termőföld elővásárlási jog


drbjozsef # 2021.07.12. 09:19

Jól sejtem a megszövegezésből, hogy a vevő teljes egészében kifizette a vételárat az eladóknak?
Elismerte ezt az eladó? Nincs egyéb követelésük? Kérj tőlük valami nyilatkozatot két tanúval, hogy megkapták, nincs követelés, a szerződés szerint intézheted a vételárat az eredeti vevővel.

Mivel fenyeget, hogy letétbe akarsz teljesíteni? Azzal, hogy nem veszi át a pénzedet, vagy mi?

Egyébként igen, az okirat szerkesztő ügyvédnek kellene ezt lebonyolítania.
(Az Fftv. szerinti szabályokat betartva, szabályosan tetted az elővételi nyilatkozatodat?)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.12. 08:39

Kérdezed azt, aki ismeri azt a szerződést. A legjobb a szövegező ügyvéd lenne.

potaj88 # 2021.07.12. 08:00

Már telefonos tettlegességre vonatkozó fenyegetés is érkezett vevő felől, az összeg elhelyezhető ügyvédi letétbe felszólítva őt az átvételre hivatalosan?

potaj88 # 2021.07.08. 05:13

A szerződés így fogalmaz: "Amennyiben elővásárlási jog jogosultja él elővásárlási jogával, úgy az nem Eladó érdekkörében felmerült meghíusulási ok, azonban az Eladó köteles az elővásárlási jog jogosultjával az adásvételt oly módon létrehozni, hogy a vételár közvetlenül Vevő részére kerüljön megfizetésre"

potaj88 # 2021.07.07. 11:57

Bocsánat, csak 5 órája nem 5 éve :)

potaj88 # 2021.07.07. 08:02

Vele vagyok szerződésben (5 éve olvasom a fórumot és ezalapján kifejezetten tilos új szerződés), viszont a szerződés úgy rendelkezik hogy elővásárlás esetén a vevőnek jár vissza a vételár így kell megszervezni. Kell Nekem egyáltalán akármelyikükkel most személyesen találkozzak? Bejegyzési engedélyt megadják a szerződésben vevő részére, akkor most azis ugyanúgy érvényes rám, vagy eladónek külön papírral részemre kell erről rendelkeznie?

Arra gondoltam, hogy az ügyvédjénél letétbe teszem a vételárat és a munkadíjat, kérdés mi lenne itt a jó feltétel a kiadásra, a földhivatali benyújtás esetleg? vagy a bejegyzési engedély részemre történő megadása?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.07. 07:29

Szigorúan véve az eladóval vagy jogviszonyban, neki kell fizetned - a szerződés szerint. Szintén szigorúan véve a szerződés teljes egészében fogadtad el, tehát ha benne van az ügyvéd megbízása, meghatalmazása, akkor azt is.

potaj88 # 2021.07.07. 06:39

A kérdés a pontos menetrend lenne (nem világos mert két ügyvéd két fajtát mond), most akkor mit kell pontosan tegyek a jóváhagyás birtokában? mikor fizethetem ki az eredeti vevőt anélkül hogy kiskapukat adnék Neki? és hogy erre az egész procedúrára mennyi időm van.

Elnézést a rengeteg hozzászólásért, mindig azt írta hogy nem jelent meg az adat, de mint pár perccel később kiderült megjelent az csak késéssel.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.07. 05:24

Mi a kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.07. 05:24

Mi a kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.07. 05:24

Mi a kérdés?

Péter abc # 2021.05.14. 14:37

Tisztelt olvasók!
Szeretnék érdeklődni, hogy a föld adásvétele esetén van-e lehetőség 5 éven belül újra értékesíteni ugyanazt a földet? Ez milyen feltételekhez kötött?
Köszönöm!

drbjozsef # 2021.04.24. 16:59

Bea1,

Szerintem ez erősen attól függ. Elsősorban aranykorona értéktől, de a forgalmi értéket sok minden befolyásolhatja : sok társtulajdonos, elhelyezkedés, satöbbi, mint egy lakásnál (kábé).

Meg kellene nézni a környező földek esetén mi volt a nem túl régi értékesítések árai - de a hogyanra nincs ötletem. A tulajdoni lapokból látszik mikor idegenítették el, de a szerződést nyilván nem adják ki. Legfeljebb a tulajdonosokat próbálhatod meg elérni, és megkérdezni.

Bea1 # 2021.04.23. 03:59

"2020-ban megpróbáltam megvenni egy kis 1500 nm-es szántóföldet, de sajnos a földhivatal magas árra hivatkozva megtagadta az adás-vételt. (4 250 000 Ft volt az ár.)"

Tisztelt hozzáértők,
mi lehet az a maximális ár, amit még átengedne az agrárbizottság egy 1500 m2-es szántó esetében?

Szilard__ # 2021.04.16. 11:46

KBS,

Köszi. A vállalkozás sem probléma, viszont ezeknél a szomszédos telephelynek átminősített "telkeknél" magánszemélyek (nem e.v.-k) a jelenlegi tulajdonosok.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.16. 11:01

Mondjuk úgy, hogy nem épületet felépítését jelölték meg célként, hanem a telephelyként használatot. De ehhez vállalkozásnak kell lenned, és a tevékenységtől függően külön telephely-engedély is szükséges lehet.

Szilard__ # 2021.04.16. 09:12

Kedves József,

Köszönöm a tájékoztatást.
Az Fftv.13.§(3)-ból talán még a "G - lakóépület létesítése" megvalósítható lenne, de mi inkább valamilyen ipari területté történő átminősítésben gondolkodnánk, mivel a HÉSZ-ben az egész terület GKSZ-2 ipari területként szerepel. Az önkormányzat a weboldalán a területet "Ipari befektetésre különösen alkalmas" területek közé sorolja, a környékben el is indult néhány ipari építkezés a környező területeken, tehát véleményem szerint az egész "körzet" itt már sosem lesz mezőgazdasági terület, még akkor sem, ha a tulajdoni lapokon ezek jelenleg aranykoronás szántók.

Amit viszont továbbra sem értek, hogy sokan "ipari terület / kivett telephely" megnevezéssre minősítették át ugyanezen szántókat és értékesítettek az átminősítés után úgy, hogy egy darab épület sincs felhúzva a területre, továbbra is "üres telkek".

Én úgy értelmezem az átminősítést, hogy célként meghatározható, hogy pl. raktár épületet szeretnék építeni a területre, ezért kérem az átminősítést "telephellyé". Ehhez elkészíttetem a talajvédelmi tervet, kérvényezem a földhivatalt a terület átminősítésére, megfizetem a földvédelmi járulékot, ha szükséges lementem a humuszt. A földhivatal az engedélyt kiadja, de viszont csak azután jegyzi be a "kivett telephely" megnevezést a tulajdoni lapra, miután a teljes beruházás megvalósult, tehát felépült ez a raktár. Jól értelmezem? És csak ezután tudjuk megvásárolni az eladótól az egészet.

Viszont a környező telkek mégiscsak "kivett telephely" kategóriában vannak, de üresen állnak és új tulajdonosuk van. Ezt hogy csinálták meg?

drbjozsef # 2021.04.16. 08:51

Szilard__,

Az Fftv.13.§(3) szerinti célokra kérhető a más célú hasznosítás. Ha itt nem találsz olyat, amit az esetetekre rá tudtok húzni, akkor nem fog menni. Ettől eltérő célra el KELL utasítsa a földhivatal a kérelmet.

Az, hogy "jó lenne hátul a kiskert", sajnos kevés.

Szilard__ # 2021.04.15. 16:22

KBS,

Mármint?

A kormanyablak.hu-n ezt találtam:

"Mikor lesz a termőföldből kivett terület?
Válasz: A más célú hasznosítást engedélyező határozatban szereplő földrészletre tervezett beruházás (igénybevétel) megvalósulásáig a földrészlet az ingatlan-nyilvántartásban termőföldként fog szerepelni. A más célú hasznosítást engedélyező határozatban szereplő cél/beruházás megvalósulása után a művelési ág változást az ingatlanügyi hatóságnak harminc napon belül be kell bejelenteni és ezt követően az ingatlan-nyilvántartásban (tulajdoni lap, térkép) kivett területként fog bejegyzésre kerülni."

Ez alapján én úgy értelmezem, hogy a kivétel előtt meg kell indokolni, hogy mi célból történik a művelés alól kivétel, és utána meg is kell valósítani az adott beruházást.

De indokként véleményem szerint azt mégsem mondhatja az eladó, hogy csak azért szeretné kivenni a területet, hogy megkerülje a földforgalmi törvényt az adásvételkor :) :) :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.15. 15:17

Szerintem valamit félreértettél.

Szilard__ # 2021.04.15. 13:40

Sajnos további kérdésekbe futottunk bele, ebben szeretném a tanácsotokat kérni:

Tehát az előzmények:
Szeretnénk egy jelenleg szántó (aranykoronás) művelési ágban található területet megvásárolni. Mivel szeretnénk a földforgalmi törvény szerinti meghirdetést elkerülni, ezért arra gondoltunk, hogy az eladó még az adásvétel előtt művelésből kivonná a területet és mi már mint kivett területet vásárolnánk meg.

El is indítottuk a folyamatot, kerestünk szakértőt a talajvédelmi terv elkészítésére, de menet közben kaptunk csak arról információt, hogy hiába adja be az eladó a művelés alóli kivonást a földhivatalba, amit a földhivatal engedélyez is, ténylegesen kivett terület csak a cél megvalósulása után kerül a tulajdoni lapra, tehát nem nyernénk semmit a gyors átminősítésen.

Ami az érdekes, hogy megnéztünk néhány térképszelvényt a környező területeken, és rengeteg "Kivett telephely / ipari terület" művelési ág szerepel rajta, de ezek a telkek valójában üres területek, semmilyen beruházás nem történt rajtuk, mégis "kivett telephelyek".

Kérdésem tehát az lenne, hogy hogyan lehet úgy átminősíteni egy jelenleg szántó kategóriában található területet az eladónak, hogy csak az adásvétel után történjen meg a tényleges hasznosítás (tehát egy szántóból hogyan lehet kivett "bármit" csinálni úgy, hogy ténylegesen nem épít rá az eladó semmit).

A terület az Önkormányzatnál GKSZ kategóriában van, 40%-os beépíthetőséggel (nem tudom, hogy ennek van-e jelentősége). A cél az adásvétel után / előtt valamilyen ipari területté történő minősítés lenne.

Köszönöm előre is a segítséget.

Szilard__ # 2021.04.07. 11:36

drbjozsef,

Köszönöm az információt.
Igen, a felosztást a kis telekméret miatt sajnos nem tudjuk véghezvinni, de a telekegyesítést sem, mivel külterületi részt nem csatolhatunk belterületi telekhez (hacsak az önkormányzat nem járul hozzá a belterületbe vonáshoz, de gyanítom, hogy nem, mivel GKSZ gazdasági területté minősítették az egész területet). Marad az osztatlan közös + ügyvédi használati megosztás.
Talajtani szakértőt már találtunk, aki elkészíti a talajvédelmi tervet, nagyon bízunk benne, hogy 1% alatti lesz a humuszos termőréteg, hogy ne kelljen elszállíttatni (agyagos, sosem művelt területről van szó, valószínűleg ez ilyen lesz).

Tehát ha jól értelmezem: talajvédelmi terv + utána földhivatalba beadni a művelés alóli kivonásról szóló kérelmet.

drbjozsef # 2021.04.07. 04:51

Szilard__,

Lásd : https://www.jogiforum.hu/forum/32/29375

Meg itt : http://kormanyablak.hu/…0/FOLDH00051

Meg még emitt : https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A törvényben 1. melléklet táblázata szerint kell fizetni a talajvédelmi járulékot.

Talajvédelmi tervet kell csináltatni, kérelemmel együtt beadni, eljárási költségekkel, tervvel együtt 150.000.-től indul, határ a csillagos ég. Ha megnézed a tullapon a föld minőségi besorolását és AK értékét, ki tudod számolni a fenti táblázattal a járulékot + kb. 120.000 Ft.

Egyébként, ha ez megvan - akár az eladó, akár ti csináljátok meg -, akkor csak ÖNÁLLÓ telkekre nem lehet osztani feltehetőleg (valszeg nagyobb a legkisebb kialakítható telekméret mint 300nm), de egy telekrendezési eljárással a meglévő telkekhez hozzá lehet csatolni a 300nm-es darabokat. De egyébként egy jó használati megosztás is elég lehet a gyakorlatban.

Szilard__ # 2021.04.06. 19:17

Tisztelt Dr. Szűcs Lajos úr,

A telekfelosztásról már lemondtunk. A jelen állás szerint osztatlan közös tulajdonként szeretnénk megvásárolni a területet, és ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodásban szabályoznák a tulajdonosok a tényleges használatot (területek, elkerítés, stb.).

A művelésből kivonás / átminősítés a nagyobb kérdés. Ennek menete, buktatói, stb. Az eladóval egyeztettünk, egy szomszédos szintén aranykoronás szántót így adott el 1 évvel ezelőtt, hogy a vevője "valahogyan" segített átminősíttetni a területet. Nem tudta elmondani, hogy konkrétan mi is történt (sajnos kicsit szellemileg leépült az eladó), csak arra emlékszik, hogy a föld felszínéből 30-40 cm-es réteget le kellett szedetni és el kellett szállíttatni.

Az a telek jelenleg "kivett telephely" megnevezéssel szerepel a tulajdoni lapon. Sajnos a tulajdonost nem tudjuk megkérdezni, hogy hogyan csinálta, mert ő is pályázik a mi területünkre, ő is szeretné megszerezni.

Tehát a fő kérdés jelenleg az, hogy (elnézést a szakszerűtlen kifejezésért): hogyan lehetne aranykoronás szántóból kivett telephelyet "csinálni"?

Erős Pista # 2021.04.06. 07:28

Üdv Ügyvéd Hölgyek/Urak!

Érdeklődnék, hogy ha valaki "alvó" felesbérletekkel szerzett elővásárlási jogot, ott mit lehet tenni?

Ez abban merült ki, hogy mások (valós gazdálkodók) művelik a földet, az elővásárló szomszéd (aki szintén csinál ilyen "gazdátlan" földeket) most szembesült vele, hogy egy szállítmányozási vállalkozó, papíron már több, mint 3 éve földhasználó, ezért mindenkit beelőz.

Ugye, azt lehet bizonyítani, hogy a saját kockázatára sosem végzett valós gazdálkodást, számlái vetőmagról, bérmunkáról nincsenek. Mikor évül el az elővásárlási jog kijátszása? A felesbérlet (amiről nem értesült senki, hisz mindenki használta ezeket a földeket) kötésének a napjától, vagy a elővásárlási joggal való visszaélés, azaz a vásárlás pillanatától?

Időközben persze már az agrárkamaránál is járt az ügy és a bíróságon is: itt elismerte a bérbeadó, hogy sosem kapott bérleti díjat, tehát színlelt volt a felesbérlet.

Ötleteket köszönöm! Üdv.

Meddig és mit lehet vitatni egy ilyen jogi konstrukciónál? Az ügyészség esetleg, tudna valamit tenni ezzel a spekulánssal?