Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Vízművek, vízórák kezelése

Szomorú örökös #   2015.09.03. 13:28

Bea1

Amíg van érvényes szerződésük, addig ezzel nincs is gond.
Ha viszont felmondják nekik, mert nem fizetnek továbbra sem...no akkor majd lesz.

Bea1 # e-mail 2015.09.03. 12:51

a meghatalmazottam volt bent, levonták önként (osztályvezető intézte) a főmérőből azalmérőt, kérdésre, hogy ezt nekünk kelle fizetni, határozott nem volt a válasz.

Szomorú örökös #   2015.09.03. 12:06

Bea1

Pontosan úgy fogsz járni velük, mint én a szomszédommal. Ő sem fizette a mellékmérője után a vízdíjat, szerződést felmondták, azóta rezzenéstelen arccal a vízműnél nekem számláznak, én meg hajtsam be rajtuk, ahogy tudom. Nem irigyellek!

Bea1 # e-mail 2015.09.03. 06:17

kivéve ha osztatlan közös tulajdon volt.Mert akkor lehet több is.

MajorDomus # e-mail 2015.09.02. 23:28

Egy hrsz-en egy főmérő lehet!

MrWatson # e-mail 2015.09.02. 15:32

Az is egy lehetőség. Én nem fizettem be, és ellentmondtam a fizetési meghagyásnak. Kitartottam amellett hogy a szerződőn kell először megpróbálja érvényesítse a szolgáltató (hamár én sorban csak mögötte következem :) ), a szerződőnek (esetemben örökösének) pedig tudom hogy van vagyona, tehát a követelés érvényesítése igen nehezen lehet sikertelen a Díjbeszedő részéről. (ahhoz a szerződőnek sokat kellene még innia hogy mindent eligyon :))) )

Bea1 # e-mail 2015.09.02. 14:42

értem, köszönöm. fizessem ki, és hajtsam be én, ha tudom, ha jól értem...

MrWatson # e-mail 2015.09.02. 14:23

Az 58/2013 Korm r. bekötési feltétele [55. § (1)-(3)] egyértelműen lehetővé teszik több bekötés megvalósítását ha a műszaki feltételek (védőtávoldágok, kapacitás ... stb.) adottak és a költségek vállalása is adott. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Tehát továbbra is adottak a kérdések:

  • honnan jön ez az 1 bekötés vagy 1db főmérő? vagy ez csak valakinek a félelme?
  • kizárólagos ingatlan(rész) használó tulajdonos miért kellene a használati megosztáson túl hozzájárulásokat kérjen?

@szomorú örökös
Az ikermérő definíció szerint "párhuzamosan kötött bekötési vízmérő" ( "bekötési vízmérő" = "főmérő").

@Bea1
Tapasztalatom szerint megpróbálják, arra hivatkozva hogy a 2011. CCXI. tv. 2§ 6. pontja 2012.07.14-től tartalmazza hogy felhasználó a szerződő, annak hiányában a használó, és sorban mögötte a tulajdonos.
Felszólítanak mint "kötelezett" majd fizetési meghagyást küldenek.
Októberre várok egy hasonló ügyben ítéletet, hogy a sorban mögötte álló tulajdonoson érvényesíthető-e a sorban előtte álló szerződő előtt egy követelés. :)

Bea1 # e-mail 2015.09.02. 13:45

nekem van a telkemen 2 főmérő (osztatlan közös tulajdon volt) mindkét főmérőn van egy egy almérő, amit évek óta cég fizet. egy ideje már nem fizetik, miként a lakossági felhasználást sem. kérdésem: behajthatják-e rajtam az almérők fogyasztását is?

az almérőkre szerződése van egy cégnek, de nem fizeti egy ideje)

Szomorú örökös #   2015.09.02. 13:31

MrWatson

Attól hogy ikermérősítik a vízszolgáltatást, még továbbra is csak egy főmérő lesz az ingatlanon szerintem. Az ikermérő már nem főmérő, akármerről is nézzük. Láthatod, hogy alapból egy ingatlanra egy mérőórát szerelnek fel és az már az ingatlantulajdonos által fizetendő, ha ikermérőt is szeretne mellé.

Az ikermérőt gyakorlatilag arra találták ki, hogy a lakáson kívül legyen a mérőóra hozzáférhető helyen és pont az én szitum alapján jobb az ilyen megoldás, mert nálam a mellékmérő hiába van az udvarszomszédnál felszerelve, szerződése nincs a vízművel, röhög a markába, hogy nem fizet érte, de még én vagyok a szemétláda, ha levágom a vezetékről és röhej, hogy még a jog is őt védi. :-)

Sokkal egyszerűbb ikermérőnél a helyzet, mert ott a vízmű le tudja a többi tulajdonostól függetlenül korlátozni azt az egy fogyasztót, akinek tartozása van.

MrWatson # e-mail 2015.09.02. 12:46

Lehet hogy túl egyszerűen fogalmaztam az egy helyrajzi számon 5 ingatlan kifejezéssel (ingót mégsem használhattam ;) ), de értsd úgy hogy egy telek 5 önálló bejáratú és kizárólagos használatú telekrészről (ingatlanról - ingatlanrészről) van szó. Szó nincs társasházról, sem lakásszövetkezetről, sőt még lakás vagy ház sincs rajatuk, csupán szerszám tárolók :).

Szóval továbbra is az a kérdés hogy honnan ez az 1 bekötés vagy 1db főmérő?

@szomorú örökös és @Bussiness Law
Egy ingatlanra több ikermérőt is lehet szereltetni ami valóban megkövetel egy vízakna méretet.
Tiszta forrásból:
Az ikermérőt (párhuzamosan kötött bekötési vízmérő) az azonos ingatlanon lévő fogyasztók, elsősorban az EGY VÍZBEKÖTÉSSEL rendelkező családi házak, kisebb társasházak (jellemzően 2-3 lakás) vízfogyasztásának mérésére ajánljuk. ... A meglévő szabványos aknában (a meglévővel együtt) legfeljebb három vízmérő helyezhető el. NÉGY VAGY ENNÉL TÖBB több mérő esetén egyedi tervezésű akna szükséges. Az ikermérőt az ingatlan TULAJDONOSA vagy egyéb jogcímen HASZNÁLÓJA kérheti. Amennyiben Ön, mint megrendelő NEM az INGATLAN KIZÁRÓLAGOS tulajdonosa, be kell szereznie a tulajdonos(ok) és a meglévő fogyasztók írásbeli hozzájárulását. http://vizmuvek.hu/…_felszereles

A megfogalmazásból ("egy vízbekötés" kiemelése) adja magát hogy több bekötés is életszerű.

Adná magát az is, hogy használati megosztással kizárólagos használó nem kell hozzájárulásokat kérjen.

A forrás tiszta azonaban a bajom az hogy semmivel nincs alátámasztva, míg van egy ellátási kötelezettség is amit valahogy össze kéne tudjunk olvasni.

Szomorú örökös #   2015.09.01. 18:55

MrWatson

Azt írod, hogy egy helyrajzi számon 5 ingatlan van...nos ez máris helytelen megfogalmazás szerintem, mert ha egy helyrajzi számon van, akkor az bizony egy ingatlan, és 5 ingatlanRÉSZ. Nem ugyanaz! A használati megosztás teljesen normális dolog ilyen esetben, hiszen ez alapján tudják eldönteni, hogy melyik rész használatához kinek van joga.

Mivel viszont egy ingatlanra csakis 1 db főmérőt és 1 db ikermérőt enged a vízmű, így ez esetben ez a megoldás kizárt, itt csakis az 1 db főmérő és 5 db mellékmérő kiépítése szerintem a járható út, viszont a mellékmérők összegének és a főmérőnek a mért különbségét a vízmű ugyanúgy fel fogja számolni a társasház felé - merthogy ez társasház bizony - és azt rendezni kell megfelelő arányban elosztva a lakók között.

Egyébként már az is szép dolog, hogy ikermérőt lehet felszerelni, korábban még ezt sem lehetett. Nálunk ez lehetne a járható út a szomszédommal, aki 3 éve nem fizet vízdíjat. Azt javasolta a vízműtől egy emberke, hogy ikresítsem a vízórát, arra kössek magamnak egy teljesen új vezetéket, az övét meg hagyjam a régi hálózaton és hagyjam, hogy lekorlátozza a vízmű. A számlát rendezem, de nem kérem a korlátozás visszaállítását, így neki nem lesz vize, csak nagyon kicsi mennyiségben, nekem meg minden fog működni az ikermérőről. Na de nyilván nem vagyok én marha, hogy saját költségemen csináltassak, aztán ki vagyok még mindig téve neki, hogy a szomszédom kiássa és ráköt az új vezetékemre. Sajnos ő nem jogi úton oldja meg a dolgait, hanem erőszakkal. Márpedig én nem vagyok itt a nap 24 órájában, hogy megakadályozzam, ha ő szándékosan keresztbe tesz nekem. :-(

MrWatson # e-mail 2015.09.01. 09:53

szomorú örökös gondolata megfontolandó.

A problémát továbbfűzve valaki meg tudná mondani hogy ez az "ingatlanonként 1 db főmérő" honnan jön?
Sokat segítene egy probléma megoldásában.

Egy helyrajzi számon van 5 ingatlan utcafronti résszel, használati megosztással. A használati megosztás arról szól hogy az önállóan kerített elkülönüő ingatlanrészeknek kizárólagos használói vannak (azaz a többieknek a mások ingatlanrészeinek használatába nincs beleszólásuk).
A vízművek szerint az egyik ingatlanrész kizárólagos használójának mégis hozzájárulást kellene kérni a többi tulajdonostól a vízbekötéséhez. Esetemben egy 100m-nél távolabbi társtulajdonos nem járul hozzá csak ha hozzá is a többi 4 ingatlanon keresztül bekötik (ikermérővel) a vizet ami egyéb problémákat is felvet. Utcafrontról azért nem tudja bekötni, mert éppen ő akadályozza (utcarész telekkénti használatával) hogy rendezett állapotokban a gerincvezeték hozzá is elérjen.
Vízművek jogszabállyal eddig nem támasztott alá semmit, ezért kérdezlek benneteket.

Szomorú örökös #   2015.09.01. 06:59

Kennedy

Miért jó neked, hogy amikor lejár a vízóra hitelesítése, vagy esetleg elromlik, akkor neked kell majd mindig saját költségeden cseréltetned, javíttatnod? Pontosan ezért kerül a Vízművek tulajdonába, ugyanis onnan kezdve ez az ő dolga...egyébként ingatlanonként 1 db főmérő szerintem az, amit hivatalosan a vízmű köteles biztosítani saját költségén. Minden pluszt már a tulajdonossal fizettet ki.

MajorDomus # e-mail 2015.08.31. 22:58

Hát ne járulj hozzá.

Kennedy # e-mail 2015.08.31. 11:37

Csaladi haz, ket tulajdonos.
Ikervizmerot szeretnenk beszereltetni, most toltom a nyomtatvanyt. Az aljan van egy "Nyilatkozat", ebben ala kell irnom, hogy hozzajarulok, hogy a bejovo vezetek es az ora TERITESMENTESEN a Vizmuvek tulajdonaba keruljon. Jo ez igy? Fizetunk erte mindennel egyutt kb 100 ezret, es ingyen atadjuk a Vizmuveknek?

MajorDomus # e-mail 2015.06.12. 00:05

Minden csak szervezés és hozzáértés kérdése.

koboldocska (törölt felhasználó) #   2015.06.11. 09:43

mgabi!
Ezen fórumon vannak a tanácstalan/segítséget kérők, meg vannak életüket/vérüket a közösségért áldozó, minden kérdésben tájékozottak.

Vízóra-leolvasás témához:
Vízművek leadta közöskincsnek a tájékoztatót az évi egyszeri leolvasásra vonatkozóan, kitöltetlenül. Hatalmas tudásával az összes lépcsőházban 1 napot jelölt meg 8-20 óra közötti időtartamban. "Természetesen" az adott napon nem volt félfogadás az irodában, a népek a Vízműveknél háborogtak, miközben a közöskincs volt a hunyó. Meglepő, vagy nem meglepő módon ezt követően minden lépcsőházban más napon, és tartva a 4 órás időtartamot sikerült kitűzni az értesítést, és rendben meg is történt a leolvasás.

MajorDomus # e-mail 2015.06.10. 23:41

Úgysem fogja elhinni.

MajorDomus # e-mail 2015.06.08. 23:17

Akkor talán nem itt kellene kérdezősködnöd.

A válaszokat megkaptad.

Nem várjuk el, hogy megköszönd.

mgabi # e-mail 2015.06.08. 20:27

Ha a Tisztelt Jogi Szakértők figyelmesebben elolvasták volna, akkor észrevették volna, hogy a legelső levelemben szerepelt a következő mondat " Természetesen tudomásul veszem, hogy egy szolgáltatatást végző cég jogosult személyesen is meggyeződni arról, hogy milyen mérőállás a számlázás alapja.
" Tehát nem azt kifogásoltam, hogy otthon kell maradni várni a leolvasót, hanem azt, hogy nem tartotta be a szolgáltató a számára előírt értesítési határidőt, valamint nem adott szintén a trv-ben előírt egyeztetési lehetőséget. Egyébként nem kioktatást kértem, pláne nem ilyen alpári stílusban, hanem jogszabályt, amit végül is megtaláltam, amire Major Domus, Business Law nem voltak képesek, de tőlük ezt megszoktam, hogy szórakozni járnak a fórumra, túlszárnyalni egymást a kérdezők sértegetésében, s ebben az igyekezetükben csak éppen azt nem veszik észre, mi volt a kérdés.

MajorDomus # e-mail 2015.06.06. 21:34

Sajnos nem.
A leolvasó jó esetben az ajtóra kiirt ora állást rögzíti.

Most májusban cseréltettem le egy 87 lakásos épületben az összes vizórát mert a főmérő és a mellékmërők közötti különbözet évente 350 ezer ft volt évente.

A vízmű tojik rá, őket a főmérő érdekli, meg az elszámolást megcsinálják.

A leolvasó évente kétszer körbejár, a küszöbről megkérdezi az òra állást.

Van ahol ezt sem.

Azokban az épületekben ahol rádiófrekvenciás vizórákat szereltettem (431 lakas),
Ott nem is jár a Vízmű.

2 havonta én szolgáltatom az adatokat interneten, főmérő +almérők, ez alapján számláznak a tulajoknak.
Még jobb is, mert így nincs,, sumákolás,, azt is látom, ki mikor mos lábat.

Nincs olyan gond, hogy hamis adatot ír ki vagy,, pont akkor,, nincs otthon!

MajorDomus # e-mail 2015.06.05. 23:05

Csak mgabi ezt nem akarja megérteni.

Az országban az a leggyakrabban alkalmazott gyakorlat, hogy a Vízmű leolvassa a főmérőt,
A fogyasztást kiszámlazza a közös képviselőnek, aki úgy szedi be a lakásokban ahogy tudja!

Ezért írtam, hogy igencsak becsülje meg a szolgaltatójât, mert a mellékmërőt is leolvassa és számláz, és elszámol, amire nem köteles. A kötelezettsége a főmérőig tart.

Talán jogos elvárás, hogy évente egyszer a tulajdonos emelje fel a seggét, és tegye lehetővé a leolvasást nem?

Wildmann # e-mail 2015.06.05. 16:10

A lakásban lehet a vízóra költségmegosztó vagy almérő.

Ha almérő, akkor a vízművek számláz a tulajdonosnak, ekkor köteles leolvasni. Ha költségmegosztó, akkor csak a társasház kap számlát és a lakásban lévő vízóra e számla szétosztásának alapja.

Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com

MajorDomus # e-mail 2015.06.03. 22:09

A szolgáltató kötelezettségei a főmérőre vonatkoznak, s nem a lakásod mellékmërőjére!