Átminősítés lakássá.


nonolet # 2018.10.14. 15:48

Társasházban csak akkor kezd ilyesmibe,
ha
határozatban ELŐRE le van papírozva minden hozzájárulás VISSZAVONHATATLANUL és mellesleg állod a költségeit is a szükséges ügymenetnek!!! ami nem szokott kevés lenni..

Nem véletlen az, hogy mások sem fognak bele ilyesmibe !
Lassú, bonyolult, drága és még KOCKÁZATOS kimenetelű is ez a játék.

Pláne, hogy egy társasházban sok az ügyben nem érdekelt ámde írigy és tudatlan-rettegő lakóval kell megküzdeni...

nonolet # 2018.10.14. 15:43

A "lakás"-sá minősítés feltételeiről JOGSZABÁLY rendelkezik.
Azokat kell betartani.

Ha korábban nem lakás volt, akkor ez nem mindig egyszerű és főleg nem olcsó játék.

- -

LAKNI!! viszont nem csak lakásban lehet...

Hanem akár a sufniban, irodában, raktárban is.
Ezek a szükség lakhatások.

Ahol TÉNYLEGESEN laksz oda pedig be tudsz jelentkezni is.

tomscop # 2018.10.14. 14:37

Üdvözletem!

Útmutatást kérnék egy, a tulajdoni lapon nem "lakás" megnevezésű ingatlan (pl. raktár, pincehelyiség) lakássá történő átminősítésével kapcsolatban.

Az alapvető elképzelés az, hogy vásárolnék egy jelenleg pince, raktár stb. céljára használt ingatlant, nyilván a helyi lakásárakhoz viszonyítva áron alul, majd azt átalakítva és felújítva lakásként szeretném hasznosítani. Feltételezem a lakásként való hasznosításnak jogszabályi megkötései vannak, pl. a tulajdoni lapon gondolom át kell minősíttetni lakássá a korábbi pincét, illetve, feltételezem vannak egyéb teendők is.

A témával most kezdtem el foglalkozni, szeretnék egy útmutatást kapni, hogy a vázolt esetben milyen "papírmunka" merülhet fel a folyamat során. Konkrétan az érdekel, hogy mely hatóságoknál kell(het) és milyen engedélyeket kérni, illetve, hogy a lentebbi 2 megközelítésből melyikre vállalkoznék (maga az ingatlan kizárólag az én tulajdonom lenne):

1 - Vannak feltételek amiknek meg kell felelni, és akkor mindenképpen keresztül tudom vinni a folyamatot.

vagy

2 - Vannak feltételek amiknek meg kell felelni, de ez nem garancia arra, hogy keresztül tudom vinni a folyamatot: pl. társasház esetén még ha át is alakítom a pincét ami az én tulajdonom /szépen felújítom, összközművesítem, stb. minden ami kell(het)/, kellhet a lakóközösség (vagy bármely más szereplő - önkormányzat stb. szubjektív beleegyezése is - szóval, van-e bármi, ami nem csak rajtam múlik.

Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2010.01.22. 21:54

Van benne valami.

Egyébként átminősités nélkül is ellakhat benne mig a postás kihozza az első nyugdiját.

nanemaaa # 2010.01.22. 13:02

Éppen az ilyen "év üzletéről" szokott kiderülni sokszor, hogy bár valóban az volt, de nem a vevőnek. :)

dzoli74 # 2010.01.22. 09:01

Köszönöm a hozzászólásokat.
Természetesen ügyvéden keresztül vettem /a sajátomon/.
Mivel az árát nem írtam,így nem is tudhatjátok,hogy ez az év üzlete volt számomra.Az ügyvédem meg tudja oldani az átminősítést,csak én a díjjat akartam volna megspórolni.
Üdv.Z.

MajorDomus # 2010.01.21. 20:14

Van 2 ilyen épületem ahol az épittető megtartotta magának a tetőtéri ,,helyiségeket,, a használatbavételi engedályben ,tároló,, szerepel.
Jelenleg mind az 5 -tároló irodaként funkciónál.

Azzal kellene kezdeni hogy a Műszaki -Osztály hajlandó-e módositani a h.engedélyt,szerintem nem.
Marad az átminősités.-ügyvéd ajánlott.

nanemaaa # 2010.01.21. 20:03

Már az is szép, hogy megvetted, és fogalmad sem volt, hogy mit. Ha nem volt lakás az építési engedélyben, de mégis elkészült, akkor sanszos, hogy engedély nélküli.

Már csak az lesz a kérdés, hogy egyáltalán lehet-e majd rá kapni fennmaradási engedély?. Akár tetemes bírság árán is. Ha nem tudsz rá engedélyt kapni, akkor nem tudsz alapító okirat módosítást a földhivatalba bejegyeztetni.
Szóval az első kérdés az lenne, hogy miként vetted a "lakást" a szerződés szerint?
A második, hogy mit tartalmaz az építési hatóság nyilvántartása (engedélyek és tervek)?
A harmadik, hogy van-e lehetőség a lakásszám növelésére?
Negyedik, ha nincs, akkor mihez kezdesz a friss "szerzeményeddel"?

MajorDomus # 2010.01.21. 19:17

Elsőként az Önkorm.-Müszaki- Osztályához,akik az átminősités feltételeit-megvizsgálják. Ha részűkről rendben,akkor a társasház Alapitó Okiratát kell módosittatnod, hogy ne 11 hanem 12 lakás szerepeljen benne. Javasolnám ügyvédhez fordulni,mert sok jogi intéznivaló (földhivatal stb) van.

dzoli74 # 2010.01.21. 10:29

Tisztelt Mindenki!
Abban szeretném a segítségeteket kérni,hogy vettem én egy tetőtéri ingatlant Dunakeszin,egy hatlakásos társasházban.Az épület egy éves.Az adásvételiben padlásként szerepel és a tulajdoni lapon is.Persze ez egy nagyon szépen elkészített lakóingatlan.Víz,gáz bútor stb.Természetesen van neki helyrajzi száma,törése.A társasház alapíto okiratában is a kivitelező saját tulajdonát képezte.
Az lenne a kérdésem,hogy ha ezt az ingatlant szeretném lakássá átminősíteni,mik lennének a teendőim?Kell-e hozzá ügyvéd?Hova forduljak?

A segítséget előre is köszönöm.
Üdv.Zoli.