Társasház és közös tulajdon


Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.09. 19:41

Szerintem csupa nem.

Gergő1980 # 2019.07.09. 17:35

Tisztelt Jogi fórum!

Egy olyan kérdésem lenne, adott egy 6 lakásos társasház ahol a lakások alatt az udvarban 6db garázs van, mindegyik külön helyrajzszamon, az én garázsamból szeretnék kialakítnai egy szobát úgy, hogy a garázs ajtót befalazom és egy ablakot rakok a helyére.
Az lenne a kérdésem, hogy kell e hozzá valamilyen engedély, vagy az alapító okíratott módosítanom kell?
Illetve kell e a lakók beleegyezése, hogy én ezt megcsinalhassam?

bananszoknya # 2019.07.09. 08:33

Kedves Forumozok,

A velemenyeteket szeretnem kerni. A tarsashazunk kerttel hataros fallal rendelkezo uzlethelysegem (velhetoen) azik a kert iranyabol. Mik a pontos lepesek vagyik mik a megteheto lepesek a tarsashaz fele, hogy megcsnaltassak? Van valami ami kotelezi oket a helyzet elharitasara? kell hozza kozgyules vagy az allagmegovas miatt csinalni kell? Ha nem csinalja nekem milyen lehetosegeim vannak a sajat koltseges javittas mellett? Elore is koszonom a valaszokat!

MajorDomus # 2019.06.05. 19:59

Rossz irányból közelited meg a dolgokat. Azt nézd meg,hogy a károkozó terület kinek a tulajdonában van?!
Ha Alapitó Okirat szerint közös tulajdon,akkor a társasház,ha a terasz a lakás része,s magántulajdon,akkor a tulaj köteles elvégeztetni a javítást.
.
Értelemszerüen aki a hunyó,az lesz az alperes a kártéritési perben.

palinorbi # 2019.06.05. 16:09

Tisztelt Jogi Fórum!
Olyan helyzet áll fenn a 2 szintes társasházunkban, hogy az emeleten lakók teraszán rosszul kialakított szigetelés, és csapadékelvezetés miatt ázik az alsó szint. A kárt szenvedő részekben van magán, és közös tulajdonban lévő rész is. Sajnos a többség nem vesz tudomást a kárról, és annak javításáról. Eddig két közgyűlésen is leszavazták a javítást. Kérdésem az lenne, hogy lehet valamilyen okból (pl. állagmegóvás, stb.) kötelezni a társasházat, hogy a javítást végezze el? Ha igen milyen úton. Hallottam olyat, hogy műszaki ellenőr , vagy építési hatóság szakembere tehet ilyet. Valóban így van?
Várom megtisztelő válaszát.

drbjozsef # 2019.06.05. 08:51

Annyiszor átrágtuk már. Ha balesetveszélyesnek tűnik, nézze meg a szakértő, ha az, ki kell vágni a közgyűlés ellenére is, ha nem az, akkor marad, ennyi, a többségnek tetszik.

wers # 2019.06.05. 06:36

előbb-utóbb el fog fogyni a tűlevél, meg a gyanta ami csöpög ránk, és akkor talán kivágatják.

Vagy rátok dől rosszabb esetben, aminek meg az esélye.

korrekt54 # 2019.06.05. 05:47

Kedvesek vagytok, köszönöm a tanácsokat ! Az az igazság, hogy próbálkoztunk mindennel, hogy mentsük a fát, de késő, ez már menthetetlen, "haldoklik" ! Csak az a baj, hogy a vegetációja, a fenyőfa koronája a 4. emeleten, még nagyon szép. Meg is értem, hogy ragaszkodik a tulaj hozzá. A többi lakó egyszerű irigységből nem szavazta meg a kivágását, mert így nekem lenne egy zsebkendőnyi helyem, a teraszom előtt, plusszként! Na mindegy, előbb-utóbb el fog fogyni a tűlevél, meg a gyanta ami csöpög ránk, és akkor talán kivágatják.

MajorDomus # 2019.06.04. 19:58

Például sósav.
De mi lenne ha karbantartanád a fát,és belülről is szép lenne.

alfateam # 2019.06.04. 16:04

Ha, csak az a bajod, hogy csúnya azon lehet segíteni. Az ágak hosszának felét levágod, levágatod, besüt a nap és szépen kizöldül.
Ne Te vágasd ki ha már annyira utálod ,abból csak feszültség lesz a többi lakóval. Viszont könnyen elérheted hogy ki keljen vágni. Egy ilyen élőlény nagyon érzékeny a környezeti hatásokra...

korrekt54 # 2019.06.04. 14:55

OK! Köszi, jó ötlet ! Közben arra gondoltam, hogy mi lenne, ha kivágatnám? Mit tudnak csinálni?

drbjozsef # 2019.06.04. 14:23

Én mint csinálhatnék, ezzel az igazán ronda fával.

Eltakarhatod. Lakáson belülről függönyel, kívülről meg akassz a törzsére egész alakos Zámbó Árpy posztert. Az még a kártevőket is elijeszti.

korrekt54 # 2019.06.04. 13:34

Társasházunk szavazott! A bemutatott fát, /amely engem zavar, mert ronda, össze-vissza farigcsált fenyő/ nem engedi kivágni!! A másik szavazás, hogy hátulra a kert végébe nem engedtek fát ültetni. Az egyik lakó fittyet hányva a szavazásra, vett egy fát, és elültette. Senki nem szólt ! Én mint csinálhatnék, ezzel az igazán ronda fával. /Azt viszont el kell ismernem, hogy kívülről, az utca felöli oldala szép. Csak belül van tele tobozzal, tűlevéllel, és csupasz sáros földdel. Vágassam ki, és utána már úgysem fognak szólni?

MajorDomus # 2019.06.02. 21:59

Nem kell 4/5-öd.
Nem is kell forgatni a passzust,mert nincs ilyen.
.csak az elmúlt 4 évben, 5 épületet szigeteltem, igaz, írásbeli szavazásokat rendeltem el mindenhol!.
.
Arra kell vigyázni,hogy a bank elvár egy komolyabb támogatottságot,egy megismételt közgyűlésen 20% részvétellel megszavazott igen,az kevés lehet.
.
Ezért jobb az írásbeli szavazás,ott nekem 80 % feletti igenek jöttek jössze.

drbjozsef # 2019.06.01. 10:50

Forgatom a Tht-t, de csak két helyen találok 4/5-öt. Erre nem. Sőt, a 2/3-od sem erre.
A hőszigetelés korszerűsítő felújítás, a rendes gazdálkodás körét nem haladja meg, nem kell hozzá minősített többség.

Beidéznéd a passzust?

alfateam # 2019.06.01. 08:58

Ehhez 4/5-ös többség kell...

drbjozsef # 2019.06.01. 08:11

Magnus66,

Bocsánat, kevertem már megint, hülyeséget írtam.

Szóval pont ezeknél a munkáknál NEM kell a minősített többség, elég a közgyűlés egyszerű (50%+1) többsége. És ha a lakók fele megszavazza, akkor természetesen mindenkinek fizetnie kell (gyakorlatilag a közös költség része lesz).

Aki nem tud fizetni, annak a Tht. szerinti szabályok alapján majd ráterhelik legfeljebb az ingatlanára, ahogy a közös költség tartozást.

drbjozsef # 2019.06.01. 06:20

Magus66,

Igen.
Ha a társasház közgyűlése hitel felvétele mellett dönt, akkor a társasház veszi fel a hitelt, és a közösségnek kell azt fizetnie, szintén a közgyűlés döntése szerint (általában a közös költséghez csapva, annak fizetési előírásai szerint, jellemzően a lakás nm alapján)

Viszont ezen beruházás megszavazásához 100% egyetértés ell, mert ez a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak minősül.

A Legfelsőbb Bíróság eseti döntésében kifejtette, hogy „annak megítélésénél, hogy az adott beruházás rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak minősül-e, nem a beruházás költségvonzatának, hanem az elérni kívánt célnak van ügydöntő szerepe.” (Legfelsőbb Bíróság Gfv.X.30.197/2008/4.) Nagyon lényeges, hogy a fentiekben idézett döntésében a Legfelsőbb Bíróság a panelprogram keretében elvégzett munkák minősítéséről az alábbi állásfoglalást adta: A panelprogram keretében elvégzett munkák – a hőszigetelés, a külső nyílászárók, a lépcsőházi portálok cseréje, fokozottan hőszigetelt üvegekkel történő ellátása, a teljes szellőztető rendszer átvizsgálása, gépészeti munka megvalósítása, radiátorok lecserélése, termosztatikus szelepek beépítése, radiátoronként mérőeszközök felszerelése – a teljes és a korszerűsítő felújítás fogalmi ismérveit hordozó beruházásnak minősülnek, ezért e munkákról a közösség nem a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokra vonatkozó minősített többséggel dönt.

Magus66 # 2019.05.31. 22:00

T. Jogi Fórum!
A társasház hitelt készül felvenni az épület hőszigetelésére. Az ötlet elvileg jó, de ehhez hitelt kellene felvennie a háznak, amit ugye illik visszafizetni. Szeretném megkérdezni, hogy valóban rá lehet-e kényszeríteni mindenkire a hitelt annak ellenére, hogy tudja, hogy nem lesz kerete a kiszabott hitel visszafizetésére, mivel jelenleg is nehéz anyagi helyzetben van és fizetéstől fizetésig él.
3 hét múlva lesz az új közgyűlés, ha esetleg kaphatok addig választ, azt megköszönöm.

Válaszukat köszönöm!

MajorDomus # 2019.04.22. 15:11

Mondjuk a társasház Házirendje!.
.

csak te ködösitesz,és csak a saját szempontodból tálalod a ügyet.
mert ha két tárolót használsz,vagy kétszer annyit,mint amennyi a tulajdoni hányadod alapján megillet, akkor teljesen jogos hogy felszólitanak, majd kipakolnak.
.ennek semmi köze a jogaidhoz,mert a többség érdeke mindig megelőzi az egyén érdekeit.
.

Átlagos állampolgár # 2019.04.21. 20:30

A kérdés az, hogy jogszerű e az eljárásuk, ha a közös tárolóból bármelyik tulajdonos ingóságát kipakolják. S ha igen melyik törvény jogosítja fel őket?

Ezt nem igazán értem: "véleményem szerint ez nem olyan horderejű ügy,hogy külön napirendre kell venni.!
." Ezt úgy értsem, hogy egy tulajdonos jogait nem is kell napirendi pontban megtárgyalni, hanem egyszerűen össze csődül néhány tulajdonos és kipakolják?

Átlagos állampolgár # 2019.04.21. 20:30

A kérdés az, hogy jogszerű e az eljárásuk, ha a közös tárolóból bármelyik tulajdonos ingóságát kipakolják. S ha igen melyik törvény jogosítja fel őket?

Ezt nem igazán értem: "véleményem szerint ez nem olyan horderejű ügy,hogy külön napirendre kell venni.!
." Ezt úgy értsem, hogy egy tulajdonos jogait nem is kell napirendi pontban megtárgyalni, hanem egyszerűen össze csődül néhány tulajdonos és kipakolják?

MajorDomus # 2019.04.21. 20:12

Mi a kérdés?
mondjuk a törvény által előirt kötelező napirendi pontokban
nem is szerepelhet.
.ha aközgyűlés napirendjén nem szerepelt,akkor arról nem lehet dönteni. .
véleményem szerint ez nem olyan horderejű ügy,hogy külön napirendre kell venni.!
.
.de ha van kedved,emiatt,21ezer forintért megtámadhatod a közgyűlés határozatát.

MajorDomus # 2019.04.21. 20:12

Mi a kérdés?
mondjuk a törvény által előirt kötelező napirendi pontokban
nem is szerepelhet.
.ha aközgyűlés napirendjén nem szerepelt,akkor arról nem lehet dönteni. .
véleményem szerint ez nem olyan horderejű ügy,hogy külön napirendre kell venni.!
.
.de ha van kedved,emiatt,21ezer forintért megtámadhatod a közgyűlés határozatát.

drbjozsef # 2019.04.21. 12:11

Átlagos állampolgár,

Szívesen.