Albetét -építési lehetőség eladása


Bubó # 2004.02.03. 22:14

Én korrektnek tartom az eladási ajánlatot!
Nem mindennapos az eset, de találkoztam már hasonlóval.
Jól értem, hogy egy társasházban, egy lakásbővítésről, vagy egy önálló lakással beépíthető tetőtérről van szó?
Ha még építési engedély is van a megépítendő lakásra (bővítésre), a vételárra az illetékhivatal is feltételesen szab ki illetéket, a használatbavételi engedély megszerzésekor pedig törli.
Az ügyvéd - álláspontja érthető: egy "problémás" üggyel több a gond, mint két egyszerűvel, a pénz pedig fele annyi.
Üdv.

qeqeq # 2004.01.26. 05:04
Van egy lakásom , bővítéséről és felette ráépítéssel építhető új albetétre az alapítási szándék a földhivatalnál be van jegyezve. Eladom együtt a két /meglévő és építendő ingatlant /. Vevő is van rá, szóban megállapodtunk, az ügyvédje viszont bizonytalankodik./ritka eset!/ Félek elvesztem emiatt a vevőmet. Alapító okirat az új helyzetre
  • van, a társasházi törvény pedig külön kitér a tásrsasház alapítási szándékra, olyan tekintetben , hogy az az új tulajdonost is megilleti /alapítás 7§.2./Mégis tulajdonosi nyilatkozatokat kérnek tőlem, járom a lakókat értelmetlenül, olyan nyilatkozatot kérve , amire semmi szükség.Még a új alapító okirat is felmerült az ügyvéd részéről, ami teljes képtelenség /2 év alatt lett meg a mostani módosítás is/

Mivel csak a megépítés után kap az építő használatbevételi engedélyt, csak akkor jegyzik be valós tulajdonként.
Addíg nem válik tulajdonná az amit eladok. De hát eladok valamit, ha nem is egy lakást ,de a lehetőségét mindenképpen. Nem tudom albetétként eladni, de az kétségtelen , hogy a több évi munka ami emögött áll a kiadások, kompenzációk stb értékkel bírnak, tehát nem olyan áron szeretném eladni, mintha csak a meglévő lakást adnám.
Lehetetlen , hogy semilyen formában nem tud megjelenni a papírokon az ,hogy eladok valamit, illetve ezt a földhivatal nem képes rendesen kezelni.
Az ügyvéd nem erősíti meg ügyfelét /vevőmet/arra nézve, hogy jogszerű az ügylet és ha a jogerős építési terv szerint épít nem lesz akadálya a bejegyzésnek.
Minden további jogunkról a keletkezett ingatlanra nézve előzetesen lemondanánk természetesen és az építési engedély is a vevőre lenne átírva.

M itt a gond? Mi a teendő.
Segítség , mert a vevőm elmegy!!!!!