Gyorssegítség kérés Társasház.


Bubó # 2004.02.23. 21:22

Már ne haragudj, de akkor nem értem, mi a problémád.
Az, hogy a beruházó és az ügyvéd, aki az építkezés kezdetén megszerkeszti az alapító okiratot és a szmsz-t, most mit vesz bele, az nem annyira lényeges!
Az szmsz-t ugyanis, amikor a most induló társasház minden lakása elkel, kialakul a tulajdonközösség, egyszerűen meg lehet változtatni.
Nyilvánvaló. hogy akkor már a beruházó és az ügyvéd - ha még lesz ott tulajdonrészük - kisebbségben maradnak, így nem lesz akadálya a közös költség fizetés szabályai megváltoztatásának.
... de az én esetembe a többséget sértené az az elképzelés amit végre akarnak hajtani az az elakarnak fogadtatni.
Na, ez az: fából vaskarika.
Mióta csóválja a farok a kutyát?
Üdv.

Nagy Gábor # 2004.02.23. 19:38

Bubó megvan de már értem hogy bárhogy hadakozom a tőrvény rossz!!!!
Mert az történhet ami szerintem NEM ELFOGADHATÓ és A Kiseebség sérelmével járhat de az én esetembe a többséget sértené az az elképzelés amit végre akarnak hajtani az az elakarnak fogadtatni.
Megjegyzem én kinyomtattam még a törvény tervezetet és ez csak akkor még annyi változást hozott, JÓl ?! hogy m2 vagy tulajdon hányad.!
15.éves gyakorlatom során soha nem engedtem, a tulajdonhányadból mert PL.
A közös részek után is meg kell fizetni a bíztosítást és a felújítási alapot is.

Tisztelettel megköszönve a fáradságot ilyen
"rossz tanácsot adott volna másis és azért kértem segítséget.

De ma telefonon sikerült egy közismert és szaktekintélyel konzultálnom Õ is abban értett egyett, hogy a bíroságon veszteslennék és ez még velem nem fordult elő.


ngst

Bubó # 2004.02.23. 17:45

24. § (1) A közös tulajdonba tartozó épületrész, épület-berendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.
(2) A szervezeti-működési szabályzatban kell meghatározni: a) a közös költség tulajdoni hányadtól eltérő megfizetése esetén, az érintett költségnemeket és a számítás módját, ...

Kedves Nagy Gábor, nincs meg az új társasházi törvény?
Ha kell, e-mailben szívesen elküldöm (kb. 150 kb).

Üdv.
______________
társasházi lakó

Nagy Gábor # 2004.02.23. 07:10

Tisztelt Bubo köszönöm a válaszát de ezt én is tudom, de az SZMSZ-ben meghatározhat e ilyent, hogy a garázs és tároló 50%-al legyen számolva !


ngst

Bubó # 2004.02.22. 19:59

A közös tulajdoni arány osztószáma szokásosan 10 000.

A közös költséget felosztásának a módját az szmsz-ben kell meghatározni, az szmsz-t a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatával állapítja meg.

Ha a közgyűlés határozata a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított 60 napon belül. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Üdv.

Nagy Gábor # 2004.02.22. 19:20

A társasház most indulna a Beruházó és az ügyvéd kihasználva az új törvényt a szervezeti és mükődési szabályzatba olyan közös költség megállapítását akar véghez vinni mely az én erkölcsi és szakmai etikámmal azért nem fér össze mert a SZ.M.SZ-nélkül az a költségvetés meghalna.

  1. A tulajdonosoknak 10000-ed a hányada
  2. A közösköltséget úgy állapítottam én már meg, hogy ez eltér a tízezredtől és mivel a beruházón maradt helyiségekre is tulajdon hányad szerint számoltam ezt nem fogadták el. És az SZMSZ-t akarják felhasználni arra, hogy az a beruházó érdekeit védje ésminden eddigi számítási módtól eltérő közös költség megállapítását akarják.

Társasházkezelő.


ngst