örökség megvásárlása


Két Lotti # 2004.02.04. 17:01

Kedves Feri,

Természetesen eladhatod a lakást és abból megveheted a testvéred 1/4 részét.

Adózni a különbség után kell, azaz ha az eladáskori vételárat nem fordítod teljes egészében az 1/4 rész megvásárlására, azaz nálad marad pénz, akkor annak - nagyvonalakban - 20%a adóköteles.

De ez függ az eredeti lakás szerzésének idejétől is stb. Több nem lehet, inkább csak kevesebb.

Elvileg öt évig fordíthatod a vételárat másik lakás megvételére, de ha a következő szja bevallásig nem költöd el, akkor be kell fizetni adót, később legfeljebb vissza igényelheted.

Javaslom, hogy már akár a közjegyző előtt (ha még nem volt hagyatéki tárgyalás) rendelkezzetek az adásvételről, ezzel meg lehet spórolni az ügyvédi költséget.

üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Székely F # 2004.02.03. 22:20

Üdvözletem mindenkinek.
Édesapám halála után a családi házunk fele édesanyám nevén maradt,a másik fele 1/4-1/4 részben a testvérem és az én tulajdonomba került.
Nekem van egy lakásom az édesanyám haszonélvezeti jogával.Ezt a lakást elszeretnénk adni,és a pénzből a testvérem 1/4-ed részét megvásárolnám./Ha egyátalán megvásárolhatom az ő 1/4-ed örökségét ingatlan vásárlás cimen/ Kérdésem az lenne hogy a lakás eladása után ,mivel hogy ingatlan lessz belöle vásárolva kell-e adozni.Ha igen mennyit?Amennyiben meghiusul az ingatlanvásrlás,akkor mennyi ado terheli a lakás eladásábol származo bevételt?És mennyi időm van a vásárlásra az eladás után?Előre köszönöm a válaszukat.Feri