albérlet felmondása


ObudaFan # 2011.09.20. 11:22

Ha ez így benne van a szerződésben, hogy nem vihet fel senkit, és ez rendkívüli felmondás alapja lehet, akkor persze. Ha nincs benne, akkor meg nem. Marad a rendes felmondás.

qwerty21 # 2011.09.20. 11:19

Üdvözletem!

Abban kérném a segítséget,hogy ha egy albérlő a bérbeadó azon kérését folyamatosan megszegi,hogy ne vigyen fel idegen személyt a lakásba akkor mi a teendő?Ez magánlak sértésnek minősül?
Nyilván a bérbeadó,már nem bízik,meg többé a bérlőben és nem akarja,hogy ott lakjon!
Azonnal kiteheti a lakásból és felbonthatja vele a szerződést?

Zoltanuss # 2011.08.20. 07:03

standi85 standi85 !

A kérdés érték arányosan fizettél é ??

Zoltanuss # 2011.08.20. 07:00

zenobya zenobya !

Természetesen a ráfordított költséget le lehet lakni, de csak abban az esetben, ha ez meg volt beszélve.
Az hogy valai csak úgy festeget nem jogosítja fel semmire.
Előbb utóbb úgyis menni kell.
és mint mindenügyben tárgyalni, kell a tulajjal !!

Zoltanuss # 2011.08.20. 06:56

Nem kötelező az 'albérleteben' maradni, ott lehet azt hagyni.

ObudaFan # 2011.08.19. 11:29

Ha továbbra sem enged festeni a tulajdonos, és felszólításra maga sem javítja ki ezt a hibát, akkor véleményem szerint igen.

Floranda # 2011.08.19. 11:25

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
A párommal augusztus 15-i kezdettel kivettünk egy tapétás albérletet. Amikor a kaució egy részét foglalóként kifizettük, még a szerződés aláírása előtt megkérdeztük a tulajdonost, hogy kifesthetjük-e a lakást. A dolog két szempontból volt döntő, mivel a lakásban a tapéta koszos, másrészt mivel poratkaallergiával poros tapétás lakásban élni elég kellemetlen. A válasz az volt, hogy a tapéta mosható. A lakás átvételekor a tulajdonos feleségét is megkérdeztük a dologról, ő is azt mondta, hogy lefesteni nem lehet, mert a tapéta már 10 éves és már kétszer volt festve, de mosható. Azután egy későbbi telefonos egyeztetés során azt mondta, hogy tévedett és csak egyszer. Emiatt azt hittük, hogy lehet festeni, de kiderült, hogy arra gondolt hogy amennyiben lyukakat fúrunk, akkor a lakás elhagyásakor ki kell festenünk a tapétát. Miután azt nem engedte, hogy kifessük, akkor se ha lukat nem fúrunk, rátértünk arra a megoldásra, hogy lemossuk. Ezért újból megkérdeztük a tapétáról, hogy mivel mossuk, nehogy a 10 éves tapéta épp emiatt foszlódjon le a falról és mi saját költségen újra kitapétázzunk. Ekkor derült ki, hogy a tapéta ugyan mosható, de a festék, ami rajta van nem. Állítólag nekünk ezt is kérdezni kellett volna. Szóval a tények:
a tapéta tíz éves, koszos, poros,egy tetőtéri szagelszívó nélküli lakásban található, és az elhangzottak ellenére mosni festeni tilos, nekem pedig poratkaellergiám van. Egy éves határozott időtartamú a szerződés. Mit tehetünk? Bonthatunk úgy szerződést, hogy visszakapjuk a kauciót?

Lavyka20 # 2011.08.16. 16:05

Szijasztok!!
A párom anyukája körülbelül kettő évvel ezelőtt olyan
hibába esett, ami azt jelenti, hogy egy albérlőt
fogadott a lakásába és utólag kiderült,hogy nem írtak
szerződést. Két hónapi lakásbérrel + rezsivel van
elmaradva, holnap jár le a fizetési határidő az adott
hónapra, de az elmúlt napokban folyamatosan hívjuk a
telefonján, de nem veszi fel. Ez a fizetés két év
alatt hol rendszeres vagy rendszertelen volt és
megelégeltük hogy nem fizet rendszeresen, szeretnénk
felfüggeszteni a lakhatását. Érdeklődni szeretnénk,
hogy ezt a problémát, hogyan is tudnánk megoldani.

B.A.

ObudaFan # 2011.08.16. 11:29

Ptk. 301. § (1) Pénztartozás esetében - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdve akkor is köteles a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot fizetni, ha a tartozás egyébként kamatmentes. A kamatfizetési kötelezettség akkor is beáll, ha a kötelezett késedelmét kimenti.

soskifli # 2011.08.16. 10:16

Információt szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy fel lehet-e számolni, és ha igen, milyen mértékű késedelmi díjat, ha az albérlőm nem fizeti a bérleti díjat időben? A megkötött szerződésben minden hónap 10-e szerepel, mint fizetési határidő, amit még egyszer sem sikerült a bérlőimnek tartaniuk (rengeteg telefont, egyeztetést, időkiesést és felesleges várakozást és bosszúságot okozva ezzel).
Köszönöm előre is a választ!

Kinga

zenobya # 2011.08.16. 09:52

T. Cím!
1 hónapja bérelünk egy kis családi házat. A tulaj úgy hírdette meg, hogy eladó vagy kiadó. Mi béreljük, rendberaktuk, kifestettük stb saját költségen. Zártkerti külterületes ingatlanról van szó, mondtuk a tulajnak, hogy intézzel az építésügynél, hogy átminősítsék lakóingatlanná és intézzük a hitelt, szeretnénk megvenni. Most a hétvégén költöztünk bele tulajdonképpen rendesen. Amint ezzel megvoltunk, a tulaj szólt, hogy vevőt hoz. A vevőnek nagyon tetszik a ház, nagyon úgy néz ki, hogy meg is veszi.
Megmondom őszintén kicsit furcsa a dolog nekem, ugyanis szerintem el kellett volna döntenie, hogy akkor eladja vagy kiadja.
A bérleti szerződésünk határozatlan időre szól 2 hónapos felmondási idővel.
Tehetek valamit, vagy bele kell törődnöm, hogy onnan menni kell 1 hónap takarítás, festés stb után?
Válaszukat várva
Köszönettel
zenobya

lili.54 # 2011.08.15. 14:13

Köszönöm a válaszokat! Úgy eladnám, de hát semmi értéke nincs, akkor inkább ez a kevéske pénz, ez mégis valami, nem nekem kell fizetnem a közös költséget.

Titiána # 2011.08.15. 10:59

lili.54: szólj minél hamarabb, hogy mi a terved, gondolom, ők sem nálad tervezik a nyugdíjat megélni, ha tudják előre, hogy max 1 év, sokkal nyugodtabb lesz Neked is, nekik is, nem kell 1 hónap alatt összecuccolniuk.
Kérdezd meg az okmányirodában, hogy állandó lakhellyel rendelkező bérlőidet hogyan jelenthetsz ki. Azt tudom, hogy ideiglenesnél nem kellenek a kijelentéshez, az állandót nem tudom.

parapali # 2011.08.12. 06:29

Lili.54!

Még reggel van és azért nincs válasz!:-)
Amikor elkezded a lakás eladást intézni akkor közös ügyintézéssal kijelented Őket! Kellemetlenséget mindig tudnak okozni!:-)Ha eddig normális a viszony velük akkor ebből se lesz gondod(Talán)
Remélem megnyugodtál???:-):-)

lili.54 # 2011.08.12. 05:54

Üdv.Mindenkinek!
Nos most ijedtem meg igazán, hogy nem reagált senki a kérdésemre!

lili.54 # 2011.08.11. 06:45

Kiadtam a lakásom albérletbe 2 évvel ezelőtt, egy nagyon szinpatikus Erdélyi magyar párnak. Állampolgársági papírok intézése miatt, szükségük volt állandó lakhelyre, és én aláírtam az állandó bejelentkezésüket a lakásba. Azóta is rendesen fizetik az albérleti díjat, a rezsit, mindent. A lakás szép tiszta, rendezett.
Nincs bajom velük, DE: ha kb. 1 év múlva el akarom majd adni a lakásom, /az ördög nem alszik/ tudnak nekem kellemetlenséget okozni?

standi85 # 2011.08.11. 06:27

Üdv!

Albérlő vagyok, most készülök elköltözni. Az a kérdésem, hogy a tulaj megítélése szerint a lakásban töltött 1 év alatt "tönkretettem" a 20 éves parkettát. Mert már nem fényes, pedig a lakótömben többen is tanúsítják, hogy az milyen szép volt. Kötelezni akar, hogy kiköltözés előtt csináltassam meg, persze szakemberrel.
Kérdésem az, hogy ha én rendeltetés szerűen használtam a parkettát, és az megkopott, meg kell-e csináltatnom. Elvégre a használatért havonta fizettem a bérleti díjat.
Kauciómat emiatt nem szeretném elbukni.

Köszönöm a válaszokat.

SolnesM # 2011.08.10. 15:08

punto09 punto09 !
mennyit fizettél ki ? egy hónapot ? kettőt ?
majd csak eltelik !!
Aztán kidobnak !!

punto09 # 2011.08.10. 11:18

Üdvözlök mindenkit. Nekem is kellene egy kis segítség. Mi van akkor ha olyan albérletbe költöztem, ahol banki árverés lesz, majd valamikor. Előre kifizettem a bérleti díjat, amit szerződésben foglaltam. Engem is kilakoltathatnak?

Titiána # 2011.08.09. 15:05

kérdésfeltevő: maradj a lakásban és ne fizesd a bérleti díjat. Tudom, hogy szerződésszegés, de az is, amit a lakás tulaja művel, vmivel meg kell fognod.

Azt viszont nem értem, hogy hogy nincs melegvíz? Úgy értem, a szolgáltató ilyen gyors?? Nekünk is volt nemfizető bérlőnk, de eszük ágában sem volt még csak korlátozni sema vizet, igaz ez egy, másfél éve volt, lehet, azóta észbekaptak...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 10:33

Egy héten belül ügyvéd segítségével se. Ha nem akarja önként visszafizetni, akkor a legjobb esetben sem kapod vissza két hónapnál hamarabb. Ez ilyen.

kérdésfeltevő # 2011.08.05. 09:58

Hát ez remek! Három hete folyamatosan felszólítom, leszarja, állítólag nincs pénze.... Magyarul csak ügyvéd segítségével tudom megoldani, vagy ha sikerül vele megállapodni. Köszi, üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 09:51

Te sem szüntetheted meg rendes felmondással a határozott idejű szerződést. Szólítsd fel, hogy gondoskodjon a melegvíz-szolgáltatás helyreállításáról.

Ahhoz nyilván csoda kellene, hogy a kauciódat néhány napon belül visszakapd, még akkor is, ha jogszerű lenne a felmondásod.

kérdésfeltevő # 2011.08.05. 09:47

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszát, gondoltam, hogy nem lehet felmondani. De! Hogy szerezzem vissza így napokon belül a pénzem, mint mondtam, nem kívánok tovább hideg vízben fürdeni, már ezzel is szerződést szegett gondolom... Ha jövő héten tudnék költözni másik lakásba, csak a kaució kéne hozzá, akkor mit tegyek???? Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.05. 09:33

Határozott idejű bérleti szerződést nem lehet rendes felmondással megszüntetni.