kerítés "jog"


Bea1 # 2017.07.04. 14:07

Nem szabad levágni, majd a jegyző kötelezi az eltávolítására. Ha levágja, és utána megy birtokvédelemért a jegyzőhöz, elég furcsán fognak Önre nézni, hisz már nem állna fenn a birtokháborítás.

MajorDomus # 2017.07.03. 22:25

Nem.
Levágod
Jegyző,birtokháboritás

nonolet # 2017.07.03. 19:15

Megtilthatod.. de értelemtelen, mert nem tudod betartatni.

A kutyádért viszont TE felelsz!!! ez egyértelmű.

Tehát oldd meg, hogy: ne tudjon kiharapni a kerítésen.

alfateam # 2017.07.03. 12:44

Esetleg megoldás lenne ha a lábazat főlé a lécekre ráhúznál egy csirkehálót.
Ezen a kutyád nem tud átnyúlni, nem harap meg senkit a másik oldalon nyugodtan ücsöröghet aki ilyen kényelmetlen pozitúrára vágyik. És béke van!

Rob1 # 2017.07.03. 12:01

Tisztelt Fórumozók!
Tudomásom szerint a telekhatárra általam épített kerítésnek teljes terjedelmében a saját telkemen kell lennie. A bal oldali kerítésem kb. 40 cm magas betonlábazat, felette léckerítés. A lécek közötti réseken a kutya eléri a lábazaton ülő embert, a kerítés mellett állót már nem. A szomszédban működő dohánybolt és italbolt (nem ritkán ittas, időnként hangoskodó, szemetelő) vendégei rendszeresen használják padként a lábazatot. Így valójában részben az én telkemen, az én építményemen tartózkodnak az engedélyem nélkül (nem is kérték azt). Tartozom-e kártérítéssel annak, aki a lábazaton ül és így szakítja el a kutya a ruháját, esetleg megharapja? Jogom van-e megtiltani a lábazatra való leülést, felmászást?
Felelős-e a boltok üzemeltetője a vendégei viselkedéséért, pl. a tiltás be nem tartásáért, az ennek következtében előforduló "kutyaharapásért"?
A válaszokat előre is köszönöm

MajorDomus # 2017.04.05. 20:11

Tartok tőle hogy az a te költséged!

kirmon # 2017.04.05. 06:18

Köszönöm a gyors válaszokat. Ilyenkor 100%-ban nekünk kell állni a kerítés előrehozás költségeit? Nem közös a költség?

MajorDomus # 2017.04.04. 21:21

Ha nm osztható is,de legalébb csendben marad,legalábbis mig új szomszédja nem lesz.

Fizessétek ki neki,de legyen lepapirozva!
Igy a legolcsóbb.

kirmon # 2017.04.04. 16:47

Kedves Fórumozók!

Biztosan volt már hasonló kérdés, de pici baba mellett nem nagyon van időm kutakodni, ezért ne haragudjatok.
Zártkerti ingatlanunk van, melyet két éve vásároltunk meg a fennálló állapotok mellett, fél év kihirdetést követően, mert aranykorona is volt a telekben. A hátsó szomszédunk azóta nyaggat, hogy a kerítés nem jó helyen van, hozzuk előrébb. Jogosan kéri, mi is kimérettük földmérővel, egy kb félméteres földcsík lenne az övé (ő többet mond), de az a kerítés már időtlen idők óta ott van. Ilyenkor nem létezik elbirtoklás? Azért zavar ez ennyire, mert ad 1. pont a határon van egy épített kerti kemencénk (az is megvolt már, amikor az ingatlant vettük), ad 2., nem kevés pénz lenne az átmozgatás, mert dupla széles a telek. Milyen jogi lépéseket tehet ellenünk? Mi mit tehetünk? Valóban ekkora költségekbe verhet minket? Vagy még az előző tulajt terheli a felelősség, hiszen mi már az adott állapotok szerint vettük meg? Ha nem jelzett a kihirdetés ideje alatt, akkor is megilleti az a földcsík? Ismétlem, zártkerti ingatlanról van szó. Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!

MajorDomus # 2017.03.28. 21:32

Vagy mint szomszéd megtámadja a használatbavételi engedély kiadását.

eszmilan # 2017.03.28. 09:36

Pinokio

A terepszint 1,0 m-t nem meghaladó maradandó megváltoztatása nem építési engedély köteles, ha meg ideiglenes, akkor végképp nem.

Viszont a szomszéd bármit megtehet, amíg a te építményeid állékonyságát nem veszélyezteti.

Ha úgy érzed veszélyezteti, keress egy tartószerkezet vagy geotechnikai tervezőt és kérj egy szakvéleményt vagy szakértői véleményt, ami kimondja, hogy veszélyezteti vagy sem.

Vagy a jegyződnél kérhetsz birtokvédelmet. Ebben az esetben nem tudom, hogy ki fogja eldönteni a szakkérdést. Gondolom megbíznak valakit.

drbjozsef # 2017.03.28. 08:40

MD,

nem csak partjait nyaldosta, hanem az egész országunk területe tenger alatt volt, mondjuk ehhez a miocénig kell visszamenni. Igaz, lehet, hogy ekkor még meg sem érkeztünk a Szíriuszról.

Pinokio # 2017.03.28. 07:50

Kedves mindenki!
A problémám a következő. A velem szomszédos telken családi társasházat építenek. Az építés előtt a telekről 30 cm mélyen elhordatták a földet, így a területük ennyivel alacsonyabb lett. Most a kerítésem mellöl is elakarják a földet hordatni. A beton alap 80-90 cm mély így a kerítésalap már nem fog megfelelni a biztonságos tartásnak, fagyveszélynek. Megteheti-e a tulaj, vagy a földtámasz meghagyásával leejtős rézsűt kell-e neki kialakítani a kerítésem mellett. Ha ez nem történik meg a kerítésem bedőlhet. A válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.03.23. 23:26

Nanestb

Rosszul emlékszel !
A horvét-magyar perszonálunió idején volt tengeri kijáratunk .de az nem magyar tenger volt.

Immaculata # 2017.03.23. 09:08

Mérnök emberként jó vagyok mechanikából és vízmozgásból is. Sőt sok más reál tudományból is :-) Maradjunk ennyiben.

Azt gondolom, hogy aki lovat adott nonolet alá, azoknak kellene a szakbarbári válaszokat folyamatosan korrigálnia.

nanemaaa # 2017.03.23. 08:35

nonolet
Emlékeim szerint országunk partját egykoron tenger nyaldosta. Ennek alapján csak véletlennek tekinthető, hogy nem mi fedeztük fel Amerikát. Bár ahogy olvaslak, a spanyol viasz kérdésében már van bennem némi bizonytalanság. De mi köze ezeknek Vic kerítéséhez?

nanemaaa # 2017.03.23. 06:30

Vic29
Birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől.
Ha a kiásott szakasz építési helyen kívül eső terület, akkor építésfelügyeleti hatósági eljárást kezdeményezel a járási építésfelügyeleti hatóságnál a terepszint szabálytalan megváltoztatása miatt.
Ha a kerítés valóban megrongálódik, akkor bepereled károkozásért.

alfateam # 2017.03.22. 21:04
MajorDomus # 2017.03.22. 20:21

Elvileg,de nem veszélyeztetheti más tulajdonát!

Te mondjuk a III.emeleten egybenyitod a lakást,és kiszeded az összes válaszfalat,mert a saját lakásodban azt csinálsz amit akarsz. Az egy dolog.

Na most hogy a felső szomszéd páncélszekrénye pont ott szakad le a te lakásodba,az meg egy másik dolog.

Vic29 # 2017.03.22. 17:10

Kedves Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem.

A kerítéems mellett a szomszéd elhordta a két oszlop támasztékát biztosító földet, így most úgy néz ki a dolog, hogy a korábban föld alatt lévő oszlopok bebetonozott részének kb. a fele kilátszik, félő, hogy bedől a kerítésem egy része és ezáltal a kapum is. A Ptk. épület támasztékával kapcsolatos szabályozást tartalmaz, ilyen témát a kerítésre vonatkozón nem találok, vagy nem vagyok elég ügyes. Azonkívül, hogy felszólítom a szomszédot, hogy építsen támasztékot mi mást tudok tenni? Tudnátok nekem konkrét jogszabályhelyet írni, ami alapján nyomatékot tudok adni a "mondanivalómnak"? Sajnos jószomszédi viszonyról nem beszélhetünk, mert beperelt már 3 évvel ezelőtt a bíróságon (kerítésáthelyezéssel kapcsolatban, ami a tárgyalást megelőzően már megtörtént, de őt ez nem zavarta),de az első tárgyaláson visszalépett az ügyvédje a keresettől, pedig én nem ügyvéddel voltam jelen. Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.22. 12:06

Hova mehetnék tovább?
Az Európai Unión belül minden uniós polgárt megillet a szabad mozgás joga. Tehát bárhova. Már ha jól értem a kérdést.

Kabainé # 2016.01.22. 11:41

Tisztelt jogi fórum!
Egy számomra nagy problémával fordulok Önhöz.Nem rég vettük meg a házat,kutyástól,gyerekestől beköltöztünk.Viszont a ház jobb oldali kerítés nagyon rossz állapotban van.Az önkormányzat megvette,hogy ott legyen egy kis sétáló utca.Az önkormányzatnak meg kellene csinálnia,de csak ígérgetéseket kapok,még arra se képesek,hogy ki jöjjenek megnézni a problémámat.A kutyákat rendszerint uszítják,annyi szemetet szedek össze,hogy a miénk alig fér be a kukába,és rendszerint sértegetve vagyunk,és a robogósok után nyeljük a port.Mióta erre panaszkodunk,azóta mindig azt kapjuk vissza,hogy fel fognak jelenteni,mert ugatnak a kutyák.Hova mehetnék tovább?

pamut # 2016.01.14. 10:53

És lebonthatom az ő rossz kerítését??? Hogy építsem meg a sajátomat, mivel ő nem akar semmit tenni?

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 09:25

Ha az Ő telkére építed az az Ő kerítése lesz.
A magasságra lehet önkormányzati rendelet azt nézd meg.

pamut # 2016.01.14. 08:45

Építhetek-e magas tömör 2,50 magas kerítést a szomszédom jobb oldali kerítése helyett önhatalmúlag a saját pénzemen, mivel ő nem akar semilyet építeni a jelenlegi rossz és elöregedett lyukas és szemetekkel, rossz bútorlapokkal betámogatott átlátható régi drótkerítése helyett?

És jogom van-e az általam építtetett és kifizetett magas betonkerítést teljes egészében az ő telkére rakatni, vagy az én telkemre kell azt teljes egészében építtetnem?

Köszönöm a válaszukat előre is.