Közös tul. megszüntetése, ügyvédet, tanácsot keresek


Zoltán György # 2004.03.15. 21:24

Ez igen pozitív, mert a beépítési százalék rá is vonatkozik, azt hiszem 25%-os esetetekben. Ráadásul az Õ házrésze már kimeríti ezt.

PRAETORIANUS # 2004.03.15. 20:35

Ez félig meddig megoldódott, mert volt kint az építésügyes nő, akihez nem adták be engedélyezésre a végleges tervet, hogy kiküldhesse mindenkinek, amit elutasíthattunk volna, hanem egyből bepereltek, csak arra leszek kiváncsi, hogy mivel igazolják a bíroságon, hogy elutasítottuk. Plusz amikor mondtuk a nőnek, per van, akkor mondta, hogy addig nem is foglalkozik az engedélyükkel amig nincs jogerős végzés.

Zoltán György # 2004.03.15. 19:56

Az építési engedély kiadásához a TE hozzájárulásod is szükséges, ezért menj be a második emeletre és szólj az előadónak, hogy nem járulsz hozzá az építkezéshez!
Nagyon rendesek az építésügyesek, kihez tartozol?
Esetleg 22-én délután berohanok Veled, ha gondolod.

Zoltán György # 2004.03.15. 11:28

Az eredeti, használati állapotokra hivatkozva, kérjétek a szolgalmi jogotokat a teleknek a 12/18-ad részét meghaladó részére is!!!
Hivatkozzatok a szolgalmi jog elbirtoklására!
Mivel több, mint tíz éve Birtokoljátok!
Ne add el a részed!!
Kirohantak a gyerekek, majd késöbb bővebben!

PRAETORIANUS # 2004.03.15. 10:48

Bp XV 210 nöl osztatlan közös tul. 1995- ben 10/18-ot vettünk. 6/18 egy másik családé, 2/18-ad disszidálás miatt az államé. Az eladók jelzik nekünk, hogy ezt a 2/18-adot megvehetjük, mert ahhoz a tulajdonoshoz tartozott, akinek a részét (10/18) megvették.
A területhez kaptunk egy használati rajzot, ami méretezve nem volt, de 10/18-adot fedett valójában.
Akkoriban csak a vállalkozással törődtünk, a másik házrészben egy öreg néni lakott, nem sok vizet zavart elég beteges is volt. A rokonai (örökösök) elég ritkán látogatták.
A megosztás a hátsó kertet, ami kb 4/18-ad, pont felezte. A nem a mi használatunkban lévő 2/18-adot, ami elhanyagolt volt, kipucoltuk, tereprendeztük, füvesítettük, kerítést építettünk, tujákat ültettünk, és a mai napig karbantartjuk. A néni 2001-ben meghalt. Örökölt a nyugdíjas lánya a ny. férjével, és az unokája (lány, egyedül él, kb 40)
Az ingatlan részük, ami 6/18 (70nöl, rajta egy 75nm 40-es építésű ház, mésztéglából, szar tetővel, konvektoros fűtéssel, „patinás” Tüzép nyílászárokkal) a használati rajz alapján csak egy járdán közelíthető meg. A mi részünk szinte U alakban körbefogja az övéket.
A mi házunk igényesen fel lett újítva, gyönyörű kerítést építettünk előre, motoros kocsi beálló, nagy fenyőfa, 4-5 méteres tuják, díszkert stb.
Gondoltuk, eladják az örökséget, 2001- ben egy szakértő 6,5 millióra becsülte a részüket( mi kértük fel, kiváncsiságból) Na, kaptunk egy 15 milliós ajánlatot! Innét indult a háború.
Mi 10 milliót ajánlottunk érte a legvégén.
Időközben 2/18-ad állami résszel nem sokat foglalkoztunk, le voltak adva a papírok, de nem nagyon haladt. Amikor elindult ez a dolog, rögtön eszünkbe jutott, és 2002-ben megvettük (ők már az előző tulaj alatt lemondtak róla) és így 2/3-a miénk az ingatlannak.
Amikor bejegyezték, akkor mi közöltük velük, hogy ez eddig általunk karbantartott kertrészt kizárólagos használatba vesszük, rá is tettünk egy felállítható medencét. Õk ezt nem ismerik el, hivatkozva egy 80-ban kelt megállapodásra, amit akkor még egy család kezében lévő tulajdont, a testvérek egymás közt úgy osztják meg , hogy a tulajdoni hányadok mértéke nem egyenlő a matematikai értékekkel a //18-ados ott maradó tulajdonos javára.
De! 82- ben a z előző tulajnak 10/18-adként adta el a kiköltöző testvér ( a rajz is annyit fed) ,
95-ben mi is 10/18-adot vettünk (tulajdoni lapon is így van végig), azzal a rajzzal ami az előző tulajnak is megvolt. Õk azt mondják most, hogy , nem számít a matematika, hiába csak 6’8-ad a tulajdonuk, ők akkor is 8/18-adot akarnak használni, mert ők 80-ban írtak erről egy papírt erről egymás közt a családban.
Mi indítottunk egy osztatlan közösség megszüntetését szolgáló pert, ez most is tart, lényeges előrelépés nélkül.
Õk tavaly kitalálták, hogy építeni fognak, ami teljes bontással kell hogy induljon, és figyelembe véve a 22 éve kialakult használatot, miszerint egy járdán közlekedhetnek, elég macerásnak tűnik. Beadtak egy elvi építési engedélyt, melyen a mi megkérdezésünk nélkül a mi területünkre kocsibeállót terveztek, és egy pár olyan dolgot, ami a jelen állapothoz képest sokkal rosszabb helyzetbe hoz bennünket. A nyugdíjasok 2003-ban beköltöztek a házrészbe, és olyan felújításokat végeztek rajta, amit építkezés előtt nem szokott az ember ( homlokzat hőszigetelés, teljes belső felújítás) A per kezdése után kijelentették, hgy ők semmikép nem adják el a részüket. Eközben legutolsó információink szerint nem adták el a panel lakásukat, ahol huszon x évig éltek.
Majd kibujt a szög a zsákból! Õk akarják megvenni a mi részünket, mert kitalálták, hogy ez milyen jó lenne nekik, mert így az örökölt rész mellé a jelenlegi állapotok mellett viszonylag olcsón jutnának a mi részünkhöz, mi meg a két kisgyerekkel menjünk amerre látunk.
Természetesen mindenben betartanak, a 95-ben épített tetőtérért, amihez aláírták a papírt, csak mi a közeledő szülés miatt végül nem adtuk be az építési engedély, hane gyorsan megcsináltuk, most feljelentettek ( mondjuk az önkorm le se szarta, mondták hogy adjunk be fennmaradási engedélyt, aztán felejtő) Az előteret ami közös használatban van, és mind a két házrészhez bejárattal rendelkezik, el akartuk a tulajdoni hányad alapján szeparálni, majd miután nem reagáltak rá meg is tettük 10mm vastag víztiszta polikarbonáttal, csak hogy ne bámuljanak egy folytában be hozzánk, és meglegyen a privát szféránk, akkor azonnal feljelentettek birtokvédelemért, mert ő előttünk szeretne átcsörtetni, és mi őt ebben akadályozzuk.
Tehát:
1 : keresnék olyan ügyvédet , aki ilyen perekben , jártas, esetleg a IV kerületi bíróságon ismert

2: mi a vélemény a tulajdoni hányadokról?

3: mivel tudom gátolni az építési terveiket, illetve mire kényszeríthetne a bíróság

4: egyáltalán kinek milyen ötlete van