albérlet felmondása


MajorDomus # 2014.08.05. 20:33

Ezt mondtam én is.

Az a szitu (szerintem) hogy hetekkel később tudta ismét kiadni a tulaj, s akkor derült ki, hogy pld. A hűtő nem hűt, vagy a bojler kiégett.

mirtillk # 2014.08.05. 19:12

Törött mosdókagyló állítása szerint, azt nem nagyon tudtuk volna rejtegetni, illetve elkopott csapok. Bagatell összeg, igen, de ha 200 Forint lenne, akkor sem fizetném ki, mivel én semmilyen kart nem okoztam.

köszönöm a segítségetek!

North # 2014.08.05. 17:11

Kedves Fórumozók!
Bérleti szerződés témájában lenne két kérdésem.
Az egyik, hogy az új Ptk. pontjai szerint, a határozott idejű bérleti szerződést az időszak lejárta előtt is fel lehet mondani rendes felmondással (bérlő és bérbeadó egyaránt)?
Eddig én úgy tudtam, hogy ezt csak rendkívüli felmondással lehet felmondani. Ez megváltozott vagy rosszul értelmeztem?

A másik kérdésem: a bérleti szerződésem az 1 év határozott idő lejárta után határozatlan idejűvé alakul a és rendes felmondás esetére 2 hónap felmondási időt kötöttünk ki. Ez megfelel az új törvényeknek?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Üdv, North

matthiasi # 2014.08.05. 05:50

mirtillk !
30 eft bagatel összeg -ha sokáig laktatok ott. Persze egy -két hónap ott lakásnál nagyon bosszantó tud lenni. Mi lehet az a megrongálás ami a 'leszámolásnál' rejtve marad ?
Ha tényleg leplezve lett ez a rongálás akkor bizony jogos a követelés és a behajtás.
mert más a rongálás és más a rongálódás /elhasználódás - az a legjobb családban is előfordulhat.
A rongálást egyébként büntetik.

matthiasi # 2014.08.05. 05:44

ex-foberlom
Mi az lakásokat adsz ki ?

MajorDomus # 2014.08.04. 21:06

Ha igaza van, Fizesd ki.

Ha nincs, kérj birtokvédelmet s jelentsd fel zaklatásért.

30 ezer Ft miatt nem fog perelni

mirtillk # 2014.07.31. 16:46

Sziasztok!
információt szeretnek kerni arra vonatkozóan, hogy az ex-foberlom utólagos követelése jogos-e?

kikoltoztunk, visszaadtuk a kulcsokat, leszamoltunk a kaucioval rendben, erre hetekkel kesobb kitalálta, hogy megrongaltuk a lakást, es követeli, hogy fizessuk ki a karát, kb 30ezer forintot. Raadasul behajtokat küldött ránk,az o költségük is minket terhel, plusz perrel fenyeget..

koszonom elore is!

MajorDomus # 2014.07.30. 20:40

Mert keveri a fogalmakat.

Nem kell aggódni, nem perel ennyiért!

matthiasi # 2014.07.30. 05:49

BiGC !

Nem fog perelni !

De miért nem a tulajjal tárgyaltatok és miért nem bérletben gondolkodtok az albérlet helyett ??,

MajorDomus # 2014.07.28. 22:41

Üres duma. Ha gondja van pereljen, ilyen összegért nem fog.

BiGC # 2014.07.28. 12:48

Sziasztok!

Egy egyszerű kérdésem lenne hozzátok: Bnőm és barátnője kivettek egy éve egy alberletet határozott idejű szerződéssel (egy év). Utolsó két hónapra én is hozzájuk költöztem azon oknál fogva, hogy az egy év lejárta után a barátnője elmegy, mi pedig maradunk az albérletben. Szóban ezt jeleztük is a főbérlőnek ami rendben is volt a részéről.

Közben a hűtőből egy fura színű folyadék kezdett folyni amit azonnal jeleztünk a főbérlőnek, mivel az ő hűtője volt és a szerződésben is szerepelt, hogy ezek javításáért ő a felelős. Ez nem nagyon tetszett neki, mindenképp azt akarta, hogy mi költségünk legyen. Erre elhatároztuk, hogy nem maradunk, keresünk más albérletet (ez igazából a végső hülyesége volt, sajnos nagyon elviselhetetlen főbérlő volt aki folyamatosan a mi költségünkre akart mindenféle dolgot csináltatni)

Találtunk is a szerződés lejárta előtt 15 nappal. Ezt aláírtuk mivel az új főbérlőnk szerette volna ha egyből papírozunk (ne álljon üresen a lakás mivel következő hónapra már lett volna embere). Így két albérletünk volt...

Nos, mivel elkezdtünk átköltözni ezt megtudta a régi főbérlő és kiadta, hogy azonnal adjuk le a kulcsunkat mert az ő lakásába nem mehetünk többet. Ez rendben is volt, leadtuk az ott maradt lánynak és eljöttünk.

A probléma természetesen a rezsivel van. A legdrágább tétele az a víz volt, 10 000 forint. Mivel úgy gondoltuk, a kulcs leadása = szerződés felbontásával ezért nem állt szándékunkban kifizetni a teljes, 60 napos rezsit és csak 45 napnyit adunk oda. (utolsó 15 napot ugye nem ott laktuk már) Igen, tudom, elenyésző összegről beszélünk, de mivel elég sokat szemétkedett, és elég csúnyán hajtott el minket mikor elkérte a kulcsokat így azt gondoltuk, nem leszünk nagyvonalúak vele. Bár a többi rezsit kifizettük úgy ahogy kell...

Erről a szándékunkról, hogy csak 45 napot vagyunk hajlandók fizetni (hisz még mindig csak ennyit használtunk ezekből) többször, írásban is jeleztük felé illetve más emberek felé (csatolt címzetteknek). Erre semmit nem reagált, sőt, még amikor leadtuk a kulcsokat ezt akkor megbeszéltük vele telefonon, hogy oké, leadjuk de akkor nem akarunk olyanért fizetni amit nem használtunk.

Jelenleg fenyegetőzik, illetve állítása szerint tönkre tettük a lakást meg a kertet (közösen használtak a lakók egy gyomos(!) területet. Néha nyírtunk rajta füvet mivel a felettünk lakó bácsi elég idős volt már hozzá..) Erősen kétlem, hogy tehetne bármit, főleg ha 'elvette' a kulcsokat, inkább csak érdekeségnek írnám le, hogy nektek mi a véleményetek erről.

Ja igen, a 3. lánnyal megromlott a viszony, ő pedig jelezte, hiába lakott ott egyedül, nem fizeti ki...

Köszönöm, hogy végigolvastátok!

Üdv
Sz.P.

MajorDomus # 2014.07.23. 20:10

A szerződést lehet előre is datálni, és úgy is kötni, hogy a birtokbaadás napján lép életbe.

De.........

Mi a másik fél álláspontja?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 10:50

Már megint a fórummotor.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 10:50

Ha a hónap végén úgyis kiköltöznek, akkor minek felmondani?
Egyébként ha úgy akarod, akkor hiába költöznek ki, a határozott idő lejártáig kötelesek havonta megfizetni a bérleti díjat és a rezsit is.

Zoltanuss # 2014.07.23. 07:36

A szerződést felmondtam, a kauciót visszaadtam”.
írja a meggondolós bérbeadó. Na és erre , hogy reagált a másik fél ?
ha elfogadta a pénzt akkor elvileg tudomásul vette az üzlet meghiulását.

Zoltanuss # 2014.07.23. 07:31

kundri !

Ha legközelebb szerződsz ilyen butaságot ne csinálj, hogy a szerződés később lép életbe.
A legjobb az ha a szerződésírásakor a lakást is elfoglalják, tehát a bérlő perkálja a fizetni valót, Te meg adod a kulcsokat.
ezt le is írtátok, vagy csak gondold ?? :
a bérleti jogviszony csak később lép életbe, a beköltözéskor:
Amúgy miért gondoltad meg magad ? nem tetszik a bérlő fizimiskája ? Kínos az ügy.
Egy bérbeadási procedura ha nem is azonos, de hasonló egy munkaadó -munkát vállaló ügylethez. Ott is puhatol mind a kettő fél. és a közhiedelemmel ellentétben néha a munka vállaló mond nemet.
Tehát nemcsak a leendő bérlő mondhatja hogy köszönöm nem hanem a bérbeadó is. Igaz direktbe megmondani néha kínos -ezért kell mindig valami fedő sztori. én pl. mindig jelzem az érdeklődőnek, hogy előtte már két féllel is tárgyalásban vagyok (ami néha igaz néha nem ) persze lehet mondani azt is hogy kérem holnaputánra kap választ.

MajorDomus # 2014.07.22. 22:26

Talán némi kompenzáció járna neki.

kundri # 2014.07.22. 08:59

Kedves Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem egy albérlet felmondásával kapcsolatban. A szerződést már megírtuk, de a bérleti jogviszony csak később lép életbe, a beköltözéskor. Én a bérbeadó vagyok, de nem szeretném kiadni már az ingatlant, illetve rajtam kívül álló ok miatt inkább várnék még vele. A szerződést felmondtam, a kauciót visszaadtam. Követelhet-e rajtam a bérlő kártérítést az eladott bútorai, az utazási költségei, új bérlet keresése miatti költségei, illetve lelki sérelmei miatt? A szerződésben 1 hónap felmondási idő szerepel.
Előre is köszönöm a választ.

MajorDomus # 2014.06.10. 20:25

De a napi gyakorlat igen !

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.10. 04:02

Olyat a Ptk. nem ismer. :)

MajorDomus # 2014.06.09. 22:31

Kaucio

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.09. 10:52

Egyéb mellékszolgáltatás.

taes # 2014.06.08. 21:53

A szerződésben ez van:

"6. A jelen szerződés közös megegyezéssel, bármely fél rendes felmondásával, vagy a Bérlők megalapozott és jogos, a Bérbeadó által nem vitatott rendkívüli felmondásával történő megszüntetése esetén ­ a Bérlők kiköltözésekor ­ a jelen szerződés megkötésekor megfizetett kaució összege a Bérlőnek visszajár.

Amennyiben azonban a Bérlők a szerződést nem a szerződésben foglaltak szerinti rendes felmondással, illetve a határozott időtartam lejárata előtt szüntetik meg, vagy olyan magatartást tanúsítanak, amely megalapozza a Bérbeadó rendkívüli, azonnali hatályú felmondását, úgy a Bérlők ezt az összeget elveszítik."

"11. A felek a bérleti szerződést bármikor írásban felmondhatják. A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, azzal azonban, hogy a felmondási idő nem lehet kevesebb 30 napnál."

Szerintem se kötbér, de akkor micsoda? Foglaló? Érvényes?

MajorDomus # 2014.06.08. 20:39

1 évig nem mondhat fel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.08. 18:01

Nem, ez nem kötbér.