Ingatlan öröklés, elbirtoklás

kisa6 # 2010.08.23. 06:41

T.Fórumozók!
Házaspár 26 éve élnek együtt.Férj gyereke/közös gyerek nincs/segített eladni az apukájának a telkét,ebből vettek egy garzon lakást.Férj mint haszonélvező,feleség mint feleség.Az lenne a kérdés,ha baj történne férjjel,a feleséget védi-e valami,hogy ne rakják ki az utcára a férje gyerekei.Köszönöm a választ.

MajorDomus # 2010.08.23. 20:04

Zavaros.
most ki lakik garzonban, illetve hol lakik a hazaspar ?

kisa6 # 2010.08.24. 06:50

A házaspár lakik abban a garzonban,ami a telek árából lett véve.Férj mint haszonélvező.A gyerekei arra spekulálnak,ha az apjuk meghal,övék a garzon.Feleséget kirakhatják az utcára?26 évig házasságban élnek,de közös gyerek nincs.A férj gyerekei is már nagyok,a feleség gyerekei is nagyok.Bocsi ha zavaros,nagyon kéne tudnunk a lehetőséget,mert feleség nagyon tart attól,hogy utcára kerül.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.24. 08:51

De még mennyire, hogy az utcára kerül!

A telek kinek volt a tulajdonában, illetve a házaspár közösen szerezte azt, vagy kizárólagosan a férjé volt?

Ha úgy van, ahogyan gondolom, akkor a férjé volt a telek és most egyedüli haszonélvező.

Annyit tehetnek, hogy a férj gyereke haszonélvezeti jogot enged alapítani a feleségnek. Ha ez rábeszélésre nem megy, és a férj elég tökös, akkor követelje vissza az ajándékot, mert becsapva érezheti magát amiatt, hogy a feleséget kitúrták.

MajorDomus # 2010.08.24. 22:08

Egyszerubb ha a lakas felét a feleségnek ajándékozza. 5 % illeték s a gond meg van oldva.

kisa6 # 2010.08.25. 10:36

A férj mint haszonélvező a lakás felét odaajándékozhatja?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.25. 10:40

Dehogy! Major nyilván viccelt...

kisa6 # 2010.08.25. 10:47

Lenne még egy kérdésem.Nagyszülők unokának nevére íratták lakásukat,aki akkor 4 éves volt.Nagypapa azóta meghalt,gyermek szülei elváltak.Nagymama kérdezi,hogyan maradhatna az ő családjában a lakás,és nem az unoka családjánál.Azóta az unokával sem tartja a kapcsolatot,a havi törlesztőrészletet több mint 10 éve a nagymama fizeti,de egyéb költségekbe sem segítenek neki az unoka szülei.

kisa6 # 2010.08.27. 08:21

Nagyon bonyolult az írás?Szeretném ha valaki reagálna.Előre is köszönöm.

Whisper # 2010.08.27. 08:36

Kicsit tényleg zavaros :)

• milyen jogcímen került az unoka nevére a lakás: pl. ajándékozás, adásvétel?
  • mi az, hogy a nagymama családjánál maradjon? Az unoka nem a nagymama családja?
  • milyn törlesztőrészlete fizet a nagymama? milyen költségekben kellene segíteni a nagymamának és milyen jogcímen?

Csak ennyi nem világos, bár lehet, hogy csak nekem :)

gikuska # 2010.08.27. 10:49

T. Fórumozók!

Olyan problémám lenne,hogy vettünk párommal közösen egy családi házat, fele-fele tulajdonban van. Édesanyámék házát jelzálogosítva tudtunk megvenni. A viszonyunk megromlott, és nem tudom,hogy hogyan lehet őt "kifizetnem " a házból? Mivel hitelre vettük és 12 év van még hátra. Illetve mi lehetne a teendő ilyen esetben? Hogyan tudnánk az ő nevéről levenni a hitelt,mert az ő nevén fut,én csak adóstárs vagyok? A válaszokat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.27. 10:53

Kérdezd meg a bankot! De ne reménykedj.

(A "csak" adóstárs az ugyanolyan adós, mint a másik. Mindössze annyit jelent, hogy nem egy személy tartozik, hanem többen egyetemlegesen.)

gikuska # 2010.08.27. 12:38

Köszönöm a gyors választ KBS! Akkor sehogyan sem tudunk dűlőre jutni? Nem lehet kifizetni valahogyan? Ha a bankba bemegyek ott tudnak felvilágosítást adni? Vagy menjek ügyvédhez?

drv19 (törölt felhasználó) # 2010.08.30. 15:01

Tisztelt Fórumozók!

Elbirtoklással kapcsolatban lenne két kérdésem:

1. Az elbirtoklási idő az ítélethozataltól, vagy annak jogerőre emelkedésétől számít?
  2. Még egyiknél sem telt le a 15 év, elég, ha egyszer felszólítottam az illetőt ajánlott, de nem tértivevényes levélben, majd az ügyvédjét ajánlott, tértivevényes levélben (át is vette). Közben az illetőt újból ajánlott tértivevényesben, ráírta, hogy nem veszi át és visszaküldte.

Mondhatja-e azt, hogy az az ügyvéd már nem az ügyvédje, vagy az ügyvéd köteles lett-e volna engem értesíteni, hogy nem áll módjában átadni a (volt) ügyfelének, bár egy városban is laknak?
Megteheti-e valaki, hogy úgy birtokol el valamit, hogy nem veszi át a felszólítást, aztán valaki vagy írjon ügyvédi felszólítást potom 20 ezer forintért, vagy veszítse el a területét, ha nincs erre pénze?

Pótkérdés: természetesen nem lehet elbirtokolni olyan területet, amit nem is használ valaki, mert a tulajdonos lekerítette. Van-e valamilyen előírás a kerítésre, vagy elegendő, hogy képtelenség a szomszédnak átjárnia? (És soha nem is gondozta a szóbanforgó területet).

Loni # 2010.10.29. 08:42

Jó napot!
Az ügyben fordulok önökhöz, hogy az egyik rokonom még évekkel ezelőtt elcserélte a földjét egy másik emberrel, amit ő állítása szerint nem is akart, és nem is írt alá semmit, mégis a másik úr bejegyeztette a földet a saját nevére, és a rokonom azt állítja hogy az ő nevét úgy hamisították oda, mert ő nem írt alá semmit, csak akkor úgy gondolta, hogy ezek a dolgok sok pénzbe kerülnek és ezért nem intézett semmit. most már menne utána... a kérdésem az lenne hogy mennyi az elévülési ideje az ilyen ügyeknek. válaszukat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.29. 08:58

A szerződéseket érvénytelenség miatt egy évig lehet megtámadni.
A történet amúgy is nagyon mesés, a magyarázat gyenge.

MajorDomus # 2010.10.29. 21:02

Nezd meg mi van a foldhivatalban.
de ez mar veszett fejsze nyele

Loni # 2010.10.30. 11:32

köszi szépen a hozzászólásokat.

MajorDomus # 2010.10.30. 14:31

Majd ird meg mire jutottal

moxi79 # 2010.12.29. 18:56

Tisztelt Szakértő!

Van a nevemen 2 db üres építési telek. Sajnos arról nincsen információim, hogy a telkeken rajta van-e valamely családtagom haszonélvezeti joga.
A kérdésem az lenne, hogy megfoszthat-e bármelyik családtagom a vagyonomtól?

ObudaFan # 2010.12.30. 11:33

Már miért foszthatna meg?

moxi79 # 2010.12.30. 12:25

kedves Obudafan!

köszönöm szépen a segítségedet:)

Gabicsek # 2010.12.30. 20:46

Az én kérdésem pedig az lenne, mi van akkor, ha - amikor a lakóházunkat rájegyezték a tul. lapra, mivel építkeztünk - az önkormányzat igazolása alapján lejelentettem a hivatalos jó lakcímet, a földhivatal pedig márciusban két hét leforgásán belül - most vettem észre - saját magától ezt a korábban bejelentett és rögzített jó címet rossz címre írta át lehagyva belőle a pontos cím középső részét? Ezt az én és lányom házánál is megcsinálta.
Hogy lehetséges, hogy saját maguktól variálnak az én tulajdoni lapom címével?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.31. 07:32

Kijavítást kell kérni a földhivataltól, hivatkozz a korábban benyújtott önkormányzati igazolásra.

Szilus # 2011.03.23. 10:55

Sziasztok!

Az alábbiakban szeretném kérni tanácsotokat, segítségeteket.
Vásároltam egy ingatlant, hozzátartozó telekkel együtt. A telek területe a szerződésben 540 m2. 12 év után tudtam meg, hogy a telekszomszédom a kerítést nem a földhivatal által kimért területre helyezte, hanem az én telkemre, mellyel együtt a telkemből lecsípett egy kis darabot. Ezért 50cm hiányzik 28 m-en keresztül a telkemből, ami kb. 14 m2. Ez a mai helyi telekárral kiszámolva kb. 300.000,- Ft érték lehet.

Szeretném megtudni, hogy a szomszédom elbirtokolhatja-e ezt a darab telekrészt, valamint – mivel jelenleg perben állok vele kerítés ügyben – javamra tudom-e fordítani a fent leírtakat?

Köszönettel