közös tulajdon bírósági végzésre


bohacsm # 2004.03.16. 06:27

Igen házassági vagyonközösség megszüntetése a tárgy. Nem nem költöztem ki , csak nem lakom ott életvitel szerűen. Valamennyi ingóságom ott van. Remélem ez nem számít bírtok elhagyásnak.

Zoltán György # 2004.03.15. 19:40

Nem késtél el!!!
A testvéreiddel igenis szabályoztasd ki a házat, és a házrész felét add a tulajdonába a Bíróságon! Tehát ne vitázz! A földterületet is magában foglaló osztatlan közös tulajdon létrehozására nem véletlen kaptál ajánlatot!
Házastársi vagyonközösség megszüntetése a tárgy?
Ha 60.000.000.-Ft-ra értékelték, akkor 12.000.000.-Ft az Õ része.
Kérjétek a TI részeteket, azaz 48.000.000.-Ft-ot.
Egyenlőre semmiképp ne költözz ki!

bohacsm # 2004.03.15. 19:10

Kedves Zoltán György !

Nem sajnos még nem kértem ellenőrző szakértői véleményt , de nem tudom hogy ennek lenne-e sok értelme? A saját véleményem-privát hogy ilyenkor előjön a holló a hollónak effektus. Nem igazán bízom abban hogy a költségeken kívül egy másik szakértő mást állapítana meg! Vagy ilyen lehetséges? A ház telekről való leválasztásáról úgy érzem már elkéstem mert a folyamatban lévő bírósági ügyben a másik fél ezt ügyesen úgy intézte hogy a házrészt nem 1/2-1/2 részben akarja megosztatni mivel a telek a saját hozott szerzeményem volt hanem 40-60 %-ban kb.
Megnyugtató volt azonban a válaszod hogy árverésen nem lehet olcsón árverezni a lakást. Neken úgymond nem sűrgős-egyenlőre a dolog -az eladás. Ha az árverezés csak a bíróság által megállapított összegről indul akkor szerintem valóban soha nem lehet eladni, mert a környéken hasonló területő ÖNÁLLÓ telken lévő házat lehet kb ennyiért kapni. Akkor ki venne egy ilyet? Még egy kérdésem van. Lehet-e olyat kérni a bíróságtól hogy X idő után vizsgálja felül az ingatlan értékét mert eladhatatlan? Ilyenkor is új szakértőt kapunk, és fizetünk? (nem keveset)
Ha valakinek van még ötlete szívesen veszem, és köszönöm az eddigi segítséget is!

bohacsm # 2004.03.15. 18:58

Kedves PRAETORIANUS !

Igen a válaszom, bíróság által kijelölt szakértő volt. Sajnos így első ránézésre nem sokat konyít a házak eladhatóságához. Lkehet hogy ez a 60millió a forgalmi értéke , de nem az eladási értéke (szerintem tegyük hozá.

Zoltán György # 2004.03.15. 09:58

Bocsi, ha szétszórtnak tűntem, de sokat gondolkoztam a témán!
Az ötletek csak jöttek, jöttek!

Zoltán György # 2004.03.15. 09:58

Bocsi, ha szétszórtnak tűntem, de sokat gondolkoztam a témán!
Az ötletek csak jöttek, jöttek!

PRAETORIANUS # 2004.03.15. 09:17

Bohacsm!

Bírósági álltal kirendelt szakértő volt?

PRAETORIANUS # 2004.03.15. 09:16

Zoltán György!

Te ügyvéd vagy, vagy szakértő?
Mert nekem is lenne egy ügyem, ami már folyik, de nem vagyok elégedett a mostani ügyvéddel, és lehet, hogy váltanék!

PRAETORIANUS # 2004.03.15. 09:15

Köszi az infót!

Zoltán György # 2004.03.15. 09:01

Átgondoltam, de nem rossz ötlet!

Zoltán György # 2004.03.14. 21:23

Legyen 60.000.000.-Ft, de addig nem kap egy fillért sem, ameddig el nem adja a végrehajtó legalább ennyiért! Azaz lehet, hogy soha!
Terheljétek meg egymás részét a testvéreiddel kölcsönösen haszonélvezeti joggal, közös banki kölcsönnel.
A földterületet apportáljátok vállalkozásba. Ötletekben a jog határán belül is BÜFÉ vagyok!

Zoltán György # 2004.03.14. 21:17

Kértetek Ellenőrző Igazságügyi Értékbecslést a Házrészre?
Mert a házrész nem érhet annyit, mint az egész ingatlan egynegyede! Főleg, ha a földterülethez nincs is köze!!!

Zoltán György # 2004.03.14. 21:13

Osztatlan közös tulajdon megszüntetésekor a Bíróság álltal meghatározott becsértéket a Végrehajtó nem szállíthatja lejjebb. (VHT., de van BH. is)
Szólj, hogy a házért Õ fizessen Nektek 30.000.000.-Ft-ot. (Csak a HÁZÉRT!!!) Egyösszegű, azonnali készpénzfizetéssel.

Ebből a három testvér Új Otthont építhet magának!

Elkezdtétek a ház Önálló helyrajzi számon való kiszabályozását?
Még mindig nem?
Miért?

Had építsek én is a telekre! LÉCI, LÉCI!
(Ez csak vicc, de van alapja.)

Üdv:

bohacsm # 2004.03.14. 21:07

KEDVES PRAETORIANUS !

Az aránytalanság mértéke óriási szerintem .
Az ingatlan ára összességében mivel nem pesti , földút a bekötő út , + légifolyosóba esik (ami ha megszokod nem zavaró de addig igen főleg nyáron)37-40 millió talán egészében a három építménnyel együtt. Ehhez képest 60 millióra értékelte az ingatlanszakértő!!!!!
Nem értettem őszintén hogy mi alapon történt ez a szakértés.

Zoltán György # 2004.03.14. 21:06

Akkor jól értettem.
Igen, csak a ti részetek eladását kérheti, illetve rendelheti el a Bíróság!
Kiváncsi lennék arra a szakértői véleményre, ezért ha tudod, akkor légyszíves küld el nekem. A címet töröld ki, nem az a lényeg.
Sajnos a tulajdoni lapon mi van, azt még mindig nem tudom. A három testvér osztatlan közös tulajdona a telek és a ház is?
Egy helyrajzi számon felvezetve?

bohacsm # 2004.03.14. 20:57

Köszönöm a segítséget. Az ikerház egyik felének az 1/2 tulajdonosa kérte a tulajdonjog megállapítását, és azt az építmény 1/2 tulajdonosa nem is vitatta. A közös osztatlan tulajdonosai ( a másik két testvér nem szólt ebbe bele)A bíróság ugye csak a vitatott rész eladását kötelezheti? Az egészet nem? Mi van olyankor ha a bíróság az egyik fél tulajdonába adja a lakást de a szakértő olyan irreális árat hozott ki hogy nem érdemes kiváltani. Ilyenkor is kötelezhet a kiváltásra vagy kérhetem az eladás (ennek a résznek ) forszírozását?
Egy kicsit írnék számokat is ha nem untatlak tiket.
Tegyük fel hogy 18 milliót ér az iker ház 1/2 része (a szakértő szerint)Nekem 9 milliót kellen fizetni, hogy a lakás az én tulajdonomba kerüljön. Azonban piaci eladható értéke kb 12-13 millió (hiszen osztatlan közös egy beállós+"kicsiház" hátúl lakottan)Ha nem tudom ezt az összeget kifizetni mi történik? Ha okulva egy korábbi estből árverés következik akkor a másik fél részét árverezik el , vagy az én részemet terhelik meg ? És mennyivel ? Ha tegyük fel csak 10 milliót itél meg a végrahajtó DE az egész 1/2 részre akkor nekem ki kell fizetni a szakértői 9 milliót a másik félnek és nekem csak 1 millió marad?

Köszönöm

Zoltán György # 2004.03.14. 20:30

Maradj birtokban, azaz ne költözz el! Az árverést lakott állapotban, és az ikerház egyik felének az 1/2 részére (már ha feles) írják ki.
Árverési vevőként megveheted a másik részt is, ezáltal az ikerház egyik fele a te tulajdonodba kerülhet!

Aztán lehet ezt még variálni!

A három testvér, mint a földterület tulajdonosa hozzájárul a felépítmény külön helyrajzi számon való bejegyzéséhez.
Megnevezése ez esetben: Kivett épület.

Mivel két lakás van benne, ezért akár társasházzá is lehet alapítani a felépítményt!

Az egyik lakás (maradjunk felesnél),1/2 részére, ami már külön albetét írják ki az árverést. A lényege az, hogy egy lakás, amihez nem tartozik telek, kevesebbet ér, mint egy kertes ház!!!

Az ikerház felének a feléért ne tartson igényt a telekre is, illetve azt nem kellene a szakértőnek figyelembe vennie. Csakhát egy tulajdoni lapon van!
ERGO: Szabályozza ki a három testvér a felépítményt!!!
Sok sikert!

Leiterjakab # 2004.03.14. 19:53

Kedves bohacsm!

Ha valami olyasmiről van szó, hogy az egyik fél kérte a közös tulajdon megosztását - nem tudtam kivenni pontosan miről van szó - akkor a válasz az, hogy a bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megosztásának azon módját, ami ellen valamennyi fél tiltakozik. Minden más esetben egyébként a bíróság elrendelheti a közös tulajdon értékesítését.

De eljárhat a bíróság úgyis, hogy a dolgot az egyik fél tulajdonába adja és kötelezi ezt a felet a többiek illetőségének megváltására.


Leiterjakab

PRAETORIANUS # 2004.03.14. 19:19

Kedves bohacsm!

Hasonló szakértős ügy előtt állunk mi is.
Engem az aránytalanság mértéke érdekelne!

bohacsm # 2004.03.14. 12:40

Kedves Mindenki!
A következő ügyben szeretnék segitséget kérni a lehetőségekről.
Adott egy osztatlan telek 3 tulajdonossal akik testvérek.
A telken áll egy "kisház" lakott állapotban a telek hátsó részében. Kb 12 éve épült rá egy ikerház az utca frontra. Az ikerház egyik felénél válás történt és a felek kérik a tulajdonviszonyok megállapítását a bíróságtól mivel az egyik fél volt csak a tulajdonlapon bejegyezve. A tulajdonjogot seki nem vitatja, csak az összegen van vita. (ahogy ez szokott)Ingatlanszakértő megállapította az összeget(ami vélemémnyem szerint irreális).A bíróság mire kötelezheti a feleket? Egy esetleges végrehajtás esetében mindkét félnek bele kell egyezni a végrehajtásba?(sajnos fel kell készülnöm a legrosszabb esetre is )Vagy lehet végrehajtást kérni csak annak a félnek a részére aki szabadulni szeretne ebből a helyzetből?Esetleg ő eladhatja a saját részét?A bíróság kötelezhet a kényszer eladásra?

Előre is köszönöm