Vízművek, vízórák kezelése


Szomorú örökös # 2021.10.18. 03:58

megintrotalmatteusz

nincs jogutódlás közműszerződésnél, az üzletszabályzat is tartalmazza: a szerződés megszűnik halál esetén

Ha ez így lenne, akkor a szolgáltatás is megszűnt volna. Azonban az folytatólagosan működik mind a mai napig, az özvegy és a többiek is igénybe veszik folyamatosan és mivel semmi sincs ingyen, a szolgáltató kegyetlenül be fogja vasalni a díját. Ha másként nem, akkor végrehajtás útján. Megéri arra várni, hogy ez bekövetkezzen? Ők a díjat szeretnék a szolgáltatásért, de hogy ki fogja ezt velük rendezni, az őket nem érdekli és arra a jogi részére is magasról tesznek, hogy a kérdező szerint ezt kinek kellene kifizetni.

megintrotalmatteusz # 2021.10.17. 20:06

Majordomushoz csatlakozva: nincs jogutódlás közműszerződésnél, az üzletszabályzat is tartalmazza: a szerződés megszűnik halál esetén. Felbontásról szerintem nem lehet szó, főleg nem egy visszafordíthatatlan, eredeti állapot helyreállítását fogalmilag lehetővé nem tevő közműjogviszony esetén.
Sokkal "személyesebb" egy olyan szerződésnek nem is nevezhető jogviszony, amiben tett egy vállalást az elhunyt, annál, hogy automatikusan átszálljon az örökösre. Tehát ha nem közműszerződés lenne, hanem más típusú szerződés, még ebben az estben sem feltétlenül örökölné meg az örökös ilyen előzmények után a szerződéses pozíciót.

drbjozsef # 2021.10.17. 18:16

Az öröklés, amikor az elhunyt jogutódja lesz az örökös, egészen pontosan azt jelenti : a szerződéseit is megörökli.
(Az, hogy bizonyos szerződéseket a törvény szerint fel kell bontani a halál esetén, az nem jelenti azt, hogy ha az örökös elmulasztja ezt, akkor nem felel a fogyasztásért, tartozásért, úgy általában a szerződéses viszonyért)

oligaliga # 2021.10.17. 18:14

Nem megörökli, létrejön az magától.

Vkstzv. 51.§ (3) bek. 2. mondat: A víziközmű-szolgáltatásba bekapcsolt ingatlan tekintetében, a víziközmű-szolgáltató és a lakossági felhasználó között a közszolgáltatási szerződés a víziközmű-szolgáltatás igénybevételével is létrejön.

Majordomus # 2021.10.17. 16:40

A közüzemi szerződést nem örökli meg az özvegy!

Mehörökli a komódot meg a sublótot,és a halál pillanatában fennálló tartozásait az elhunytnak.
?
De a szerződéseit nem.
Különben is a kérdező azt állitja nincs is szerződés. Akkor miről beszélünk?

Egyébként én ezt nem hiszem. Nem számlázna a Vízmű szerződés nélkül 12 éve. Ez képtelenség.

Ha elzárják a vizet,de minimum szűkitőt tesznek rá,akkor majd lép valaki.

Szomorú örökös # 2021.10.17. 14:21

Zöldövezeti11

Nézzétek meg hogy van e 200 m -es körzetben közkút és ha van zárjátok le a potyázók vizét

És kaphat simán egy jó kis jegyzői eljárást a nyakába a kérdező. Szerintem nem éri meg.

Zöldövezeti11 # 2021.10.17. 12:24

megintrotalmatteusz#Jelentem!2021.10.15. 20:20 !

Most te azt képzeled hogy itt mi fogjuk megoldani az ingatlan problémáit ?

Van egy örökös ha jól emlékszem már 12 éve van ez az állapot :
2009-ben elhunyt. Özvegyét (ő sem írt alá semmit, de fogyaszt) t

Aztán van másik 5 potyázó. Ezt a problémát nem a szolgáltató fogja megoldani hanem ti.
Ha tehetetlenek vagytok fogadjatok fel ügyvivőt. Ez is és az átalakítás is pénzbe, sok pénzbe fog kerülni.
Mondjuk a legegyszerűbb lenne az un. mellék -vízmérős megoldás, de ez a nem együttműködő potyásoknál nem megy.
Ép tegnap voltam szemtanúja ilyen megoldás leolvasásának.
Van egy ingatlan rajta 4 db. önálló lakás . Olyan osztódással, bővítéssel jöttek létre az eredeti kettőből. Konkrétan . a nagy házat szétválasztották kb. 50 éve, majd az egyik felett beépítették a tetőteret. Ez eddig 3. Volt még egy un. hátsó épület, azt is bővítették. Így lett a 4 db. A vízellátás 2 bekötési ponton van- egy egy főmérő és ezekről egy -egy mellékmérő. Minden mérős külön szerződött fele/partnere a szolgáltatónak.
Mondjuk ezt a rendezett állapotot megelőzte 6 éves belháború

Zöldövezeti11 # 2021.10.17. 12:04

megintrotalmatteusz !

Nézzétek meg hogy van e 200 m -es körzetben közkút és ha van zárjátok le a potyázók vizét

Aztán kenjétek rá a vizszolgáltatóra. Csak lépni fog előbb útóbb a potyázók valamelyikje. Felkeresi a szolgáltatót. Kiderül , hogy senkinek sincs szerződése , kivágják mint a macskát.

oligaliga # 2021.10.16. 20:17

Viszont az özvegy jelenleg a vízműnél a jogutódja, csak egyelőre szerződése sincs. Szerintem ők lehet azt se tudják bent, hogy ez egy még plusz 5 tulajdonosból álló kicsi társasház.

Az özvegy nem írt alá semmit.

Ha nem lesz víz majd lép valaki.

Az nem számít, hogy nem írt alá. Használja a vizet, örököse az elhunytnak, ergo behajtható rajta a tartozás. Mert lesz tartozás és nem lesz víz. Nem a vízműnek kell a tulajdonostársak vitáját megoldania.

A kérdező problémája pont az, hogy ez nem társasház, és már az első posztban elutasítja azokat a válaszokat, amiket tületek kapott: nem akar társasáházzá alakulni, nem akarja behajtani a többi tulajdonoson, nem akar vele érdemben foglalkozni. De ezzel a következő a gond: a vízmű megindítja a behajtást és vele szemben fognak eljárni, tőle fogják behajtani kamatostul és költségekkel együtt.

Szomorú örökös # 2021.10.16. 19:29

MajorDomus

Ha nem lesz víz majd lép valaki......Nem valószinű hogy az özvegy a legnagyobb fogyasztó a területen.

Az egy dolog, de fogyasztani ő se fog tudni, ha teljesen lezárják a vizet. Tehát egyelőre az ő érdeke is, hogy mielőbb rendezze a történetet, ha már ott lakik és nagy valószínűséggel nem akar víz nélkül maradni.

Majordomus # 2021.10.16. 18:42

Közüzemi szerződés esetén nincs jogutódlás.
A szerződés a halállal megszűnik.
.
Az özvegy nem írt alá semmit.

Ha nem lesz víz majd lép valaki.

Nem valószinű hogy az özvegy a legnagyobb fogyasztó a területen.

Szomorú örökös # 2021.10.16. 18:18

MajorDomus

Azért, mert x évig az elhunyt fizette a vizdijat és elszámolt a többiekkel, nem törvényszerű hogy az özvegynek is kutyakötelessége ezt tennie.

Viszont az özvegy jelenleg a vízműnél a jogutódja, csak egyelőre szerződése sincs. Szerintem ők lehet azt se tudják bent, hogy ez egy még plusz 5 tulajdonosból álló kicsi társasház.

Nem biztos, hogy egy (valószinüleg idős) özvegyasszonynak kell ezzel foglalkoznia.....Ha a többi szomszéd tojik rá hogy mi van,akkor nem lesz vizük. Pont.

Ebben az a legnagyobb gáz, hogy akkor az idős özvegyasszonynak sem lesz. Mondjuk így se sokáig, hogy csak a rá eső részt hajlandó a vízdíjból befizetni.

Majordomus # 2021.10.16. 14:59

A társasházban van egyetemlegesség. A vizdij valóban a közös költség része,de csak az a mennyiség ami a mellékmérők fogyasztásának levonása után megmarad.
Ezért a társasház egyetemlegesen felel.

Azért, mert x évig az elhunyt fizette a vizdijat és elszámolt a többiekkel, nem törvényszerű hogy az özvegynek is kutyakötelessége ezt tennie.

Ha a többi szomszéd tojik rá hogy mi van,akkor nem lesz vizük. Pont.

Nem biztos, hogy egy (valószinüleg idős) özvegyasszonynak kell ezzel foglalkoznia.
.
Sokkal egyszerübb lenne társasházzá alakulni s központilag rendezni az ügyet.

Szomorú örökös # 2021.10.16. 05:21

megintrotalmatteusz

Miért kell fizetnie 1/5-öd helyett 1/1 hányad után fogyasztást, ha pl. társasházi közös tulajdon után sincs egyetemlegesség, ha pl. a vízdíj a közös költség része?

A vízmű magasról tesz rá, hogy társasház vagytok-e vagy nem, ezt nem az ő dolguk nyilvántartani, mérlegelni vagy felosztani a költségeket a tulajdonosok között. Van nálatok egy vízóra, amelyen fogyasztás jelentkezik, ő ezt az összeget teljesen jogosan követeli. Azt is kétlem, hogy nem volt az elhunyt nevén írásos szerződés, mert akkor eleve nem lehetett volna a nevén nyilvántartva, ha ő ilyet nem írt alá. Mivel a korábbi szerződő fél meghalt, így az örökösét - azaz az özvegyet - fogják anyagilag ezzel megterhelni és nagyon helytelen magatartás volt, hogy az özvegy csak az 1/5-öd részét fizette eddig. Neki kell a többi tulajdonostárssal rendezni a helyzetet, nem a vízműnek. Ha a többiek nem egyűttműködőek és az özvegy csak az 1/5-öd részt hajlandó továbbra is kifizetni, akkor előbb-utóbb szűkítés lesz és nem tudja az özvegy megakadályozni. Pont.

Anno az én történetemben volt az udvaron belül egy mellékmérő, amelyre a fogyasztó nem fizette a díjat, ezért megszüntették a szerződését és az én főmérőmre terhelték rá a fogyasztását, ami ezek után kb. 5 évig tartott. Hiába balhéztam a vízművekkel, őket ez egyáltalán nem érdekelte és jelezték, hogy ezt nekem kell a másik lakóval elrendeznem. Ennyi! Nekem szerencsém volt, mert mielőtt eladtam az ingatlanomat, a lakó leánya minden tartozást rendezett 5 évre visszamenőleg.

megintrotalmatteusz # 2021.10.15. 20:20

A többi tulajdonos passzivitása érthető. A tényállás kiegészítéséhez:
mellékvízmétők nincsenek. A halálesetről értesült a szolgáltató, az özvegy értesítette, de szabályszerű fogyasztóváltozást nem kezdeményezett. Mindig a számlák 1/5-ét fizette. "elhunyt a szerződött felhasználó és nem írták át a bekötési mérőt?" Nem írták át, írásos szerződése nem is volt az elhunytnak. Hibázott a szolgáltató is, mert írásos szerződést nem küldött -se az elhunytnak még életében, sem később.

Miért kell fizetnie 1/5-öd helyett 1/1 hányad után fogyasztást, ha pl. társasházi közös tulajdon után sincs egyetemlegesség, ha pl. a vízdíj a közös költség része?

Zoltanuss # 2021.10.14. 12:28

Na most a ...... matteusz, bármely tulajdonostársa, ( az 5 -ből) szempontjából.
Ha ingyen jön a víz miért ne fogyasszon. Titkon gondol/hat/ja itt a kommunizmus már 12 éve nem fizetek a vízért !

Az hogy valaki fél évig, max egy évig nem intézi a dolgokat megérthető, de hogy 12 évig egy olyan dolgot nem intéz, ami a pénztárcáját vastagon érint.... érthetetlen.
Özvegyét (ő sem írt alá semmit, de fogyaszt)

Zoltanuss # 2021.10.14. 12:17

oligaliga !
Ahogy írod kissé zavaros.
Pl. van egy hrsz, azon 5 ház, vagy lakás, nem mindegy.
Az valós lehet, hogy 1db. un. főmérő látja el a többi- akár lakásokat, akár házakat -, még az is lehet hogy a főmérő utáni vezetékek/fogyasztók méretlenek.
Ez viszont stimmelehet :
2009-ig fizetett mindent, elszámolt a tulajdonostársakkal. 2009-ben elhunyt.
Viszont azóta eltelt 12 év. Ez kapcsolódik hozzá :
Számlák az elhuny nevére érkeznek, holott a halálesetről értesültek”. Nem a tulajtársaknak kell értesülni erről a halálról hanem a szolgáltatónak.
Még mindig nem késő ! Ajánlott levélben értesíteni a szolgáltatót a halál esetről- mellékelve egy halotti anyakönyvi kivonatot - ha nincs név csak nem írja a szolgáltató a pápa nevére.
Ha viszont valaki szorgalmasan fizetgeti a vízdíjakat, a szolgáltató minek lépjen.
Elvileg a társasházzá alakulás a célszerű, de ezt a problémát nem oldja meg.

Sok pénzért - nagyon sok pénzért persze meg lehet oldani, hogy minden fogyasztó saját főmérőt kapjon. Pár millióból ki is jöhet.
Addig ? Addig a nemfizető fogyasztókat le kell szűkíteni, annyira,hogy csak csepegjen a víz... habár ez is csak egy figyelmeztetés.

oligaliga # 2021.10.14. 11:10

megintrottalmatteusz

Tisztelt vízóra-szakértők!
Osztatlan közös tulajdonú, 5 házat magában foglaló egyetlen hrsz. esetében nem volt írásbeli szerződése az egyik tulajdonostársnak. A főmérőt az ő "nevén" tartották nyilván. 2009-ig fizetett mindent, elszámolt a tulajdonostársakkal. 2009-ben elhunyt. Özvegyét (ő sem írt alá semmit, de fogyaszt) terheli az egész ingatlan fogyasztása vagy nem (szűkítés, elzárás műszakilag nem OK, fizesse k,i "hajtsa be a tulajdonostársakon", alakuljanak társasházzá javaslaton kívüli megoldások lehetnek érdekesek, a tulajdonostársak nem együtműködőek). Számlák az elhuny nevére érkeznek, holott a halálesetről értesültek.

Kissé hiányos és érthetetlen a tényállás. 2009-ben elhunyt a szerződött felhasználó és nem írták át a bekötési mérőt? Vannak mellékmérők? Ki írta alá a bekötési mérő cserejegyzőkönyvét? Ki értesült a halálesetről?

oligaliga # 2021.10.14. 11:00

ok

megintrotalmatteusz # 2021.10.13. 15:44

Tisztelt vízóra-szakértők!
Osztatlan közös tulajdonú, 5 házat magában foglaló egyetlen hrsz. esetében nem volt írásbeli szerződése az egyik tulajdonostársnak. A főmérőt az ő "nevén" tartották nyilván. 2009-ig fizetett mindent, elszámolt a tulajdonostársakkal. 2009-ben elhunyt. Özvegyét (ő sem írt alá semmit, de fogyaszt) terheli az egész ingatlan fogyasztása vagy nem (szűkítés, elzárás műszakilag nem OK, fizesse k,i "hajtsa be a tulajdonostársakon", alakuljanak társasházzá javaslaton kívüli megoldások lehetnek érdekesek, a tulajdonostársak nem együtműködőek). Számlák az elhuny nevére érkeznek, holott a halálesetről értesültek.

Majordomus # 2021.10.02. 14:11

Mindenre van megoldás.
Visszamenőleg kifizeted és pont.

Zoltanuss # 2021.10.02. 11:53

Nos a közeli hozzátartozó és én gyakorlatilag az első ilyen vízóra rendelést csináltuk az életben. Amikor ide költöztünk víz szolgáltatás már volt, a csatorna is már vagy 20 éve itt van. Tehát rutinunk nem lehet,

Ha a vízszolgáltató ennyire szimbiózisban él a csatornásokkal, csak elvárható lenne hogy szóljanak... Józsi itt még van egyéb intézni való is !
Na mindegy a legbürokratikusabb ez a víz .csatorna kompánia.

Anno régen még egy arénai utcai lakásban voltam albérlő. Akkor és most is Dózsa György utca... csak a gyengébbeknek Aréna út-utca. Olyan polgári negyed anno amikor még Aréna.

Nos ott a nagy lakásokat /vagy mindent / államosítottak.
Ebben a polgári lakásban lakott özvegy írógép kereskedőné (volt burzsuj özvegye) már mint bérlő és társbérlőként egy ruszki -magyar házaspár. Ide csöppentem bé mint albérlő. Nos a villanyt a sok háborúskodás után szétválasztották. Egymás mellet két villany kapcsoló stb.
Aztán vagy 15 év múlva másut -sajátban, szintén ment simán a villany szétválasztás, a gázt elve külön külön rendeltük. A víznél mint írtam egy főmérő és a megfelelő helyen un. almérő. Ennek a megszüntetésére született az un. ikermérős megoldás kivitelezése. Ha két külön lakás,
akkor legyen a víz is külön választva.
Hogy mit kértek ? Sok mindent. tul lap, térkép, társtulaj beleegyező nyilatkozata, szolgáltatás kérő nyomtatvány stb. Csak belefért volna .hogy jelezzék - Józsi a csatornát is intézd !
Meredek volt amikor a csatműveknél elsőre illegális csat. használó minősítés elhangzott.
Igaz pár másodperc és vissza vonták.
Magához a csatorna rendszerhez fizikailag nem lett hozzányúlva. Jön a szennyvízcső az egyik lakástól, jön a szennyvízcső a másik lakástól ... valahol a föld alatt közösülnek , majd
egybeolvadva mennek a fogadó aknába és onnan a rendszeren keresztül a nagy tisztító műbe.... közben sokmás csatorna csővel közösülnek.
Közösülnek, milyen szép kifejezés használják másra is.

A csat használatok ezután az egyedi mérők fogyasztási értékei alapján külön külön lesznek számlázva.
Ha nem jövünk rá a második számla után, talán a nagy csatorna potyázók lettünk volna ???
Illegális csatorna használók !!

Zoltanuss # 2021.10.02. 11:17

Ez nekem szólt volna ?

matthiasi # 2021.10.02. 11:14

Ja lehetett volna !

Majordomus # 2021.10.02. 09:38

Mondjuk a megrendelőnek is lehetett volna annyi esze,hogy egyszerre intéxi a kettőt ha már az első mérőre számláztak viz és csatornadijat is.