Vízművek, vízórák kezelése


drbjozsef # 2022.04.09. 14:47

Ancsa01,

Te mi a fenéből gondoltad, hogy a közted és a vevőd között kötött szerződéshez bármiféle köze volna a vízműnek?
Amíg a szerződő fél voltál, addig te felelsz a vízdíj kiegyenlítéséért, senki más. Én be is hajtanám rajtad, mint a pinty.

Ancsa01 # 2022.04.09. 11:52

De, az lesz.
(Köszönöm azért; csak felhúztam magamat..)

Majordomus # 2022.04.09. 11:31

Nem egyszerűbb ha átküldöd a vevődnek,hogy fizesse be?
Nem hiszem hogy kis tételen rugózni fog hiszen ő használta el.

Ancsa01 # 2022.04.09. 10:58

Nem nagy összeg, és bérlő/vevő is kifizette volna, ha beleszámolják neki, mint ahogyan jeleztük is a szerződéskötéskor. Csak hát ez az utólagos fenyegetőzés, ügyvéden keresztül...
Ugyanezen vízmű számolta el nekem az osztatlan közös tulajdonban lévő másik ingatlan almérőjét is, na az nagy összeg volt. Azt sztornózták. Írok nekik, hogy kapják már össze magukat!

Majordomus # 2022.04.09. 10:48

Gazda nélkül csináltad a számadást.
.
Valószinűleg a bérlő/vevővel kötött szerződésedbe foglaltad bele a vizdij rendezését.
Az a szolgáltatót nem kötelezi.
.
Szerződést bontottál a Vízművel. Ez úgy lehetséges ha a bérlő/vevő átvállalta a vízórát a saját nevére az adásvételi szerződés bemutatásával a Vízmű ügyfélszolgálatán.
Ezzel te kiszálltál a buliból.
Egyébként te ne veszekedjél senkivel.
A vízmű max korlátozza a vizhasználatot a vevő/bérlődnél,akinek ekkor leesik a 2 forintos hogy ki kellene fizetni azt a vízdíjat amit ő használt el.
Azért egy emaikt megérne a vevőd felé,átküldve a felszólitót.
Milyen összegről van szó?

Ancsa01 # 2022.04.09. 10:28

Üdvözletem!
Adott egy örökölt ingatlan, ami előbb ki lett adva bérbe, majd értékesítésre került. (Bérlő/vevő ugyanaz) Ezt követően a vízművel szerződést bontottam, azzal a szerződési ponttal, hogy a fennálló tartozást az új felhasználó egyenlíti ki. (Aki - értelemszerűen - el is használta a vizet)
Egy évvel később (ma) jött egy fenyegető ügyvédi levél, hogy tartozásom van, fizessek. Ez mennyiben az én problémám, hogy a Vízmű nem tud értelmezni egy megkötött szerződést? A bérlővel/vevővel mindent lezártam. Ő nem fog fizetni, én meg nem szeretnék. A Vízművel veszekedjek vagy az ügyvédi irodával?

Majordomus # 2022.03.01. 07:34

De itt nem ez a probléma.
A csőtöres hamar nyilvánvalóvá lenne ebben az esetben.

Zöldövezeti11 # 2022.03.01. 07:06

Látom a hozzászólók elmélyednek, fontosnak tartják a leolvasási lehetőséget. Ok. fontos, de egy víz szivárgás, vízcsőtöréshez képest ez jelentéktelen probléma.
A két említett meghibásodás jelentő kárt okozhat.
Az elfolyó víz mennyisége és az elhárításkor keletkező károk elhárítása több százezer ft nagyságrendű lehet.

Majordomus # 2022.02.28. 13:17

A Vízmű a leolvasott fogyasztás alapján automatikusan megemeli az átalány/előleg összegét.

A szomszédnak fel kell ajánlani hogy kifizeti a mellékmérő cseréjét rádiófrekvenciásra - most 16.456 ft- akkor bele fog egyezni.

Szomorú örökös # 2022.02.28. 04:42

Syka

A szomszéd végül beengedte a leolvasót

Ezek szerint a legfőbb probléma egyelőre átmenetileg megoldódott. Azért csak átmenetileg, mert bár nagy valószínűséggel kompenzálódik az általad korábban fizetett összeg is a számládon, amit helyette fizettél, ettől még nem biztos, hogy megemelkedik neki a havi becsült érték. Legjobb lenne, ha havonta diktálná az óraállást a vízmű felé és akkor a valós fogyasztást fizetné minden hónapban. Az meg már más kérdés, hogy ha lejár az óra hitelessége, akkor vajon ismét beengedi-e a szerelőket - mi több, ki is hajlandó őket fizetni - hogy kicseréljék neki a mérőórát? Mert ha nem, akkor megszüntetik a szerződését és akkor ismét helyette fogsz fizetni - de immáron már mindent..

Syka # 2022.02.27. 19:22

A szomszéd végül beengedte a leolvasót, a rádiófrekvenciás mérő felszerelése lehetséges, de azt ugyanúgy a szomszédnak kell kérni , mint az ikermérőt…

Syka # 2022.02.24. 08:33

Köszönöm a segítséget és a javaslatokat Mindenkinek!

Majordomus # 2022.02.23. 15:27

Az szerencse.
Kerületi Vízmű ügyfélszolgálat!

Syka # 2022.02.23. 15:04

Majordomus: Budapesten:)

Majordomus # 2022.02.23. 09:55

Lehet aknába telepiteni.
Egy Excel tábla segitségével a kéthavonta történő leolvasást is tudod teljesiteni.

Kérdés: merre vagy helyileg???

Kisváros? Falu?
Melyik megye?

A megyeközpontok Vízműi már ismerik a rendszert,ennél fontosabb hogy az interneten beérkező adatszolgáltatást fel is tudják dolgozni.

Ezért nem ajánlják fel megoldásként,mert az országban ez még nem terjedt el általánosan.

Merre vagy?

Syka # 2022.02.23. 09:39

Majordomus: Nagyon jó ötlet a rádiófrekvenciás megoldás, remélem lehet itt az aknába beépíteni ilyet. Utánajárok mindenképp, nem is tudom a Vízművek miért nem ajánlja fel ilyen esetben megoldásként.
Szomorú örökös: első körben a jegyzőhöz nyújtok be panaszt, a hatósági eljárás gyorsabb mint egy per, utána ha nem vezet eredményre, akkor fizetési meghagyást nyújtok be közjegyzőnél, ezt ajánlotta az ügyvéd

Majordomus # 2022.02.23. 09:15

Syka

Menj be a Vízműhöz,és kérd jogy az ismert probléma miatt cseréljék le a vízórákat rádiófrekvenciás mérőkre. Igy nem kell bejutni a telekre. Ráadásul ha a te részedre szerelik be a vevőegységet,akkor ajár baonta ellenőrizheted a szomszéd vízfogyasztását.

Akkor is jobban jársz,ha a költségekrt vállalod,a fő és almérő ára szereléssel együtt megvan 50 ezer ft-ból de végleg megoldja a problémádat.
Azelőtt lépj mielőtt a szomszédot kizárják a rendszerből.

SolnesM # 2022.02.23. 08:00

Szomorú.... írod, hogy :
Látom te sem olvastad az elejét!.
Hát nem.

Nem arra vállalkoztam, hogy ezt a gubancos ügyet kibogozzam, rendbe rakjam. Csupán a jelenségre kívántam és kívánom felhívni a figyelmet.
Arra hogy osztatlan közös tulajdonnál rengeteg tisztázásra váró probléma van és lehet a jövőben.
Ezek egyik szelete a közös vízakna, benne a közös mérő, vagy az almérő.

SolnesM # 2022.02.23. 07:47

Ikerház szerintem, de az adás- vételi szerződésemben csak a hányadok szerepelnek, az enyém a 4/8 ad rész, külön leírás a házrészekről, kertről nincs

Írta Sy.. tegnap késő este Hát ha nincs, akkor készíteni kell. Természetesen utólag elég nehéz, de nem lehetetlen. általában tulajdonváltásnál lehetséges megtenni a hiányzó a megosztási leírást. Mint írta Sy.. ilyen nincs.

Mikor jön egy vevő jelölt az 56 dolog között erre is rákérdez, hogy van é ilyen.- Az eladó vagy nyíltan bevallja, hogy nincs, vagy sumákol.
Ha bevállalja, akkor mindig a vevő ajánlja fel, hogy készíteni kell ilyent... aztán ha ketten elkészítik és mind a kettő elfogadja akkor az adásvételi szerződésbe beleírják (beleíratják ) az ügyvéddel, hogy ilyen van. megkötik a szerződést és mindent a vevő fizet.

Ha az eladó hülye nem akar belemenni, tovább kell állni.
Rendezetlen kétes ügyekbe nem kell belemenni.

Ok. a vevők bizonyos része csak az álmaira koncentrál és néha nagyon megvezethető.

Meglévő, rendezetlen állapotot nehéz elviselni, de túl kell lenni rajta.

Úgy általában az ikerházak is valamikor egy tulajdonosé voltak, aztán valamiért a tulaj eladta az ingatlanrész felét és arra ikerházat építettek. Az igazi ikerház jellemzője hogy gyakorlatilag semmi sem közös . talán a közös elválasztó kerítés. Azután vannak olyan ikernek látszó több lakással rendelkező ingatlanok ahol bizonyos dolgok közösek. Ezek léte sok vitára adhat okot. Nos ezek tisztázására készülhet egy un. használati leírás, ami elfogadás esetén szerződéssé léphet elő.

pl. a Syka vizaknája ha jól emlékszem a telkén van. Innen megy a másik házba a föld alatt egy vízvezeték.
ha az valamiért meghibásodik, akkor bizony földmunkák lehetnek és egy esetleges térkövezés (ami manapság divatos ), az megsemmisülhet. Nos ilyent is bé kell venni abba a leírásba. Plusz nagyon sok dolgot.

Szomorú örökös # 2022.02.23. 07:25

SolnesM

a hozamot radikálisan szabad csökkenteni..... az arra jogosultaknak.
Pl. szűkítő, vagy szakaszos vízszolgáltatás.

Látom te sem olvastad az elejét! A kérdezőnek az a baja, hogy jóval kevesebbet fizet a mellékmérős tulaj a vízért, , mert nem tudják leolvasni az óráját. Van neki mellékmérő-szerződése, csak a korábban megállapított átlagdíj jóval kisebb, mint a valós fogyasztása.

SolnesM # 2022.02.23. 07:14

Tény hogy vizet elzárni nem szabad, de a hozamot radikálisan szabad csökkenteni..... az arra jogosultaknak.
Pl. szűkítő, vagy szakaszos vízszolgáltatás.

Szomorú örökös # 2022.02.23. 05:45

Syka

a kiküldött leolvasó már telefonon előre jelezte, hogy a szomszédom bár itthon lesz, nem biztos hogy együtt fog működni, ugyanis felhívta őt is időpont egyeztetés miatt..

Ez nagyon rossz hír, mert ha nem tudják az éves leolvasást most sem elvégezni, akkor nem kizárt, hogy felbontják vele a mellékmérő szerződést, mivel a vízműnél ilyenkor felmerülhet a mellékmérő bekötésnél a szabálytalanság kockázata, ami simán szerződésszegésnek minősülhet. És utána még ennyit se fog fizetni a vízért, az összes fogyasztását rád fogják terhelni, azaz a főmérőre. Azt hiszem, hogy itt az ideje egy ügyvéd meglátogatásának és segítséget kell tőle kérni. Ezt itt sajna már nem fogod megkapni - főleg ingyen nem. Ezek a jogászok itt - én csak egy laikus fórumozó vagyok hozzád hasonlóan - szabadidejükben segítenek írásban, ha tudnak, de szaksegítséget csakis élő hús-vér ügyvédtől kaphatsz.

Amit én ajánlottam, az nálam bejött, hátha nálad is hatásos lehet. Ügyvéddel írass neki levelet és azt ajánlottan - de legjobb tértivevényesen - kell számára kikézbesíteni, hogy muszáj legyen átvennie. Abban fel kellene hívni a figyelmét a várható következményekre, amennyiben nem teszi helyre a szerződéses kötelezettségeit. Ha ügyvédtől kap levelet, azt talán már hajlandó nagyobb komolysággal kezelni.

Szomorú örökös # 2022.02.23. 05:39

SolnesM

egy vízcsőtörés csak sarkalhatja a főmérőtulajt, hogy belemenjen az ikervízmérő létesítéslbe.
mert a Vízmű az elfolyást a vele szerződött féltől fogja behajtani.

Ez pontosan így van! Anno nálam hiába volt mellékmérő anno felszerelve a szomszéd lakásába, a csőtöréskor az elfolyás a főmérőre lett kivetve. Mindössze az elfolyt vízre csatornadíj-elengedést kaptam. Ennyiből legalább korrektek voltak.

Syka # 2022.02.22. 22:38

SolnesM: ikervízmérőt én nem létesíthetek, mert a nevemen már van egy főmérő, már próbáltam, csak szomszéd kérheti. Én meg is osztanám akár a költségeket is, ha a kálváriámnak véget vetne. Most a távleolvasás funkción gondolkodom, de ezt a vízműveknél kell megérdeklődnöm, ha már 2022-et írunk, digitalizáció stb. , talán van rá valami mód….

Syka # 2022.02.22. 22:31

MajorDomus: sajnos törvényileg tilos a víz elzárása, bár ez lenne a legkézenfekvőbb, már csak bérlők miatt sem nagyon tanácsos ezt tennem, Szomorú örökösnek igaza van