albérlet felmondása


Majordomus # 2023.08.11. 20:59

Hát jó nagy marhaságot csináltál az biztos.

Az a tény hogy a tulaj adózik e a bevétel után,nem tartozik rád.

Mi akadálya hogy megkeresd a közös képviselőt és megkérdezd a szükséges információkat?

A rezsifizetés minden társasházban a közüzemi szolgáltatók számlái alapján történik.
.
Az més kérdés hogy ezt a társasház osztja szét vagy a szolgáltató közvetlenül számláz a tulajnak.

Na,ezeket tisztázd le a közös képviselővel és jegyzetelj!

Jelen esetben nincs lehetőséged a felmondásra. Ahhoz viszont jogod van hogy a bérlemény rendeltetésre alkalmas állapotban legyen.

Ez lehet felmondási ok,de a kauciót nem fogja visszaadni.

Én szt tenném jogy addig nem fizetek mig minden nem működik normálisan.

Húzd az időt közben keress uj lakást.

Ha lelaktad a kauciót,költözz át,de ott már legyél figyelmesebb.

osztap # 2023.08.11. 20:51

Albi,

A leírtak alapján rendkívüli felmondással szerintem akkor élhetsz, ha a lakás alapvető dolgai (WC, fürdő) nem működnek, Te tértis levélben, rövid, de észszerű (mondjuk kézhezvételtől 5 napos) határidőt tűzve felszólítod a javításra, és az a határidő eredménytelenül eltelik, a Ptk. 6:344. § a) és 6:154. § (2) b) alapján. Akkor a kaució visszajár (persze, lehet, hogy fizetési meghagyás vagy per kell hozzá, hogy visszaadja).

Ezzel párhuzamosan, lehetsz "kellemetlen bérlő", és eléred, hogy közös megegyezéssel az egy év lejárta előtt szüntessétek meg a szerződést. Legyél pedáns: a lakbérátutalásba igenis beírod, hogy "Kukutyin, Macska u. 3. 2023. 09. hó lakbér". Ragaszkodsz ahhoz, hogy először megmutatja a jegyzőkönyvet, amiben a közös költség összegét meghatározó közgyűlési határozat van. Nem találja? Nem mutatja meg? Nem fizeted a közös költséget. Rezsi? Bemutatja a számlákat, azokat Te egybeveted az óraállásokkal. Ha meg kell osztani több lakás között, magad is végigszámolod. Csak utalással vagy hajlandó fizetni, és csak a bérbeadónak, hacsak papíron (nem email, pláne nem szóban!) másra fel nem szólít. Nem mutatja meg? Nem fizeted a rezsit, ellenben tértis levélben rögzíted, hogy kérésedre sem mutatta meg, ezért nem fizetted. Kikötik az órákat? Lásd a rendkívüli felmondást mint fent. Közben minden kommunikáció írásban, a teljesen napi dolgok kivételével tértis levélben, papíron.

Nem tetszik neki? Hát javasold neki, hogy köszönjetek el egymástól közös megegyezéssel. Mert senkinek nem jó ez így, az meg pláne nem, ha levelet kéne írnod a NAV-nak, költségvetési csalást gyanítva. Ami alapesetben akár két év a Hotel Belügyben, jobb, ha tudja.

Pofa kell a fentiekhez? Igen. De aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni...

akkor lehet pórul járok.
Még ennél jobban? Hát azt hogyan?

Albi # 2023.08.11. 18:26

Kedves Fórumozók!
Irdatlan nagy segítségre lenne szükségem. Sajnos most az ügyvédet nem engedhetem meg magamnak, így abban reménykedem hogy TI tudtok nekem segíteni, esetleg hátha akad itt ügyvéd aki szívesen segítene. Ne haragudjatok, de hosszú lesz, bízom benne hogy elolvassátok és tudtok érdemben segíteni. Ez az utolsó reményem. A kálváriám a következő.

Aláírtam egy albérleti szerződést ami határozott időre, egy évre szól. Viszont fel szeretném mondani. Abban bízom, hogy van rá esélyem hogy rendkívüli felmondással éljek.
Kivettem egy albérletet június 15-tel.
Számos problémám akadt, nem voltam elég körültekintő. Igen tudom, hogy én csesztem el, de bízom benne, hogy valahogy megoldható a dolog.

Van egy határozott idejű albérleti szerződésem ami egy évre szól. Csak rendkívüli okkal lehet idő előtt felmondani.
Körülbelül egy hónapja lakok a lakásban.
A lakás közösköltségének összege nincs feltüntetve a bérleti szerződésben. Mielőtt beköltöztem említett egy ,,X" összeget a tulaj, azóta közölte hogy áremelés történt, persze írásban ezt nem jelezte, csak szóban, amit neki kellene fizetnem.A közös költség valós összegéről semmilyen bizonyítékot nem kaptam sem korábban, sem most. Azóta megtudtam, hogy minden társasháznak van egy közgyűlési jegyzőkönyve ami ezt tartalmazza. Ennek utána olvastam, ha jól értelmeztem, mivel határozatot hoztak hogy emelnek a közös költségen, így azt ki kellene függeszteniük nyolc napon belül a társasházba. Nincs ilyen kifüggesztve.

Az hogy kinek kell fizetnem a rezsit, nincs feltüntetve a szerződésben, hogy a közműveknek vagy a tulajdonosnak.
Kérdésemre azt a választ adta, hogy egyik sem. A lefotózott méróraállások alapján az egyik itt lakónak kell elküldenem, kiszámolja és neki kell utalni, aki valószínűleg nem közös képviselő. Nyilván ez a személy esetleg vissza is élhet ezzel.
Az hogy ő közös képviselő e, valahogy utána kellene járnom. Viszont ha el kezdek kérdezősködni, akkor lehet pórul járok.
Valószínűsíthető, hogy a tulajdonos adózni sem fog a bérbeadott lakás után. Főleg hogy az elején külön megkért, hogy a továbbiakban ne írjak közleménybe semmit a lakbér utalásakor.

Múlt héten az egyik lakó önkényesen elzárta a vizet az alsó emeleten, így egész nap nem volt víz a lakásban. Erről a tulajdonos tudott, azonban nem értesített előre. Állítólag egy szomszédot kért meg erre, de szerintem neki kellett volna ezt közölnie.
A házban csatorna gondok vannak, így a lakásban is. A wct és a zuhanyzót nem lehet megfelelően használni, ugyanis nehezen megy le a víz, ami higiéniai szempontból nem megfelelő. Gondolok itt arra, hogy a wc nem húzható le megfelelően, illetve zuhanyzásnál rendszeresen bokáig áll a víz, ami igencsak bosszantó főleg menstruáció során. Nem sima dugulásról van szó.
Amikor beköltöztem, akkor vettem észre hogy milyen állapotban van a wc és a zuhany.
Jeleztem egyből a tulajdonosnak, hogy abszolút nem lehet lehúzni, konkrétan sem a vizelet, sem a széklet nem ment le. Első körben ragaszkodott ahhoz hogy elég azt kitakarítani.Mivel azt hittem hogy dugulásról van szó, próbáltam elhárítani vegyszerekkel de hatástalan volt.A tulajdonos aznap este végig kopogtatott a házban mindenhol, hogy egy wc pumpát kölcsön kérjen valamelyik szomszédtól. Az egyikük meg is jegyezte, hogy üljön be a kocsijába és vegyen egyet. Hiába mondtam neki, hogy ez valószínűleg nem csak egy egyszerű dugulás. Szerintem ezt már ő akkor tudta, azért sem akart vizest hívni.Ezek után késő este miután közöltem vele hogy ez a lakás így lakhatatlan és használhatatlan, utána hívott ki egy vizest. A problémát ideiglenesen oldották meg, a vizes mondta hogy a wct fel kell szedni és alátámasztani, hogy lejtsen, mert anélkül nem fog működni. A zuhannyal is ilyen probléma van. Nem egyszerű dugulásról van szó, alapvetően nem csak a lakásban, hanem az egész épületben nem működik megfelelően a szennyvíz lefolyása. Ezért is volt elzárva az alsó emeleten a víz, így itt sem volt a lakásban kb. másfél napig, amiről ugye nem szólt, pedig tudott róla.
Csak pár nappal ezelőtt közölte nagy nehezen hogy tulajdonképpen nem csak az általam bérelt lakással van a probléma. Hanem az egész épületben! Ha ezeket tudom az elején, akkor nem költözök be!!!! Állítólag valamikor meg fogják ezt a problémát oldani, de nyilván nem szeretnék ki tudja meddig ezekkel a problémákkal küzdeni.
Azt gondolom, hogy nem kötelességem ezt tűrni, mert az alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére nem alkalmas. És ami a legfontosabb, hogy ezt eltitkolta előttem és ennek tudatában biztos hogy nem vettem volna ki. Abszolút elismerem, hogy nem voltam elég körültekintő, de amikor valaki kivesz egy lakást, sztem mindenre gondol csak arra nem hogy kipróbálja a wct (hogy lemegy e benne aminek le kell mennie) és a zuhanyt.

Ezekről a problémákról a bérbeadás előtt nem tájékoztatott a tulajdonos. Állítólag fognak majd dolgozni rajta, hogy az egész házban megfelelően működjenek a dolgok de az időpont még kétes. Illetve valószínűleg a vizet is el fogják akkor újból zárni amiről vagy értesít a tulajdonos vagy nem. De korábban se sikerült neki, hanem állítólag egy szomszédot kért meg erre.
És ugye ha az alattam levő emeleten megint probléma lesz, akkor ugyanúgy el lesz zárva a víz és itt nem lesz. És akkor sem ha esetleg elkezdik az egész házban próbálni megjavítani ezt a szennyvízelvezetéstt.
Ha meg is csinálják valamikor, nyilván nem garancia, hogy nem lesz ez állandó probléma továbbra is, mint ahogy kiderült, már hosszabb ideje vannak ezek a gondok. És ki tudja hogy lett össze eszkábálva az épület, tekintve hogy a kivitelező lelépett.

Szerintetek:
Van lehetőségem rendkívüli okkal felmondani a bérleti szerződést? Ha igen, visszakaphatom a kauciót vagy megtarthatja?
Laikusként én azt mondanám hogy ilyet nem tehet. De sajnos egyre több ilyen ember van a világban, hogy kicsesznek jóhiszemű emberekkel. És mint említettem, tudom hogy én nem voltam elég körültekintő, de eszembe nem jutott ilyen dolgokat lecsekkolni. Igazából nem is találkoztam még ilyen jellegű problémákkal. És azt se gondoltam volna, hogy ilyen gátlástalan emberek vannak, akik elhallgatnak ilyen információkat.

Majordomus # 2023.08.01. 19:39

Hát ezért tartok én mindig bérlő castingot!

Bemutató negyedóránkénti váltásban,majd kiválasztjuk a nyertest.
Ma adtam át az egyik lakást az új bérlőnek.

Esetünkben a jövő hétig ki lehet húzni a költözést.
.
Mekkora a lakás és mennyi a bérleti díj?

Nálam most 3.500 ft/m2 a bérleti díj.

drbjozsef # 2023.08.01. 18:54

A lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. törvény kimondja, hogy ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt –a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet. Ha tehát bérleti díj nem fizetés miatt akarjuk a szerződést megszüntetni, és a bérlőt a lakáson kívül látni, először kötelezően fel kell szólítani a bérlőt a teljesítésre, enélkül nem szüntethető meg jogszerűen rögtön a szerződés!
Ha közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződésünk van, és a bérlő nem teljesíti esedékességkor a bérleti díjat, közjegyzői okiratba foglalt felszólítással kell élni.

drbjozsef # 2023.08.01. 18:52

Nem járt le : még nem telt el a határozott időtartam. Az augusztus 25.
Az, hogy közben felmondta a bérbeadó, az más kérdés. Egyelőre úgy tűnik, nem szabályosan.

Szomorú örökös # 2023.08.01. 18:48

drbjozsef

érvényes bérleti szerződésed van - ami hivatalosan még nem járt le.

Szerintem meg de, lejárt neki, mivel ez volt az első hozzászólásban:

A szerződésben szerepel mint rendkívüli felmondási ok, a késedelmes díjfizetés. A bérbeadó erre hivatkozva felmondta a szerződést még májusban, június 30. napjával.

Ahogy ez történt később, már nem mérvadó, mert mindezt eléggé nehéz lesz bizonyítani:

Ezután telefonon sikerült vele megbeszélni az augusztus 10-ét. Néhány napja azonban felszólított, hogy ürítsem ki az ingatlant és hagyjam el augusztus 1-én.

Ha erről a beszélgetésről nincs hangfelvétel, akkor hiába beszélték meg azt a bizonyos augusztus 10-ét.

Alapos # 2023.08.01. 17:44

Azt a 9 napot már csak ki lehet bírni valahogy.

Viszont ha a leendő bérbeadód valahogy megtudja az előéltedet,a másik szék helyett a mellé ülhetsz.

Pl .kér egy ajánlólevelet az előző helyről... netán inkognitóban megnézi.
Habár ilyen szituáció csak komoly bérleteknél fordul elő.

Érdekes nekem mindig időre fizetnek a bérlőim.

A titka ? Az hogy nincs túlárazva a lakás.

egybeirom # 2023.08.01. 10:09

drbjozsef
Telefonban állapodtunk meg aug. 10-ben.
Májusban nem volt a közjegyzőnél a felmondást záradékoltatni.
Köszönöm.

drbjozsef # 2023.08.01. 07:48

egybeirom,

Kellemetlen.
Mert neked ebből bajod lesz.

Egyfelől 10 nap alatt nem kötnek ki semmilyen közszolgáltatást, a rendőr nem fog kirakni, amíg birtokban vagy és érvényes bérleti szerződésed van - ami hivatalosan még nem járt le.

De ha a tulaj elindítja ezeket a folyamatokat, költsége és/vagy kára keletkezik (kikötés, visszakötés, elmaradt haszon, bármi), annak ellenére, hogy igazolhatóan szabályosan mondott fel, és nem volt eltérő megállapodásotok közösen, akkor ezeket utólag majd megpróbálhatja bevasalni rajtad egy fizetési meghagyással majd ha szükséges, perrel.

Tudod bizonyítani, hogy augusztus 10-ében állapodtatok meg kiköltözésre?

Egyébként egy talán jó hírem van a számodra : ha közjegyző ellenjegyzésével írtátok a szerződést, akkor a felmondást is a közjegyzőnek kell záradékolnia, csak úgy érvényes. Megtette ezt májusban? Ha csak most megy közjegyzőhöz, akkor most lesz jogszerű a felmondása, és MOST fog indulni a felmondási időd.

egybeirom # 2023.08.01. 07:37

Tájékoztattam bérbeadómat, hogy nem ismerem el felmondásának jogosságát. Ő azt mondta, elmegy a közjegyzőhöz, intézni a közvetlen végrehajtási, kikötteti az áramot, a gázt, a villanyt. Rendőrt is hív, hogy elhagyjam a lakást. Nem partner semmiben. Eléggé nyugtalanító ez.

Majordomus # 2023.07.31. 19:04

Majd számolj be mire jutottál...

egybeirom # 2023.07.30. 20:02

Kedves Majordomus,

köszönöm szépen!

Majordomus # 2023.07.30. 19:32

Akkor ne idegeskedj ....
9 nap alatt senki meg nem mozdul főleg itélkezési szünetben mikor mindenki -éppen emiatt a végrehajtó is -szabadságon van.

Az uj lakásba szerintem átköltözhetsz a jövő héten...az előző bérlő már biztos elköltözött...

A gond ott lehet hogy a tulaj 1-től kiadta már a lakásodat másnak...

Beszélj vele hogy 10-én költözöl. Ekőbb nem.

egybeirom # 2023.07.30. 19:21

Kedves Majordomus!
Mert a a felmondólevél után megbeszéltük, hogy az időpont aug. 10-re módosul. Ezért akkortól van új bérleményem. Ő pedig néhány napja kezdte el fenyegetéseit, hogy elsejéig ki kell költöznöm.

egybeirom # 2023.07.30. 19:13

Kedves drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm válaszait!

Majordomus # 2023.07.30. 19:12

Nem a főbérlő hanem a tulajdonos intézkedik!
Nem mindegy.

A szerződést be kell tartani.
Mindenhol változik a fizrtésekidőpontja,ezért nálam minden szerződésben 15-e a díjfizetés napja a rezsivel együtt amit előzőleg emailban elküldök.

Ha aug.25-én lejár a szerződés és májusban megkaptad a felmondást, akkor eddig mire vártál?

Már meg kellene lennie az új lakásodnak ahová költözöl!

drbjozsef # 2023.07.30. 17:41

egybeirom,

01. Persze. Ha tényleg késtél. Az van a szerződésben, hogy 2-3 napot késhetsz? Ha nem, akkor egy perc késés is késés. Már jogilag.

02. Nem gyors, Pereskednie nem kell, a közjegyző egyből küldi a végrehajtóhoz, de mire az megmozdul, feltehetőleg pár hét minimum, inkább hónap.

03. Nem. Ha vitatod a jogszerű felmondását, akkor vita van, amit tehet az az, hogy megy a közjegyzőhöz. Mármint jogszerűen, ahogy nem kapcsolhatja ki a villanyt meg a vizet. Na de ha mégis megteszi? Te pereled őt?

04. Nem. Ha vitatod a jogszerű felmondását. Egyébként, ha lejár a szerződési határidő, és akkor sem költözöl ki, akkor is jogszerűen 60 napon belül bírósághoz fordulhat, és nemperes eljárásban kérheti a kiürítést. Az se két nap.

egybeirom # 2023.07.30. 17:35

Tisztelt Hozzáéertők!

Lakást bérlek, határozott időre szól a szerződés (aug 25.) A magánokirati formába öntött szerződést közjegyzői okiratba foglaltuk.
A szerződésben szerepel mint rendkívüli felmondási ok, a késedelmes díjfizetés. A bérbeadó erre hivatkozva felmondta a szerződést még májusban, június 30. napjával. Ezután telefonon sikerült vele megbeszélni az augusztus 10-ét.
Néhány napja azonban felszólított, hogy ürítsem ki az ingatlant és hagyjam el augusztus 1-én. Ellenkező esetben:

  • közjegyzőhöz megy és elindítja a közvetlen végrehajtást (erre a közjegyző előtt kötelezettséget vállaltam, szerepel a közjegyzői okiratban)
  • rendőrrel távolíttat el a lakásból
  • szerződésben szerepel: "Bérlők kötelezik magukat arra, hogy a bérleti szerződés bármilyen megszűnése esetén az ingatlan a megszűnés napján elhagyják, lemondanak birtokbavételi jogukról,és feljogosítják a bérbeadót hogy önkéntes teljesítés hiányában az ingatlant-zárak cseréje útján-maga, jogos önhatalommal birtokba vegye.

Kérdéseim:

  1. Ő arra hivatkozik, hogy az ingatlant jogcím nélkül használom, hiszen ő postai levélben felmondott fizetési késedelmekre hivatkozva. Valóban késtem, több alkalommal, de 2-3 nap késéssel mindig utaltam a díjat. Jgos a felmondása?
  2. A közvetlen végrehajtás mennyi idő alatt zajlik le? Mi a menete?
  3. Valóban lecseréltetheti a zárat ill. kikapcsolhatja a vizet?
  4. Hívhat rendőrt, hogy elhagyjam a lakást?

Nagyon köszönöm, ha valaki válaszol, a főbérlő 1-én intézkedni akar.

Zoltanuss # 2023.07.30. 17:07

Vagy inkább egy másik lakást???
MD szerint.

Kinek? Egy nem kívánatos bérlőnek ?

Nem 1951-ben vagyunk!

Majordomus # 2023.07.25. 19:38

Még mindig jobb mint villany nélkül lakni.

Zoltanuss # 2023.07.25. 12:51

osztap

Jókat idézel.Most telefonált a tulaj, hogy úgynevezett előrefizetős mérőket szereltetne fel.

Zoltanuss # 2023.07.25. 12:46

Vajon mi a jogilag járható út?

Csak nem egy per ,
Mo.-on a bírósági gyakorlat olyan amilyen, főleg lakásügyekben. A többség véleménye ,hogy egyenlő az emberi végtermékkel.

Az ítélkezések olyanok. hogy komoly vállalkozó bérlakásokat nem épít.
Természetesen vannak bérlemények,hogy miért? Hát mindenki abban bízik, hogy vele az ami mással nem történhet meg.

Majordomus # 2023.07.21. 19:16

Vagy inkább egy másik lakást???

osztap # 2023.07.21. 09:14

Zoltanuss,

Nem lenne egyszerűbb, ha a rokon kitalálná, hogy mit akar, és ahhoz keres egy jogilag járható utat?