Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Zajos szomszédok

csubuka # e-mail 2020.12.17. 19:23

Kedves Fórumozók!

Még egy apróság erejéig visszatérnék a zajongó ventilátor témakörre. Azt jól érzem, hogy családi házaknál egyedül a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM rendelet szabályozná a zajosság témakörét?

Tehát maga a szagelszívó kifújásának közel sem annyira szabályozott a témaköre, mint a kéményeké, amiknek nagyon szigorú az elhelyezése? Itt semmi elhelyezési szabály sincs és csak a zaj kapcsán lehetne megfogni a helyzetet?

Erika2020 # e-mail 2020.12.17. 14:29

Köszönöm a választ.
A szomszéd vasrácsa nem a saját ajtaja előtt van, hanem a közös részből kerített le egy darabot és azt zárta le a ráccsal. Annyira van az én ajtómtól, mint az ő ajtajától kb. 13 év alatt megváltoztak a szokásaik, többen laknak a lakásban, van, aki 3 műszakban dolgozik, így késő este, éjszaka és hajnalban is zárják-nyitják a rácsot és egyáltalán nem figyelnek arra, hogy ezt óvatosan tegyék, csapják a fém ajtót és a kulcsokat a fém kerethez.

drbjozsef #   2020.12.17. 12:41

Hol tudom bejelenteni a problémámat, hová fordulhatok segítségért?

Ha a zaj zavar, akkor a helyi jegyzőhöz fordulhatnál - ha a zavarás egy évnél nem régebben áll fent. Ha 13 éve már ott van a rács, akkor valszeg régebb a probléma is - ez esetben bírósághoz fordulhatsz.

Esetleg a katasztrófavédelemnél tehetsz bejelentést, ha ez a rács közös részen, menekülési útvonalon (is) áll. Ha csak a saját ajtaja előtt van a szomszédnak közvetlenül, azzal nem foglalkoznak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Erika2020 # e-mail 2020.12.17. 07:46

Tisztelt Ügyvédek, Fórumozók!
Társasházban lakom, a mellettem lévő lakás tulajdonosokkal van vitám már elég régen. A lakásuk elé rácsot szeretlek már sok-sok éve, én 13 éve vagyok a szomszédjuk, azóta biztosan áll a rács. Az én bejárati ajtómhoz elég közel van és minden nyitást-zárást hallok. A fém ajtó csapódik a fém kerethez és a kulcs csomók is csapódnak a zárhoz, ez mind nagyon hangos és napjában 20-szor biztosan nyitják, zárják a rácsot. Késő este, éjszaka és hajnalban is. Először szóban kértem a szomszédokat, hogy szüntessék meg a zajokat, kértem, hogy szereljék le a rácsot. Aztán levelezni kezdtünk, de a vita elmérgesedett. A közös képviselő segítségét kértem, de semmilyen változás nem történt. Hol tudom bejelenteni a problémámat, hová fordulhatok segítségért?
Köszönöm a választ.

csubuka # e-mail 2020.12.16. 14:02

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a választ! Természetesen az Ön álláspontja teljesen jogos. Szimpla említés ugyan nem vezet semmire, de mondjuk részben anyagilag hozzájárulnom lehetne egy ésszerűbb műszaki megoldáshoz persze kompromisszumkeresés gyanánt. Lehetne talán a csőventilátor mögé hangtompítót tetetni, vagy nagyobb átmérőjű kifúvó légcsatornát alkalmazni.

Csak ez nem túl korrekt, hogy a szomszéd igénytelenségének megoldását részben én finanszírozzam (már ha egyáltalán erre hajlandóság mutatkozna a részéről), de persze, ahogy Ön írja lehet még ez a legolcsóbb megoldás hosszútávon...

A kérdéseim itt főleg azért tettem fel, hogy meddig lehet elmenni, hogyha a kompromisszum nem sikerülne, illetve mivel lehetne a kompromisszum felé terelni a szomszédot, mert szimplán az, hogy számomra zavaró a megoldása őt nem igazán hatja meg.

drbjozsef #   2020.12.16. 08:03

Biztosan evidens, de csak leírom : azért a legjobb nem a jegyző, meg a per, meg a jogi lépések, hanem a megbeszélése a problémának a szomszéddal.

Értem én, hogy esetleg már megpróbáltad, és nem lehet rá hatni, meg ilyenek, de gondolj bele : ha elkezdik őt zaklatni a hatóságok miattad, akkor csak még rosszabb lesz. Berág, aztán legközelebb arra ébredsz, hogy veszélyes hulladék tárolót nyitott egy fekete mészárszékkel kombinálva az ablakod alatt.

Közösen kell kitalálni valami kompromisszumot, ami neki is elfogadható. Ennél minden más megoldás drágább, hosszadalmasabb, és a végén gyakran még sokkal rosszabb is - legalábbis összességében...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

csubuka # e-mail 2020.12.15. 22:57

Zavarónak nagyon zavaró. Csak ez egy igen csendes környék, ezért a normál helyzet szerintem kiemelkedően jó, így az embernek nagyon kellemetlen egy ilyen változás.

Ugyanakkor a jogszabályi limit lehet magasabb tűréshatárt követelne az embertől.

Szerencsére nem éjjel nappal megy a ventilátor, csak időnként.

Ez valami csőventilátor lehet, én csak a végcsonkot látom, nem látszik semmi se belőle, ami alapján azonosítani lehetne. Szerintem nem méretezték a légcsatornát sem kellőképpen, így brutál a kiáramlási zaj, elég gány megoldás.

alfateam # e-mail 2020.12.15. 21:30

Nézd meg a ventilátor típusát és keresd meg egy katalógusban mekkora a zajszintje.
A lakóövezetedhez tartozik egy jogszabályi megengedett zajszint, a kettőt már össze tudod vetni.

alfateam # e-mail 2020.12.15. 21:24

Igen, azt döntsd el, hogy zavar-e a ventilátor vagy csak kekeckedsz.

csubuka # e-mail 2020.12.15. 20:51

Jogos, persze, köszönöm. Csak mielőtt ebbe belekezdek szeretném tudni, hogy tényleg jogsértő-e a szomszéd vagy csak én érzékelem nagyon rossznak a csodás megoldását. Olyan vitába nem szeretnék belemenni, amiben nincs igazam a törvény szerint.

alfateam # e-mail 2020.12.15. 20:36

Ha a jegyző elhajt azt indokolnia kell, ha az indoklás neked nem felel meg fellebbezel!

csubuka # e-mail 2020.12.15. 20:25

Kedves alfateam!

Köszönöm szépen a választ!

De akkor maga a kifújás elhelyezése nem szabályozott önmagában? Milyen magasan, a kerítéstől milyen távol lehetne vagy ilyesmi?

Gondolom kellene csináltatni hivataloz zajmérést jegyzőkönyvvel, hogy a jegyző ne tudjon elhajtani.

Itt minek kellene megfelelni? Az épületen belül, ámde nyitott ablaknál nem kéne, hogy este a 30, nappal az 40dB túllépve legyen? *Ezt talán az 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM "A zaj terhelési határértékei az épületek zajtól védendő helyiségeiben" része szabályozná?

Szóval ha az adott új szellőztető miatt ez nem tartható már, akkor az nem megfelelő? Nyitott vagy zárt ablaknál kéne ezt mérni?

alfateam # e-mail 2020.12.15. 20:14

Ha a történet nem régebbi 1 évnél a jegyzőhöz fordulhatsz birtokvédelemért.
Érdemes lenne hivatkozni a zajhatáson túl a szaghatásra is.

csubuka # e-mail 2020.12.15. 18:42

Kedves Fórumozók!

Családi házas övezetben a szomszédban - gondolom a pince gányolt beépítése miatt - megjelent egy iszonyú hangos szellőző kivezetés 80cm magasan a lábazaton.

Családi házas övezetben nem tudom, hogy létezik-e jogszabály vagy előírás szellőztető ventilátorok kivezetésének elhelyezésére (társas-házakban az OTÉK szabályozza). Gondolom nincs ilyen sajnos, mindenki mókányoljon, amit akar.

Ilyenkor ez a zavaró minőségtelen műszaki megoldás (gondolom egy szabvány mérettel nagyobb kivezetéssel jelentősen csökkent áramlási sebesség mellett a kifújás hangja sem lenne ilyen brutális) egyedül azzal volna támadható, hogyha a zajszintet a szomszéd ezen megoldása a saját házamon belül egy bizonyos szintre emeli nem?

drbjozsef #   2020.12.10. 16:38

fuzsi,

Az lenne a kérdésem, hogy lehetőség van e arra hogy a lakókkal összefogva egy közgyűlésen megszavazni, hogy költözzenek el. Persze a lakók többségének beleegyezésével.

Nem, dehogy. Ez nem kiszavazósdi.

Továbbá jogi úton milyen lehetőségeink vannak?

Ha egy évnél rövidebb ideje áll fent a zavarás, birtokvédelmet lehet kérni a helyi jegyzőnél.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

fuzsi # e-mail 2020.12.10. 12:43

Tisztelt Ügyvéd!

Társasházban lakunk. Az alattunk lévő ingatlan tulajdonosa kiadta a lakást egy 6 tagú "családnak" (4 gyerek)

Állítólag szerződést írtak alá, a tulajdonos azt mondta a közös képviselőnek hogy rendes családról van szó.

Azóta nincs egy perc nyugtunk se: a gyerekek rohangálnak egész nap, tologatják a bútort, hangoskodnak, megy a lárma egész nap.

Az lenne a kérdésem, hogy lehetőség van e arra hogy a lakókkal összefogva egy közgyűlésen megszavazni, hogy költözzenek el. Persze a lakók többségének beleegyezésével.

Továbbá jogi úton milyen lehetőségeink vannak? (mivel a szép szóra nem hallgatnak mindenféleképpen az lenne az elsődleges cél, hogy elköltözzenek)

Ez egy nyugodt, csendes lakókörnyezet volt eddig. Nekünk is van egy tűréshatárunk, de ez már elviselhetetlen.

Köszönöm a választ

Tikka Billa # e-mail 2020.12.10. 12:09

Szép napot!
Problémám a következő: társasház 2. emeletén lakom alattam a földszinten dohánybolt. Előtte élelmiszerbolt volt, átépítés/felújítás után idén nyáron nyitott, tulaj nem változott. Kb. 6 hete a bejárati ajtó minden csukódása, csapódása felhallatszik, hozza a fal a hangot. Ez korábban nem volt így. Hetente jelzem a tulajnak a problémát, közös képviselő is beszélt vele, megoldási javaslatokat is adtunk, ezeket nem fogadja el. Az ajtó nehéz fémajtó, fémkerettel, görgős zárral. Az ajtó csukódáskor nekicsapódik a görgővel a keretnek, majd átfordul rajta és az egész ajtó csapódik a keretnek. Ha nem csukódik be teljesen, akkor a görgős csapódás is felhallatszik. Megoldási javaslataink voltak: természetesen szigetelő szalag a két felület közé (nem működik, mert a tulaj úgy építtette be az ajtót, hogy ne legyen rés a keret és az ajtó között, ha beteszel bármit, nem lehet zárni), férjem ingyen igazított volna a záron, hogy szigetelővel együtt zárható legyen, az volt a válasz, hogy akkor a rés miatt feltörhető lesz az ajtó. Megjegyzem jelenleg a következő védelmi eszközök akadályozzák a betörést: riasztó, ajtónyitás-érzékelő, biztonsági üveg, alsó, felső zár, redőny, biztosítás is van rajta, de a tulaj még mindig attól fél, hogy feltörik. Másik ötlet volt egy épületgépész szerint: zárcsere, másik zárra, kilinccsel, behúzó beállításával. Tulaj válasza : nem cserél zárat, nem tesz fel kilincset, ilyen nagy forgalomnál nem praktikus. Saját ötlete egy van, kiveszi a görgőt a zárból, és igazít a behúzón. Ezt is csak mondja, de nem csinálja meg. Most ott tartok, hogy 6 hét után úgy gondolom mindent megtettem, szépen nőiesen kértem, a közös képviselő is, szólt neki, elmagyarázta a helyzetet, megoldási javaslatokat is adtunk, de semmi. Elég idegesítő a folyamatos csapódás, még ha nem is hangos, de nyitvatartási időben, van, hogy 30 percben 30 csapódás. Pihenést, nyugalmat zavarja, ezzel hosszú távon kínozni lehet, Beszéltem az önkormányzattal, beadtam egy panaszt a környezetvédelmi hatósághoz,hozzájuk kell mennem zaj esetén, utána birtokvédelmi két tanuval. Megfenyegessem, könyörögjek? Ötletek, vélemények? előre is köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2020.09.23. 17:37

Csak mondanám hogy a sztár női fodrászok is mind férfiak,ahogy a sztár séfek is.

wers #   2020.09.23. 06:57

:)
ez a fiúcska leginkább a balett táncos kategóriába sorolta mikor elmélázott a gondolaton (7-ket kezdi, ugye pályaválasztás is szóba került), inkább a kérdés, mi késztet erre egy férfit :)

De ezzel persze nem csorbítva a fodrászok érdemeit.

Belőlem nem hiszem, hogy jó fodrász lett volna. Pedig nem férfi vagyok.

bermuda háromszög #   2020.09.22. 22:29

Az is hozzátartozik a történethez hogy a férfi haja csak hosszú volt, de elhanyagolt, míg a nőé folyamatosan fodrászolt.
Ha cserélnek, akkor a férfi fodrász nyer.

Szomorú örökös #   2020.09.22. 21:45

Hogyan lesz egy férfiből női fodrász?
Úgy hogy megtanulja a szakmát.

Anno egyszer egy TV vetélkedőben két város vetélkedett, egyikben nők, a másikban csakis férfiak.
A két városból Két kiválasztott fodrásznak kellett összemérnie az erejét.

  • Az egyik egy nő volt, a másik meg egy férfi.
  • A nő egy csodaszép alkalmi frizurát készített egy nőnek, a férfi pedig kontyot egy másik férfinak.

Az eredményt el tudjátok képzelni, ugye?
Hogy melyik nyert, az nem kérdéses! :-D

MajorDomus # e-mail 2020.09.22. 20:49

Hogyan lesz egy férfiből női fodrász?
.
Úgy hogy megtanulja a szakmát.

drbjozsef #   2020.09.22. 08:09

Ez teszi a női fodrászt? Miket nem tanulok itten...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bermuda háromszög #   2020.09.21. 16:06

Eljön majd az idő amikor rájön: szereti simogatni a nőket

wers #   2020.09.21. 13:38

MD

Jó,tudom: miért nem lettem fodrász?

13 körüli legényke elgondolkodik:

Hogyan lesz egy férfiből női fodrász?

Én nem tudtam válaszolni.