termőföld elővásárlási jog


Csuklósbusz # 2020.06.14. 08:48

A földbizottság ilyen esetekben nem tudom közbelép-e?

Nyilván támadható minden, de ha nem Bálint gazda az elővételis hanem kamuaranykalászos nepper, azok ellen csak megvéd.

Mert rászoktak a faluban arra hogy bizonyos körök nézegetik a kifüggesztéseket, ha van olcsó közbelépnek és drágábban továbbadják.

Na Őellenük esetleg egy festményes sztori tökéletes, köszönöm a tippet.

De viszont ha nem megy bele az eladó, akkor egy lájtosabb, x ideig birtokban maradok a házban címszó is elég visszatartó szerintem és ebbe nehezebb belekötni meg könnyebben is belemennek.

Lehet ilyet hogyha valaki belép a szerződés helyébe attól még bizonyos részeibe (birtokban maradás) ne tudjon a helyembe belépni?

drbjozsef # 2020.06.14. 07:06

Ingatlanok cseréje esetén nincs elővételi jog.

Általában nézve egyéb cserék esetén sem, de ha ilyen ügylet esetén a jellegénél fogva feltételezhető, hogy az elővételi jog kijátszására irányul, akkor ha a jogosult kéri, a bíróság azt a részét semmissé teszi.

Mondok egy példát : vennél egy ingatlant húszmillió forintért és egy bizonyos festményért (vagy aranygyűrű, vagy akármi). Nyilván elővételi jogosult nem tud belépni a szerződésbe, mert pont az a festmény (vagy bármi egyedi tárgy) neki nincs. De ez nyilvánvaló, hogy mire irányul.

Ha egy húszmilliós ingatlant elcserélsz egy húszmilliós festményre, az már kevéssé támadható. De ott is lehet vizsgálni a körülményeket, ha két nappal előbb vetted azt a festményt, akkor azért az megalapozhatja a semmisséget.

Nyilván ha egyszerű lenne kijátszani az elővételi jogot, akkor nem is lenne, mert minek.

Csuklósbusz # 2020.06.13. 13:28

Dehogynem de ilyenre nem volt kitérés.

Azt hittem ha jön egy elővételis akkor én bukom az ügyvédi díjjat, az elővételis meg fizeti a sajátját.

De ennyi erővel kár kamuhorror összeget írni, azt nem lehet hogy az eladó eladja nekem, elővételis esetén birtokba adja 10 évig a telken lévő tanyát, a földet attól meg művelheti az elővételi jogos aki mutogatja ( vásárolt) földművesi státuszát.

Azért kérdezgetem ezt mert ha valakivel hiába alkudok ki olcsó vételárat, spekulatív célból elviszik előlem a gazdagabbak.

Tehát ha van egy tanya, nyaraló olcsóért, csak nekem, akkor hiába megyünk ügyvédhez, kifüggesztik és már viszi is valami kamupapíros nepper.. ezt szeretném kivédeni.

Mert az eladó sem léphet vissza egyszerűen ha olyan elővételis jelentkezik akit nem akarna a szomszédjába, tehát mennyire szabályos és bevett gyakorlat esetleg hogy az elővételiseket kivédeni valami előnytelen fikcióval?

A baj az hogy én nem vagyok földműves.

drbjozsef # 2020.06.13. 13:04

Csuklósbusz,

Még sose vettél ingatlant?

Kötsz egy szerződést a vevővel. Abban mindenféle kérdést leszabályoztok, a viták elkerülése érdekében. Többek között azt is, hogy ki fizeti az ügyvédet. Szokás szerint a vevő szokta, de ez nem előírás. Legyen minden benne a szerződésben, és akkor azokat a feltételeket kell elfogadnia az elővásárlónak.

Ha horribilis díjat foglaltok bele, akkor azt. De azt persze valakinek ki is kell akkor fizetnie.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.13. 12:32

Tulajdonképpen lehet - csak kockáztatod, hogy az eljáró ügyvéd ezt a díjat kéri tőled.

Csuklósbusz # 2020.06.13. 10:09

Jó két kamu aranykalászos földműves esetén kérdeztem. :-)

Mert igen, a földtörvény szerint aki feltud mutatni mondjuk hogy tényleg termel is valamit vagy szüksége van rá úgy oké, valszeg az övé lesz.

De egy zártkert vagy tanya esetén ahol nem a föld ér valamit hanem az épület lakhatás céljából ott általában kamupapíros vállalkozók vagy magánszemélyek akarnának szerződésbe lépni.

A sorrend nem számít? Tehát aki elsőnek belép azé lesz?

Illetve az ügyvédi költséget hogyan lehet behajtani rajta, azt hittem az bukó.

Ennyi erővel horribilis ügyvédi költséget kell megállapítani hogy ne jusson eszükbe helyettem belépni, lehet ilyet? :-)

drbjozsef # 2020.06.13. 09:43

De persze szigorúan csak az egy kategóriába tartozó több jogosult esetén, a földforgalmi törvény vagy féltucat kategóriát, és azon belül is sorrendiséget állapít meg (Fftv. 18.§-20.§)

drbjozsef # 2020.06.13. 09:41

Ja, hogy két teljesen egyenrangú elővásárló van?

Jó kérdés, föld esetén nem vagyok benne biztos, de szerintem ugyanaz, mint ingatlannál : az eladó választ.
Igaz, hogy ez Ptk., és közös tulajdonnál a tulajdonostársak közötti elővásárlási jogot szabályozza, de ha eltérő rendelkezés nincs, én analógnak gondolnám.

Ptk. 5:81.§(3) A tulajdonostársak az elővásárlási, előbérleti vagy előhaszonbérleti jogot az érintett tulajdoni hányadra tulajdoni hányaduk arányában gyakorolhatják. Ha közöttük megegyezés nem jön létre, de van olyan tulajdonostárs, aki - akár másik tulajdonostárssal közösen - az érintett tulajdoni hányadra az ajánlatot magáévá teszi, az elővásárlási, előbérleti vagy előhaszonbérleti jog egyedül őt vagy őket illeti meg. Ha több ilyen - egyedül fellépő - tulajdonostárs van, közülük a tulajdonos választ; az elővásárlási, előbérleti vagy előhaszonbérleti jog a választott tulajdonostársat illeti meg.

Csuklósbusz # 2020.06.13. 09:22

Köszi, meg is találtam de csak az egyik kérdésemre a választ.

23. szomszédos föld: az olyan föld, amely - a település közigazgatási határától függetlenül - a jogügylet tárgyát képező földdel közvetlenül, illetve önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna közbeékelődésével közvetve érintkezik;

Tehát ha a két föld között van még egy HRSZ ami nem út, árok csatorna akkor az nem szomszédos.

De viszont ha két helyben lakó földműves akar elővásárolni akkor mi a teendő, melyiket válasszák?

drbjozsef # 2020.06.12. 17:39

Csuklósbusz,

GO TO Földforgalmi törvény. Le van írva egészen pontosan az elővételi jogosultak sorrendje, valamint definiálva van benne a szomszéd is (egyébként igen, az út túloldalán lévő is szomszédos telek).

Az elővásárló minden feltétellel együtt lép a "rendes" vevő helyére, ebbe az ügyvéd is beletartozik.

Csuklósbusz # 2020.06.12. 15:49

Zártkerteknél ha megállapodok és valaki elővásárlási jogát akarja fitogtatni akkor hogyan alakulhat a sorrend ha két helyben lakó " földműves" is megakarja venni, melyik léphet a helyembe?

Szomszédos teleknek számít az is ami mondjuk egy földút túloldalán van a szembeszomszéd?

Az ügyvédi munkadíjjat ki téríti meg nekem ha elővásárlásival bebukom a dolgot?

Beatrix1982 # 2020.04.15. 18:34

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni termőföld elővásárlásával kapcsolatban.
Közvetlen mellettünk lévő földet(szántó,8405m2, tehát 1ha alatti) értékesíteni kívánja a tulajdonosa, kifüggesztés megtörtént, a 60 nap hamarosan lejár, a kérdésem az lenne mint szomszéd elővásárlásra jogosult vagyok e, sorrendben megelőzöm e a leendő vevőt aki bejegyzett őstermelő(szamóca). A párom is bejegyzett őstermelő, családi gazdaságuk van,(földművelés és szarvasmarha tenyésztés ill. tej leadás) viszont nem származik jövedelme az őstermelőségből.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel

Tibikiraly # 2020.02.12. 14:59

Köszönöm a segítséget!

Kell a terület, hogy adjanak építési engedélyt (és jobb lenne minél hamarabb).
A közelben volt egy hasonló eset, ott "telekhatár rendezés" vagy valami ilyesmi volt, az 6 db telket érintett egy szűk utca bővítése miatt, és ott is változtak a határok, területek. (Nem tudom ki kezdeményezte.)

Ha egyesítjük osztatlan közösbe (ami a legjobb lenne), az nem sima telekösszevonás? Miért kell a megyei földhivatal engedélye? (Elvégre minden marad a régiben, mindenkinek ugyanakkora területe marad.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.11. 14:30

Igen, szerintem az dogmatikailag csere. Elcserélik az ingatlanjaik egy-egy tulajdoni hányadát, így mindkét ingatlan közös tulajdon lesz. Másképp nem lehetne egyesíteni őket.

drbjozsef # 2020.02.11. 11:39

Ha két ingatlant két tulajdonos egy közös osztatlanba összevon, akkor az csere?
Mindkét tulaj cserél egy telket egy osztatlan közös eszmei hányadára?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.11. 11:09

Csere? Mit, mire?
Egyik illetőséget másik illetőségre.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.11. 11:08

vásárlás nélkül, a két tulajdonos egyesítse a területet, osztatlan közös tulajdonba” -írta volt a doktor.

wers # 2020.02.11. 08:35

Ezt a jogilag cserét én sem értem. Fizetni akar érte, meg akarja venni.

drbjozsef # 2020.02.11. 08:24

Csere? Mit, mire?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.11. 06:54

Nem rossz ötlet. De szerintem ez jogilag csere, amit jóvá kell hagyatni a megyei földhivatallal, akinek nyilatkoztatnia kell az agrárkamara elnökségét, hogy támogatja-e.

drbjozsef # 2020.02.11. 05:50

kbs,

Pusztán technikailag lehetséges, hogy a vásárlás nélkül, a két tulajdonos egyesítse a területet, osztatlan közös tulajdonba?

Mert ha van lehetséges elővásárló, akkor ezzel kiküszöbölhető az elővétel, és a kifüggesztés is a közös tulajdont megszüntető adásvétel miatt.

(Ha építkezni akar rá, és emiatt venné meg, tehát most valamilyen szabály miatt nem tudott, akkor kénytelen lesz amúgy is egyesíteni)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.10. 18:11

Ha nem vagy földműves, akkor nincs elővásárlási jogod. A többi csak technikai kérdés, célszerűbb lenne előbb megvenni a szomszéd telket, és aztán egyesíteni. (Vagy jogilag nem is egyesíteni.)

Tibikiraly # 2020.02.10. 18:02

Tiszteletem!

Nem vagyok földműves, van egy zártkertem, és szeretném megvenni a mellettem lévő zártkertet (hogy összevonjam, és be tudjam építeni).
Kérdésem, hogy most a jelenlegi helyzetben össze lehet vonni (telekrendezés, határrendezés, ilyesmi címen), vagy előbb kell egy külön adásvétel, kifüggesztéssel, aztán ha sikerül megvenni, csak utána vonhatom össze?
Illetve én mint szomszéd tulajdonos van elővásárlási jogom? (Ha igen, a helyi földműveseké tőlem erősebb?)

A segítségett előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.01.23. 13:10

Kérdező111,

A 18.§(3) nem releváns, mert nem harmadik személynek történik az eladás, hanem tulajdonostársnak, mindkét esetben.

Fmtv. 18. § (1) A föld eladása esetén az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
...

Ha megfelel a törvény 5.§-ban szereplő értelmező rendelkezéseknek, akkor a "c" pont szerinti tulajdonostárs megelőzi az "e" pont szerintit.

Kérdező111 # 2020.01.23. 12:52

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségüket, álláspontjukat kérni.

Osztatlan közös földterületből tulajdonostárs vásárol egy eladótól. A kifüggesztés időtartama alatt elővásárlási jogával él egy másik tulajdonostárs.

A szerződés szerinti vevő 18.§ 1.bek.e.pontjára hivatkozik (20 km-re van a lakcíme) és a 18.§ 3.bekezdésre, miszerint földműves tulajdonostárs.

Az elővásárlási jogával élő ugyancsak társtulajdonosi mivoltára hivatkozik, illetve a 18.§ 1.bek. c) pontjára, mint helyben lakó szomszéd.

Önök szerint ki szerezheti meg a tulajdonjogot?

Előre is köszönöm szépen az álláspontjukat!