Telekhatárra épített ház problematikája


MajorDomus # 2017.06.12. 20:56

Jegyző,birtokvédelem.

nanemaaa # 2017.06.12. 06:23

Gyula975
Ültetésre nincs már szabály, a lényeg, hogy a szomszédnak kárt ne okozzon.

MajorDomus # 2017.06.10. 22:13

Helyi épitési szabályzat!

Gyula975 # 2017.06.10. 19:02

Tiszteletem.

Oly problémám volna hogy a kerítésen átbúlyik az almafa, meggyfa bekopog a fürdőablakon, a kéményen kiáramló hő leégette a cseresznyefa ágait amiért a polgármester utat intézett hozzám, majd közölte :) magasítsak a kéményen.

Van valami jogszabály ami szabályozza hogy mennyire lehet a kerítés, vagy telekhatár mellé ültetni, vagy építeni épületet!?

Nekem a telekhatártól 75-60-90 cm van építmény meg gyümölcsfa.

E-Mail be tudok sok üzenetet fogadni
Köszönöm.

MajorDomus # 2017.05.26. 17:26

No,oldd meg - jó pénzért - vektornak!

MajorDomus # 2017.05.25. 21:25

A sivatagban kell épitkezni?

MajorDomus # 2017.05.24. 21:52

Birtokháboritás miatt Jegyző!

Veekthor # 2017.05.24. 07:07

Köszönöm a válaszokat.

Ma írtam a XVIII ker. Önk.főépítésznek, leírtam a problémát, remélem válaszol.

A fal le van szigetelve, le is lett festve (15 éve), igazából annyi hogy kicsit koszos, de ehhez hozzátartozik, hogy a szomszéd egy tuját ültetett a fal mellé, amit szeles időben hallottunk is, dörzsölte a falat, plusza tűzfal felét befuttatta borostyánnalan futtatva. Úgy tudom meg van határozva, hogy a tűzfaltól milyen távolságra ültethet növényeket..

A fő probléma, hogy csinált egy teraszt, aminek a tüzfal felé eső része fedetlen, így ha a leejtés nem megfelelő - és nem az- a víz megáll a falunknál, és valószínűleg ez kezdte ki a szigetelést.

Én nem akarok átmenni, csak a szakemberrel szeretném megcsináltatni a szigetelést, hogy ne ázzon a fal.
Nem hinném hogy megszabhatja hogy én fessem le a falat és akkor majd megcsinálhatom a beázást.

Ennyi erővel 5 évente kérhetné hogy legyen lefestve olyan színre amihez kedve van, és ha ki akar velünk cseszki, megbontja a szigetelést, és tönre teszi a falat.

A beázás, pont a nappali felé esik, penészedik, nem kevés pénz volt a felújítás, szerintem nincs joga amortizálni a másik tulajdonát...

nanemaaa # 2017.05.24. 05:32

Illetve az önkormányzatba ha jelzem, terep szemle alkalmaval kötelezhetik a szabályok betartására a szomszédot? (a szigetelés javítása, a borostyán felfuttatásának megszüntetése, stb....)

Nem.

MajorDomus # 2017.05.23. 21:56

Szigeteld le fehér hungarocellel,akkor a festés is megvan.

nonolet # 2017.05.23. 21:18

A szomszédban dolgozhatnak a meseterek, akit küldesz.
Köteles beengedni őket...

DE!!! csak ésszerű időpontban
és az időpontot-időtartamot a
szomszéddal ELŐRE egyeztetned kell.

(az az ő magánterülete, ezrét nem járhatsz
be oda az ő engedélye nélkül, bármikor)

Köteles vagy a lehető legrövidebb ideig zavarni őt a munkákkal.

HA kárt okozol neki, azt

  • helyre kell hoznod

vagy

  • meg kell térítened

A szomszéd nem kérhet pénzt
vagy bármi mást sem tőled,
amiért beenged a munkavégzéshez.

Veekthor # 2017.05.23. 21:02

Sziasztok!

A következő a problémám, a fórumon nem találtam hasonló ügyet így leírnám.

Adott egy ház amelynek tűzfala a szomszédnál található.

A házat komoly összegért felújítottuk, és a felújítás közben észleltük, hogy a szomszéd a tűzfalra épített terasza felöl ázik a mi falunk - pedig szigetelés van rajta-. Át is hívtuk a bontásnál a "kedves" szomszédot, hogy ázik az ő oldala felöl a fal. A szakember átment megnéze, a szigetelésen kell javítani majd. OK. A felújítás elkészült majd a beázásról elfeledkeztünk...az esőzéseknek köszönhetően elkezdett penészedni a fal....hoho elmaradt a szigetelés javítás...

Hívom a kivitelezőt, időpont egyeztetés ok.. majd ma megyek a szomszédhoz, hogy persze a saját költségemen, de javítanánk, mivel az új szoba penészedik...

Erre a szomszéd kitalálja, hogy jó megcsinálhatjuk, de akkor az egész tűzfalat le kell festeni mert különben nem engedi...jelzem kb 200 e Ft lenne, 70-80 nm, kültéri festékkel, 6 m magasságban...stb.

Kérdésem lenne, hogy olvastam pár fórumot, ahol azt írták a szomszédnak kötelessége beengedni a szakembert, ha a tűzfalat javítani kell...

Erre van-e lehetőség? Illetve milyen módon tudom ezt megtenni, ha mondjuk a szomszéd által a tűzva mellé ültetet növényzettel borított falat nem szeretném csak azért lefestettni, meg állványozni mert ő csak így engedi meg a beázás megszüntetését?

Ha így marad a fal, jelentős anyagi károk jelentkeznek, csak polgári peres eljárásban érvényesíthetem kártérési igényemet?

Illetve az önkormányzatba ha jelzem, terep szemle alkalmaval kötelezhetik a szabályok betartására a szomszédot? (a szigetelés javítása, a borostyán felfuttatásának megszüntetése, stb....)

Válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2017.05.05. 20:45

Van országos épitési szabályozés is,de okosabb ha a helyi rendeletet veszed alapul.Helyi épitési hatóságot keresd meg!

vik421 # 2017.05.05. 16:29

Köszönöm a válaszokat!
Egyébként mi az a szabály, amit a szomszéd megszeg azzal, hogy a mi építési mezsgyénkre akar építeni? Az oldalkertbe egyáltalan építhet valamit? Mi a szabály az oldalkertben építhető dolgok jellegére, méretére, elhelyezésére vonatkozóan?

MajorDomus # 2017.05.04. 21:38

Az épület fogalma: „jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”

vik421 # 2017.05.04. 20:20

Köszönöm a tanácsokat! Beszélgetés megtörtént. Levél is megy.
Arra hivatkozott a szomszéd, hogy szerinte olyan építményt, ami nem fix beton alapzattal rendelkezik, mint példaul egy ház, szabadon építhet akárhova. Illetve kicsivel korabbábban még azt állította, hogy garázs épül, most pedig azt, hogy egy "kerti kiülő", amiben majd tárolni is tudnak ezt-azt, például kerékpárokat. Minden esetre ez nem egy mobil sátor. Megnéztem, hogy ez egy masszív, acél zártszelvényekből összehegesztett, kb 3,5x5 méter alapterületű építmény, aminek a tartó oszlopai be vannak a földbe betonozva. Pala tető lesz rajta, oldala egyelőre nincsen. Illetve egy oldala van, mert úgy csinálta meg, hogy a tetőszerkezet egyik oldalát a meglévő utcai kerítésükre ültette rá, ami kisméretű téglából épült még régen. Az, hogy mire fogjak használni, nem vilagos jelenleg.
Felhívtam az építési hatóságot is érdeklődés céljából. Tájékoztatásuk szerint gyakori tévedés, hogy azt hiszik az emberek, bármit, bárhova építhetnek építési engedély nélkül, ami csak részben igaz, mert sok mindent lehet építeni engdély nélkül, csak nem mindegy, hogy hova. Ekkor tette hozzá a hölgy, hogy a szomszéd semmit nem építhet a mi építési mezsgyénkre. Illetve úgy fogalmazott, hogy semmilyen épületet. Csak később merült fel bennem a kérdés, hogy mi szamít épületnek?

MajorDomus # 2017.05.03. 21:55

Ha a Jegyző tud kártyázni!

nanemaaa # 2017.05.03. 06:38

MD!
Meg a terített betli! :D

MajorDomus # 2017.05.02. 20:58

A blöff néha bejön!

vik421 # 2017.05.02. 09:10

Köszönöm a válaszokat, nanemaaa és nonolet.
Van valamilyen határidő arra vonatkozóan, hogy milyen gyorsan kell intezkedni? Illetve ki jogosult a hatóságoknál bejelentani ezt a dolgot?
A ház vidéken van, ez az állandó lakcímem viszont édesanyám lakik ott egyedül, és ő nem akar "cirkuszolni", mert tart a jogi bonyodalmaktól. Én nem sűrűn járok haza, viszont az én állaspontom, hogy ezt nem lehet szó nélkül nézni, és én szívesen tennék hivatalos lépéseket.

nanemaaa # 2017.05.02. 08:01

vik421
A kerítés elbontása és a fák indokolatlan nyesése birtokháborítás, amivel a jegyzőhöz fordulhatsz. Mivel ennek következtében nyilván károd is keletkezett, abban a jegyzőnek nincs hatásköre, így ezen kérdésben bíróság a hatáskörrel rendelkező szerv..
A szomszéd oldalkertben történő építkezése szabálytalan, melynek kapcsán a területileg illetékes járási építésfelügyeleti hatósághoz fordulhatsz.

vik421 # 2017.05.01. 20:55

Üdv mindenkinek!
A következő problémához kérnék tanácsot.
A szomszéd az oldalkertjébe garázst épít olyan módon, hogy a garázst a mi házunk felé eső telekhatárra helyezte. Az ő háza a telkének a túloldali, azaz tőlünk tavolabb eső határára épült. A házunk szabadon álló, a kérdésben forgó szomszéd telkével határos telekhatártól kb 1,5-2 méterre épült, és a kerítés a miénk. Tehát az épülő garázs és a mi házunk közt 1,5-2 méter távolság van durván. A szomszéd előzetesen nem szólt epítési szándékáról, nem is vettük észre. Az építkezést ráadasul úgy folytatja, hogy a telekhatáron futó kerítést, ami a miénk, lebontotta, a fáink átnyúló ágait levágta, persze erről sem egyeztetett. Szóban jeleztük neki, hogy a mi telekhatárunkra ne építsen, mert az a mi építési mezsgyénk, de nem vette komolyan. Egyébként ekkor közölte, hogy garazs lesz az építmény. A kerítés lebontását számonkértük, de annyit mondott, hogy az már úgy is el volt korhadva, és majd rak helyette másikat...

A kérdés, hogy a szomszéd hivatalosan megteheti-e, hogy a garázst a mi telekhatárunkra építi a fent leírt módon? Illetve, tehetünk-e valamit, és ha igen, akkor mi a folyamata hivatalosan, hogy a garázst lebontassuk, kerítést helyreállíttassuk?

MajorDomus # 2017.04.30. 20:35

Jegyző : birtokháboritás
Épitési hatóság: bontás elrendelésének kérése

skorbut # 2017.04.28. 20:07

A fal az enyém. Az én házam oldalfala.Ha most nem reklamálok akkor soha tobbet nem lesz lehetőségem ezt a falat tatarozni, mer nem fogok hozzáférni. Másrészt a gázbeton puha.nagypbb sulyt csak spec dübellel ill. spec. egyéb módon szabad rá rögzítrni.

skorbut # 2017.04.28. 11:01

Most sem kerte az envedelyunket.Felujjitjuk. nyilászárocsere történt,a külső- belső festés van hátra. Ez fal megközelíthetelen