kerítés "jog"


MajorDomus # 2010.05.01. 11:57

Először nézd meg kinek a telkén áll az oszlop!
Ha az övén, s az oszlop is az övé, akkor simán levághatja a kaputokat.
Egyezzetek meg, vagy épits uj kaput, vagy vegyél kisebb autót.

Sildiko # 2010.04.30. 08:14

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget, illetve tanácsokat kérni az alábbi ügyben:

10 éve költöztünk jelenlegi lakhelyünkre. Utcafrontról nézve bal oldali szomszédunkkal 7 évig nagyon jó viszonyban voltunk, de 3 éve ez a viszony megromlott, azóta nem beszélünk egymással. A két telket drótkerítés választja el, amit ők telepítettek. Húsvétkor a kerítésük aljára kb. 4 méteres szakaszon a mi udvarunk felöli oldalára bádoglemezt drótoztak. Amikor észrevettük, a férjem megkérte őket, hogy vegyék le és tegyék a saját oldalukra, mert balesetveszélyes, zavarja a fűnyírásban és csúnya is. Ezt ők még aznap este meg is csinálták. Ekkor kezdődtek az igazi gondok. Amikor ezt megtették, felszólították a férjemet, hogy az utcafronti nagykapunkat vágjuk le arról a vasoszlopról, ami az övék, és csináljunk új nagykaput. Erre az oszlopra van erősítve a saját nagykapujuk egyik szárnya is, tehát az egymás mellett lévő nagykapuk innen nyílnak. Meg kell jegyeznem, hogy mi úgy vettük meg a házat, hogy ez a kapu már így volt. Egy hét múlva írtak egy levelet, hogy egy hónapon belül vegyük le a kaput az oszlopukról, mert annak használatát az előző lakónak szívességből engedték meg, és ezt a továbbiakban nem tudják számunkra biztosítani, mert akadályozza az ő kapujuk használatában. Ez persze nem fedi a valóságot, mert soha még csak célzást sem tettek arra, hogy ilyen gondjuk lenne, és amikor egyszerre használtuk a kapukat autóbeállás céljából, ezt minden nehézség nélkül megtehettük.
Azt szeretném kérdezni, hogyha bíróságra viszi az ügyet a szomszéd, mivel mi nem szándékozunk levenni a kaput, mert nincs pénzünk új kapura, és mivel az autóbejáró olyan keskeny, hogy személyautóval éppen be tudunk állni, még egy oszlop elhelyezése a beállást így már lehetetlenné tenné, kit véd a jog ebben az ügyben?
A Ptk. 103 § értelmében nekem is jogom van-e használni az oszlopot független attól, hogy azt a szomszéd tette oda?

MajorDomus # 2010.04.13. 19:02

Továbbra is fenntartom amit irtam.

Ha elveszited a pert,akkor fordulj a Jegyzőhöz, sima birtokvédelmi eljárásban elég a helyi földmérő által készitett felmérés.

monalisa1 # 2010.04.13. 15:19

A másodfokú eljárástól már ne nagyon várd a dolgok jóra fordulását - nemigen van lehetőség ujabb bizonyítékkal előállni. (Az elsőfokú eljárás során kellett volna lobogtatni ama fényképeket, valamint az ügyvéded által a rosszhiszeműségre hivatkozás is akkor lett volna időszerűbb.)

Ami a beárnyékolást illeti, ha fél nap fényt/világosságot kap egy növény az általában elég a fejlődéséhez.

Amúgy pedig a kerítés fontosabb mint "a" karalábé - ültesse máshová.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2010.04.12. 21:54

Ja a folyamatban lévő pert már vélhetőleg elbuktad.

nanemaaa # 2010.04.12. 21:52

Nem fog menni. Ha a bíróságnál a per már megindult, akkor ugyanabban az ügyben a jegyzőnek meg kell szüntetnie az eljárást. Jobban teszed, ha ellenkeresetet nyújtasz be. Sima földmérő nem lesz elegendő, szakértő kell. Ha jól tudom, van 2 db erre szakosodott az országban.

MajorDomus # 2010.04.12. 21:31

Forditsd vissza a kést felé !

Téged terhel a bizonyitás hogy a telkeden van a kerités.

Hivj egy főldmérőt,méresd ki a telket,erről kapsz egy vázrajzot,aláirva, pecséttel.

Ezzel kérj te a Jegyzőtől birtokvédelmet, s kérd hogy kötelezzék a kerités lebontására s áthelyezésére. Megüti a guta !

Rozál-4246 # 2010.03.29. 21:21

Köszi!

MajorDomus # 2010.03.29. 21:19

Ha meg nincs akkor bele kell venni,mert a megállapodás az uj tulajt nem kötelezi.

nanemaaa # 2010.03.29. 08:08

Építésügyi hatóságnál.
Ami biztos, hogy engedély nem kell rá.
Ha van használati megosztási szerződés, akkor meg kellene nézni, hogy van-e benne rendelkezés a kerítés építésének lehetőségéről. Szerencsés esetben a szerződés kimondja, hogy a tulajdonosoknak jogukban áll a kizárólagos használatú telekrészeket lekeríteni és sajátjukként használni.

Rozál-4246 # 2010.03.28. 21:17

Köszönöm a hozzászólásokat! Sajnos a szomszéddal nem lehet beszélni, mindenkivel haragban van, vitatkozik (általában alaptalanul - és ez nem csak az én véleményem), a másik szomszédot már beperelte a kerítés miatt (amit én szeretnék elkerülni), ezért is szeretnék a kerítés-állítás előtt megtudni a jogszabályokat, hogy ne tudjon perre menni!
Amúgy valóban osztatlan közös tulajdon (3 házrész), de már készítettünk Használati Megosztási szerződést!
Esetleg még abban kérném a segítségeteket, hogy hol tudok utánakérdezni a Helyi Rendeletnek? Gondolom a Polgármesteri Hivatal, de melyik osztály?
Köszi és Szép estét!

MajorDomus # 2010.03.28. 17:20

Olvasd vissza a topikot.-minden kérdésre választ kapsz.

Egyébként a fő jogszabály a PTK.
Ezen kívül a szomszédok közös megegyezése.
Ha ikerház, akkor valószinüleg osztatlan közös tulajdonról van szó,ahol egy kapavágásról is közösen kell dönteni.

2 megoldás van. Vagy készül egy használati megosztási szerződés a 2 szomszéd között, vagy társasházzá alakitjátok, s akkor az Alapitó Okirat meghatározza kinek - mi jár.

Először beszélj a szomszéddal.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.28. 17:15

Általában 2,5m magasságig lehet kerítést húzni. Ha sövényt ültetsz, akkor azt a szomszédos telekről is karban kell tartanod, hogy ne nőjjön át.

A helyi rendelet határozza meg a kerítés tömörségét. Nem kell mindenhol áttetszőnek lennie, de az előírt százalékos arányt be kell tartani.

Rozál-4246 # 2010.03.28. 16:22

Szép napot Mindenkinek!
Nagy köszönettel venném, ha tudna nekem valaki abban segíteni, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak ikerházi szomszédok közötti kerítés emelésére? Gondolok itt arra, hogy milyen magasságú, anyagú stb... kerítés állítható, hogy biztosan ne lehessen az ikerszomszédnak belekötnie, illetve perre mennie? (Volt már rá példa!)
Előre is Köszi: Rozál

nanemaaa # 2010.02.28. 01:22

Gondoltam, hogy gondoltad, azért írtam amit írtam. :D

MajorDomus # 2010.02.26. 20:54

Én a telekre gondoltam !

nanemaaa # 2010.02.25. 22:48

Nem kell hozzá alaprajz. A régiek még tudtak építeni. A kerítés oszlop mindig a saját telekre néz. (a szomszéd felől sík)

MajorDomus # 2010.02.25. 20:50

Na akkor kérűnk egy alaprajzot a telekről,hol a kerités

nanemaaa # 2010.02.25. 15:34

Attól, hogy nálad a kerítés összedőlt, még lehet igazam. Mellesleg ez a "bíróság megkeresi az építési hatóságot" történet megszűnt 1998. január 1-ével. Az addigi szabályok a bíróság eljárását így szabályozták. Ma már nem. Az meg, hogy a hatóság így állapította meg a kerítés építési kötelezettséget önmagában is szomorú. A szabály ugyanis 3-as volt:

  1. Jobbkéz felőli...stb
  2. Oldalhatáron álló beépítés esetén azon az oldalon kell, amelyiken a lakóépület áll
  3. Ha a kialakult kerítésépítési szokások a fentiektől eltérőek, akkor a kialakult szokások szerint kell.

Egyébként meg a kerítés építési kötelezettség megállapításának ott van/volt helye, ahol nincs kerítés. Ahol már van, ott sima tulajdonjogi kérdés, hogy mindenki a magáét tartsa renben és ne a máséval verje a csalánt.

No, kié is volt akkor az a gyatra kerítés? :D

nanemaaa # 2010.02.25. 15:33

*

MajorDomus # 2010.02.24. 21:51

Némileg vitatkoznék.
Legutóbbi - hasonló -peremben a biróság önkormányzat müszaki o. Állásfoglalást kért.
Eszerint (ha) a telkek bejáratai ugyanarról az utról nyilnak akkor az utról a telekkel szembenállva a telek tulajdonosának a jobb oldalon kell keritenie, a bal oldalon a bal oldali szomszéd köteles keriteni,értelemszerüen keritést karbantartani is. A hátsó telekszomszéd esetén a kerités közepéig a jobb fele az enyém,a bal a szomszédomé.

Na ebből az lett,hogy az én kertemben a jobb oldalon müanyag burkolatu drótkerités van, a bal oldalon a macskám sulya alatt összeomlott a rozsdás drót,az öreg velem akarja megcsináltatni,mert
A ,,macska tönkretette,, !

Na szóval melyik oldalon dölt össze a kerités ?

osmi # 2010.02.24. 13:17

Köszönöm, hát így jártunk...:(

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.24. 13:06

Hát így is el lehet mondani.

nanemaaa # 2010.02.24. 13:04

A kerítés azé aki építette, így a karbantartási kötelezettség is az övé. Más a helyzet akkor, ha a kerítés elbontásra kerül. Onnantól az új kerítést már a helyi kerítésépítési szokásoknak megfelelően az adott telek tulajdonosának, a saját telkén kell megépítenie. Hátsó telekhatáron álló kerítés építhető a szomszéddal közösen is, így annak a kerítésnek a helye a közös megállapodás szerinti lesz.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.24. 10:01

A hátsó az közös, az oldalsónak megvan a gazdája, csak meg kell kérdezni a szomszédokat, hogy mi a szokás ott helyben.