bérleti szerződés felmondása


Attila001 # 2004.02.16. 06:42

BÉRLETI SZERZÕDÉS RENDKÍVÜLI FELMONDÁSA. A szerződésünk alapján a bútorozott lakásra a felmondási idő 1 hónap, azonban a tulajdonos kitalálta, hogy elakarja vinni az szép ülőgarnitúráját és hoz helyette két használt heverőt, ezért azonnali hatállyal fel szeretném mondani az albérletet, és az előre befizetett kauciót(1havi lakbért), + a hátralévő fél havi lakbért szeretném visszakérni, abban az esetben ha elviszi a garnitúrát.A kérdésem a következő:Felmondhatom-e a szerződést azonnali hatállyal, visszakövetelve a kauciót is,ha Õ változtat a kezdeti feltételeken?Véletlenül valaki megtudja mondnani melyik § a megfelelő.Köszönöm

Monka # 2004.02.05. 09:44

Kedves Mindenki!

Köszönöm szépen a véleményeket, időközben megoldódott a dolog. Jó tudni, hogy ezen a fórumon egy jogi ügyekben nem kompetens személy segítséget kérhet!

Üdv.

Bubó # 2004.02.03. 21:36

Kedves Law 1!
Válaszod igazán tökéletes, de Monka kérdése ennél talán konrétabb volt:

  • "egy lakást" bérelnek közösen,
  • "a szerződésben mindkét bérlő adatai szerepelnek", tehát egy bérleti szerződés készült!

Valószínűleg Monka a szerződés ismeretében el tudja dönteni, az ő "felállásában" melyik válasz mutatja a jó megoldást.
Üdv.

Law1 # 2004.02.03. 14:48

Amennyiben az a felállás, hogy két idegen személy egymástól függetlenül külön-külön szerződésben bérleti szerződést kötött a bérbeadóval, akkor - függetlenül attól, hogy külön helységeket vagy közös helységet bérelnek - a két bérlő közül bárki bármikor felmondhatja a közte és a bérbeadó között létrejött bérleti szerződést, anélkül, hogy ebből kifolyólag a másik bérlőre többletköltség vagy egyéb plusz teher hárulna.

Bubó # 2004.02.01. 10:08

Véleményem szerint az a bérleti szerződésből kell, hogy kiderüljön!
A tulajdonos ugyanis valószínűleg az egész lakást adta ki két személynek, és nem a fél-fél lakást egy-egy személynek.
Szerintem, ha az egyik bérlő el akar menni, a másik egyedül is folytathatja a bérleti jogot, már amennyiben képes az egész lakás bérleti díját (és rezsijét) egyedül megfizetni.
Vagy pedig, ha a szerződés lehetővé teszi, sürgősen keress magad mellé egy másik bérlőtársat!
Üdv.

Monka # 2004.01.30. 11:01

Lakásbérleti szerződéssel kapcsolatban szeretnék kérni segítséget. Két idegen közösen bérel egy lakást a tulajdonostól, a szerződésben mindkét bérlő adatai szerepelnek. Egyik bérlő külön, önállóan felmondhatja-e a bérleti szerződését? Amennyiben igen és a tulajdonos nem veszi át a felmondást, jogi úton el lehet-e járni a tulajdonos ellen?