Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Vízművek, vízórák kezelése

oligaliga # e-mail 2019.12.13. 05:13

MajorDomus

A mérő leszereltetése és a szolgáltatás szüneteltetése nem megoodás, mert a kérdező foggja megszívni. Ehhez ugyanis nyilatkozni kell, hogy az ingatlant más nem használja, amiről a kerdező és a vízmű is tudja, hogy nem igaz.

Marad a "bocsi, valahol csőtörés van, meg kell találni" módszer.

Az ikermérő sem rossz megoldás, de többe kerül, mint a mellékmérő.

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:57

Hivatkozz arra,hogy csőtörés van azt ki kell deriteni

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:55

Ha nem használjátok az ingatlant,szereltesd le a főmérőt,és szüneteltesd a szolgáltatást!
Hivatkozz arra,hogy a szerződés a szerződő fél halálával megszünt.
.csak akkor működj együtt,ha beleegyezik az ikermérőbe!
Addig nincs viz!

Kata_25 #   2019.12.12. 21:29

Köszönöm, ez jó ötlet, körbejárom.

(Egyébként anyám se él már, de ez a szolgáltató a jogerős hagyatéki végzésig nem írta át a szerződést a nevemre, ennek most örülök. És addig nem is szerződök velük, amíg mindez nem rendeződik. )
A testvéremmel közösen örököltünk, ő halmozottan sérült, hamarosan gondnokság alá kerül és a gyámhivatal nem fogja engedni, hogy tőle is levonogassanak fele-fele vízdíjat a trehány szomszéd miatt.

Szomorú örökös #   2019.12.12. 20:42

Kata25

Esetleg én megpróbálkoznék - persze csak ha alkalmas a vízóra akna a kiépítésre - ikermérő felszerelést. Akkor nem függene anyukádtól a vízvételezése a szomszédnak, illetve függene, csak nem anyukádat terhelnék meg, ha éppen ő nem fizet, sőt akkor rakhatnak be neki szűkítőt.

Egyébként meg én úgy gondolom, ha édesanyád a tartós elzárás mellett naponta egy-két órára nyitja ki a csapot - persze erről korrektül tájékoztatni kell a másik tulajt - akkor máris biztosítaná a minimális vízigényt, amelyre a törvény kötelezi. És ez ellen a másik tulaj semmit nem tehetne, bár az igaz, hogy a jó szomszédi viszonynak nem tesz vele jót.

Én anno pár hónapra teljesen el tudtam a nem fizető szomszéd felé zárni a vizet. Szerencsére ahhoz kellően hülye volt, hogy ne vigye hatóság elé a történetet, pedig megtehette volna. Szerencsére 5 év után helyreállt a szerződéses jogviszony, sőt 5 évre visszamenőleg megkaptam a korábban elhasznált vízmennyiség kiszámolt árát. Nekem szerencsém volt, anyukádnak és nektek is hasonlókat kívánok!

Kata_25 #   2019.12.12. 20:24

Szomorú örökös!

Ez nem jó hír! Apám halála után a szolgáltatás anyám nevére került - de ő nem hosszabbított almérőre vonatkozó szerződést -, és még mindig anyám nevén van.

A vízműves alkalmazott azt javasolta, zárjam el a főcsapot. Nem tudom, ez mennyire törvényes - esetleg egyszer-kétszer ("bocs, szerelnek nálunk, nem lesz egy ideig víz..") -, hátha akkor megmozdul a nő végre?
6 gyereke van, állandóan megy nála a mosógép, kertet locsolnak, a gyerekek kerti medencéznek. Az én kontómra.
Nem várok tőle sokat. Új, hiteles óra, és fél évente a leolvasót beengedni.
Utána a vízmű veszekedhet vele, ha nem fizet.

Szomorú örökös #   2019.12.12. 18:33

Kata25

Hogy ez most azzal (is) jár, hogy feltesznek neki egy szűkítőt - gondolom, víz nélkül csak nem hagyják..-, így kényszerítve a fizetésre és az új óra beszerelésére, azt nem tudom. De remélem.

A remény hal meg utoljára! Leszerelni tuti nem fogják, mert már nem sok közük van hozzá. Az édesapád hozzájárulásával jött létre és csakis az új főmérőre leszerződő tulajdonos hozzájárulásával lehet majd ismét hitelesített mellékmérőre szerződést kötnie. Mellékmérőre egyébként sosem raknak szerintem szűkítőt, csakis főmérőre. A mellékmérő által fogyasztott vízmennyiséget - ahogy az előttem szóló is írta - a főmérőre fogják számlázni. Én is így voltam 5 évig, amikor aztán a mellékmérő szerződést helyreállította a renitens tulajdonos. Azóta nem tudom, hogy rendesen fizetik-e, mert már nem ott lakom.

A gáz és villany egyértelműen más történet, mert azokat csakis főmérő felszerelésével kötnek be a hálózatba.

Kata_25 #   2019.12.12. 17:40

Köszönöm, Oligaliga!

Annyi előrelépés történt, hogy ma felhívtak a vízműtől, hogy elindították az almérő leszerelését. (Rengeteg a kintlévőség..)
Hogy ez most azzal (is) jár, hogy feltesznek neki egy szűkítőt - gondolom, víz nélkül csak nem hagyják..-, így kényszerítve a fizetésre és az új óra beszerelésére, azt nem tudom. De remélem.

(A gázóráját már elvitték és más terhelések is vannak az ingatlanján.)

Igen, nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy a házban valahol enyhén szivárog a víz. Az épület kb. 100 éves. Ennek utána kell járni.

oligaliga # e-mail 2019.12.12. 17:00

Kata25

Ha az mellékmérő hitelessége lejárt, akkor a vízmű az alapján nem is számlázhat. Régen fel kellett volna mondaniuk a szerződést, a gond az, hogy akkor a teljes fogyasztást a bekötési mérőre terhelik. Szóval te nem biztos, hogy jobban jársz.

A vízmű egyébként nem a hasára ütve számláz, hanem az előző évek fogyasztása alapján, vagy ha az alapján nem számítható, akkor a kormányrendeletben meghatározott mértéket.

Ha ti részetek lakatlan, a teljes fogyasztást fizetési meghagyással lehet a másik félen behajtani. Nem lesz egyszerű és nem tart rövid ideig, ha ellentmond, de a végrehajtás általában már észre szokta téríteni az embereket. Akkor fontos lesz neki, hogy felszereltessen egy hiteles mellékmérőt.

Ha lényegesen nagyobb a bekötési mérő és a mellékmérő között, mint a mellékmérő fogyasztása, akkor lehet egy belső csőtörés valahol a kettő között. Ennek a kivizsgálására át lehet vizsgálni a rendszert, amihez persze le kell zárni a vizet.

Kata_25 #   2019.12.12. 14:22

Üdvözletem!
Adott egy, a szülőktől megörökölt ingatlan. A szülők a családi ház egy részét 11 évvel ezelőtt leválasztották és eladták. (Azt az eladott részt anno a nagyszülők használták, jelenleg osztatlan közös tulajdon)
Az eladott/leválasztott részen az új tulajdonos az apám víz-főmérőjéhez almérőt szerelt fel. Aztán hol fizetett, hol nem fizetett. Szegény apámnak még az életében is sok vitás ügye volt az új tulajjal a vízdíj miatt, most, a halála után elszabadult a pokol.
Az almérős fizetni most sem fizet, a leolvasót nem engedi be – csengő kikapcsolva, 2 kutya kieresztve -, diktálni nem diktál, az órájának a hitelessége 3 éve lejárt, amúgy is leolvashatatlan, rozsdás és hiányzik róla a plomba..
A vízmű a hasára üt, generál az almérősnek egy saccolt fogyasztást (amit természetesen nem fizet ki), a főmérő és a (saccolt) almérő között maradt különbözetet pedig nekem számlázzák ki, mint örökös.
Az almérős (2 felnőtt, 6 gyerek) kevesebbet fizet (nem fizet..), mint a főmérős az alig használt ingatlan után.
Apám 80+ évesen már nem harcolt. Ő fizetett. A vízműnek ez megfelelt. A kiszámlázott mennyiség nagyja - ha nem is a valódi fogyasztó által -, de ki lett egyenlítve.
Nekem nem felel meg.

Milyen jogaim vannak? Köszönöm

nonolet # e-mail 2018.02.11. 16:54

Az egyetlen értelmes dolog...

Hagyni a picsába az egészet!!!!!!!

- -

Mert ebből az lesz, hogy

  • még évekig nem történik semmi

de, ha mégis, akkor

  • súlyos milliókért

A legvalószínűbb pedig az, hogy: mindkettő bekövetezik.

Azaz évekig tartó perek után önerőből kell megoldani.

Csuklósbusz #   2018.02.11. 11:24

Adott egy régi TSZ lakótelep, magánlakásokkal 10km-rea a várostól. A vezetékes vizet egy magáncégtől ( ami a TSz volt) kapják mert ottvan a víztorony is.

Eddig se volt se vízvizsgálat se semmi, de most a magáncég csődben van.
A víztorony bedöglött, napi pár órára van víz, a kút homokol. Hamarosan semennyi víz nem lesz. Javíttatásra 13 milliós árajánlatot kapott a cég.

De már nincs aki villanyt fizessen, aztán egy víztorony üzemeltetése nem kis pénz, a jogi dolgokról ( lakosságnak vezetékes vízszolgáltatás) nem is beszélve.

Saját kutat fúrni nem releváns mert nincs víz elérhető mélységben. A legközelebbi közkút 10 km-re van egy városban.

Ilyenkor mi a helyzet? Önkormányzatnak kötelező lenne átvenni a víztornyot és üzemeltetni, vagy küld lajtoskocsit és le van tudva a dolog?
20 lakásról lenne szó, amiből sok árverés alatt van, lakatlan, vagy fizetésképtelen.

SaireyVMK #   2018.02.10. 19:13

Attól függ kinek a követelése. A vízművek a vízmérő állása alapján állítja ki a számlát az eddig befizetett állás és a leolvasott mérőállás különbözete alapján.Jogosan fizettetik ki. Hisz az a víz elfolyt,a mérő lemérte.
Legfeljebb a leolvasó ellen lehet panaszt tenni,mert az évenkénti 1 kötelező leolvasást nem teljesítette.(Ami önhibáján kívül is lehetett,mindenesetre kivizsgálás alá kerülhet a dolog ezen része.De a számlát mindenféleképpen ki kell fizetni!)
Akárhol is történt a dolog. A részleteket én innen úgysem fogom tudni megmondani,de mivel az órát már lecserélték és az állását már leolvasták, ezért ezzel kapcsolatban fellebbezni nem is nagyon lehet. Amúgy se lenne rá sok esély. Maximum az órát lehetett volna bevizsgáltatni (de az az esetek 99%-ában azzal végződik,hogy a kérelmező kifizeti a körülbelül 20e Ft-os díjat és a vízmérőről kiderül,hogy jó,tehát pénzt nem kap vissza és ugyanott van.)
Szóval valószínűleg valóban az lehetett a gond,hogy valami csap nyitva maradt, vagy a kerti csap fagycsapja megrongálódott. Esetleg a fagycsap mögött történt a dolog, aztán a kerti fagycsap el lett zárva(akár a vízmű dolgozói által),hogy ne folyjon a víz. Vagy az is lehet,hogy most is pörög az óra. A tudatos fogyasztó maga is megnézi(vagy ha nem képes rá,akkor valakit megkér rá) és rendszeresen ellenőrzi mérőóráit. Esetleg maga is rendszeresen bediktálja a bediktálható időszakban.

Meg kell majd nézni. Ha nincs nyitva csap, nem töltődik semmi(bojler,wc tartály) és a vízmérőben fekete kis csillag folyamatosan pörög,akkor a belső rendszerben a vízszivárgás/csőtörés továbbra is fenn áll.

Viszont a dátumokkal nekem valami nem stimmel. Nem 2017.-es végelszámolásos a számla is?

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

vigyorgó # e-mail 2018.02.10. 18:14

Tisztelt Hozzáértők!
Víz fogyasztással kapcsolatban van gondom. 2010. 06.15-én cseréltek vízórát utoljára vízórát. 2014. évi leolvasás 406 m3, majd 2015. évi leolvasás nem volt! 2016. 4. hóban leolvastak 1269 m3 vizet. Megjegyzem egyedülálló vagyok, rendszeresen 3 m3- fizettem minden hónapban rendszeresen mai napig!(csekk megvan)jkv.-ben azt írták kerti csap meghibásodás! Kiásattam a vezetéket, sehol egy csepp víz nem volt, látszatja sem hogy víz elfolyt volna. 368273 Ft. vízszámla jött most elszámoló számlában 2014.03.06-tól 2016.11.30-ig! A vízórát 2017. november hóban cserélték le. Úgy tudom, hogy 6 év a hitelesítés amíg pontosan mér az óra.
Jogos-e a követelés visszamenőleg.
a 2015-ben nem olvasta le a szolgáltató az óraállást!
2016-os leolvasás után sem jött elszámoló számla!

Aaagabi # e-mail 2018.02.10. 10:16

Köszönöm, ezt fogom tenni!

nonolet # e-mail 2018.02.03. 16:30

Szerintem...

HA mód van az önálló főmérőre, akkor

Vízszerelővel választasd le magad önállóra műszakilag, egészen az aknáig (ha most nem így van).

HA abba az aknába már nem rakható újabb mérő,
akkor csináltass külön aknát is magadnak.

Amikor megvagy, szüntesd meg a mostani szerződésed.
(ki kell fizetned az addigi fogyasztást)

Utána kérj egy ÚJ vízbekötést magadnak a külön rendszeredre.

- -

A másik kettő meg majd intézi magának a saját új szerződését...

Aaagabi # e-mail 2018.02.03. 15:57

T.Fórum!
Egy 5 lakásos társasházban lakom (nincs társasházi szerződés), ahol az egyik ingatlan egy takarékszövetkezet tulajdonában van. Az ingatlanok külön helyrajzi számon vannak bejegyezve. Két főmérő tartozik az ingatlanhoz, az egyik két lakáshoz, a másik az én nevemen van. Ez két lakás és a takarékszövetkezet vízfogyasztását méri. A két főmérő egy vízóra aknában van.
Szeretnék saját főmérőt beszereltetni, de meglehetősen tanácstalan vagyok, mivel a szolgáltatótól nem kaptam segítséget, sőt utólag kiderült, hogy megfelelő tájékoztatást sem.
Igaz-e, hogy a takarékszövetkezet nem is csatlakozhatna a lakossági vízmérőhöz? (Kb. 20 éve így fizetnek vízdíjat.)
Megtehetem-e, hogy kérem a takarékszövetkezetet, hogy vegye át helyettem a jelenlegi vízmérő szerződést, és én új fővízmérőt szereltetek be?
A helyzetet bonyolítja, hogy az a lakó, akié a másik lakás, ami az én szerződésemhez tartozik, már nem lakik az ingatlanban, albérletbe szeretné kiadni, a takarékszövet pedig árulja az ingatlant, jelenleg üresen áll.
Nagyon szeretnék már végre tiszta viszonyokat.
Köszönöm előre is a segítséget!

rozsika101 # e-mail 2017.12.12. 14:59

T. Fórum. Adott egy négylakásos társasház ,a lakásomban nincs mellékvizmérő, és szeretnék felszereltetni,kinek az engedélye kell hozzá?A vizmüveknél azt mondták ha a háznak nem kerül pénzébe akkor köteles a közös képviselő hozzájárulni a felszereléshez.Aközös képviselő mást mond ,azt mondja hogy szavazni kell a háznak erről 100 % szavazt lekk hozzá,hogy felszereltessek egy hitelesitett vizórát,mit tehetek?Rózsika 101

MajorDomus # e-mail 2017.11.02. 19:18

pestiember

Ha egy hekyrajzi számon van a társasház,akkor ott egy főmérő lehet.
Valami nem stimmel abban amit beirtál.
Olyan nem létezik,hogy az épitési engedélyt egy helyrajzi számra adják ki,a földhivatal meg 4-et jegyez be.

Mindebesetre ez a jibbik est,mett ha önálló kngatlanok,akkor saját költségeden kualakitasz magadnak egy vizóra aknát,és egy vizórát azt le is zárhatod. Onnan nem felelsz a taposásból eredő károkért. Terveztetni és engedélyeztetni kell.
Ajánlott olvasmány: a közműves vizellátásról szóló 1995.évi tv.

Szomorú örökös #   2017.10.31. 19:02

F.Laca

Megmondom én, minek írtam ide.

Hát ez az, minek? Ha mindenáron SZMSZ-ről akarsz fórumozni, akkor vagy keress ennek megfelelő topikot vagy nyiss egy újat. A hozzászólásodnak semmi köze a vízórák kezeléséhez.
Gyakorlatilag „pontosan arra a lényegesre nem figyeltél”, hogy miről szól ez a topik.

Szomorú örökös #   2017.10.31. 06:48

F.Laca

Valójában nem pont a vízórás témába vágó hozzászólás, de ez a megjegyzés elég érdekes

Akkor meg mi a sz...rnak írtad ide, ha nem idevágó?
Úgy látom, te is "brillírozol", csak azt nem értem, hogy minek!

pestiember # e-mail 2017.10.31. 02:43

Üdvözlet!

Adott egy sorház, melynek tulajdonosai, egy helyrajzi számon kezdték meg az építkezést. Így adódott, hogy négy vízóra került a mi ingatlanunk aknájába.
Közben a sorház egyik építkezője késett a munkálatokkal, ahhoz hogy a lakhatási engedélyt megkapja a többi ingatlantulajdonos az elkészült házára, külön telekkönyvezték az építési telkeket. De a vízórák ugyanúgy ott maradtak az aknában.
Többször előfordult, hogy valamelyik szomszéd, bemászott "leolvasni", a bent lévő mérőkkel, csövekkel, szűrőkkel nem törődve, taposott mindent. Pár éve 200 köbméter víz folyt el azért, mert valaki széttaposta a homokszűrőnket az aknában.
Most ennek többszöröse folyt el, mert valamelyik "szomszéd", ismét elkövette a taposást.

A kérdésem az, hogy mi ilyenkor a jogi procedúrája?
Az elfolyt vizet, ha a fogyasztóra terhelik (aki csak időszakosan lakik az ingatlanban, és a kérdéses eseménykor kétséget kizáróan nem tartózkodott az ingatlanon), ilyenkor milyen jogi megítélés alá esik a károkozás? Gondolok arra, ha nincs meg aki felvállalja saját lakásbiztosítására a károkozást, ismeretlen tettes elleni feljelentéssel kinyomoztatni, ki járt az aknában.

Hogyan lehet kötelezni az "idegen mérők" tulajdonosait, hogy bejegyzett szolgalmi jog hiányában, építsenek ki saját vízmérőt, a saját ingatlanon?

MajorDomus # e-mail 2017.04.24. 22:53

A közös fogyasztést eddig is megfizette a közös költségben.

Az elmult 3 év átlagfogyaztását számoljátok fel neki havonta! Az korrekt,nem is tud belekötni.

Csak halkan jegyzem meg,hogy az szmsz-ben erre az esetre kötelezően rendelkezni kell(ene)!

Szomorú örökös #   2017.04.24. 18:21

vicilla

Ezt házon belül kell megoldani azzal az egy lakóval. Én ugyanebben a cipőben járok itthon, csak mi nem vagyunk társasház, hanem szimplán egy osztatlan közös tulajdon. Itt is megszüntette a vízmű a másik tulaj szerződését - persze díjnemfizetés miatt. Társasházban ha van közös költség, akkor az elhasznált vizet szerintem szimplán bele lehet építeni annak a lakónak a fizetni valójába. Bár ha díjnemfizetés miatt mondták fel neki, akkor előbb-utóbb ezt se fizeti majd ki. De ezt én laikusként gondolom csak így, majd a szakértők is válaszolnak neked!

vicilla # e-mail 2017.04.24. 17:56

Társasházunkban az 5 lakó közül 1-nek a szerződését megszűntette a vízmű. Mindenkinek van mellékvízmérője. Megteheti-e a társasház, hogy azon az 1 lakón követeli a főmérő és a 4 mellékmérő közti különbözetet? Mit kell tennünk? Számlázni? Erre nincs szerződése a társasháznak a lakóval, de valahogy be akarjuk törvényesen hajtani rajta. Erre van ötlet?