Fennmaradási engedély


drbjozsef # 2023.03.10. 05:27

mematyi95

A kérdésem az lenne, hogy van még lehetőség ezt a vezetékjogot töröltetni, illetve ennek a nyűgjeire alkualapként hivatkozni?
Ha a törvényi feltételei nem állnak fent, akkor szerintem töröltethető, a szolgáltató makacskodása ellenére végső esetben perben.
Márpedig a szolgáltatók nem szeretnek ezzel molyolni, nem lesz rövid menet.
Az "alku" szó magában hordozza a közös megegyezést. Ott pedig hivatkozni bármire IS lehet.

Majordomus # 2023.03.09. 20:21

Le ell nyomni az árat a teherre hivatkozva,majd az Opussal törölteted a vezetékjogot. Duplán jól jársz.

mematyi95 # 2023.03.09. 19:46

Sziasztok!

A Fennmaradással, és Vezetékjoggal kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Sajnos valami miatt a régebbi fórumtémák nagy részébe nem enged berni, például a Vezetékjog címűbe sem.

Szóval adott egy ház, ami érvényes fennmaradási és továbbépítési engedéllyel rendelkezik. A ház kb 20 éve elhagyatott, szerkezetkész állapotnál megállt, a tulajdonosok nem foglalkoztak vele 2005 óta. Tavaly újra elindították, megcsinálták az engedélyeztetést, eladták, de az új tulaj ismét továbbhirdette, az ok nyilván nem tiszta, miért. Lehet, hogy rájöttek valamire, amire mi még statikussal se nagyon tudtunk, minden esetre szeretnénk keményen alkudni az ingatlanra, mivel közel új építésű első osztályú szerkezetkész árban kínálják, ami nyilván nem állja meg a helyét egy 20 éve csak tető alatt álló, eredeti tervek nélküli ytong épületnél.

Az ingatlan 1500nm telekterületű, rá 2008-2009-ben 3 alkalommal is bejegyeztek 100-200-200nm 22kV vezetékjogot, tehát a telek egyharmadát. Gondolom a tulaj nem foglalkozott vele akkor, ezért maradt így.

Valóban van 22kV-os légvezeték, de végül is valóságban(és az e-közmű szerint is) kb 5-800m-rel odébb valósult meg. A rendezési terv szerint sem ér eddig a védőzónája. Gondolatom szerint a telken át tervezték meg, csak végül kijjebb, szántókon valósult meg.

A kérdésem az lenne, hogy van még lehetőség ezt a vezetékjogot töröltetni, illetve ennek a nyűgjeire alkualapként hivatkozni?

A valóságban nincs vezeték sehol, de nem szívesen építeném be a kert végét, ha utána meg kopogtathat az Opus.

Majordomus # 2023.02.21. 20:51

A hallgatás néha bölcs dolog....

nanemaaa # 2023.02.21. 12:39

TTomi

1. Kérhetsz. De csak abban az esetben kapod meg, ha mind a helyi, mind pedig az országos érvényű kötelező építésügyi szabályoknak megfelel. Nem fog ártani, mert kérdés lesz, hogy mikor épült? 10 éven túl bontást, vagy átalakítást elrendelni nem lehet. 10 éven belül viszont igen. Vagy engedély esetén építésügyi bírságot is fogsz kapni, ami meg fogja kérdőjelezni, hogy jó ötlet volt-e egyáltalán belevágni?
2.Ugyanolyan szabályok vonatkoznak rá, mint ha betonból lenne. Az anyaga nem fontos. Minden más igen.
3. Nanááá hogy van! ;)

drbjozsef # 2023.02.21. 05:38

Egyebekben annak is örülök, hogy van olyan hozzáértő szakember, akinek gond nélkül sikerült “a két témát különválasztania” és ezek szerint mégsem ugyan azt a választ kaptam. ;)

:DDD
Tehát szerinted ha nanemaaa a másik topikban válaszolt volna, akkor mások lettek volna a válaszai?

Majordomus # 2023.02.20. 20:36

Ttomi
Ha tudod bizonyitani jogy 10 évnél régebben épült akkor az csak azt jelentibjigy nem bontathaták le veled.
A fennmaradásit nem biztis hogy megkapod de semmit sem kockáztatsz ha megpróbálod.

Aquamarine # 2023.02.20. 18:30

nanemaaa

Titkon bíztam benne, hogy felbukkansz a kérdéseim közelében. :) Sokat segítettél, nagyon szépen köszönöm!

Egyebekben annak is örülök, hogy van olyan hozzáértő szakember, akinek gond nélkül sikerült “a két témát különválasztania” és ezek szerint mégsem ugyan azt a választ kaptam. ;)

TTomi # 2023.02.20. 16:10

Kedves Fórumtagok!

Fennmaradási engedéllyel kapcsolatban szeretnék információkat megtudni hátha valaki érdemleges válasszal tudna nekem segíteni ebben a kérdésben :

1. adott egy Belterület vas megyében , 1700nm , 2014-ben vásároltam , és már volt rajta egy kis 3mx6m 18nm felvonulási épület szerűség , előző tulaj építette , amit tudni kell róla hogy nem betonozott alapon áll , könnyűszerkezetes , 6db pillér talp tartja , talajtól kiemelkedve 20cm-re , kb 4m magas . 1db mosdó és wc van benn , és áram , igazából semmi más , én miután megvettem a terület nem akartam le bontani hisz nekünk is egy hasznos épület , mint tárolási célra mint a mosdó végett .
a kérdésem az lenne erre az épületre mivel sehol sincs bejegyezve kérhetnék fennmaradási engedélyt ?
ha igen erre a méretű kis könnyű szerkezetes épületre milyen szabályok vonatkoznak ?
pl hogy a területen hol helyezkedik el annak is van jelentősége ?

Köszönettel T.Tamás

nanemaaa # 2023.02.20. 09:02

Aquamarine

  1. Igen. De a lépcső alatti terület nem számít bele a zöldfelületbe.
  2. Természetesen köteles. 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet
  3. Nem vizsgálja. Az Étv szerint az építésügyi hatóság engedélye polgári jogi igényt nem dönt el. Az elbirtoklás pedig polgári igény.
  4. Az ügyfeleknek joga van az eljárás során az iratokba betekinteni, nyilatkozatokat tenni. A hatóság az ügy érdemi elbírálása során együttesen vizsgálja a rendelkezésére álló iratokat, nyilatkozatokat, tényeket...egyebeket. A döntés indokolásának ki kell térnie arra, hogy mit milyen mértékben, milyen súllyal vett figyelembe, és amit nem, azt miért nem.
  5. Igen.
  6. Igen. Mindent, ami 1 m-nél magasabb a csatlakozó terepszinthez képest. A kivételeket az OTÉK részletesen felsorolja.
Majordomus # 2023.02.19. 20:32

Kap,de ugyanazt.
.
A két téma nem választható külön.

drbjozsef # 2023.02.19. 15:52

Nem volt ebben semmi rossz, csak csodálkozás. De hát nem ismerheti mindenki egy fórum működését.
De egyébként nem, nincs nagyobb esély - még akkor se, ha itt tényleg majd kapsz választ.

Aquamarine # 2023.02.19. 12:45

Tisztelt drbjozsef!
Visszautasítom a kedves (?) megjegyzését. És igen, ahogyan írtam is, a kérdéseim nagy része a fennmaradási engedély témakörét érinti, ezért bízom abban, hogy az inkább relevanciával bíró topicban van esély arra, hogy célzottabb segítséget kapjak a kérdéseimre. (A kérdéseim inkább e topicba valóak, ezt támasztotta alá az is, hogy a másik
topicban kapott válaszok inkább a társasházi vonalra fókuszáltak, pedig a 7 db kérdésemből 6 db nem szorosan a társasházi témát érintette.)

drbjozsef # 2023.02.19. 12:12

Mert az gondolod, hogy azért nem kapott rá választ, mert ott nem releváns a kérdés?
Hát, akár az is lehet.

Szomorú örökös # 2023.02.19. 11:41

drbjozsef

Mint ha amott leírta volna, hogy inkább átteszi ide, mert itt relevánsabb a kérdés.

drbjozsef # 2023.02.19. 11:31

Mintha az egyes topikokat mások olvasnák...

Aquamarine # 2023.02.19. 11:03

Kedves Fórumtagok!

Fennmaradási engedélyezési eljárásra vonatkozó hatósági eljárás tekintetében az alábbi kérdésekben szeretném kérni a segítségeteket:

01. Fennmaradási engedélynél egyszerre kell teljesülnie a zöldfelületi mutatóra és a beépítési százalékra vonatkozó előírásoknak (maximum és minimum értékek)? Ha igen, akkor ennek pl. egy vasból készült lépcső (alatta fű van) esetén is egyszerre kell teljesülniük?

02. Az építéshatóságnak meg kell-e győződnie arról, hogy a fennmaradási engedélyre vonatkozó kérelem körében az építész által benyújtott iratokon, rajzokon az adatok valósak? Tehát hogy a fizikai valóságot tükrözik a benyújtott dokumentumokon lévő adatok, vagy úgymond a hatóság elhiszi ami a rajzokon szerepel és valósnak fogadja el? Ha meg kell győződnie a hatóságnak a valóságról, azt mely jogszabályhely írja elő?

03. Amennyiben a fennmaradási engedélyezési eljárással érintett telekből az egyik szomszéd elbirtokolt egy részt, azonban ez a nyilvántartásban (térképmásolaton) nem szerepel, ettől függetlenül a hatóság köteles-e a döntése során az elbirtoklás tényét figyelembe venni, főleg hogy a helyszíni szemlén a hatóság is érzékelte az elbirtoklás tényét és ez jelezve is lett feléjük írásban? A hatóság beépítési százaléknak történő megfelelés számításakor köteles figyelembe venni az elbirtoklással kisebbé vált telekméretet?

04. Mi van abban az esetben, ha még a hatósági döntés (határozathozatal előtt) az eljárásban részt vevő ügyfelek egy része jelzi azt a tényt a hatóság részére, hogy a fennmaradási engedélyezési kérelemben szereplő rajzokon az adatok hiányosak és nem a valóságot tükrözik az abban megadott méretek?

05. Átlátszó polikarbonáttal fedett, oszlopokon álló kerti tetőt (kocsibeállót), illetve az olyan tető hosszabbítást, amely teraszra fut és oszlopon áll azt bele kell számítani a telek beépítettségi százalékába?

06. Kisebb, pl. 2-3 négyzetméter alapterületű, tetővel rendelkező, talajhoz rögzített szerszámos kisházat (tárolót) be kell-e számítani a beépítettségbe?

Köszönöm előre is!

Majordomus # 2022.12.20. 20:58

Fineszes a magyar. Úgy gondolta megoldja "okosba".
.
De ez nem így működik.

nanemaaa # 2022.12.20. 14:19

akkor az új családi házadat fogják bontatni. Hiszen az nem épült fel még 10 éve.

Bezony.

nanemaaa # 2022.12.20. 14:18

Ha nincs semmi változtatás tíz évig, akkor megkérheted a hatósági bizonyítványt a szabályoknak meg nem felelő épületre is

Megkérheti most is. Csak nem fogja megkapni. Se most, se 10 év múlva. Bár nem vagyunk jövőbe látók, ki tudja, akkor milyen szabályok lesznek.

nanemaaa # 2022.12.20. 14:16

Egyébként is fennmaradásit csakis akkor kérhetnél rá szerintem, ha bizonyítottan 10 évnél régebbi.

Ez így, ebben a formában nem igaz. Kérni bármikor bármire lehet. Kapni nem.

nanemaaa # 2022.12.20. 14:13

Rp526
Az eredeti kérdésedre: Nem.

drbjozsef # 2022.12.20. 12:36

Rp526,

Nem, sajnos nem létezik.
Ha nincs semmi változtatás tíz évig, akkor megkérheted a hatósági bizonyítványt a szabályoknak meg nem felelő épületre is - ezzel nem legalizálod teljesen, például ha nincs rajta a térképszelvényen, akkor szerintem nem is fogják feltüntetni, amíg szabálytalan. De már nem bontatja el az építéshatóság.

De most módosítasz. Ha szabálytalan lesz az építkezésed, akkor bontást fognak elrendelni, addig, hogy az épület(ek) megfeleljen(ek) a mostani szabályoknak. Ha kéred, hogy a több, mint 10 éve álló gazdasági épületed megmaradhasson, akkor az új családi házadat fogják bontatni. Hiszen az nem épült fel még 10 éve.

Szomorú örökös # 2022.12.20. 12:14

Rp526

Egyébként is fennmaradásit csakis akkor kérhetnél rá szerintem, ha bizonyítottan 10 évnél régebbi.
De mivel most hozzá is nyúlsz, így elég nehéz lenne ezt bizonyítani, hogy így állt már 10 évnél régebb óta.

Szomorú örökös # 2022.12.20. 12:11

Rp526

A gazdasági épület a 80as évek óta rajta van, ami 135 nm. Ebből kellene elbontani 45 nm-t a jelenlegi egyszerűsített bejelentési terv szerint. Ezt nem szeretném megtenni.

Pedig muszáj lesz! Különben nem kapsz engedélyt, ha készen lesz.
Sőt hatóságilag bontatni fogják azt, amit nem bontottál el. Nem éri meg szerintem.

Szóval nekem a lényeg, h megkapjam a hatósági engedélyt a házra úgy, hogy nem bontom el a gazdasági épületből a 45 nm-t és erre kérem ezt a fennmaradási engedélyt, de lehet félreértem ezt a dolgot és ilyen nem létezik.

Felejtős a történet és sokba kerül, ha mégis megcsinálod.
De eléggé egyértelműen kiderül, hogy kezdettől fogva így tervezted, azaz túlépíted a telket.