez minden tulajdonostárs határozata
szüksége.

Várom megtisztelő válaszát.

ragyasdezso # 2010.04.24. 08:34

A sikkasztás itt nem áll meg, max. a megbízás nélküli ügyvitel.
A többire MD válaszolt.

nandy # 2010.04.23. 22:11

Hiszen ez szerintem 100%-ban megáll, ugyanis más vagyonával a sajátjaként rendelkezett. Vagy mit érdemes?

Ez így nem fog megállni. Végső soron a lakásotok értéke növekedett, kérdés, hogy mennyivel... De ezt ehéz lesz megállapítani.
Az igaz, hogy a kk. kgy.-i határozat nélkül nem kezdhetett volna ilyen felújításba. De szerintem leginkább akkor lenne esélyetek a bíróságon, ha a felújítási munkák miatt pl. nem tudta volna kifizetni az áramszámlát, és emiatt nem mentek volna a liftek.. de még akkor sem biztos a siker.

MajorDomus # 2010.04.23. 20:53

Miért cipelitek azt ami gömbölyü és gurul. Hivjatok össze közgyülést, váltsátok le,am i könnyen fog menni mert fizetni gondolom senki sem akar, s egy része nem is tud.

Az uj közös képviselő - aki egy hétig lehetsz Te is -vonja vissza a keresetet a biróságon ! Pont !

A munkát -persze ki kell fizetni, de hivatkozhattok arra,hogy nem tudtatok róla, s a hiányzó összegre pereljétek be a közös képviselőt !

Ugyanaz a biróság -meg fogja itélni !

g.kagabor # 2010.04.23. 10:04

Üdv!

Ismét én vagyok. Emlékeztetőül:
Egy társasház felújítását úgy kezdte meg a k.k., hogy nem volt róla közgyűlési határozat. Így elköltött 2 és negyed millió forintot. (Így követel 100.000 Ft-ot, fizetési
meghagyással, ennyit kell befizetni mindenkinek pluszba.)

Ma volt a tárgyalás. (Nem én voltam rajt.) A bíró azt mondta, hogy igaz, hogy közgyűlési határozat nélkül ment bele a felújításba, viszont figyelembe kell venni a "jogalap nélküli gazdagodást" ebben az esetben. Tehát ki kell fizetni egy szakembert, aki felméri, hogy 100.000 Ft-nál többel növekedett-e a lakás értéke. Ez egy hőszigetelésnél és színezésnél gondolom, evidens.

Mit tegyünk?! Ha megfenyegetem a k.k.-t, hogy sikkasztás miatt:

(Btk. 317. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.)

feljelentést teszünk, akkor még visszavonhatja? Hiszen ez szerintem 100%-ban megáll, ugyanis más vagyonával a sajátjaként rendelkezett. Vagy mit érdemes?

Mielőbb válaszoljatok, kérlek! Nem menne a 100.000 kifizetése.

Köszönettel:
g.kagabor

nanemaaa # 2010.04.19. 16:00

Ha be tudja bizonyítani, hogy a munka szükséges volt, akkor igen. Még pedig mindenkitől az 1/4- részre.

baggio # 2010.04.19. 13:42

Sziasztok!

A következő problémában kérem segítségeteket!
Kisnyugdíjas nagyszüleim Veszprémi 4-es társasházban élnek,közös képviselőjük nincs!
A közvetlen felső szomszéd(akivel egyébként is megromlott viszonyban élnek hosszu évek óta),beázást jelzett,illetve tetőfelújítást/cserét kérvényezett körlevélben! A másik két lakó előzőleg saját költségén megcsináltatta a felettük levő tetőrészt!
Mi jeleztük a kérvényező felé,hogy a tetőcsere költségeit nem áll módunkban fedezni (anyagiak híján)!
Erre a szomszéd megrendelte a komplett anyagot-2009 decemberében-ami azóta is a közös udvarban "árválkodik",mivel nem egyeztünk bele a munkálatok megkezdésébe! Kérésünkre számla gyanánt felmutatott egy szimpla készpénzfizetési "cetlit".
Az összeg a majdani munkadíjjal együtt közel 1,5 milló ft lenne,amit a lakók közt arányos felosztásban "követelne" jogi úton!
Szeretném megtudni,hogy a nagyszüleim számíthatnak ez ügyben valamilyen pénzügyi kötelezettségre,s ha igen,milyen mértékű?
Létezik,hogy valaki csak a hasára csap,megrendeli a számára megfelelő tetőanyagot mindhárom lakó beleegyezése nélkül,és minket pedig fizetésre kényszerít(het)!?
Segítségeteket előre is köszönöm!

baggio

MajorDomus # 2010.04.07. 22:20

Kagabor !

Bukott ügy ( a társaház részéről ) !
Egzszerűen mondj annyit a biróságon hogy a nyilatkozatot nem is láttad. A közös képviselővel közöld, hogy vagy visszavonja a keresetet - mert látom időközben perré alakult - vagy az ügyészséghez fordulsz többszörös törvénytelen intézkedése miatt.

Kizártnak tartom hogy az Szmsz közgyülési határozat nélkül 800 ezer ft elköltésére feljogositaná a k.k-t.

A felujitásról csak a közgyülés határozhat, azt semmiféle nyilatkozattal nem lehet pótolni, még ha 100 % aláirja akkor sem !

Nem tévesztendő össze az irásbeli szavazással, de azt is a közgyűlés rendelhette volna el.

Hivatkozz arra a biróságon, hogy nem tudtál a nyilatkozatról, nem tudtál birósághoz fordulni a T. Tv. Alapján, mert nem volt mit megtámadni. Nem volt közgyülés !

Simán elzavarják ! Nézd meg mi van a fizetési meghagyásban, és olvasd el az az szmsz-t aztán gyere vissza ide.

Sem közös költségként sem felujitási befizetésként nem követelheti !
A biróság bekéri az szmsz-t az Alapitot, s a közgyűlési jegyzőkönyvet !

Nem tudja bizonyitani a jogalapot. Hidd el nekem, 100 tárgyalással a hátam mögött, az első napon elutasitja a keresetet a biróság.

De fenyegesd meg az ügyészséggel, s tedd is meg a feljelentést !

osmi # 2010.04.07. 13:17

....és ha nem az a neve, akkor is.

ragyasdezso # 2010.04.07. 12:54

kagabor

Ez részint jó is neked, mivel ha nem írtad alá a bedobott elismervényt, közös költségként nem is tudja behajtani rajtad. Nézd meg hogy mi9 a kiadott FMH alapja. Ha közös költség, akkor nyert ügyed van, mert azt csak közgyűlési határozat alapján vetheti ki.

kagabor # 2010.04.07. 11:38

osmi,

köszönöm!

ragyasdezso,

van realitás abban, amit írsz, viszont ha úgy vesszük, akkor ez esetben nem tartja be a k.k. a jogszabályok sorrendiségét, így a törvényességet. Mert a k.k. mindenképpen a th.tv. alapján kell, hogy végezze a munkáját. Azt megkerülni csak felsőbb szintű jogszabálynak lehet (alaptörvény), de alsóbb szintűnek (rendelet, vagy szabály) nem. Így a k.k. nem hozhat létre hatállyal rendelkező iratot (beleegyezés), ha az nincs szinkronban a felettes szabályozással, ami a th.tv. Azt megkerülni, vagyis annak a 28.§ a)-t nem lehet. A tulajdonosok egyenkénti akaratnyilatkozata nem helyetesítheti a közgyűlést, mert az nem az.

Attól tartok, hogy ez a per ilyen gumicsontokon fog eldőlni; ki merre húzza, arra nyúlik.

Üdv: kagabor

ragyasdezso # 2010.04.07. 10:45

kagabor

Az a gond ezzel, hogy a hozzájárulással kikerüli a közgyűlési határozat szükségességét, mivel nem a közös költségbe építi be, hanem "összedobatja" a pénzt. Ti megtámadhatjátok a közgyűlési határozat hiányát az FMH ellen előterjesztett ellentmondásban.

osmi # 2010.04.07. 08:43

Bocs!A Tv.40.§ -a rendelkezik róla, de a részletes szabályokat a Szervezeti Működési Szabályzatokban kell keresni. Az így hozott határozatra uazon szabályok vonatkoznak, megismeretés stb.

kagabor # 2010.04.07. 08:15

Köszönöm szépen a választ!

Próbáltam keresni, hogy milyen feltételeknek kell, hogy megfeleljen egy írásbeli szavazás, de sehol nem találtam. Segítenél még annyiban, hogy iránymutatást adsz a kereséshez?

Köszönettel: kagabor

osmi # 2010.04.07. 07:36

kagabor!
A rendes gazd. körét meghaladó kiadás - mint a tv.-ben használt fogalom- nem feltétlenül az, amihez rendkívüli k.ks. befizetés kell. Ha a végzendő munkálatok a felújítás körébe tartoznak nem kell minősített többségi igen, elegendő az egyszerű, azaz 50%+ 1tul. hányadnyi igen. Kell viszont kgy.-i határozat. Bizonyítsa a tház /k.k./ a bíróságon, hogy kgy.-en szabályosan megszavazott felújításról van szó. Úgy látszik lassan kezd bevett gykorlattá válni a "nyilatkozósdi", ami - max.egyetértve Veled - nem minősülhet írásbeli szavazásnak / a Tv. ennek szab. részletesen taglalja/.
Ha valóban nem volt kgy.-i határozat, nyugodtan hivatkozz erre, valamint, hogy ily módon megtámadni sem tudtátok. Sajna ha lett volna és megtámadjátok, akkor is jelenleg ugyanez a helyzet, mert egy kgy.-i hat. addig érvényes, amíg a bíróság annak érvénytelenségét meg nem állapítja jogerős ítéletben / ez pedig Magyar viszonylatban néhány év/.

kagabor # 2010.04.07. 07:06

ragyasdezso,

köszönöm a választ. Én -úgy tűnik, nem valami bölcsen- ez alapján gondolkodtam:
http://szakertoisarok.toplak.hu/…mi-a-teendo/

Itt leírják, hogy rendes kiadáson felüli, amihez külön kell pénzt beadni. Hát, ide kell. És ahhoz a 2010.01.01 előtt hatályos változatban 4/5-ös, azaz 80%-os többség kell, minimum. (Most már 100%.)

Azok a tényezők sem számítanak mentő körülménynek, hogy sem az építőanyag vásárlására, sem az árajánlatra, sem a megbízási szerződésre nem kérte a k.k. a közgyűlés beleegyezését? Hiszen a tv. 2010 előtti változatában a 28.§ a) így szól:

28. § A közgyűlés határoz:

  1. a közös tulajdonban álló épületrészek használatáról, hasznosításáról, fenntartásáról, a közösséget terhelő kötelezettségek elvállalásáról,

Erről a kötelezettségvállalásról nem a közgyűlés határozott, hanem egyedül a k.k.

Köszönettel: kagabor

ragyasdezso # 2010.04.07. 06:53

kagabor

Rossz hírrel kell szolgálnom: a felújításhoz elegendő az egyszerű többség is. Az Építési trv. kívánja meg a 75%-ot de az írásodból úgy tűnik ez is meg van. Ha a tulajdonosok többsége aláírta az egyösszegű befizetést, és Ti 60 napon belül nem támadtátok meg, akkor rátok nézve is kötelező! Ha ez számotokra megerőltető, részletfizetést kérhettek a bíróságon.

kagabor # 2010.04.07. 06:17

Üdv Mindenkinek!

A következő helyzetzbe kerültünk:
A k.képviselő kitalálta, hogy végigvisz egy felújítást még a visszavonulása előtt, bármi áron. 2 és negyed millió forintról van szó, egy 18 lakásos társasházban. Közgyűlési határozat nincs, ahol megszavaztuk volna, de egy nyilatkozatot eljuttatott mindenkihez, amin ez áll:

"NYILATKOZAT

Alulírott ...XY... a ... társasház ... lakás tulajdonosa, ill. tulajdonosai beleegyezek, ill. beleegyezünk abba, hogy az épületben a ....(munkálatok)....-t elvégezzék.
A javítások után az épület két végét és az udvari részt dryvotozással, az utcai részt vakolattal és színezéssel felújítassuk. A felújításhoz szükséges lakásonként a közös költségen felül egyszeri 100.000 Ft hozzájárulás. A 100.000 Ft-os hozzájárulást ............... fizetem, ill. fizetjük.

....lakó ill. lakók aláírása"

A nyilatkozat tehát a beleegyezésről szól, és a befizetés módjáról. Arra alkalmatlan, hogy írásbeli szavazásnak minősüljön. Így összejött kb. 78%-nyi nyilatkozat (könyörgéssel és fenyegetéssel), ami ugyebár kevesebb, mint a 4/5 tulajdonosi hányad.
A k.k. még mielőtt ez a nyilatkozat megszületett volna, már 800.000 Ft értékben(!!!) építőanyagot vásárolt a szigeteléshez. Azután kapott árajánlatot, amit még aznap egymaga, mindenféle tájékoztatás meg szavazás nélkül elfogadott. Most fizetési meghagyással 4 tulajdonostól (22%) fejenként 100.000 Ft-ot követel; tőlünk is. E hónapban lesz a tárgyalás.

Adjatok tanácsot kérlek! Ennek a 4 tulajdonosnak kitermelhetetlen ez a plusz pénz, és egyik sem akarja hagyni, hogy a th.tv.-re magasról pottyantva valaki ilyent tehessen. Úgy látom, ez rendes kiadáson felülinek minősül. Így ha érvényes szavazásnak is veszik ezt a fent idézett nyilatkozatot, akkor sincs meg a 80%-os többség. Van valami, amin el lehet bukni a bíróságon? Tudtok valami tanácsot adni?

Köszönettel: kagabor

ragyasdezso # 2010.03.15. 21:38

Ezt nem ide akartam írni! :lol:

MajorDomus # 2010.03.15. 21:37

Ezt én nem hiszem Dezső