társasház - osztatlan közös tulajdon


barbi83 # 2009.06.04. 09:20

Na megpróbálom mégegyszer. Van egy 80 m szer 10 m-es telek. Ezen épült két lakás ami független egymától, de mivel társasházi alapitó okirata van igy társasháznak minősül. A lakások egymás mögött vannak, a miénk van az utca felőli részen a szomészéd lakás mögöttünk. A két házat egy garázs köti össze ami a mi tulajdonunk. Az alapitóokirat világosan leirja, hogy a telekhatár az ő házuk főfalának meghosszabitott vonala. Mindketten ugyanazon a kapun jutunk be a házba, de nekünk 3 méter széle szorgalmi utat kell biztositani a szomszédnak, hogy hátra jusson a saját telkére. És ezt a szorgalmi utat teljesen a magáénak véli, holott a mi területünkön van. Úgy járnak kelnek itt és játszanak a kutyával, mintha otthon lennének. Na ebből adódik a probléma. Arról már nem is beszélve, hogy a keritésüket a mi garászunkhoz rögzitették a saját házfaluk helyett.

fkjani (törölt felhasználó) # 2009.06.04. 09:03

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy 150 méter hosszú, 11.15 méter széles osztatlan közös tulajdonú telek hátsó tulajdonosa vagyok (elülső telekrész: 791 négyzetméter, hátsó telekrész: 1201 négyzetméter), mely építési teleknek minősül, és aminek az első részére már egy 72 négyzetméteres házat épített a tulajdonos. Érdeklődni szeretnék a szorgalmi út biztosításának feltételeiről (minimum/maximum szélesség, térítés/kompenzálás az útért cserébe). E kérdésben az elülső tulajdonos és köztem a mai napig vitás helyzet áll fenn. Segítségét előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.03. 15:41

Háromszor is elolvastam, de nem értem.

A nyeles telek azt jelenti, hogy nincs kapcsolata a közúttal. Tehát, ha ilyen telketek van, akkor mindketten azon a 3 méteres sávon közlekedtek, míg eljuttok a közös telketekhez. Azon van egy ház és a házban van két lakás?
Telkeket nem lehet albetétesíteni, csak magát a lakást.

Kezd előről, szakkifejezések nélkül és írd körül a problémát. Hol vannak a garázsok stb, stb.

barbi83 # 2009.06.03. 08:57

Kétlakásos társasházban élünk,ami egy nyeles telken van, igy közös a bejárat az udvarban. Mi lakunk az első lakásban a szomszéd a hátsóban. Az alapitóokirat szerint a telek osztatlan közös tulajdonban van, de a telekrészek fel lettek osztva, albetétesitve vannak. Igy kizárólagos telekhasználat illet meg minket a mi területünkre, azzal a kikötéssel, hogy 3 méteres bejárást kell biztositanunk a hátsó telekre.
A kérdésem az lenne, hogy tekintheti e a szomszédom sajátjának ezt a 3 méteres sávot,ugyanis úgy tűnik hogy annak tekinti, ezzel folyamatosan borsot törve a mi orrunk alá. Itt futtatja a kutyáját, folyamatosan megállnak az udvarban kocsival ezel elállva a mi garázskapunkat. Mit tehetek ez ellen? Mert a helyzet kezd elmérgesedni.